kapustą - 19268 przepisów (strona:165/1285)

Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 232

Ostatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami. Takie świąteczne pierogi co prawda wymagają czasu spędzonego w kuchni, ale w rzeczywistości nie są trudne do przygotowania. A smak wynagrodzi Wam spędzony czas na lepieniu. Ja ulepiłam ich naprawdę pokaźną ilość – dla całej(...)BookMaster, gdzie znajdziecie tą i wiele innych ciekawych książek. Ach rozpisałam się, to dlatego że tak lubię książki kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście

Słodkie okruszki
Kapusta z grochem i grzybami 182

Zapachniało już Świętami? Nie ma polskiej Wigilii bez kapusty... U nas zazwyczaj robimy z  fasolą, ale w zeszłym roku robiłam z grochem. Moja mama robi cały gar takiej kapusty, ja raczej skromnie, bo na Wigilię zawsze jesteśmy u rodziców. Ale trochę zawsze ugotuję, a jak nie pójdzie, to zamrażam i potem z chęcią zajada się na obiad :) Składniki(...)kapusty kiszonej 1 szklanka łuskanego grochu 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie kminek Sposób wykonania: 1. Dzień wcześniej namoczyć groch z suszonymi grzybami (można razem). Następnego dnia groch z grzybami ugotować go miękkości. 2. Kapustę zalać wodą, w razie potrzeby odlać wodę i ponownie nalać świeżej. Do kapusty dodać ziele angielskie, liść laurowy

Kuchnia domowa Ani
Bigos po cygańsku 233

pomidorowego sprawia że ten bigos jest wyjątkowy. Naprawdę warto go spróbować. Oczywiście nie tylko na święta ale i w ciągu roku również.     Bigos po cygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g  podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej(...)papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa 3 ziela angielskie sól, pieprz Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odciskamy z wody (zostawiamy pół szklanki wody), kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy spowrotem do garnka. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz

W kuchennej krainie
KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI 100

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna, pachnąca grzybami, po prostu pyszna.                                                                        SKŁADNIKI(...)kiszonej kapusty 10 dkg suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielski kilka kulek pieprzu 2 litry wody  sól, pieprz i magi do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Bigos z młodej kapusty 124

się prosiła młoda kapusta, aby zrobić z niej bigosik… taki wiosenny, delikatny, prawie dietetyczny. Jestem zwolenniczką i propagatorką pieczenia tego właściwego bigosu „zimowego” w piekarniku. Ale bigos z młodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec(...)wolnym ogniu. Składniki: • 2 młode kapusty • 4 plastry boczku wędzonego • 400 g kiełbasy wiejskiej • 2 duże cebule • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, majeranek do smaku • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie: • Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. • Cebulę obrać i pokroić

To co kocham
Gołąbki z mięsem i ryżem 154

Gołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo popularne również w moim domu rodzinnym, u mnie goszczą rzadko, bo są bardzo pracochłonne. Ale jak smakują! Przedstawiam Wam najlepsze gołąbki(...)przepisu mojej mamy, z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z indyka • 2 cebule • 2 szklanki ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 3 ząbki czosnku

To co kocham
Łazanki po włosku 141

Wszyscy w domu uwielbiamy łazanki, a że nie posiadałam takiego makaronu, to użyłam ślimaczków. Łazanki z kapustą najlepiej smakują, gdy kapusta jest młoda, jędrna i miękka. Z tego też powodu danie to można przygotować błyskawicznie. Mój kapuściany makaron został wzbogacony o pomidory suszone, co nadało mu śródziemnomorskiego smaczku. Zapach boczku(...)kapusty unosił się w całym domu, a danie cieszyło się ogromnym powodzeniem. Składniki: • 400 g dowolnego makaronu • 1 mała młoda kapusta • 200 g boczku wędzonego • 8 suszonych pomidorów w oliwie • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 4 łyżki oliwy z pomidorów • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • pęczek koperku Wykonanie: • Makaron ugotować

