Gotowa w 20 minut! Pyszna, szybka i prosta potrawa sezonowa, którą można podać jako samodzielne danie, np. z pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 mniejsza główka młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebulka 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy odrobina kminku (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1/2 szklanki(...)wody Wykonanie: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę oczyszczamy i drobno szatkujemy. Umieszczamy w durszlaku i przelewamy wrzątkiem. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W wysokiej patelni lub garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekany koperek. Smażymy kilka sekund i dodajemy kapustę oraz marchewkę. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy wodą i dodajemy ziele angielskie
Kuchnia MagdaLenyKolejna odsłona młodej kapusty. Kiedyś robiłam podobną potrawę, ale z dodatkiem zasmażki, tym razem nieco ją zmieniłam i wyszło super☺️ Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 cebula 1 marchewka 2 laski kiełbasy 1 pęczek koperku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię(...)zrumienić. Zdjąć z patelni, a na nią dorzucić posiekaną cebulę i marchewkę startą na tarce jarzynowej. Chwilę poddusić. 2. Kapustę pokroić w szersze paski lub grubą kostkę. Wrzucić do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać również podsmażone warzywa, kiełbasę, posiekany koperek. Jak kapusta trochę zmniejszy swoją objętość, dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Całość dusić do miękkości
Kuchnia domowa Aniwarzyw, przygotowałam prostą sałatkę, ale w takiej wersji warstwowej. Dzięki temu zwykła kolacja nabrała nieco odświętnego charakteru Sałatka składa się głównie z dużej ilości zieleniny. U mnie jest to kapusta pekińska oraz rukola. Do tego mamy zielonego ogórka, marchewkę i rzodkiewki, a także jajka i ziarna słonecznika. Sos przygotowałam na bazie skyru, ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała choć(...)jednej łyżki majonezu kieleckiego Co powiecie na taką zdrową sałatkę? 1/2 małej kapusty pekińskiej garść/dwie rukoli 3 jajka 1 marchewka 1 zielony ogórek 1 pęczek rzodkiewek garść ziaren słonecznika 150 g skyru 1 pełna łyżka majonezu kieleckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, szczypta cukru Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu i obraniu kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy na słupki
Smaki Na Talerzuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka kebab-gyros to bardzo smaczna sałatka, która będzie hitem każdej imprezy. Sałatkę z kurczakiem i czerwoną kapustą robi się bardzo szybko. Możemy przygotować ją z podstawowych składników, które są ogólne dostępne. Główne z nich to kurczak i czerwona kapusta, które w połączeniu z porem, kukurydzą, papryką i ogórkiem oraz sosem czosnkowym smakują naprawdę świetnie. Sałatka kebab(...)przeczytania przepisu na moją sałatkę kebab-gyros. Szybka, prosta i smaczna. Czego chcieć więcej? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 por 1/3 główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka 1 świeży ogórek 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu sól pieprz Wykonanie Kapustę czerwoną ścierany na szatkownicy, zasalamy i zalewamy łyżeczką octu
Przepiski.plPyszna surówka z białej kapusty jak u Chińczyka idealnie pasuje do dań orientalnych ale także do fast foodów takich jak kebaby, hamburgery czy hot-dogi. Czas przygotowania : 15 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1/2 małej główki kapusty białej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 duża marchew 3 łyżki octu winnego 1 łyżka(...)dodajemy cukier i sól, mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy olej i wlewamy do warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Smacznego!!! Artykuł Surówka z białej kapusty jak u Chińczyka pochodzi z serwisu
karolgotujeSurówka marynarska Smaczna, zdrowa i soczysta surówka warzywna z kapustą pekińską. Świetny dodatek do każdego obiadu! Składniki: pół główki kapusty pekińskiej pół czerwonej cebuli 1 marchew 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek zielonej pietruszki 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki miodu sól i pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy(...)dużej miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy *** *** Cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie solimy i dodajemy do kapusty *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy *** *** W małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz miodem *** *** Tak powstały
Blog z Apetytemjaki jest Wasz sposób na kapustę z grochem? Na kwaśno czy na słodko? Składniki: • 250 g kapusty kiszonej (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość świeżej kapusty) • 1 średnia główka świeżej kapusty (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość kapusty kiszonej) • 2 marchewki • 1 kg ziemniaków • 3/4 szklanki grochu łupanego • 7 suszonych grzybów • pęczek koperku • 2 cebule
