kapustą - 19268 przepisów (strona:65/1285)

Kapusta zasmażana 85

Opis Kapusta zasmażana : Kapusta zasmażana to jeden z pyszniejszych dodatków do tradycyjnych, polskich obiadów. Według mnie to przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem. Danie to jest bardzo szybkie i proste do przygotowania. Najlepsze danie na nadchodzącą wiosnę. Wtedy kapusta biała jest najlepsza i w miarę w dobrej cenie. Do tego(...)dania możemy używać kapusty świeżej jak i kapusty kiszonej. Jest bardzo dużo różnych przepisów. Ja jednak zazwyczaj używam kapusty kiszonej. Jest to ulubiony dodatek do obiadów dla całej mojej rodziny. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki : 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki mąki Podsmażony boczek 2 szklanki bulionu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
ŻEBERKA DUSZONE W KAPUŚCIE KISZONEJ 79

Żeberka duszone w kapuście kiszonej, to taki błyskawiczny bigos. Pracy przy nim niewiele, nie trzeba super umiejętności, a efekt powalający. Warto przetestować ten przepis, bo naprawdę warto. Żeberka wpierw obsmażamy i dusimy do miękkości, a następnie przekładamy kiszoną kapustą i odstawiamy do drugiego dnia dla przegryzienia smaków. My zwykle jednego dnia mamy na obiad smażone żeberka, drugiego lub jeszcze kolejnego(...)żeberka duszone w kapuście. Nabierają zupełnie innego, niepowtarzalnego smaku. Smakują jak dobry bigos, a wystarczają tylko: żeberka i kapusta, no i trochę pieprzu do smaku. Składniki: - ok. 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych - ok. 1 kg dobrej kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - sól - mielony czosnek - kilka łyżek bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu gęsiego lub dowolny inny tłuszcz Żeberka obsmażamy na rozgrzanym

Smaczne Zdrowe
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 757

Paszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta(...)grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis na Thermomix na samym dole. Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe

Be Fit Be Strong
Półkruche paszteciki z kapustą i grzybami 136

Czas Przygotowania : 3 h Czas Gotowania : 4 h   Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejny przepis który można wykożystać jako danie świąteczne jak również zaserwować rodzinie jako danie obiadowe. Sprawdziłam wiele przepisów i ten właśnie po małej modyfikacji został z nami na lata. Podstawą idealnych pasztecików jest dobra kapusta kiszona ja wykożystuję własną. W przepisie znajdują się grzyby suszone(...)łyżeczka soli Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja zagniatam ciasto w robocie planetarnym) wkładamy do lodówki na około 30 min. Składniki na farsz 60 dkg. kapusty kiszonej 2 garści suszonych grzybów (ilość grzybów zależy od tego jak bardzo grzybowy ma być farsz) 2 średniej wielkości cebule sól, pieprz, olej Krok po Kroku 1 Grzyby zalewamy zimną

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kiszona czerwona kapusta 113

Lubię mieć zapas  kiszonej kapusty na zimę. Kapustę kiszę sama ,robię to zazwyczaj pod koniec września lub w październiku. Do kiszenia zwykle używam kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Czerwoną najczęściej wykorzystuję  do przygotowania surówek. 3-4 główki czerwonej kapusty 3 łyżki soli kamiennej   Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję(...)połówki i szatkuję ręczną szatkownicą. Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną. Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami i kolejno ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na wierzch kładę deseczkę i obciążam kamieniem. Ustawiam w ciepłe miejsce i na bieżąco usuwam nadmiar soku który wydzieli kapusta. Po kilku dniach,gdy kapusta się zszumuje przebijam ją kijem robiąc kilka otworów do samego dna i odkrytą zostawiam

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z młodej kapusty z sosem winegret 184

Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – to pyszna propozycja na szybką i prostą surówkę do obiadu lub do grilla. Jest lekka, więc idealnie pasuje do smażonych lub grillowanych dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – Składniki: Składniki na surówkę: mała główka młodej kapusty ok. 700 g (po poszatkowaniu samych liści(...)łyżeczka octu winnego) 3 łyżeczki oliwy – ok. 12 g 1 łyżeczka musztardy delikatesowej – ok. 10 g sól i pieprz do smaku Cała surówka z młodej kapusty waży ok. 750 gramów i ma 380 kcal oraz 3,3 WW (wymienników węglowodanowych). Tworzy ona 5 porcji surówki. Jedna porcja surówki (ok. 150 g) z młodej kapusty z sosem winegret

Kulinarne Przeboje
Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur 80

Przyznam szczerze, że ta potrawka powstała z lenistwa Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię kaszę bulgur, więc połączyłam te dwa składniki, a żeby bardziej podkręcić smak, dodałam trochę boczku i sosu sojowego. Wyszło przepysznie i pewnie będę częściej wracać do tego przepisu,. a Wy koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie Składniki: – 500g młodej kapusty – 150g boczku surowego wędzonego – 200g(...)przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma, czubryca zielona, świeża zielenina) Do przygotowanie tej potrawki będziecie potrzebować dwóch patelni- jedną dużą i głęboką, drugą – ciut mniejszą. Kapustę pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę pokroić w małą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, czosnek pokroić w cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni

Smaki Armine
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 102

Sezon na młodą kapustę w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć w moim codziennym menu. Młoda kapusta z dobrą kiełbasą, cebulką i koperkiem. Delikatny, maślany smak całego dania wprawia w tę młodzieńczą radość czując znów smak dzieciństwa. Młoda kapusta występuję u nas także w wersji wege, bez mięsa jakiegokolwiek, lecz dziś na bogato, mięsnie i dość syto, obowiązkowo z koperkiem(...)Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście! Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem SKŁADNIKI: 2 główki młodej kapusty 3 cebule 1 pętko kiełbasy dobrej jakości