To co kocham
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 225

Pieczona polędwiczka wieprzowa jest delikatna i krucha. Lekkiej słodyczy nadaje jej suszona żurawina, która wypełnia jej środek. Wspaniale smakuje z duszoną, czerwoną kapustą, która z kolei jest lekko kwaskowata. Całość dopełniły kopytka z kaszy kukurydzianej w wersji bezglutenowej, bo takie miało być całe danie. Przygotowane z myślą i dbałością o osobie będącej na tej specyficznej diecie. Danie jest lekkie, delikatne(...)się przy wyjątkowych okazjach, świętach, czy innych uroczystościach. 2 polędwiczki wieprzowe 100 g żurawiny suszonej całej sól pieprz czarny oliwa z oliwek rozmaryn olej rzepakowy do smażenia DUSZONA CZERWONA KAPUSTA: 1/2 małej główki kapusty czerwonej 25 g masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego 2 łyżki cukru

https:KKuchniaMniam
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 178

Zamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉 Składniki: ok. 1 kg białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek 250 ml śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka(...)olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariański obiad po śląsku 963

Kluski śląskie z wegetariańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła(...)pszennej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżeczek octu  Wykonanie: 1.  Kluski śląskie  robimy zgodnie

Mój pomysł na
Oszukane gołąbki (bez zawijania) 484

Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi gołąbkami to zachęcam do ich przyrządzenia w nieco inny sposób. Oszukane gołąbki to nic innego jak smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej(...)wielkości cebuli, np. czosnkowej 0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Zaparzanie kapusty Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut

Ugotować
Schab z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą 299

niedzielnym obiedzie nie może u mnie zabraknąć dania mięsnego, dlatego często piekę wieprzowinę. Schab zwinięty w roladę z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą. Tak przygotowane mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście. 1 1/2 kg schabu 400g kapusty kiszonej 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula sól pieprz czarny majeranek 1 płaska łyżeczka żelatyny Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam(...)osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować. Cebulę (u mnie czerwona) pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Smażyć około 10 min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę i wszystko wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kawałek schabu nacinać nożem rozwijając płat mięsa o grubości ok 1 cm. Oprószyć solą

https:KKuchniaMniam
Pak Choi z marchewką, orzechami ziemnymi i tofu 166

powiem Wam, że to co kupujecie w sklepach nijak się ma do melonów, które dojrzeją na krzaku we własnym ogrodzie. Drugim dziwolągiem był wężymord, a jako poplon zasiałam też kapustę chińską, czyli Pak Choi. Ta kapucha już na stałe zagości w moim ogrodzie i na talerzu, bo uprawia się ja naprawdę łatwo, i jest przepyszna. Ma dużo wspólnego z kapustą(...)pekińską, ale jest bardziej soczysta i ma ciut więcej goryczki. W tym daniu można zastąpić śmiało pakchoi kapustą pekińską, lub nawet sałatą rzymską (takie małe podłużne główki, ja ją nazywam suchą sałatą, można ją bez problemu dostać w Lidlu). Tak wygląda moja kapusta na dzień dzisiejszy. Składniki na 6 porcji: około 1 kg kapusty 3 średniej wielkości marchewki

greenscarf
Śląski obiad czyli rolada, kluski i modro kapusta 927

Mieszkam na Śląsku i taki typowo śląski obiad, w skład którego wchodzą rolady wołowe, kluski śląskie i niebieska kapusta zwana u nas modrą kapustą, jada się zawsze w dni świąteczne. Mój tata był górnikiem (aktualnie na emeryturze), więc danie to było obowiązkowe w barbórkę. Wczoraj zaś danie to zagościło na moim stole z okazji odpustu :-) Jak można poczytać w zapiskach(...)słoniny wędzonej 60 g margaryny 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, musztarda Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana szczypta soli Na modrą kapustę: 1 główka czerwonej kapusty 1/2 cytryny 1 średnia cebula mały kawałek słoniny sól, ocet, pieprz, cukier WYKONANIE Rolady śląskie: Mięso wołowe umyć, podzielić na części i rozbić tłuczkiem. Przyprawić

Passions hobbies life
Surówka z kapusty z olejem słonecznikowym 152

najczęściej, korzystając z dobrodziejstw natury. Dobrze by było nawet, żeby surówki były dominującą częścią obiadu, to na prawdę popłaca. :)  Ja dzisiaj proponuję bardzo łatwą surówkę ze świeżej białej kapusty z dodatkiem świeżego oleju  słonecznikowego, który bardzo uprzyjemnia jedzenie tego cuda! Mamy tutaj taką naszą lokalną Olejarnię , za którą ręczę ręką! :P Potrzebujemy: pół główki małej białej kapusty(...)marchewki 1 jabłko 1 mała cebula 1 łyżeczka soli 3 łyżki zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, ja użyłam oleju z Olejarni łyżka soku z cytryny pieprz, sól Kapustę szatkujemy i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody. Marchew i jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy

MamaOskarka