kapustą - 19268 przepisów (strona:163/1285)

Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 195

stołach w wielu domach. To wielki pieróg wykonany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego z rozmaitym nadzieniem, ten tradycyjny z kaszą i borowikami. Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka. Grzyby z kapustą jedzono wierząc(...)dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym stole. Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego jest łatwy i bardzo pyszny. Świetny na gorąco, równie smaczny na zimno, a nadmiary łatwo zamrozić. Polecam wypróbowanie przepisu! Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 1 żółtko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wieprzowina zapiekana w kiszonej kapuście 339

Doskonała, rozgrzewająca zapiekanka na zimowe obiady. -- Skład: wieprzowina 0,5-07 kg, kapusta 1 kg, smalec 100 g, sól i pieprz, 2 marchewki. Opcjonalnie pieczarki i brukselka, które urozmaicą i tak już dobry smak kapusty z mięsem. Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i osuszamy, potem kroimy na kawałki,  które włożymy do kapusty. Ja wykorzystałem mięso ze schabu, które(...)jest podane z dużym nadmiarem nie schabu :) więc oddzielamy jedno od drugiego i mięso na kotlety zostawiamy  na kolejny obiad, a pozostałe wykorzystujemy np. do nasze kapuścianej zapiekanki. Kapustę próbujemy i płuczemy/odciskamy z niej kwas, następnie kroimy. Do mocno wysmarowanego smalcem naczynia nakładamy połowę kapusty. Na kapustę wykładamy pokrojone mięso i lekko oprószamy solą z pieprzem. Jak mięso

chleba naszego
Przekąski imprezowe dla wybrednych 342

Przekąski idealne dla osób, które kręci ostry lub łagodny smak - ślimaczki nadziane pikantnym farszem przygotowanym z kiszonej kapusty oraz podsmażonych pieczarek wraz z dodatkiem ketchupu Kotlin z piekła rodem, bądź łagodne paluszki nadziane szybką, startym serem i łagodnym ketchupem firmy Kotlin. Takie małe smakołyki sprawdzą się idealnie na domówkę, ponieważ każde z nich można chwycić w dłonie i zjeść(...)szklanka przestudzonej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie suszonych drożdży (7g) zioła prowansalskie (wg uznania) pikantne nadzienie z kiszoną kapustą i pieczarkami 200 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 3 łyżki Ketchupu Kotlin Z piekła rodem Extra Hot 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1,5 szklanki wody odrobina ostrej

Ugotować
Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym 127

Uwielbiam surówki z białej kapusty i robię je baaardzo często oraz na mnóstwo sposobów. Każda ich ilość w obojętnie jakiej wersji - znika bardzo szybko. Jedyną czynnością, za którą nie przepadam do krojenie/szatkowanie kapusty... Jednakże ostatnio do tych celów używam szatkownicy Borner i przyznam, że jest rewelacyjną i ooostrą pomocą. Wracając do surówki... Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a sama kapusta jest miękka(...)jednocześnie delikatnie chrupiąca. Koniecznie spróbujcie! 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki  1 cebula  sól Sos:   200 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny cukier puder (do smaku) sól, pieprz   Przygotować sos. Jogurt połączyć z majonezem, a następnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem

Di gotuje
Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem) 185

Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem). W moim domu uwielbia się dania z makaronem i kapustą. Dziś inna wersja popularnych łazanek. Połączenie makaronu łazankowego, białej kapusty, kabanosów, boczku i kilku innych składników okazało się naprawdę pyszne. Dobre doprawione danie, które doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Syci i smakuje. Kto się skusi? Składniki:* 100 g makaronu jajecznego łazanka z kurkumą(...)Makaron Babuni EkoMak (2 x 50 g) 125 g boczku parzonego 1 duża cebula  3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej do smażenia

