ryż i kasza w tle. Do tej pory gołąbki robiłam z mięsem i samym ryżem. Zazwyczaj gołąbki gotowałam w szybkowarze, ale teraz chyba przejdę na pieczenie, gdyż kapusta pozostaje bardziej zwarta i mniej się rozgotowuje. Farsz w przepisie jest umiarkowanie pikantny, jeśli więc lubicie mocno pikantne, należy dodać więcej pieprzu. U mnie wszyscy gołąbki bardzo lubią, ale zdecydowanie zbyt(...)przygotowuję. Lubicie gołąbki, z jakim farszem i sosem je robicie? Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 100 minut Składniki na gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem: duża główka białej kapusty 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 100 g ryżu 75 g grubej kaszy jęczmiennej 75 g kaszy gryczanej nieprażonej cebula 3 ząbki czosnku łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku łyżka pieprzu ziołowego
Kuchcik gotujemoje rodzinie bez bigosu nie obędą się żadne święta. Mama gotuje zawsze olbrzymi gar tego polskiego jadła. Ja za nim nie przepadam, bo nie lubię połączenia kapusty kiszonej z mięsem. W ostatniej edycji mojej akcji " Wytrawne potrawy wigilijne " pojawił się przepis Hajduczka na wegański bigos, w którym mięso jest zastąpione zieloną soczewicą. Postanowiłam wypróbować i przepadłam. Do czasu dzisiejszej publikacji(...)Bigos jest pyszny i ładnie pachnie. Polecam wypróbować przepis. Składniki (na garnek o pojemności 4 l): 250 ml zielonej soczewicy łyżeczka cząbru 40 g suszonych grzybów cebula 800 g kapusty kiszonej 2 goździki 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 ziarna jałowca łyżeczka mielonego kminku łyżeczka suszonych płatków czosnku (lub dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki) pół łyżeczki ziaren
Weekendy w domu i ogrodziegołąbki robiłam już jakiś czas temu i dopiero o nich przypomniałam.Muszę znów je zrobić, bo są pyszne,a to z powodu kapusty.Pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty Coolwrap , tej kapusty do gołąbków nie trzeba tak długo parzyć tak jak zwykłą kapustę.Kapusta Coolwrap charakteryzuje się delikatnym smakiem i niezwykle cienkimi, soczystymi liśćmi .Liście pozostają mocne i elastyczne podczas obróbki(...)przetwarzania. Kapusta idealnie nadaje się do wrapów jako zdrowa alternatywa dla tortilli a także do przygotowania gołąbków, sushi, lazanii oraz jako dodatek do zdrowych kanapek. Polecam.Ja gołąbki gotowałam w multicookerze, ale można tradycyjnie w garnku. 1 główka kapusty coolwrap 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy jęczmiennej 1 jajko 1 cebula susz warzywny sól, pieprz
Moje domowe kucharzenieKassler to wieprzowina, zapeklowana i podwędzona. Stosowana w kuchni niemieckiej do przygotowywania różnorodnych dań. Jednym z nich jest kassler pieczony z kiszoną kapustą, z dodatkiem wina. Nie znałam wcześniej tego dania, zaczęłam je robić na prośbę męża, który pamiętał je ze swoich niemieckich podróży. Pierwszy raz piekłam w ten sposób schab który kupiłam na stoisku z naturalnie wędzonymi wędlinami(...)już mięso przez nas peklowane i wędzone. Ważne aby wędzonki przed pieczeniem nie parzyć. Po sparzeniu, nie będzie soczysta - raz niestety popełniłam ten błąd. Korzystałam z naszej domowej kapusty i z kapusty kupionej w Lidlu - polecam ją, kapusta z dodatkiem wina, sprzedawana w puszkach. Mięso wyszło wyjątkowo soczyste, co w przypadku schabu nie zawsze się udaje
Stare Garywszyscy w mojej rodzinie przepadają za gołąbkami. Nie mam pojęcia jak to możliwe ale dwoje moich dzieci ich nie cierpi. Dzisiejszy przepis na gołąbki to gołąbki z włoskiej kapusty nadziewane wołowiną z ryżem. Ostatnio kupuję gotowe mieszanki ryżowe z grzybami. Odkryłam, że mogę je wykorzystać nie tylko na risotto ale również do gołąbków. Tym razem wybrałam mieszankę ryżu z suszonymi(...)pieczarkami. Ugotowałam również pyszny sos grzybowy . Gotowanie gołąbków jest proste. Lubię gołąbki z włoskiej kapusty , bo jest łatwo oddzielić liście od łodygi. Włoska kapusta jest bardzo delikatna w smaku, za którym po prostu przepadam. Na nadzienie do gołąbków wykorzystuję różne mięso. Przyrządzam nawet gołąbki z rybą . Tym razem skusiłam się na mieloną wołowinę. Gołąbków przyrządziłam pełny garnek. Mój syn Jonas