Zasmakuj Kuchni
Fuczki. Placki z kiszonej kapusty. 110

Kocham kapustę kiszoną, a mój Mąż chyba jeszcze bardziej. Najlepsza jest ta domowa lub od sprawdzonego dostawcy. My mamy swój taki osiedlowy sklepik, w którym zawsze możemy zaopatrzyć się w przepyszną kiszoną kapustę prosto z beczki. Dlatego, gdy tylko usłyszałam o regionalnej potrawie prosto z Beskid, którą są fuczki, to wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Jako, że podstawowym składnikiem(...)jest tutaj kiszona kapusta, to warto wybrać taką z zaufanego źródła, smaczną, jędrną i nie za kwaśną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty: 400 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty 1 pełna szklanka mleka – ok. 250 ml 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok. 200g 2 średnie cebule – ok. 150g sól

Kulinarne Przeboje
Klopsiki duszone z młodą kapustą 383

Klopsiki duszone z młodą kapustą to idealne danie jednogarnkowe na obiad. Miękkie klopsiki w połączeniu z delikatną młodą kapustą świetnie smakują, a ich przygotowanie nie zajmuje, aż tak dużo czasu. Latem młoda kapusta jest bardzo delikatna i smaczna, warto więc to wykorzystać. Jesienią już taka nie jest i potrzeba więcej czasu na jej przygotowanie. Młodej kapusty nie trzeba zbyt długo(...)łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku) łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli mąka pszenna lub sojowa do obtaczania tłuszcz do obsmażenia Kapusta: główka młodej kapusty 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku duży pomidor wiązka koperku i pietruszki 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki kminku (może być w ziarenkach) łyżka majeranku

Kuchcik gotuje
Młoda kapusta zasmażana 132

Młodą kapustę gotuję w ten właśnie sposób. Nie używam żadnej wody, bulionu, mięsa, a z tłuszczu to tylko masło i odrobina oleju. To taka dietetyczna kapusta i najbardziej mi smakuje jak nie jest rozgotowana, bo rozgotowana być nie powinna. Można jeść z młodymi ziemniakami lub po prostu z grzanką, maczając ją w powstałym sosie. Smakuje na ciepło(...)zimno. Najlepsza na następny dzień. Młoda kapusta zasmażana Potrzebujemy 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty, 2-3 cebule ze szczypiorem, 3-4 ząbki czosnku, duży pęczek koperku, pęczek lubczyku, pęczek świeżego majeranku, 2-3 marchewki, 5-6 sztuk dojrzałych pomidorów, ½ kostki masła. 2-3 łyżki oleju, pół małego kubeczka śmietanki 30%, sól, pieprz, 3-4 łyżki octu jabłkowego

Leśny Zakątek
Schab duszony w kapuście kiszonej 161

Schab duszony w kapuście kiszonej Oprócz tradycyjnego polskiego kotleta schabowego z tej zacnej części mięsa można przygotować potrawy na wiele sposobów, a jednym z pomysłów jest przepis na: schab duszony w kapuście kiszonej, dzięki któremu przyrządzimy pyszny soczysty schab, który zaspokoi podniebienie niejednego smakosza.   Schab duszony w kapuście kiszonej. Składniki porcja dla 3-4 osób: 500g schabu wieprzowego 500g(...)kapusty kiszonej Mąka pszenna Sól Pieprz 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku Schab duszony w kapuście kiszonej. Przygotowanie: Schab kroimy w plastry takie jak na kotlety, lekko pobijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy chwilę (po dwie –trzy minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę

Księga-Smaku
młoda kapusta z kiełbasą 130

Cześć :D Następny dowód na to, że im mniej składników to smaczniej :D Rozpoczął się czas na nowalijki. Pierwszą moją nowalijką w kuchni jest młoda kapusta. Smak wyniosłam chyba z rodzinnego domu i maminego garnka :D Pamiętam tę kuchnię całą w siekanej kapuście....:D W mojej jest tak samo :D Ta kapusta ma do siebie bałagan chyba .... Poruszając się(...)temacie młodych warzyw, napiszę co popełniłam w domu :D Tak dla odmiany kapustę :D Składniki: * 2 młode kapusty * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej * 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego * 3 łyżki smalcu, bądź stopiona słoninka * koncentrat pomidorowy * cebula * garść kopru * sól, pieprz * 1-2 łyżki mąki Kapustę obrałam z grubszych wierzchnich liści. Posiekałam drobno i sparzyłam. Wrzuciłam

Pieprzyć z Fantazją
Najlepszy bigos 129

SKŁADNIKI Kapusta kiszona 1,5 kg Kapusta biała główka ok. 2,0 kg Żeberka mięsne 1,2 kg Boczek wędzony 0,25 kg Kiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu(...)vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE  Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy

Moje Kuchenne Rewelacje
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 269

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc z tym większą przyjemnością udostępniam dzisiaj przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami. Chociaż jest to zupełnie nowy przepis i przetestowałam go dopiero 3 razy to nie mogłam się nim nie podzielić. Pierogi są po prostu obłędne. Poczęstowałam nimi też osoby, które nie są na diecie bezglutenowej i przyznały, że nie ma różnicy(...)przygotowania tego dania, ponieważ pierogi po prostu uwielbiałam. Mogłam je jeść pod każdą postacią na słono i na słodko – ruskie, z mięsem, z jagodami, buraczkami i oczywiście z kapustą i grzybami. Te ostatnie były zawsze moimi ulubionymi! Pierogi bez glutenu i bez gotowych mieszanek Dodatkowym utrudnieniem przy wymyślaniu składników ciasta na pierogi był fakt, że przechodząc na dietę

Book of spells