Uwielbiam surówki z białej kapusty i robię je baaardzo często oraz na mnóstwo sposobów. Każda ich ilość w obojętnie jakiej wersji - znika bardzo szybko. Jedyną czynnością, za którą nie przepadam do krojenie/szatkowanie kapusty... Jednakże ostatnio do tych celów używam szatkownicy Borner i przyznam, że jest rewelacyjną i ooostrą pomocą. Wracając do surówki... Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a sama kapusta jest miękka(...)jednocześnie delikatnie chrupiąca. Koniecznie spróbujcie! 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 cebula sól Sos: 200 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny cukier puder (do smaku) sól, pieprz Przygotować sos. Jogurt połączyć z majonezem, a następnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem
Di gotujeŁazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem). W moim domu uwielbia się dania z makaronem i kapustą. Dziś inna wersja popularnych łazanek. Połączenie makaronu łazankowego, białej kapusty, kabanosów, boczku i kilku innych składników okazało się naprawdę pyszne. Dobre doprawione danie, które doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Syci i smakuje. Kto się skusi? Składniki:* 100 g makaronu jajecznego łazanka z kurkumą(...)Makaron Babuni EkoMak (2 x 50 g) 125 g boczku parzonego 1 duża cebula 3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej do smażenia
Słodkie okruszkiNietypowy przepis na lekkostrawny i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad Składniki na 6 porcji: 400-500 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki) 2 kapusty PakChoi 100-150 g cykorii 250 pieczarek, najlepiej brązowych 300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa(...)ćwiartki pieczarek. W dużym (5 litrowym) garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w pół plasterki marchewkę (5 minut), mieszaj o czasu do czasu. Dodaj żurawinę. Następnie pokrojoną kapustę pekińską, Po 10 minutach pozostałe kapusty, przyprawy, wymieszaj dokładnie, duś pod przykryciem około 15 minut, a na samym koću dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Najlepiej smakuje podane z pieczywem
greenscarfolej poza tym że jest smaczny ma sporo właściwości leczniczych: obniża poziom cukru, wykazuje działanie przeciwzapalne i ochronne nerek i wątroby, podobno też antynowotworowe. Ta surówka jest idealnie zbilansowana: Kapusta czerwona , zwana też modrą, jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. orzechy włoskie(...)kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy, ok. 30%). Witaminy: A, B1, B3, B6, E, F, biotynę .Związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas Składniki: 1 kg modrej kapusty (surowej, u mnie było to pół główki) 100-120 g orzechów włoskich lub pekan 100-120 g suszonej żurawiny (od biedy mogą być rodzynki) 2-3 łyżki oleju z czarnuszki
greenscarfkapusty kiszonej 1 cebula olej sól pieprz kminek majeranek 1 łyżka mąki 2-3 porcje żeberek 2 łyżeczki musztardy pieprz Kapustę odciskamy z soku, jeśli jest zbyt kwaśna to płuczemy w ciepłej wodzie i znów odciskamy. W głębokiej patelni przysmażamy posiekaną cebulę dodajemy kapustę, smażymy ok 10 min, po czym dodajemy przyprawy, podlewamy wodą (kilkakrotnie) i dusimy do miękkości(...)miękkiej kapusty dodajemy mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i jeszcze chwilę dusimy aż kapusta zgęstnieje. Wykładamy kapustę do naczynia żaroodpornego. Żeberka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i musztardą, smażymy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Układamy na kapuście, okrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 180 st na ok 1 godzinę. Kiedy mięso jest wystarczająco miękkie, potrawa jest
Gotowanie jest łatweDoskonała potrawa, która może być smacznym urozmaiceniem codziennej kuchni i nie tylko. Kto lubi ziemniaki i kiszoną kapustę powinien spróbować tego pysznego dania. -- Potrzebujemy 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 cebule, 5 z. czosnku, pół kostki smalcu, sól, pieprz, paprykę ... opcjonalnie boczek lub jakąś wędzonkę. Kapustę odciskamy i kroimy, czosnek zgniatamy i siekamy, cebulę kroimy(...)pióra. Na smalcu podsmażamy cebulę z czosnkiem. Ziemniaki ucieramy na grubych oczkach zwykłej tarki. Pokrojoną kapustę dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, podlewamy niewielką ilością wody i pod przykryciem dusimy, często mieszając żeby się nie przypaliło. Utarte gotowane ziemniaki doprawiamy łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżką papryki. Podduszoną kapustę dodajemy do przyprawionych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane
chleba naszegoktórzy mnie znają wiedzą, że bardzo cenię sobie szybkie dania. Łazanki to jeden z takich hitów Składniki: 1/4 główki kapusty białej 10 plasterków boczku wędzonego 1/2 cebuli sól pieprz makaron łazanki 1/4 kostki rosołowej ok 1 łyżki oleju Makaron gotuję w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Kapustę siekam i wrzucam do garnka z wodą z dodatkiem kostki rosołowej(...)Gotuję tak kapustę ok 15 minut. Odcedzam kapustę. W dużej misce umieszczam makaron łazankowy, ugotowaną i odcedzoną kapustę. Na patelnię wlewam olej, smażę na niej pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Chwilę smażę. Wkładam boczek z cebulą do kapusty i makaronu. Mieszam dodając sól, pieprz. Oczywiście, że pyszne Artykuł Łazanki ze słodką kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plgodziny. Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną. Dolewam mąkę do wywaru – powstanie sos. Zasmażana kapusta: olej kapusta cebula kminek sól pieprz około 1/2 szkl bulionu warzywnego olej mąka Posikaną cebulę smażę na oleju, dodaję pokrojoną kapustę. Solę, pieprzę, dodaję kminek. Gdy kapusta mięknie, dodaję trochę bulionu(...)warzywnego. Na patelni umiesczam olej, dodaję mąkę – robię zasmażkę. Dodaję zasmażkę do kapusty. Podaję pokrojoną w plastry szynkę polaną aksamitnym sosem. Obok zasmażana kapusta i ziemniaki z masłem i śmietaną. Artykuł Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plKimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, czy składnik zup oraz gulaszy. Na pewno znajdzie wielu zwolenników, jak też takich osób którym nie podpadnie do gustu, ponieważ posiada naprawdę specyficzny i ostry smak. W zależności od upodobań można je podawać w różnym(...)opisanych przepisów na kimchi. Skusicie się? Dodam, że kimchi zawiera mnóstwo witaminy A, B i C oraz dobroczynnych bakterii. Poprawia trawienie i zwiększa odporność. Spróbujcie! 1 kg kapusty pekińskiej 2 łyżki soli 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w słupki 1/4 szklanki rzodkwi pokrojonej w słupki 1/4 szklanki szczypioru pociętego ukośnie 1/4 szklanki pora pokrojonego w grube półplasterki 1 mała cebula
Di gotujeSzybki bigos z kapusty pekińskiej, kiełbasy, pieczarek i pomidorów to znakomity przepis dla zapracowanych i zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie, gdyż wykonanie takiego bigosu zajmie nie więcej niż 30 minut. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki(...)porcji 1 duża kapusta pekińska 400 g cienkiej kiełbasy 300 g pieczarek 3 cebule 6 pomidorów olej do smażenia 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w niewielką kostkę a pieczarki w półplasterki, kapustę pekińską szatkujemy. W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy pokrojoną cebulę od czasu do czasu mieszając
Smakowite DaniaPrzepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięs. Dwutygodniowa surówka z kapusty smakuje jak te serwowane w chińskich restauracjach. Składniki: 3 kg białej kapusty 4 marchewki 4 cebule pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki cukru Zalewa(...)szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy. Składniki łączymy ze sobą i zasypujemy pół szklanki cukru. Odstawiamy na godzinę. Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy i zalewamy zimną zalewą
e-PrzepisyKulinarneKolejna odsłona przepisu z boczniakami, którymi się chwaliłem niedawno, przy okazji tego jak pięknie mi obrodziły. Ten bigos to hit tego roku ze względu na strukturę pekińskiej kapusty, która jest tak miękka, że imituje młodą kapustę. która jest tylko w sezonie i bywa droga. Oczywiście to tylko zamiennik nie oryginał więc tylko imituje. To dalej nie będzie smakowało jak nasza(...)rodzima (o ile możemy tak nazwać) kapusta. Tak jak głąb tej kapusty imituje pędy bambusa (stary numer w "chińskich" barach). Jeśli chodzi o zamienniki, to mamy w tej kwestii bogate tradycje z czasów kiedy niektórych produktów żywnościowych brakowało, a niestety wiedzieliśmy o ich istnieniu. W tych czasach gospodynie domowe wykazywały się nie lada fantazją, że o szefach kuchni
Kryzysowa Książka KucharskaKapuśniak z młodej kapusty, z podsmażanymi warzywami. Podsmażenie warzyw podbija smak zupy. Składniki: 3 skrzydełka 1 mały por gałązka lubczyku pietruszka mały seler 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren pieprzu czarnego -------------------- 1 cebula 200 g marchewki 200 g ziemniaków 2 ząbki czosnku około 2 łyżki oleju -------------------- 0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty) 1 płaska łyżeczka(...)gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania bulion solimy do smaku. W międzyczasie: przygotowujemy i podsmażamy warzywa: Marchewkę, ziemniaki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę siekamy. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju (około 2 łyżek), podsmażamy cebulę. Podczas podsmażania cebulę solimy do smaku. Gdy cebula lekko zmięknie, dodajemy marchewkę i podsmażamy kolejnych kilka minut
Smak mojego domuKażda wariacja na temat młodej kapusty jest u nas mile widziana. Tym razem zrobiłam ją z marchewką. Składniki: 1 nieduża główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula olej woda 1 łyżeczka kminku ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz odrobina cukru mąka do zagęszczenia Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. W rondlu rozgrzać trochę oleju, zrumienić cebulkę, po czym dodać kapustę. Dodać 1-1,5 szklanki wody, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, trochę posolić i całość dusić, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Gdy kapusta jest już prawie miękka, dodać marchewkę oraz kminek. 4. Na patelni zrobić
Kuchnia domowa AniPrzepyszne danie z młodą kapustą w roli głównej. Przygotowanie jest proste, młode warzywa i pulpety gotowe są w kilka minut. składniki: 1 główka młodej kapusty ( ok 1,5 kg ) 4 młode marchewki pęczek włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki ) mały pęczek koperku 2-3 listki laurowe ok 1,2 l wody lub bulionu 550 g mięsa mielonego, u mnie(...)kostkę. Osobno posiekać włoszczyznę i koperek. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić. Kapustę pokroić nożem lub poszatkować na szatkownicy, ja pokroiłam nożem aby były takie większe kawałki. Wodę zagotować i wrzucić pokrojoną kapustę. Chwile gotować aby kapusta zmniejszyła swoją objętość, kilka razy przemieszać
Monia miesza i gotuje