kapustą - 19268 przepisów (strona:122/1285)

Świąteczna kapusta z pieczarkami + film 142

Świąteczna kapusta z pieczarkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kapusty z grochem.W towarzystwie smażonego karpia z ziemniakami będzie stanowić pyszne danie wigilijne. Kapusta z pieczarkami najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie smaki zdążą się "przegryźć".  składniki na 4 porcje 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 2 cebule 1 większy lub 2 mniejsze ziemniaki kilka ziaren(...)ziela angielskiego 2- 3 liście laurowe 2- 3 łyżki oleju czarny pieprz sól przepis Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości aby kapusta była przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ją do miękkości około 40 minut, od czasu do czasu

Smakowite Dania
Kapuśniaczki z Ciasta Drożdżowego 379

żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli kminek do posypania kapuśniaków białko do pomalowania kapuśniaków przed pieczeniem na farsz: około 300 g kapusty kiszonej do smaku: kminek, sól, pieprz do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do filmu z przygotowania : Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=quvBEq8J4zw Przygotowanie: Najpierw przygotuję kapustę(...)kapuśniaczki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję kapustę do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kapustę dokładnie odciskam na durszlaku z wody. Dodatkowo jeżeli kapusta po odciśnięciu jest zbyt wilgotna możemy ją odparować

Uwaga Babcia Gotuje
Modra kapusta 120

Dziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra kapusta jest przygotowywana również z dodatkiem boczku, ale ja preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-). Modra kapusta Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 2 szklanki wody(...)cebula 1 małe jabłko 2 łyżki octu sól morska cukier pieprz czarny olej do smażenia Wykonanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy woda i dusimy przez 30 minut, aż kapusta zmięknie. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy ją do kapusty. Jabłko obieramy i kroimy w  drobna kostkę i również dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
KAPUSTA KISZONA DO OBIADU 194

często sięgamy po kiszonki, które oprócz tego, że dobrze smakują, są również bogate w cenne wartości odżywcze i witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzisiaj przyjrzę się bliżej kiszonej kapuście, którą bardzo lubimy całą rodziną, która jest u Nas wytwarzana i w okresie przeziębieniowym często używana jako dodatek do obiadu. Ja osobiście lubię też zajadać się nią także między posiłkami(...)Kiszona kapusta jest źródłem: *wit c *wapnia i fosforu *witaminy E *  naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak   karotenoidy  i  polifenole * bakterii  Lactobacillus  rozkładających cukry w kwas mlekowy * działających grzybo- i bakteriobójczo  fitoncydów * związków siarkoorganicznych Kiszona kapusta działa korzystnie na układ odpornościowy, jednak nie jest polecana osobom z wrażliwymi żołądkami ze względu na niskie ph drażniące

Z Majeczką w kuchni
Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 204

wigilijnej. Mimo że jest to danie bez mięsa, to niczego mu nie brakuje. Aromat suszonych grzybów doskonale komponuje się z kaszą, co dodatkowo podkreśla miękka, duszona w grzybowym wywarze kapusta. W okolicach Baranowa Sandomierskiego gołąbki takie przyrządzano z kapustą jaglaną. Tradycyjnie nazywano je chopciami. Natomiast nieco bardziej na północ, nadal w Kotlinie Sandomierskiej, ale już na Ziemi Świętokrzyskiej, do farszu(...)kaszy jęczmiennej poza grzybami dodawano kapustę kiszoną. W tym regionie gołąbki te noszą nazwę lasowiackich chapci. Z kolei na południu Podkarpacie, w okolicach Leska i Soliny, przyrządzano wigilijne gołąbki z kaszą i suszonymi grzybami, przy czym kaszę jęczmienną mieszano z kaszą gryczaną. Jeśli dodać do tego wyliczania gołąbki z kaszą i mięsem może się okazać, że nasz region to gołąbkowo

Trzeci talerz
Świat kapusty -zaproszenie do akcji 100

Kapusta to  jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw na naszych stołach. Ma ogromne możliwości w kuchni ,jak również w lecznictwie . Starożytni Rzymianie mówili jeśli ci kapusta nie pomoże to na pewno nic Ci nie pomoże . Jest w tym trochę racji , ponieważ warzywo to jest bogate w mineraly (fosfor,siarka ,mangan, potas,sód,miedz ,żelazo w witaminy(...)właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. poprawia kondycję włosów i paznokci. Długo można mówić o zaletach kapusty , dlatego powiem tylko  JEDZMY KAPUSTĘ - BĘDZIEMY ZDROWI I MŁODZI  - tym zdaniem chciałabym zaprosić do udziału w akcji   Świat kapusty . która już wkrótce rozpocznie się na Durszlaku.pl  i na  Zmiksowani.pl Jest to moja pierwsza akcja i mam cichą nadzieję

Eli Gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem 154

Klasyczne gołąbki z mięsem i suszonymi grzybami to jedno z moich ulubionych dań, ale czasem ma się ochotę na coś lżejszego, wiosennego, bardziej… wegetariańskiego :) Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem to idealne danie na upalne słoneczne dni. Moje gołąbki zrobiłam z ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się smakowo z warzywami(...)Podane składniki wystarczą na około 10 gołąbków. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 woreczki ryżu – najlepiej jasnego, jaśminowego 2 marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 10 pieczarek 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku sól i pieprz do smaku odrobina oleju do podsmażenia pieczarek 1,5 szklanki bulionu drobiowego Kapustę oberwać z zewnętrznych liści, które trzeba umyć i zachować do wyłożenia