Słodkie okruszki
Bigos 4 kapusty 408

Nietypowy przepis na lekkostrawny i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad Składniki na 6 porcji: 400-500 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki) 2 kapusty PakChoi 100-150 g cykorii 250 pieczarek, najlepiej brązowych 300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa(...)ćwiartki pieczarek. W dużym (5 litrowym) garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w pół plasterki marchewkę (5 minut), mieszaj o czasu do czasu. Dodaj żurawinę. Następnie pokrojoną kapustę pekińską, Po 10 minutach pozostałe kapusty, przyprawy, wymieszaj dokładnie, duś pod przykryciem około 15 minut, a na samym koću dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Najlepiej smakuje podane z pieczywem

greenscarf
Surówka z modrej kapusty z orzechami 121

olej poza tym że jest smaczny ma sporo właściwości leczniczych: obniża poziom cukru, wykazuje działanie przeciwzapalne i ochronne nerek i wątroby, podobno też antynowotworowe. Ta surówka jest idealnie zbilansowana: Kapusta czerwona , zwana też modrą, jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. orzechy włoskie(...)kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy, ok. 30%). Witaminy: A, B1, B3, B6, E, F, biotynę .Związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas Składniki: 1 kg modrej kapusty (surowej, u mnie było to pół główki) 100-120 g orzechów włoskich lub pekan 100-120 g suszonej żurawiny (od biedy mogą być rodzynki) 2-3 łyżki oleju z czarnuszki

greenscarf
Żeberka zapiekane z kapustą 107

kapusty kiszonej 1 cebula olej sól pieprz kminek majeranek 1 łyżka mąki 2-3 porcje żeberek 2 łyżeczki musztardy pieprz Kapustę odciskamy z soku, jeśli jest zbyt kwaśna to płuczemy w ciepłej wodzie i znów odciskamy. W głębokiej patelni przysmażamy posiekaną cebulę dodajemy kapustę, smażymy ok 10 min, po czym dodajemy przyprawy, podlewamy wodą (kilkakrotnie)  i dusimy do miękkości(...)miękkiej kapusty dodajemy mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i jeszcze chwilę dusimy aż kapusta zgęstnieje. Wykładamy kapustę do naczynia żaroodpornego. Żeberka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i musztardą, smażymy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Układamy na kapuście, okrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 180 st na ok 1 godzinę. Kiedy mięso jest wystarczająco miękkie, potrawa jest

Gotowanie jest łatwe
Ziemniaki z kiszoną kapustą 149

Doskonała potrawa, która może być smacznym urozmaiceniem codziennej kuchni i nie tylko.  Kto lubi ziemniaki i kiszoną kapustę powinien spróbować tego pysznego dania. -- Potrzebujemy 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 cebule, 5 z. czosnku,  pół kostki smalcu, sól, pieprz, paprykę ... opcjonalnie boczek lub jakąś wędzonkę. Kapustę odciskamy i kroimy, czosnek zgniatamy i siekamy, cebulę kroimy(...)pióra. Na smalcu podsmażamy cebulę z czosnkiem. Ziemniaki ucieramy na grubych oczkach zwykłej tarki. Pokrojoną kapustę dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, podlewamy niewielką ilością wody i pod przykryciem dusimy, często mieszając żeby się nie przypaliło.  Utarte gotowane ziemniaki doprawiamy łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżką papryki. Podduszoną kapustę dodajemy do przyprawionych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane

chleba naszego
Łazanki ze słodką kapustą 91

którzy mnie znają wiedzą, że bardzo cenię sobie szybkie dania. Łazanki to jeden z takich hitów Składniki: 1/4 główki kapusty białej 10 plasterków boczku wędzonego 1/2 cebuli sól pieprz makaron łazanki 1/4 kostki rosołowej ok 1 łyżki oleju Makaron gotuję w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Kapustę siekam i wrzucam do garnka z wodą z dodatkiem kostki rosołowej(...)Gotuję tak kapustę ok 15 minut. Odcedzam kapustę. W dużej misce umieszczam makaron łazankowy, ugotowaną i odcedzoną kapustę. Na patelnię wlewam olej, smażę na niej pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Chwilę smażę. Wkładam boczek z cebulą do kapusty i makaronu. Mieszam dodając sól, pieprz. Oczywiście, że pyszne Artykuł Łazanki ze słodką kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą 132

godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną. Dolewam mąkę do wywaru – powstanie sos.   Zasmażana kapusta: olej kapusta cebula kminek sól pieprz około 1/2 szkl bulionu warzywnego olej mąka Posikaną cebulę smażę na oleju, dodaję pokrojoną kapustę. Solę, pieprzę, dodaję kminek. Gdy kapusta mięknie, dodaję trochę bulionu(...)warzywnego. Na patelni umiesczam olej, dodaję mąkę – robię zasmażkę. Dodaję zasmażkę do kapusty.   Podaję pokrojoną w plastry szynkę polaną aksamitnym sosem. Obok zasmażana kapusta i ziemniaki z masłem i śmietaną.   Artykuł Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej 149

Kimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, czy składnik zup oraz gulaszy. Na pewno znajdzie wielu zwolenników, jak też takich osób którym nie podpadnie do gustu, ponieważ posiada naprawdę specyficzny i ostry smak. W zależności od upodobań można je podawać w różnym(...)opisanych przepisów na kimchi. Skusicie się? Dodam, że kimchi zawiera mnóstwo witaminy  A, B i C oraz dobroczynnych bakterii. Poprawia trawienie i zwiększa odporność. Spróbujcie! 1 kg kapusty pekińskiej 2 łyżki soli 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w słupki 1/4 szklanki rzodkwi pokrojonej w słupki 1/4 szklanki szczypioru pociętego ukośnie 1/4 szklanki pora pokrojonego w grube półplasterki 1 mała cebula

Di gotuje
Szybki bigos z kapusty pekińskiej + film 172

Szybki bigos z kapusty pekińskiej, kiełbasy, pieczarek i pomidorów to znakomity przepis dla zapracowanych i zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie, gdyż wykonanie takiego bigosu zajmie nie więcej niż 30 minut. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie.     składniki(...)porcji 1 duża kapusta pekińska 400 g cienkiej kiełbasy 300 g pieczarek 3 cebule 6 pomidorów olej do smażenia 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w niewielką kostkę a pieczarki w półplasterki, kapustę pekińską szatkujemy. W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy pokrojoną cebulę od czasu do czasu mieszając

Smakowite Dania
Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka) 1101

Przepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięs. Dwutygodniowa surówka z kapusty smakuje jak te serwowane w chińskich restauracjach. Składniki: 3 kg białej kapusty 4 marchewki 4 cebule pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki cukru Zalewa(...)szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy. Składniki łączymy ze sobą i zasypujemy pół szklanki cukru. Odstawiamy na godzinę. Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy i zalewamy zimną zalewą

e-PrzepisyKulinarne
Bigos orientalny z boczniakami czyli rzecz o tańszych zamiennikach 102

Kolejna odsłona przepisu z boczniakami, którymi się chwaliłem niedawno, przy okazji tego jak pięknie mi obrodziły. Ten bigos to hit tego roku ze względu na strukturę pekińskiej kapusty, która jest tak miękka, że imituje młodą kapustę. która jest tylko w sezonie i bywa droga. Oczywiście to tylko zamiennik nie oryginał więc tylko imituje. To dalej nie będzie smakowało jak nasza(...)rodzima (o ile możemy tak nazwać) kapusta. Tak jak głąb tej kapusty imituje pędy bambusa (stary numer w "chińskich" barach).  Jeśli chodzi o zamienniki, to mamy w tej kwestii bogate tradycje z czasów kiedy niektórych produktów żywnościowych brakowało, a niestety wiedzieliśmy o ich istnieniu. W tych czasach gospodynie domowe wykazywały się nie lada fantazją, że o szefach kuchni

Kryzysowa Książka Kucharska