Pyszne i sycące danie z makaronu z białą kapustą i papryką Dzień dobry wszystkim! Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję na danie z makronu, tym razem o smaku kurek, nie wiem czy takie smakowe makarony są dostępne w Polsce, mój kupowałam w Niemczech. Makaron jest na prawdę smaczny, aromatyczny i mocno czuć grzybki. Danie szybkie w wykonaniu(...)prawdę bardzo smaczne. Życzę wszystkim miłego dnia i zapraszam do zapoznania się z przepisem. :) Przepis: (dla 4 osób) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 czerwona papryka 350 g makaronu o smaku kurek 1 kostka warzywna BIO (bez glutaminianu sodu) 4 ziele angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz, papryka słodka, 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie
Mój pomysł naCzerwona kapusta to ulubiony świąteczny i zimowy dodatek do mięsnych dań. Świetnie się komponuje z dziczyzną, drobiem i ulubionymi roladami wołowymi. Wtedy niezastąpionym dodatkiem są wszekiej maści kluski. Proponuję dwa w jednym, czyli kluski i czerwoną kapustę jednocześnie. Te kluchy grają absolutnie główną rolę w daniu, to perfekcyjny dodatek do każdego odświętnego posiłku. Już jakiś czas temu przepis wpadł(...)stole ten przepis jest dla Ciebie! Kluchy są super smaczne, proste do przygotowania, bardzo polecam! A do klusek koniecznie kacze uda! Składniki na 4 duże kluchy: 400 g czerwonej kapusty 1 mała cebula 2 goździki 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 listek laurowy 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cały czas pozostajemy jeszcze w świątecznym klimacie, więc myślę, że propozycja potrawy, w której króluje kiszona kapusta, będzie jak najbardziej na miejscu. Kapusta z grochem to tanie i proste danie. Znane chyba we wszystkich regionach Polski, jednak z przeróżnymi dodatkami. Wersja, o której dzisiaj napiszę gości w moim domu odkąd pamiętam. Może ze względu na przyzwyczajenie, może na sentyment(...)takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Przygotujcie: 1 kg kiszonej kapusty (przed odciśnięciem) 500 g łuskanego grochu ok 800 g ziemniaków 3-4 ziarna ziela angielskiego 5-7 liści laurowych olej średnią cebulę sól pieprz Groch namaczamy przez przynajmniej godzinę, płuczemy i gotujemy do miękkości, lekko soląc pod koniec gotowania. Groch może się lekko rozpadać. Odciskamy sok z kapusty
PichceniomaniaPierogi z kapustą i grzybami nie należą do moich ulubionych, ale raz w roku obowiązkowo muszą pojawić się na stole. Samo ich przygotowanie jest dużo bardziej pracochłonne niż chociażby takich ruskich, ale efekt wart jest odrobiny wysiłku. Święta to magiczny czas, w którym chcielibyśmy życzyć Wam, aby spełniły się Wasze marzenia. Te duże jak i te maleńkie, codzienne. Spędźcie(...)rozkoszujcie się tą spokojną chwilą :) SKŁADNIKI: Na około 100 pierogów. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła gorąca woda Farsz: 1,5 kg kiszonej kapusty (odsączonej) 80 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) 2 łyżki masła 2 cebule sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy
W kuchni Katiezapewne gołąbkami . Jest to nieco czasochłonne danie ale czego się nie robi dla ukochanego. Zatem żeby nie przedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka(...)brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli szklanka bulionu przyprawa maggi jak ktoś lubi Wykonanie: 1. Wyciąć kłąb w kapuście, oderwać brzydkie liście i parzyć kilka minut w ganku z wrzątkiem aż do czasu kiedy liście kolejno będą odchodzić. 2. Zeszklić na patelni cebulę. 3. Podgotować ryż i kaszę
Mama z miastadanie powstało w wyniku przysłowiowego czyszczenia lodówki. Okazało się że mam do wykorzystania pół sporej główki kapusty, trochę mięsa z żeberek i makaron świderki. Jako że od dawna chodziły za mną łazanki postanowiłam zrobić wariację na ich temat . Nawet Jasiek dał się skusić, choć potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy. Składniki(...)pół sporej główki kapusty białej jedna cebula 2 łyżki oleju 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej żeberek z zupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej) łyżeczka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam) pół opakowania makaronu świderki (może
Mama z miastastaropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;) Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 szkl. suszonych grzybów leśnych 10 suszonych śliwek 8 suszonych, wędzonych śliwek 2 marchewki 3 łyżki suszonej żurawiny 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej) 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 litr wody sól i pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu, jałowca, ziela angielskiego. Dolać gorącej wody i gotować na niewielkim ogniu. Grzyby pokruszyć na mniejsze kawałki, opłukać na sicie