Trzeci talerz
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 147

taka moja wersja łazanek z kapustą i grzybami, wcale nie mniej smaczna. Czy zdarza się Wam, że wraz z wodą z moczenia grzybów dostanie się do potrawy troszkę piasku? Mnie już nie. Znalazłam na to taką metodę: najpierw dokładnie grzyby płuczę, a po namoczeniu wyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :) Składniki(...)makaronu muszelki 0,5 kg kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę się ograniczać) 2 łyżki oleju mielony kminek majeranek pieprz sól Wykonanie: Grzyby wypłukałam, zalałam gorącą wodą i zostawiłam do namoczenia. Kiedy zmiękły, odcisnęłam, pokroiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa z młodej kapusty z pomidorami 190

Zupa z młodej kapusty z pomidorami... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kawałki pomidorów, plastry marchewki. Drobno posiekany koperek i natka pietruszki. Pełnia wiosny na talerzu. Smacznego!   Składniki: 1/2 główki niedużej, młodej kapusty; 5 średnich ziemniaków; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 3 średnie, dojrzałe pomidory; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 1/2 pęczka(...)koperku; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1,5 l zimnej wody; 1 łyżka vegety; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować/pokroić. Przełożyć do miski, delikatnie posolić i wymieszać. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Pietruszkę, seler i por pozostawić w całości. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić

Gospodyni Miejska
Surówka z młodej kapusty z koperkiem 303

Surówka z młodej kapusty z koperkiem... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kosteczki ostrej cebuli. Drobno posiekany koperek. Całość skropiona olejem i sokiem z cytryny. Doprawiona cukrem, solą i pieprzem. Pyszny smak wiosny! Składniki: 1 mała główka młodej kapusty; 1 mała cebula; Pęczek koperku; 1 - 2 łyżki oleju; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania(...)Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Posolić i odstawić na  10 minut. Cebulę obrać, drobno pokroić. Dodać do poszatkowanej i posolonej kapusty. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do kapusty z cebulą.  Surówkę wymieszać czystą dłonią. Do surówki dodać cukier, olej, sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Surówka z kiszonej kapusty w zalewie 171

Surówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula;  Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz(...)smaku. Sposób przygotowania: Kapustę odcinąć z soku (jeśli ktoś nie lubi kwaśnych surówek, może przepłukać kapustę pod bieżącą, zimną wodą), drobno pokroić. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować zalewę. Do małego garnka/rondelka wlać ocet, olej i wodę. Dodać cukier

Gospodyni Miejska
Farsz na pierogi i uszka 225

takiej formie, w jakiej otrzymaliśmy je od Ingalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz(...)doprawione sola i pieprzem dusimy do miękkości. Ostudzamy i zimny farsz nakładamy do uszek. Dalej postępować jak w przypadku zwykłych uszek z grzybami. Farsz na pierogi z kapustą: - można zrobić z kapusta i pieczarkami, w tym przypadku farsz pieczarkowy zrobić tak samo jak do uszek. biała kapustę szatkujemy drobno, jak najcieniej, zasypujemy solą, żeby zmiękła - ok 750 gr białej kapsty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos orientalny 175

Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na smakowity bigos. Najbardziej nie lubię szatkowania kapusty, ale w tym wypadku genialnym wynalazkiem okazał się kupiony jeszcze w Polsce w sklepie internetowym  Strefa  Rzeczy  Ulubionych   nóż santoku Postanowiliśmy z Moją Gadziną zrobić mały eksperyment(...)tego, że użyliśmy różnych gatunków mięsa (w moim wypadku w bigosie nie było wieprzowiny). Podany poniżej przepis jest dostosowany do realiów w każdym niemal kraju. Składniki  2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty  0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta z piekarnika 114

Zapewne przyznacie, że znana jest Wam kapusta kiszona, surowa, gotowana i zasmażana, ale pieczona...?  Ja jadłam ją po raz pierwszy i wiem już, że będę do niej wracała. Ważną zaletą jest to, że przygotowuję się ją szybo i łatwo. Kapusta pieczona jest razem ze smalczykiem roślinnym i to on nadaje jej odpowiedni smak oraz sprawia, ze kapusta staję(...)doskonale przyprawia potrawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .     Składniki Kapusta surowa - 1 mała główka Smakowita pajda o smaku ziół - 1 opakowanie bułka tarta sól, pieprz, kminek Kapustę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. rozkładamy je na blasze. Na każdym

Jadło i czytadło
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2748

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z dodatkiem pieczarek to doskonałe danie na wszelkiego typu uroczystości w tym świąteczny obiad :) Pomysł na wykonanie samej kapusty podpatrzyłam na WŻ troszkę go zmodyfikowałam dodając swoje przyprawy. Połączyłam ją z karkówką i wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek(...)lodówki na całą noc ( minimum na 2 godziny ). Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju dodaję poszatkowaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze

Kuchnia z widokiem na ogród