Przytachałam niedawno z targu sporą główkę młodej kapusty - przez tydzień myślałam co z niej zrobić, bo córcia w ogóle jej nie jada a mąż też nosem kręci. I w końcu wymyśliłam łazanki - mi bardzo smakowały, mąż też zjadł z chęcią a i córcia trochę poskubała :) SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty 30 dag pieczarek 1-2 cebule 20 dag kabanosów 2 łyżki(...)masła (ja użyłam czosnkowego) 2 łyżki mąki 1/2 szkl śmietanki 30% przyprawa do bigosu i młodej kapusty Rafex sól, pieprz, ostra papryka Dodatkowo: 25 dag makaronu łazanek 1. Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej wody lub bulionu (żeby zachować maksimum smaku i witamin) 2. Makaron ugotować. 3. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w piórka, udusić
Kto ugości moich gości?Dziś rządy w kuchni objął Królewicz :) Na moje życzenie przygotował kapustę z grzybami.... Według przepisu swojej babci :) Smakowało, jak zawsze wyśmienicie! 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby ( dużo ) 2 cebule 1/3 kostki masła 3-4 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki cukru pieprz Kapustę przepłukać i pokroić w razie potrzeby. Wrzucić do garnka wraz z liśćmi laurowymi(...)Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć około pół godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na maśle. Dodać do kapusty. Namoczone grzyby wraz z wodą dodać do kapusty. Gotować do zredukowania wody. Doprawić cukrem i pieprzem
Jemy Pijemypotrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej ulubione warzywa, dowolne przyprawy, a także wcześniej upieczone lub ugotowane mięso - pełna dowolność. Mimo, że nie ma wyglądu, smakuje wyśmienicie, nawet odgrzewana na drugi dzień. Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 8 średnich pieczarek 2 duże cebule(...)cukrowe 10 dag boczku wędzonego 3 kiełbaski śląskie kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka, przykrycie od góry i warstwę pomiędzy pozostałymi składnikami sól pieprz Wykonanie: Z ziemniaków zdjęłam łuszczącą się cienką skórkę, umyłam i pokroiłam w równe plastry grubości ok. 3 mm. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Cebule obrałam, pokroiłam w pół plastry. Boczek pokroiłam w kosteczkę, a kiełbasę
Kuchenne zapiski Edytyszufladzie lodówki, od co najmniej tygodnia, leżała sobie ćwiarteczka nie za dużej czerwonej kapusty, a na dnie misy na owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna, bez wina(...)będę się wymądrzać i nie powiem, że to tradycyjna potrawa śląska, bo nie znam się na śląskiej kuchni. W moim rodzinnym mazowieckim domu nigdy nie robiono zasmażanej czerwonej kapusty, więc ta była pierwszą, jaką jadłam. Zresztą mąż i córka, również. Ale smakowała zarówno im, jak i mnie, i jestem pewna, że jeszcze ją przygotuję, może z dodatkiem czerwonego wina
Kuchenne zapiski Edytypewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie co tam chce z tego dodatkowego stolika i wrzuca do tego jednego wspólnego gotującego się gara. I gotuje sobie. Potem(...)gmera pałeczkami, wyjmuje i zjada. I tak cały czas. Fantastyczna sprawa! I zaskoczyła mnie kapusta pekińska. Ugotowana w takim wywarze smakowała doskonale. To właśnie skłoniło mnie do zrobienia zupy z kapusty pekińskiej. A dodam jeszcze, że ta potrawa jest absolutnie doskonała, wszyscy wyszliśmy potężnie najedzeni. Ale właśnie nie przejedzeni jak po ciężkim europejskim żarciu, tylko bardzo przyjemnie nasyceni. A moją
Marder&Marder ManufacturePrzywiozłam ten przepis spod Żywca kilka lat temu. Zawsze wychodzi smaczna, czy z młodej kapusty, czy też nie. Polecam przede wszystkim osobom, które nie mają nawet godziny na zrobienie obiadu :) Dzisiejsza propozycja to gorący sycący obiad w 30 minut. Pyszne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia :) Składniki: główka kapusty (u mnie młoda) kiełbasa (najlepiej podwędzana wiejska i aromatyczna(...)cebule duże 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (im więcej tym bardziej wyrazisty pomidorowy smak) 2 szklanki bulionu liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek i bazylia Przygotowanie: Kapustę siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. W międzyczasie kroimy w plasterki kiełbasę i w piórka cebulę. Kiełbasę smażymy do lekkiej zmiany koloru
ChilliJemyZapach młodej kapusty to jeden z uroków maja, który pozostał mi z dzieciństwa. Połączenie z koperkiem daje mi wrażenie świeżości jaką niesie ze sobą wiosna. Warto wykorzystać ten okresie brać garściami z tego co niesie nam maj - botwinka, szparagi, kapusta, nawet mniszek lekarski. Kolejny maj dopiero za rok ;) Składniki: główka młodej kapusty 2 marchewki udko z kurczaka 2 listki laurowe(...)woda pietruszka łyżka maki pszennej Przygotowanie: Udko kurczaka myjemy i gotujemy z niego wywar. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z wody i drobimy, usuwając skórę i kości. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z bulionem (wody powinno być na wysokości 3/4 kapusty). Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce do kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz pietruszkę. Gotujemy
