ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól Dodatkowo: – jajka, bułka tarta Wykonanie: Składniki na naleśniki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, smażyć naleśniki. Mięso, marchewkę i pietruszkę zalać zimną(...)wodą, NIE PRZYPRAWIAĆ, gotować do miękkości mięsa, mi zajęło to około 2 godziny. Kapustę kiszoną wypłukać jeżeli jest mocno kwaśna, zalać wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować około godziny-półtora. Odcedzić. Cebulę posiekać, przesmażyć na złoty kolor. Wszystkie składniki na farsz przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać. Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Na naleśniki nakładać porcję farszu, zwijać
dom-agi.plSmakowite gołąbki o zdecydowanym smaku przypadną do gustu mięsożercom. Ja im się nie oprę. Przepis podpatrzony w kuchennych rewolucjach, ale potraktowany dość luźno. Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej Drukuj przepis Składniki 2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego z kawałka) 2 torebki(...)kaszy gryczanej 2 jajka trochę bułki tartej sól pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku domowa vegeta listonic_name = "Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego z kawałka) 2 torebki kaszy
CoolinarniePLTradycyjny kapuśniak jest z kapusty kiszonej. Nazwa kapuśniak, ze słodkiej kapusty, wzbudza wiele kontrowersji, ale… nie u mnie. Ja podzielam opinię tych, dla których kapuśniak jest tak samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej. Składniki: - ok.3 litrów bulionu - średnia kapusta (ok.900g) - ziemniaki - ok. 300g wędzonego boczku - ok. 300g kiełbasy - 2 marchewki - młode części pora - 2 pomidory - 1 główka czosnku(...)cebula - 1 papryka czerwona - ½ świeżej chilli - cebulka prażona - sól, pieprz - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej. Przesmażamy pokrojony boczek, przekładamy do miseczki. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony
mojewypiekiinietylkodomów, tyle przepisów na bigos, i każdyzdaniem przygotowującego, jest najlepszy. W naszym domu bigos pojawiał się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej(...)małym ogniu, najlepiej porcje na jeden raz. Oczywiście podany przepis to propozycja wyjściowa, bo ile domów, tyle przepisów J Staropolski bigos mojej MamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała
Mia Cucina SofietaPotrawa rodem z PRL-u. Podawana we wszystkich barach dworcowych. Niby takie nic ale w wersji domowej po prostu pycha. Nie wiem jak to było robione
Buniabaje w kuchniSzybka surówka z czerwonej kapusty to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Moim zdaniem pasuje ona do każdego dania. Zarówno do dań mięsnych, jak i równego rodzaju ryb. Do przygotowania surówki nie potrzeba wielu składników, bo jest to kapusta oraz cebula, oraz dodatki, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)surówkę z czerwonej kapusty jest niesamowicie prosty, a samą surówkę robi się naprawdę szybko. Należy jednak po przygotowaniu ją na chwilę odstawić, by smaki się przegryzły. Polecam również wersję tej surówki z marchewką i jabłkiem: surówka z czerwonej kapusty i marchewki SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY – PRZEPIS Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula czerwona 1 łyżka majonezu 3 łyżki
Przepiski.plChińska surówka z białej kapusty i marchewki jest dość łagodna w smaku, nie za kwaśna ani słodka, po prostu przepyszna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, do kanapek czy domowych fast-foodów. Po przygotowaniu można ją przechowywać w lodówce przez dwa-trzy tygodnie bez pasteryzacji i sięgać, kiedy tylko ma się na nią ochotę. A ponieważ jest bardzo(...)spokojnie zrobić. Ja wkładam słoiki do zimnego piekarnika i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy nagrzeje się do 120 C. Składniki na chińską surówkę z białej kapusty: mała główka białej kapusty (około 1,5 kg) 2 marchewki (150 g) 1 szklanka octu ryżowego (180 ml) pół szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego lub słonecznikowego
e-PrzepisyKulinarneMakaron z kapustą pekińską na szybki obiad, który zrobisz po powrocie z pracy w 15 minut. Lekkie i pożywne danie na pewno sprawdzi się latem, gdy w kuchni chcemy spędzać jak najmniej czasu. Prosty przepis na makaron z curry będzie również odpowiedni do pudełka i zabrania do pracy na lunch. Makaron z kapustą pekińską będzie zdrowym i pożywnym daniem(...)rodzaju wypełniaczami i poprawiaczami smaku i wyglądu, po podgrzaniu może zepsuć smak dania i być niestrawna. Makaron z curry nie ma zbyt dużo sosu, gdyż cały płyn powstały z kapusty wchłonął makaron. Pomimo braku sosu, ale dzięki kapuście pekińskiej danie jest dość wilgotne. Makaron z kapustą pekińską można urozmaicać i robić z dodatkiem np. około 250 ml dobrego przecieru