Codziennik KuchennyŁazanki z kapustą i grzybami, to danie bez którego nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam. Samą kapustę z grzybami można przygotować parę dni wcześniej(...)zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki z kapustą i grzybami będą też pysznie smakować w duecie z wigilijną zupą grzybową . Łazanki z kapustą i grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów
Kulinarne przygody GatityOstatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami. Takie świąteczne pierogi co prawda wymagają czasu spędzonego w kuchni, ale w rzeczywistości nie są trudne do przygotowania. A smak wynagrodzi Wam spędzony czas na lepieniu. Ja ulepiłam ich naprawdę pokaźną ilość – dla całej(...)BookMaster, gdzie znajdziecie tą i wiele innych ciekawych książek. Ach rozpisałam się, to dlatego że tak lubię książki kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście
Słodkie okruszkiZapachniało już Świętami? Nie ma polskiej Wigilii bez kapusty... U nas zazwyczaj robimy z fasolą, ale w zeszłym roku robiłam z grochem. Moja mama robi cały gar takiej kapusty, ja raczej skromnie, bo na Wigilię zawsze jesteśmy u rodziców. Ale trochę zawsze ugotuję, a jak nie pójdzie, to zamrażam i potem z chęcią zajada się na obiad :) Składniki(...)kapusty kiszonej 1 szklanka łuskanego grochu 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie kminek Sposób wykonania: 1. Dzień wcześniej namoczyć groch z suszonymi grzybami (można razem). Następnego dnia groch z grzybami ugotować go miękkości. 2. Kapustę zalać wodą, w razie potrzeby odlać wodę i ponownie nalać świeżej. Do kapusty dodać ziele angielskie, liść laurowy
Kuchnia domowa Anipomidorowego sprawia że ten bigos jest wyjątkowy. Naprawdę warto go spróbować. Oczywiście nie tylko na święta ale i w ciągu roku również. Bigos po cygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej(...)papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa 3 ziela angielskie sól, pieprz Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odciskamy z wody (zostawiamy pół szklanki wody), kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy spowrotem do garnka. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz
W kuchennej krainieKapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna, pachnąca grzybami, po prostu pyszna. SKŁADNIKI(...)kiszonej kapusty 10 dkg suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielski kilka kulek pieprzu 2 litry wody sól, pieprz i magi do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolisię prosiła młoda kapusta, aby zrobić z niej bigosik… taki wiosenny, delikatny, prawie dietetyczny. Jestem zwolenniczką i propagatorką pieczenia tego właściwego bigosu „zimowego” w piekarniku. Ale bigos z młodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec(...)wolnym ogniu. Składniki: • 2 młode kapusty • 4 plastry boczku wędzonego • 400 g kiełbasy wiejskiej • 2 duże cebule • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, majeranek do smaku • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie: • Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. • Cebulę obrać i pokroić
To co kochamGołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo popularne również w moim domu rodzinnym, u mnie goszczą rzadko, bo są bardzo pracochłonne. Ale jak smakują! Przedstawiam Wam najlepsze gołąbki(...)przepisu mojej mamy, z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z indyka • 2 cebule • 2 szklanki ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 3 ząbki czosnku
To co kochamWszyscy w domu uwielbiamy łazanki, a że nie posiadałam takiego makaronu, to użyłam ślimaczków. Łazanki z kapustą najlepiej smakują, gdy kapusta jest młoda, jędrna i miękka. Z tego też powodu danie to można przygotować błyskawicznie. Mój kapuściany makaron został wzbogacony o pomidory suszone, co nadało mu śródziemnomorskiego smaczku. Zapach boczku(...)kapusty unosił się w całym domu, a danie cieszyło się ogromnym powodzeniem. Składniki: • 400 g dowolnego makaronu • 1 mała młoda kapusta • 200 g boczku wędzonego • 8 suszonych pomidorów w oliwie • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 4 łyżki oliwy z pomidorów • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • pęczek koperku Wykonanie: • Makaron ugotować
To co kocham