ChilliJemyboli mnie od tego głowa. Tyle, co szanowne kacapy mają jego wersji, to chyba nie ma nigdzie. A najprawdziwszy z prawdziwych kapuśniaków gotuje się... kilka godzin. Niegdyś zapiekano kapustę w piecu, teraz, gdy mamy w kuchni wiele uproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa na tym straci... Nazwę specjalnie podałam po francusku. To z jednej strony lekko humorystyczny(...)pieprz w ziarnach ( u mnie po około 10 sztuk) i liście laurowe oraz solimy wywar według uznania. Następnie Gotujemy do miękkości mięsa na niewielkim ogniu. W tym czasie przygotowujemy kapustę. Umyślnie zwróciłam uwagę na jej rodzaj, ponieważ dla mnie całkiem mocno produkty kwaszone i kiszone różnią się od siebie, a w wypadku tego dania, może mieć to spory wpływ
Kuchenna KontrrewolucyaDoskonały dodatek do schabowego i ziemniaków. Młoda kapusta zasmażana (a właściwie duszona) z boczkiem wędzonym i przyprawiona na słodko-kwaśno. Potrzebujemy : małą główkę młodej kapusty kawałek wędzonego boczku – najlepiej tłustego (ok. 100 g) przyprawy (sól, pieprz, cukier, ocet) Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Musimy go troszkę wytopić więc jeśli jest bardzo chudy możemy podsmażyć(...)odrobinie smalcu. Poszatkowaną kapustę możemy od razu dodać do boczku i zalewamy odrobinką wody. Podsmażamy (dusimy) tak aby nieco zmiękła i siadła. Solimy, dodajemy całkiem sporo pieprzu, cukru i odrobinkę octu – przez kilka minut dusimy. Kapusta jeszcze bardziej zmniejszy swoją objętość i puści soki. Nie powinna się rozgotować – najlepsza jest lekko twarda. Podajemy na ciepło. Artykuł Młoda kapusta pochodzi
Ugotuj to sam ...Dziś zapraszam na przepis na surówkę obiadową z kapusty włoskiej i nowalijek. Na straganach i ogródkach mnóstwo świeżych, zdrowych i co najważniejsze smacznych warzyw. Dlatego nie zapominajmy o nich. Ja zawszę się staram, aby do drugiego dania przygotować jakąś dobrą, pełną witamin surówkę. Nawet jeśli obiad czasem podajemy ten sam co dnia poprzedniego, to czyż nie jest, to prawdą(...)podając do przysłowiowego kotleta inne dodatki zmieniamy zupełnie smak naszego dania? Zapraszam Was serdecznie na na moją surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek, spróbujcie. ... prosta i pełna witamin, a przede wszystkim smaczna surówka z kapusty włoskiej i nowalijek Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy
Słodkie okruszkiUpiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale. Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek(...)masło cebula pieprz cytrynowy sól 1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego główka młodej kapusty łyżka masła 2 łyżki koperku sól pieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem
Takie tam pichcenieMoże ostatnio trochę przynudzam publikując dużo przepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z pieczarkami (4-5 porcji(...)mały kawałek kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:)) 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby 2 łyżki mąki
karmelowyjest moją ukochaną i właśnie tą będę starała się celebrować na blogu i przekazywać Wam moją wiedzę na jej temat. Dzisiaj przepis na gołąbki - wiosna za pasem, młoda kapusta już pokazała się prawie we wszystkich sklepach, ruszajcie zatem po nią, a ja napiszę, co do niej potrzeba. Składniki (na 20 gołąbków): 2 młode kapusty 1/2 kg mięsa mielonego(...)Dodatkowo: 2 litry gorącej, przegotowanej wody 2 łyżki stołowe oleju 200 gramów dobrej jakości ketchupu przecierowego. W swoim przepisie wykorzystałam rewelacyjny ketchup przecierowy firmy Ogródek Dziadunia - klik . Wykonanie: Kapustę należy sparzyć, następnie odciąć z liści twardą część głąba, liście odstawić do wystygnięcia. Karkówkę należy umyć, następnie zmielić. Można również poprosić o to w sklepie, jeśli nie macie maszynki
Garniec MagalieMłoda kapusta kojarzy mi się nieodłącznie z wiosną. Jest tak pyszna, że warto wykorzystać ja do przygotowania majowego bigosu z kiełbasą, boczkiem i czerwona papryką. Na sobotni obiadek będzie jak złoto ;) Składniki: główka młodej kapusty 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego 400g boczku wędzonego 3-4 szt kiełbasy zwyczajnej 3 cebule strąk czerwonej papryki pęczek koperku łyżka masła łyżka(...)mąki sól, czarny pieprz, płatki papryki Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy większość tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule oraz kiełbasę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną paprykę. Z kapusty odlewamy większą część płynu i dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu
Pyry na Gaz