łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta curry szczypta przyprawy do indyka sól, pieprz jogurt typu grecki 400g Surówki: kapusta pekińska (ok. 1 kg) 3 cebule pomidor ogórek łyżeczka oleju sól, pieprz Sos czosnkowy: jogurt naturalny 400g 4 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu jedna łyżeczka cukru pudru łyżeczka oleju przyprawa(...)miseczki dodajemy jogurt, czosnek przeciskamy przez praskę, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, majonez, cukier puder, olej, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy, i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Surówki: Kapust pekińską drobno siekamy. Doprawiamy łyżeczką oleju, sól, pieprz. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebule kroimy w paseczki, pomidora i ogórka w plastry. Kebab: Bułkę smarujemy po jednej stronie sosem
NieziemskiApetyt.plCzas czytania: 2 min Bigos wegetariański. Niektórzy z was mogą bardzo się zdziwić jak to bigos wegetariański? Tak bez mięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona kapusta i kilka dodatków zapewniam, że jest fantastyczny! Przygotowany z dużą ilością suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina. To nasza tradycyjna potrawa, a odmian i rodzajów bigosu jest tak dużo, że trudno to zliczyć(...)odgrzewany. Bigos po przygotowaniu powinien mieć bardzo ciemny kolor i gęstą konsystencję po nałożeniu na talerz nie powinien pływać jak w zupie. Mój jest w 100% z kiszonej kapusty, uwielbiam ją, a szczególnie swojską. Jeśli wasza kapusta będzie dość kwaśna nawet po wypłukaniu, to możecie obgotować ją wstępnie, aby pozbyć się zbyt ostrego smaku. Można dołożyć też część świeżej kapusty
SprawdzonaKuchnia.plPojawienie się młodej kapusty sprawia, że można poeksperymentować. I dziś zapraszam na kawałek smażonej kapusty w panierce. Porcja jest na tyle duża, że nie potrzeba już tutaj ziemniaków i wystarczy surówka. Sama kapusta jest bardzo aromatyczna od ziół i oblepiona pyszną i chrupiącą panierką. Składniki : pół główki młodej kapusty pół główki czosnku łyżeczka soli jajko łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego pół(...)łyżeczki kminku 4-5 łyżek bułki tartej łyżka tartego sera długodojrzewającego (np. Bursztyn, Amber, Grana Padano, parmezan) olej do smażenia Kapustę przekroić na 3 części, pilnując, by każda część miała kawałek głąba, który zabezpieczy kapustę przed rozpadaniem się. W garnku zagotować wodę (powinno być jej tyle, by zmieściła się w niej kapusta) z solą, kminkiem i główką czosnku przekrojoną
Weekendy w domu i ogrodzieZupa z młodej kapusty z pulpecikami Dziś na obiad poleca się zupa z młodej kapusty z pulpecikami . Ten łatwy przepis na kapuśniak inaczej niż zwykle to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpeciki do zupy z młodej kapusty możecie przygotować z ulubionego rodzaju mięsa mielonego, dobrze sprawdzi się drobiowe, wieprzowe, wołowe i mieszane. Do takiego delikatnego kapuśniaku świetnie pasują(...)klopsiki z kurczaka lub indyka. Kapuśniak z młodej kapusty możecie wykończyć zasmażką, przygotowaną z masła i mąki w równych proporcjach. Ja najczęściej rezygnuję z tego dodatku. Gotową zupę obowiązkowo posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Zupa z młodej kapusty z klopsikami wystarczy za pełen obiad. Zawiera kapustę, marchewkę, ziemniaki i mięso. Jest bardzo pożywna i smaczna. Koniecznie wypróbujcie
Lekcje w kuchniGroch z kapustą lub kapusta z grochem to danie zbudowane na trzech składnikach i pięciu przyprawach, które koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole. I to niezależnie od tego, czy przygotujemy pierwszą czy też drugą wersję. Smakuje wyśmienicie, połączenie kwaśnej kapusty ze słodyczą grochu na długo zapada w pamięć. Składniki na wigilijny groch z kapustą 250 g grochu łuskanego(...)kiszonej kapusty 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 / 2 łyżeczki kminku sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Groch namoczyć przez noc w zimnej wodzie, wlewając jej na wysokość 2 cm powyżej grochu. Następnego dnia ugotować go do miękkości w nowej, świeżej wodzie z 1 / 2 łyżeczki soli. Groch należy często mieszać
niecodziennikparyPrzygotowanie ciasta na pierogi jest szybkie, natomiast kapusta i grzyby wymagają dłuższego oczekiwania, ale w przedświątecznych przygotowaniach czas ten można wykorzystać na gotowanie lub pieczenie innych potraw. Użytych w tym przepisie składników na nadzienie można ugotować znacznie więcej, gdyż potrzebne są do zrobienia kilku wigilijnych dań, co znacznie ułatwia i przyspiesza wykonanie 12 tradycyjnych potraw. W mojej Rodzinie wigilijne pierogi(...)kapustą i grzybami zawsze podawane są w Wigilię, ale najlepiej smakują następnego dnia, kiedy to podsmażane są na patelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij Składniki na pierogi z kapustą i grzybami Nadzienie: 400 g kiszonej kapusty 15 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka bułki tartej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 5-7 ziarenek
niecodziennikparyJedną z wielu potraw wigilijnych są łazanki z kapustą i grzybami , które mogą być alternatywą dla świątecznych pierogów. Składniki są takie same – kiszona kapusta, suszone grzyby i ciasto, ale sposób wykonania jest o wiele szybszy, co w natłoku przedświątecznych przygotowań ma duże znaczenie. Ja zdecydowanie wolę świąteczne pierogi , zwłaszcza te w podsmażanej wersji, ale wszystkim zabieganym, nie lubiącym lepić(...)pierogów, polecam ich „zamiennik” – łazanki z kiszoną kapustą i grzybami będą równie smaczne. Udostępnij Składniki na łazanki z kapustą i grzybami Domowe łazanki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 10 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżeczka