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWietnamskie naleśniki kokosowe z sałatką z kapusty, marchewki, awokado i ziół Kolorowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie. Złociste, aromatyczne i chrupiące naleśniki serwujemy z sałatką z kapusty, marchewki , awokado i ziół. Całość doprawiamy pikantny sosem. To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów, uczta i rozkosz dla podniebienia. Składniki NALEŚNIKI 220 g mąki ryżowej 5 g soli 1/2 łyżeczki mielonej(...)kurkumy 1 jajko 400 ml mleczka kokosowego 175 ml wody DODATKI 200 g czerwonej kapusty 2 marchewki 2 – 3 dymki świeże zioła – liście mięty, kolendry, bazylii awokado + sok z limony olej do smażenia SOS 5 łyżek soku z limonki 3 łyżeczki cukru 1,5 łyżki sosu sojowego 1 świeża papryczka chili 2 ząbki czosnku Wykonanie W misce mieszamy
Tajemnice SmakuDzisiaj polecam pyszne i proste w wykonaniu łazanki z kiszonej kapusty. Składniki: 500g dowolnego makaronu 500 g kiełbasy śląskiej 150 g wędzonego boczku cebula 500g kapusty kiszonej z marchewką sól, pieprz, kminek olej Wykonanie: Jeżeli nie mamy kiszonej kapusty z marchewką możemy sami dodać sami jedną tartą marchewkę. Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia(...)drobną kostkę i podsmażyć aby wytopił się tłuszcz na którym podsmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę . Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanego makaronu dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz podsmażoną cebulkę i kiełbasę z boczkiem. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem. Artykuł Łazanki pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaProsty dodatek obiadowy, który świetnie smakuje z mięsem pieczonym zarówno szynką, karczkiem jak i łopatką. Składniki: ok pół główki średniej kapusty białej, duża cebula, 300 g kapusty kiszonej z marchewką, pieprz, majeranek, masło. Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, kapustę białką siekamy, wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 duże łyżki masła oraz cebulę. Dusimy na średnim(...)ogniu do jakiś czas mieszając. Gdy kapusta będzie już prawie miękka, dodajemy kiszoną, którą również możemy trochę posiekać, doprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Dusimy na średnim ogniu jeszcze przez około 20 minut, aż kapusta będzie miękka (możemy dodać jeszcze jedną łyżkę masła - będzie wtedy bardziej kremowa
Lena Gotujejest kwintesencja zimowego, prostego jedzenia. Ziemniaki, boczek, śmietana i kapusta kiszona. Ciężko i kalorycznie to prawda, ale zima ma swoje prawa i potrzebuje kalorii. Danie można uzupełnić lekką sałatą w sosie vinegraitte i od razu zrobi się lżej. Jeżeli lubicie klasyczne smaki będzie Wam smakowało. Sprawdzi się też podsmażona następnego dnia na patelni(...)Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pory (białe części) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka 250 g kapusty kiszonej 150 g sera żółtego dobrze rozpuszczającego się (np cheddar) sól, pieprz masło do smarowania formy Wykonanie: Ziemniaki
Smaczny zeszytpamiętacie z dawnych czasów piątkowe obiady – kostka rybna w panierce podana z ziemniakami z wody i kapusta kiszona. To były pyszne obiady. Warto wracać do tych czasów. Prosty przepis na: Pieczony łosoś z sałatą z sosem musztardowym Składniki (na 2 porcje) 2 kostki rybne np. z dorsza bułka tarta 1 jajko sól pieprz mąka olej do smażenia Dodatkowo kapusta(...)kiszona marchewka mała cebula ziemniaki Rybny obiad – przepis Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do kapusty kiszonej dodajemy odrobinę startej marchewki i startej cebuli, mieszamy. Kostki rybne rozmrażamy, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w mące, później roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy. Jednak zdejmując te bardziej przypieczone można jeść, bo są bardzo smakowite. Liście przed wyłożeniem foremki myjemy, osuszamy i smarujemy tłuszczem. Polecam wypróbować ten sposób, bo pieczeń jest wilgotna i delikatna. Smakuje na ciepło(...)liścia. Jeśli są zbyt sztywne możemy je sparzyć we wrzątku, tak jak to robimy przy robieniu gołąbków. Wybieramy dobry gatunek mięsa. Nie może być też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella / 2 foremki
Leśny Zakątekdwie. Jedną, tytułową, drugą dla My, który obecnie dba o wątrobę. Przepis na nią pojawi się za parę dni. Nie zaskoczę Was niczym nadzwyczajnym, od razu uprzedzam. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem smakiem ciut przypomina coleslawa, wchodzi więc dość dobrze. Wkurza jedynie fakt, że nie mamy obecnie sezonu na warzywa i wszystko jest takie sobie. Parę(...)powrotem do kuchni, dodałam ziół, dosypałam jeszcze odrobinę cukru i dopiero wtedy surówka smakowała tak jak trzeba. Poprawiłam zdjęcie i efekt jest taki jak widzicie. Wersję ze zwykłą kapustą zrobię, gdy będzie na nią sezon. Tego typu surówki świetnie pasują praktycznie do każdego rodzaju obiadu, nie mówiąc o grillach i innych bułkach z szarpaną wieprzowiną. Składniki: 1 duża kapusta pekińska
KardamonovyCzerwona kapusta (modro kapusta) to tradycyjny dodatek do śląskiego obiadu z roladą i oczywiście kluskami śląskimi. Uwielbiam cały zestaw! Czerwona kapusta to również niezastąpiony dodatek do kaczki i gęsi, a właściwie do każdego drugiego dania. Idealny zimowy dodatek! Na blogu znajdziesz wiele przepisów na czerwoną kapustę, np. duszoną w soku pomarańczowym lub w cydrze. Dzisiejszą kapustę przygotowałam tradycyjnie z jabłkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!