codojedzeniaMłoda kapusta – pyszny dodatek do obiadu. Wspaniale pasuje do kopytek z sosem mięsnym . Polecam ! Składniki : głowka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki masła cukier sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie : Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Przekroić na pół i wyciąć głąb. Następnie kapustę drobno poszatkować. Przełożyć(...)garnka i zalać gorącą wodą do 2/3 wysokości kapusty. Gotować do miękkości. Następnie dodać drobno posiekany koperek. Na patelni należy rozgrzać masło i przesmażyć mąkę na jasną zasmażkę. Przełożyć ją do kapusty. Wszystko delikatnie i dokładnie przemieszać. Na koniec doprawić kapustę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Smacznego ! Artykuł Młoda kapusta pochodzi z serwisu
PerfekcyjnesmakiGołąbki z włoskiej kapusty i indyczego mięsa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze(...)zupełnie inny smak. Doskonały posiłek obiadowy lub kolacyjny z puree ziemniaczanym lub pajdą chleba. Składniki: mięso z udźca - 1 kg 1,5 szklanki ryżu 1 duża włoska kapusta 2,5 szklanki bulionu 1 cebula 1 łyżka masła ghee/oleju 400 ml przecieru pomiodorowego ( przepis z bloga ), passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów sól, pieprz cukier 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego Przygotowanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój tata(...)Kiedyś kręcił kapustę i grzyby przez maszynkę, a teraz drobniutko sieka je tasakiem, trzymanym domu tylko chyba na tą okazję. Farsz jest zawsze dośc konkretnie doprawiony i zawsze, jak nakładam go czy to do pierogów czy do krokietów czy pasztecików, to go podjadam. Nie sposób mu się oprzeć no i tak dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście
Mieszam w Garnkuchwilę odrywamy się od słodkości Dzisiaj przepis na jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Kulebiak z kapustą i grzybami to klasyka, którą uwielbiam, zresztą jak wszystkie potrawy z kapustą i grzybami Najczęściej przygotowujemy go w pierwszy dzień świąt jako dodatek do czerwonego barszczu. Kulebiak z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 15 g świeżych drożdży(...)łyżka cukru 1 jajko 100 ml ciepłego mleka 20 g roztopionego masła sól Farsz: 300 g kapusty kiszonej z marchewką szklanka suszonych grzybów 1 papryczka chili około 4 liski laurowe 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko mak Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłego
PatiGotujeRoladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami – to pomysł na obiad, który będzie smakować chyba każdemu :) Pyszny schab wypełniony kapuścianym farszem z grzybkami, a do tego panierka – brzmi pysznie, prawda? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami – Składniki: 5 średnich plastrów schabu – ok. 360g 150g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 mała cebulka(...)smaku mąka pszenna do panierowania 1-2 jajka do panierowania bułka tarta do panierowania oliwa lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami: Cebulę obrać, drobno posiekać, a następnie zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju lub oliwie. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? ) i zetrzeć na tarce o grubych
