Cześć! Mam nadzieję, że tym daniem podsunę pomysł na obiad. Korzystać należy dopóki jest młoda kapusta. Ja korzystam z każdej świeżynki, która pojawia się w ogrodzie albo na najbliższym targówku. Młodą kapustę robię pod wszelakimi postaciami. Ta wersja jest sam raz dla lubiących porządnie podjeść. Fajny pomysł na obiad dla gości i na przyjęcie. Zapraszam do poczytania(...)Składniki: Na karkówkę: * 1/2 karkówki * sól, pieprz * cebula * 4-5 ząbków czosnku * liście laurowe, ziele angielskie Na kapustę: * 1 główka młodej kapusty * łyżka smalcu albo stopionej słoninki * 1,5 łyżki mąki * sól, pieprz * ziele angielskie * liść laurowy * 1 cebula * koperek 1. Karkówkę pokrojoną w 1,5 centymetrowe plastry dzień wcześniej natarłam solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypałam
Pieprzyć z FantazjąMłoda kapusta po chłopsku – czyli wiosenny jednogar w 30 minut Szybki, niedrogi i przepyszny wiosenny obiad jednogarnkowy na bazie młodej kapusty, ziemniaków i kiełbaski. Składniki: 10 dkg boczku wędzonego 1 kiełbasa 1 cebula 3-4 ziemniaki 1 marchew 1 główka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 3/4 szklanki bulionu lub wody sól i pieprz *** Kiełbasę kroimy(...)garnku *** *** Na patelnie dokładamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i marchew pokrojoną w cienkie krążki. Całość przesmażamy przez około 1 minutę, ciągle mieszając *** *** Na patelnie dokładamy poszatkowaną kapustę, nie mieszamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut – do miękkości ziemniaków *** *** Po tym czasie potrawę mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy
Blog z Apetytemsezonie letnim gdy na straganach króluje młoda kapusta to danie jednogarnkowe to wręcz obowiązek, szybko się robi, pysznie smakuje i syci na długi czas. Doskonale się przechowuje w lodówce więc możemy przygotować nawet na dwa dni, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi tego dania całkiem sporo. Po powrocie z pracy wystarczy tylko odgrzać i mamy(...)obiad. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 35 dag grubego makaronu np. gnocchi 2 cebule 35 dag surowego podwędzanego boczku 2 długie laski podlaskiej kiełbasy 2 łyżki octu 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki
Wanilia i KardamonNiedawno podrzuciłem Wam przepis na surówkę z młodej kapusty, tym razem na waszych stołach rządzić będzie młoda kapusta z koperkiem na ciepło. Nie wiem jak wy ale w równym stopniu czekam na wiosnę, słońce i temperaturę w okolicach 20°C jak na szparagi, szczaw , kurki oraz oczywiście(...)kapustki. Wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami i na przykład z jajkiem sadzonym. Może to być samodzielne danie lub dodatek do kotleta schabowego. Młoda kapusta z koperkiem na ciepło to prawdziwa rewelka a jej przygotowanie nie zajmie wam niż 40 minut. Można też przygotować z młodej kapustki bigos
kuron.com.plGołąbki z kapusty włoskiej robi się troszkę łatwiej i szybciej niż ze zwykłej kapusty. Zachęcam do zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia kapusta włoska 200 g ryżu białego 1 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku ol ej (kilka łyżek ) sól pieprz mielony 1 czubata łyżeczka majeranku 4 grzybki suszone (polecam Skworcu ) Ponadto: 2 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna(...)Grzyby dokładnie płuczemy i drobno kroimy. Mięso łączymy z cebulą, grzybami i ryżem. Dodajemy sól (1,5 płaskiej łyżeczki), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę wkładamy do garnka z gorącą, osoloną wodą - głąbem ku górze. Wystarczy kilka sekund, aby liście było łatwo zdjąć z kapusty. W tym celu liście kolejno odcinamy
Smak mojego domuSkładniki: 1 duża główka młodej kapusty; 500 g kiełbasy śląskiej; 2 średnie cebule; 2 - 3 szklanki bulionu drobiowego; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 100 g koncentratu pomidorowego; Pęczek świeżego koperku; 2 łyżki mąki pszennej; Olej; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w niewielką kostkę. Koperek umyć(...)osuszyć, drobno posiekać. Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć na cedzak, dokładnie opłukać, a następnie sparzyć (tj. oblać gorącą, przegotowaną wodą). Odcedzić. Przełożyć do garnka. Do garnka z kapustą wlać bulion (2 - 3 szklanki, w zależności od wielkości główki kapusty). Dodać liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając
Gospodyni MiejskaSałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską – pyszna i szybka sałatka, składająca się z niewielkiej ilości składników :) Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width(...)auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską – Składniki: 1 główka (ok. 800g) małej kapusty pekińskiej (po usunięciu twardych części zostało mi ok. 400g liści kapusty) 1 puszki kukurydzy (ok. 285g po odsączeniu zalewy) 2 puszki
