każdym zakątku Polski, jednak w różnych regionach różnie się je przygotowuje. Ciasto na kapuśniaczki może być drożdżowe, krucho-drożdżowe albo kruche. Farsz może być pikantny lub łagodny, z kapusty świeżej lub kiszonej, z grzybami suszonymi, świeżymi lub bez grzybów. Można do niego dodać cebulę smażoną na maśle albo zaprawić go skwarkami ze słoniny lub boczku. Nawet forma kapuśniaczków bywa różna(...)związane z regionem, który reprezentuje. W mikroregionie Płaskowyżu Kolbuszowskiego, w miejscowościach rozsianych na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej, od pokoleń piecze się kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Do farszu używa się kapusty kiszonej, którą najpierw się gotuje, a potem zwykle jeszcze wysmaża z cebulą, a czasem z boczkiem. Cechą charakterystyczną dla kapuśniaczków z tych okolic jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają
Trzeci talerzBardzo prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako dodatek do ryb i mięs z grilla. Poniżej podałam składniki na przygotowanie porcji dla 3 osób, ale możesz proporcjonalnie zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb. Proste dodatki do obiadu… ** Sałatka obiadowa(...)cukinii ** Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki dla 2-3 osób: ok. 500 g świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś
Kulinarne S.O.S.Bardzo prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako dodatek do ryb i mięs z grilla. Poniżej podałam składniki na przygotowanie porcji dla 3 osób, ale możesz proporcjonalnie zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb. Proste dodatki do obiadu… ** Sałatka obiadowa(...)cukinii ** Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki dla 2-3 osób: ok. 500 g świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś
Kulinarny S.O.S.Zgodnie z sezonowym rytmem publikowania wpisów zamieszczamy przepis na kapuśniak z młodej kapusty . W pierwotnej wersji zupa ta miała być gotowana na żeberkach, ale w sklepie mięsnym zobaczyłam wędzone kości, więc postanowiłam pójść w ślady kuchni Mamy i nadać zupie tego charakterystycznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu wędzonki, kapuśniak z młodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych(...)żeberkach lub dodać do niego kawałki podsmażanej kiełbasy. Udostępnij Składniki na kapuśniak z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4-5 średnich ziemniaków 2 wędzone kości (500-700 g) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 10 ziarenek pieprzu kolorowego 1 / 2 łyżeczki suszonego lubczyku 1 / 2 łyżeczki kminku
niecodziennikparystopniowo w ciągu kilku dni, zazwyczaj robimy tę potrawę od razu, a później ją odgrzewamy. Choć majowa pogoda temu nie sprzyjała, pieczołowicie przez kilka godzin podgrzewaliśmy bigos staropolski z kapusty mieszanej oraz wołowiny i wieprzowiny, aby zamieścić na blogu sprawdzony przepis. Udostępnij Składniki na bigos staropolski 1,20 kg kapusty kiszonej 500 g białej kapusty 250 g słoniny(...)patelnię dodać wytopionego smalcu, obsmażyć karkówkę, dorzucić ją do wołowiny, po czym przesmażyć łopatkę i przełożyć do garnka. Dusić pod przykryciem 30 minut. W tym czasie z białej kapusty zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb i poszatkować. Kiszoną kapustę pokroić, a jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać. Przełożyć do garnka, wsypać białą kapustę oraz grzyby, wlać wodę z namaczania grzybów, przemieszać. Dodać