Kuchcik gotujeNaleśniki z młodą kapustą i marchewką to dobry pomysł na smaczny, letni obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj naleśniki przygotowuję na słodko z dżemem lub twarogiem, ale coraz częściej podaję je z farszem warzywnym, na przykład ze szpinakiem lub porem. Dzisiaj zrobiłam naleśniki z młodą kapustą i marchewką . Do farszu dodałam też kawałek pora – białą część, natomiast żółty ser jest(...)elementem łączącym wszystkie składniki farszu. Naleśniki z młodą kapustą i marchewką to danie trochę pracochłonne, dlatego farsz można przygotować sobie dzień wcześniej, a następnego dnia tylko usmażyć naleśniki, zawinąć z farszem i ponownie podsmażyć. Młoda kapusta to bardzo smaczne warzywo, nie wymaga ona długiego gotowania, dlatego warto z niej korzystać, póki trwa na nią sezon. Farsz z młodej kapusty
Danka PichciChłopski garnek z młodą kapustą to rodzaj gęstej zupy. Jest to pyszne danie jednogarnkowe proste w przygotowaniu, pomimo, że jest tu trochę krojenia. Chłopski garnek z młodą kapustą to doskonały pomysł na obiad. Danie to zawiera w swoim składzie wiele warzyw, które doskonale się ze sobą łączą, a do tego kiełbasa i wędzony boczek nadają zupie ciekawego smaku. Taki pyszny(...)sycący chłopski garnek z młodą kapustą możemy przygotować z większej ilości składników i mieć obiad na dwa dni. Następnego dnia smakuje nawet lepiej. Przepis na chłopski garnek z młodą kapustą jest prosty, a wszystkie potrzebne składniki bez problemu kupimy w każdym sklepie. Danie to możemy przyprawić według własnego uznania, bardziej pikantnie lub mniej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Chłopski garnek
Danka PichciBiała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście to fajny pomysł na wielkanocne danie i nie tylko! Święta to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów, a biała kiełbasa to jeden z symboli świąt, dlatego też warto ją zaserwować na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biała kiełbasa w połączeniu z kiszoną kapustą smakuje naprawdę ciekawie. To sycące i niebanalne danie z pewnością zachwyci(...)samych prostotą wykonania. Potrawę tą robi się naprawdę szybko i przyjemnie. Można ją podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub tradycyjnymi ziemniakami. Zapraszam na przepis! BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA NA KISZONEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS Składniki 500 g białej kiełbasy parzonej 500 g kiszonej kapusty 2 cebule 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka majeranku 250 ml bulionu/wody sól pieprz oliwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plPierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Chorkówka, gmina Chorkówka, powiat krośnieński Sekretem smacznych pierogów z kiszoną kapustą jest odpowiednie przygotowanie nadzienia. Nie wystarczy ugotować kapusty. Po ugotowaniu trzeba ja odcisnąć, zmielić albo pokroić, a na koniec podsmażyć z cebulką i ugotowanymi suszonymi grzybami. Dopiero wówczas farsz nabiera pełnego smaku i odpowiedniej konsystencji. Po odpowiednim doprawieniu solą i pieprzem(...)można kleić pierogi. Dzisiejszy przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Chorkówki. Panie w podobny sposób przygotowują też pierogi z białej kapusty. Pierogi z kapustą i grzybami – kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej ½ płaskiej łyżeczki soli 200 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula tłuszcz
Trzeci talerzvotes) Młoda kapusta po alzacku Kapusta po alzacku ma wiele pysznych wersji, trochę jak nasze bigosy Mamy przecież bigos ze słodkiej kapusty, kwaśniej, słodko kwaśnej, po myśliwsku, ze śliwką , biały, oczywiście z młodej kapusty również.. .I wszystkie one są prawdziwe Więc nie będę jakoś się rozpisywać o jej pochodzeniu bo powstałby wpis na kilka stron. Wracając do kapusty(...)akurat ta wersja z młodego warzywa, smakuje najbardziej .. Pyszna i szybciutka w wykonaniu . Świetna jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Warto zrobić zwłaszcza, że właśnie sezon na młodą kapustę w pełni więc trzeba korzystać składniki: 1 młoda kapusta 100 g wędzonej słoniny sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżka cukru ( można zastąpić miodem) 1 ząbek czosnku sól, biały pieprz
Ogrodnik w podróżyDzìś proponuję Wam szybki obiadek dla całej rodzinki. Łazanki z młodą kapustą to tradycyny przepis mojej mamy. Danie proste a zarazem cudownie smaczne. Poznajcie moją wersję tego dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodą kapustą – składniki: 1 mniejsza głowka młodej kapusty 200 g makaronu łazanki 1 kiełbasa podwawelska ( okolo 250 g ) lub inna około 200 g boczku wędzonego parzonego(...)czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku 1 i 1/5 szklanki wody lub bulionu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodą kapustą – wykonanie: Makaron gotujemy na pół twardo ( u mnie około 8 minut. Odcedzamy. Obraną cebulę drobno szatkujemy. Kiełbasę kroimy na plasterki około 0,5 cm. Tak pokrojone plasterki przekrawamy
Olcia gotuje!