Kulinarne PrzebojeSurówka z kiszonej kapusty z papryką , inna niż wszystkie Kiszona kapusta zawsze jest hitem na początku zimy , kiedy to smakuje najlepiej . Taka własnoręcznie zrobiona z dużą ilością marchewki .. mniam W dzieciństwie znałam tylko wersję surówki z jej udziałem , pod postacią cebulka , kapusta , olej , jabłko pieprz . U nas w domu inaczej się nie robiło . Teraz prowadzę swój dom i nie widzę(...)surówkowe z tym kiszonym warzywem wychodziły genialnie . Małe modyfikacje a duży efekt Polecam , nieco lżejsza wersja od surówki majonezowej , a równie ciekawa i prosta do zrobienia Składniki : 3 garści kapusty kiszonej , najlepiej własnej 1 kawałek białej części pora 1/2 małej czerwonej cebuli 1 duża zielona papryka grubościenna 1 jabłko 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki miodu
Ogrodnik w podróżyKapusta kiszona razem z czosnkiem i papryką w słoikach Ten przepis , to eksperyment i do tego genialny . Gdzieś widziałam , kiedyś kiszoną paprykę nadziewaną kapustą kiszoną , stwierdziłam że może być smaczna . Niestety jestem ciut leniwa , więc nie chciało mi się tyle dłubać no i szukać odpowiedniej wielkości papryki . Nikt przecież nie zje takiej wielkiej Więc wydumałam ,że przecież mogę wszystko posiekać(...)taki ,że po dodaniu czosnku przez kilka dni fermentacji zapach jest , że tak powiem nie wyjściowy Ale potem już nie czuć , wszystko pachnie kiszonką Składniki : 1 duża główka kapusty 3 kg kolorowej papryki , grubościennej 1 główka czosnku 3 łyżki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę szatkujemy jak najdrobniej się da , przekładamy do miski . Zasypujemy solą i wygniatamy do momentu , aż kapusta
Ogrodnik w podróżyprzygotowania gołąbków właśnie w takiej postaci, była bez wątpienia książka Mimi Thorisson. Wykorzystałam własny, sprawdzony przepis, ale gołąbki podałam podobnie jak Mimi, w formie zapiekanki. Osobiście uwielbiam potrawy z kapustą, a mój dwuletni syn poszedł w moje ślady. Dlatego kapusta często gości na moim stole. Gołąbki podane w taki sposób wyglądają niebanalnie i bosko smakują. W przepisie wymieniam świeżą bazylię(...)Potrawa zasmakuje nie tylko dorosłym, ale polecam ją również dla najmłodszych. Mój syn zjadł całą dużą porcję :-) Duża porcja dla 4 osób (po dwa gołąbki). SKŁADNIKI 1 duża kapusta 600 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 duża cebula oliwa 200 g ryżu 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 duże ząbki czosnku
Passions hobbies lifeSurówka z młodej kapusty z cukinią Cukinia w tym roku rodzi jak oszalała, nic więc dziwnego ,że usiłuję ją spożytkować choćby w takim daniu , jak surówka Pasuje idealnie ,młoda , słodkawa , nie nachalna w smaku . Idealna jako dodatek do równie pysznej młodej kapusty . Doprawiona świeżym koperkiem , pietruszką i odrobiną innych ziół , będzie świetnym dodatkiem do każdego obiadu . Tym razem kapustę(...)pora sparzyłam , zabieg ten powoduje ,że por nie jest gorzki a kapusta ma delikatniejszą konsystencję Polecam , szczególnie teraz , kiedy warzyw jest pod dostatkiem . Składniki : 1/2 małej główki świeżej kapusty 1 mała cukinia -wielkości ogórka szklarniowego 1 dość duża marchewka 1 średni pomidor kawałek pora , taki około 10 cm sos : 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 łyżki octu winnego -białego
Ogrodnik w podróżyWitam serdecznie Sezon na młodą kapustę w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na placki z młodej kapusty. Placki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków z młodej kapusty będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 10 dużych placków około 800 g młodej kapusty 100 g sera żółtego 100 g mąki pszennej 2 jajka(...)pęczka grubego szczypiorku 1 łyżeczka cukru do smaku: sól, pieprz papryka słodka papryka ostra (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem: Placki z młodej kapusty Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno szatkuję i przekładam do miski. Następnie dodaję cukier, doprawiam przyprawami, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 minut. Po 30 minutach: Wypłukany i osuszony szczypiorek drobno kroję
Uwaga Babcia Gotuje