niecodziennikparyOpis Kapusta zasmażana : Kapusta zasmażana to jeden z pyszniejszych dodatków do tradycyjnych, polskich obiadów. Według mnie to przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem. Danie to jest bardzo szybkie i proste do przygotowania. Najlepsze danie na nadchodzącą wiosnę. Wtedy kapusta biała jest najlepsza i w miarę w dobrej cenie. Do tego(...)dania możemy używać kapusty świeżej jak i kapusty kiszonej. Jest bardzo dużo różnych przepisów. Ja jednak zazwyczaj używam kapusty kiszonej. Jest to ulubiony dodatek do obiadów dla całej mojej rodziny. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki : 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki mąki Podsmażony boczek 2 szklanki bulionu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŻeberka duszone w kapuście kiszonej, to taki błyskawiczny bigos. Pracy przy nim niewiele, nie trzeba super umiejętności, a efekt powalający. Warto przetestować ten przepis, bo naprawdę warto. Żeberka wpierw obsmażamy i dusimy do miękkości, a następnie przekładamy kiszoną kapustą i odstawiamy do drugiego dnia dla przegryzienia smaków. My zwykle jednego dnia mamy na obiad smażone żeberka, drugiego lub jeszcze kolejnego(...)żeberka duszone w kapuście. Nabierają zupełnie innego, niepowtarzalnego smaku. Smakują jak dobry bigos, a wystarczają tylko: żeberka i kapusta, no i trochę pieprzu do smaku. Składniki: - ok. 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych - ok. 1 kg dobrej kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - sól - mielony czosnek - kilka łyżek bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu gęsiego lub dowolny inny tłuszcz Żeberka obsmażamy na rozgrzanym
Smaczne ZdrowePaszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta(...)grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis na Thermomix na samym dole. Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe
Be Fit Be StrongCzas Przygotowania : 3 h Czas Gotowania : 4 h Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejny przepis który można wykożystać jako danie świąteczne jak również zaserwować rodzinie jako danie obiadowe. Sprawdziłam wiele przepisów i ten właśnie po małej modyfikacji został z nami na lata. Podstawą idealnych pasztecików jest dobra kapusta kiszona ja wykożystuję własną. W przepisie znajdują się grzyby suszone(...)łyżeczka soli Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja zagniatam ciasto w robocie planetarnym) wkładamy do lodówki na około 30 min. Składniki na farsz 60 dkg. kapusty kiszonej 2 garści suszonych grzybów (ilość grzybów zależy od tego jak bardzo grzybowy ma być farsz) 2 średniej wielkości cebule sól, pieprz, olej Krok po Kroku 1 Grzyby zalewamy zimną
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyLubię mieć zapas kiszonej kapusty na zimę. Kapustę kiszę sama ,robię to zazwyczaj pod koniec września lub w październiku. Do kiszenia zwykle używam kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Czerwoną najczęściej wykorzystuję do przygotowania surówek. 3-4 główki czerwonej kapusty 3 łyżki soli kamiennej Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję(...)połówki i szatkuję ręczną szatkownicą. Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną. Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami i kolejno ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na wierzch kładę deseczkę i obciążam kamieniem. Ustawiam w ciepłe miejsce i na bieżąco usuwam nadmiar soku który wydzieli kapusta. Po kilku dniach,gdy kapusta się zszumuje przebijam ją kijem robiąc kilka otworów do samego dna i odkrytą zostawiam
Kolorowa kuchnia ElkiSurówka z młodej kapusty z sosem winegret – to pyszna propozycja na szybką i prostą surówkę do obiadu lub do grilla. Jest lekka, więc idealnie pasuje do smażonych lub grillowanych dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – Składniki: Składniki na surówkę: mała główka młodej kapusty ok. 700 g (po poszatkowaniu samych liści(...)łyżeczka octu winnego) 3 łyżeczki oliwy – ok. 12 g 1 łyżeczka musztardy delikatesowej – ok. 10 g sól i pieprz do smaku Cała surówka z młodej kapusty waży ok. 750 gramów i ma 380 kcal oraz 3,3 WW (wymienników węglowodanowych). Tworzy ona 5 porcji surówki. Jedna porcja surówki (ok. 150 g) z młodej kapusty z sosem winegret
Kulinarne PrzebojePrzyznam szczerze, że ta potrawka powstała z lenistwa Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię kaszę bulgur, więc połączyłam te dwa składniki, a żeby bardziej podkręcić smak, dodałam trochę boczku i sosu sojowego. Wyszło przepysznie i pewnie będę częściej wracać do tego przepisu,. a Wy koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie Składniki: – 500g młodej kapusty – 150g boczku surowego wędzonego – 200g(...)przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma, czubryca zielona, świeża zielenina) Do przygotowanie tej potrawki będziecie potrzebować dwóch patelni- jedną dużą i głęboką, drugą – ciut mniejszą. Kapustę pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę pokroić w małą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, czosnek pokroić w cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni
Smaki Armine