Kulinarne PrzebojeDuszona czerwona kapusta Kapusta jest w Szkocji bardziej popularna niż mogłoby się wydawać. Duszona czerwona kapusta , którą dziś przygotowałam świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs (wieprzowiny, kaczki czy dziczyzny). Do kapusty zostały dodane egzotyczne przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, czy goździki, które znane są w Szkocji od XVI wieku. Przyprawy trafiły do Szkocji dzięki handlowi(...)Holandią, Holendrzy z kolei przywieźli je oczywiście z Indii. W szkockiej kuchni nadal można odnaleźć ślady holenderskich przepisów, głównie na wypieki. Kapusta jest niezwykle smaczna i aromatyczna, koniecznie polecam ją wypróbować! Duszona czerwona kapusta Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 większa cebula 2 jabłka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego
Codzienne GotowaniePaszteciki krucho drożdżowe z farszem z soczewicy i pieczarek oraz z farszem z kapustą i pieczarkami Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Nowy rok przyniósł w moim życiu wiele zmian na dobre, ale niestety nie mam już tyle czasu bloga jak wcześniej. Postaram jak najczęściej tutaj zaglądać i dzielić się z wami nowymi przepisami, a póki co trzeba nadrobić zaległości(...)więc mam dla was parę nowości. Pierwszy przepis jest na paszteciki krucho drożdżowe, z dwoma farszami, pierwsze z soczewicą i pieczarkami, drugie z kapustą i pieczarkami. Smakowały mi oby dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza. Ale do barszczyku… znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny
Mój pomysł naPaszteciki krucho drożdżowe z farszem z soczewicy i pieczarek oraz z farszem z kapustą i pieczarkami Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Nowy rok przyniósł w moim życiu wiele zmian na dobre, ale niestety nie mam już tyle czasu bloga jak wcześniej. Postaram jak najczęściej tutaj zaglądać i dzielić się z wami nowymi przepisami, a póki co trzeba nadrobić zaległości(...)więc mam dla was parę nowości. Pierwszy przepis jest na paszteciki krucho drożdżowe, z dwoma farszami, pierwsze z soczewicą i pieczarkami, drugie z kapustą i pieczarkami. Smakowały mi oby dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza. Ale do barszczyku… znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny
Mój pomysł nalosie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu - genialny. Tylko ta gorycz... Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł. Polecam więc(...)wołowy, goryczy ze-ro. Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę. Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu
Kardamonovysześćdziesiąt godzin w tygodniu plus dojazdy, to jednak za mało), więc kiedy mam wolne, szykuję nam coś dobrego. Jakiś czas temu kupiłam w promocji dwie małe główki czerwonej kapusty i zastanawiałam się, co z nich zrobić. Bo takiej ilości surówki to nawet ja nie dam rady pochłonąć... Z pomocą przyszedł mi blog Zakochane w zupach (którego z miejsca zostałam(...)wielką fanką, bo zupy to ja uwielbiam; kremy w szczególności, a tych na blogu dziewczyny mają naprawdę spory wybór) i zupa-krem z czerwonej kapusty właśnie. Przypomniała mi o tym, że już dawno chciałam coś takiego przygotować - kolor, musicie przyznać, ma niesamowity i wyjątkowo kuszący. Nie czekając długo, kupiłam gruszki, puszkę ciecierzycy znalazłam w spiżarce, i zabrałam się za gotowanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Antocyjany mają bowiem właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm(...)przed wolnymi rodnikami. Te zaś odpowiadają w znacznym stopniu za procesy starzenia się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. W czerwonej kapuście znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto ją jeść, gdyż to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej witaminy A i C od białej
Kolorowa kuchnia ElkiKaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla Kaszanka kto jej nie lubi ? A kto lubi kiszoną kapustę ? Ja, jedno i drugie :) i tak właśnie powstało to danie ! Kaszanka z kiszoną kapustą pyszne danie z grilla. Kaszanka z kiszoną kapustą, to było danie które za mną chodziło od pewnego czasu. Zamawiałam kaszankę, wg mnie przepyszną(...)Facebooka pytanie co mogłam zawinąć w folię i odpowiedzi pojawiło się multum :) Sami zobaczcie co w folię aluminiową zawinąć można – odpowiedzi w powyższych linkach. Kaszanka z kiszoną kapustą 5 kaszanek 0,5 kg kiszonej kapusty ( u mnie z Charsznicy ) 5 łyżeczek miodu ( u mnie gryczany – ale pamiętaj trzeba lubić jego smak, spokojnie możesz użyć np lipowego ) świeżo zmielony
Kuchnia na wzgórzuKaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla Kto lubi kaszankę ? Kto lubi kiszoną kapustę ? Ja, jedno i drugie :) i tak właśnie powstało to danie ! Kaszanka z kiszoną kapustą pyszne danie z grilla. Kaszanka z kiszoną kapustą, to było danie które za mną chodziło od pewnego czasu. Zamawiałam kaszankę, wg mnie przepyszną w Lokalnym Rolniku(...)Facebooka pytanie co mogłam zawinąć w folię i odpowiedzi pojawiło się multum :) Sami zobaczcie co w folię aluminiową zawinąć można – odpowiedzi w powyższych linkach. Kaszanka z kiszoną kapustą 5 kaszanek 0,5 kg kiszonej kapusty ( u mnie z Charsznicy ) 5 łyżeczek miodu ( u mnie gryczany – ale pamiętaj trzeba lubić jego smak, spokojnie możesz użyć np lipowego ) świeżo zmielony
Kuchnia na wzgórzu