niecodziennikparyKapusta z żeberkami i komosą – proste danie jednogarnkowe Dwa tygodnie (co najmniej!) siedzenia w domu z powodu krajowego zagrożenia koronawirusem to czas, kiedy trzeba mądrze gospodarować swoimi zapasami żywności. Raz by na jak najdłużej wystarczyły, dwa by nic się nie zmarnowało, trzy by odżywiać się zdrowo i swoja odporność utrzymywać na najwyższym poziomie. Ja zaczynam od czyszczenia swoich półek(...)najłatwiejsze w przygotowaniu zawsze były w zapasie, by nawet mąż czy dzieci, czy osoby z którymi będziemy chcieli się podzielić umiały je przygotować. Dlatego proste danie jednogarnkowe – kapusta, żeberka wędzone z zamrażalnika (możecie dodać każdą wędzonkę jaką macie np boczek) i zdrowe węglowodany – komosa ryżowa. PRZEPIS KAPUSTA Z ŻEBERKAMI I KOMOSĄ Składniki kapusta z żeberkami i komosą
Dorota Smakujetrzeci dzień, ponieważ mój mąż stwierdził, że są najlepsze na świecie i nigdy mu się nie znudzą. Spróbujcie, może dla Was też takie będą. Co potrzeba: 1 główka kapusty białej 2,6-2,8 kg, 300 g ryżu, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 5 cebul średnich + 2 cebule Kucharek, Pieprz, 100 g boczku wędzonego, Wykonanie: Do garnka(...)rozgotowany. Cebulę kroimy drobno, smażymy do zeszklenia na 4 łyżkach oleju doprawiając 1 pełną łyżeczką pieprzu i 1 pełną łyżeczką kucharka, mieszając bardzo często, żeby się nie przypaliła. Z kapusty wykrajamy głąb, wkładamy do dużego garnka wykrojeniem do dołu, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką, gotujemy 10 minut od chwili zagotowania się wody. Odwracamy kapustę za pomocą dwóch widelców, gotujemy 3 minuty
Bułka z ChlebemBardzo lubię surówki z kiszonej kapusty i często robię je do obiadu, zwłaszcza jesienią czy zimą. Dziś również postanowiłam zrobić surówkę z kiszonej kapusty do tradycyjnego schabowego, ale surówkę trochę nietypową, bo z prażoną cebulką, jabłkiem, koperkiem i majonezem. Surówka wyszła pyszna, trochę taka sałatkowa i sycąca, ale pyszna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 200g kapusty kiszonej(...)jabłka 2 łyżki prażonej cebulki (użyłam domowej z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) 1 łyżka koperku 1 łyżka majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną drobno poszatkowałam i przełożyłam do miski. Jabłko obrane ze skórki starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do kapusty. Dodałam ponadto dwie pełne łyżki prażonej cebulki oraz płaską łyżkę posiekanego
Waniliowe ImprowizacjeSurówki z kapusty kiszonej chyba nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Zna ją chyba każdy i raczej każdy lubi. Z reguły taką surówkę podaje się do smażonej ryby, ale również do dań mięsnych. Ja ją bardzo lubię z tradycyjnym schabowym lub mięsem duszonym w sosie własnym. Najpopularniejsza jest surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jedynie marchewki i cebulki z olejem(...)natką koperku lub pietruszki. Ja dziś jednak postanowiłam zrobić surówkę z kapusty kiszonej w nieco innym wydaniu, bardziej kolorową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok.300g kapusty kiszonej 1/4 papryki czerwonej kawałek pora (jasnozielonej części) 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru
Waniliowe ImprowizacjeKapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na surowo. Surówki ze świeżej kapusty są orzeźwiające, chrupiące, smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy surówkę z kapusty, marchwi, cebuli, jabłka i oleju. Możemy jednak wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i przygotować surówkę z białej(...)kapusty w azjatyckim stylu. Składniki 1/4 główki kapusty około 500 g 100 g marchewki 2 – 3 dymki 2 łyżki nasion sezamu 10 g świeżego imbiru 4 – 5 łyżek octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu chili lub kilka kropel sosu tabasco sól Wykonanie Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy
Tajemnice SmakuWreszcie są na blogu moje krokiety z kapustą, prawie tak pyszne jak te, która robi moja mama. Krokiety z kiszoną kapusta mojej mamy to jest mistrzostwo!. Brakowało mi bardzo tego smaku, dlatego też dzisiaj przygotowałam krokiety z białą kapustą . Chrupiące z zewnątrz, wypełnione białą kapustą, muszę przyznać, że wyszły naprawdę bardzo dobre. Oczywiście sekretem udanych krokietów poza(...)ciastem naleśnikowym jest dobrze doprawiony farsz, a kapusta biała lubi pieprz, oj lubi! Myślę, że zdałam egzamin, a Mamie przesyłam buziaki! Krokiety z białą kapustą / 10 krokietów Składniki: 10 naleśników, według przepisu, podany jest tutaj 1 mała główka białej kapusty bułka tarta 3-4 jajka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Smażymy naleśniki według podanego powyżej przepisu (w składnikach
Moja smaczna kuchniaGolonka w kapuście z szybkowaru – konkretne danie by konkretnie sobie podjeśc Lubię szybkowar, bo dania w nim przygotowanie gotują się w ekspresowym czasie a mięso w nim gotowane, szczególnie te twardsze rodzaje jak golonka czy żeberka wychodzą rewelacyjnie mięciutkie i soczyste. Dzisiaj przepis na golonkę wieprzowa gotowana w kapuście kiszonej z dodatkiem grzybków i śliwki suszonej(...)zimowy obiad. Danie sycące na długo, pożywne a przy tym tanie. Zapraszam też do przepisów na dania z szybkowaru . PRZEPIS GOLONKA W KAPUŚCIE Z SZYBKOWARU Składniki golonka w kapuście z szybkowaru: 2 golonki wieprzowe 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 50 g grzybków suszonych 50g śliwek suszonych 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 100 ml wina czerwonego sól pieprz
Dorota SmakujeCześć! Mam nadzieję, że tym daniem podsunę pomysł na obiad. Korzystać należy dopóki jest młoda kapusta. Ja korzystam z każdej świeżynki, która pojawia się w ogrodzie albo na najbliższym targówku. Młodą kapustę robię pod wszelakimi postaciami. Ta wersja jest sam raz dla lubiących porządnie podjeść. Fajny pomysł na obiad dla gości i na przyjęcie. Zapraszam do poczytania(...)Składniki: Na karkówkę: * 1/2 karkówki * sól, pieprz * cebula * 4-5 ząbków czosnku * liście laurowe, ziele angielskie Na kapustę: * 1 główka młodej kapusty * łyżka smalcu albo stopionej słoninki * 1,5 łyżki mąki * sól, pieprz * ziele angielskie * liść laurowy * 1 cebula * koperek 1. Karkówkę pokrojoną w 1,5 centymetrowe plastry dzień wcześniej natarłam solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypałam
Pieprzyć z FantazjąCześć! Dość długo zabierałam się do ugotowania właśnie takiej kapusty ze śmietaną. Jest to mało znany smak w moich okolicach i nie miałam pojęcia czy mi zwyczajnie posmakuje. Chciałam wypróbować jednak nowy smak. Po poradę udałam się do mojej dobrej znajomej Pani Reginy. Dziękuję Pani Regino za przepis Ugotowałam tę kapustę i ugotuję nie raz jeszcze. Jest bardzo(...)delikatna w smaku i pachnie wiosną. Dla tych, co jak ja są przyzwyczajeni do smaku kapusty młodej z kiełbasą polecam taką odmianę. Składniki: * 1 kg młodej kapusty * 2 -3 łyżki masła * 1 pęczek koperku * 2 łyżki gęstej śmietany 18 % * 2 liście laurowe * 4 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz czarny * 1 łyżka mąki * 1 nieduża cebula Kapustę obrałam
Pieprzyć z FantazjąCześć! Taką kapustę można podać jako dodatek do mięsa albo zjeść solo. Zrobiłam taką na obiad i zjedliśmy bez dodatków. Bardzo smaczne, inne niż dotychczas jedzenie. Składniki: * 1,2 kg kapusty pekińskiej * 0,5 kg kurek * 1 cebula * 20 dkg boczku * śmietana 18% * sól, pieprz * koperek, natka pietruszki * masło * 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie) Kurki umyłam i smażyłam(...)łyżki masła przez ok. 6-7 minut. Boczek pokroiłam w paseczki a cebulę w kostkę. Przełożyłam do garnka, w którym miałam gotować kapustę. Smażyłam dotąd aż boczek i cebula zaczną się rumienić. Kapustę pekińską pokroiłam na ok. 1 cm paski i przełożyłam do garnka z boczkiem i cebulą. Podlałam 1/3 szklanki wody. Kapusta dość szybko zaczęła zmniejszać swoją
Pieprzyć z Fantazją