Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie on niezwykle aromatyczny i zapach rozniesie się po całym domu. W przeciwieństwie to wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej(...)smaczny :) Domowy bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Biała kapusta zapiekana w pomarańczach Jesień to pora na warzywa kapustne, dlatego też w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku przepisów z wykorzystaniem kapusty. Dziś przygotowałam kapustę pieczoną w pomarańczach . Tak przygotowana kapusta jest niezwykle smaczna, lekko słodka i chrupiąca. Jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs (pieczonych, smażonych), kiełbasek z grilla, itp. Dziś wspólnie z Anią , Mirabelką , Mopsikiem(...)Patrycją i Emilią przygotowałyśmy wegetariańską wersję dania z kapusty. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn i zerknijcie na ich pomysły na wykorzystanie tego jakże popularnego i powszechnego warzywa! Kapusta pieczona w pomarańczach Składniki : pół główki białej kapusty sok z 2 pomarańczy 2 łyżki syropu klonowego 3 łyżki marmolady pomarańczowej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Jak przygotować białą kapustę pieczoną
Codzienne GotowanieKolejną potrawą, w której motywem przewodnim są grzyby leśne, świeże bądź mrożone, to krokiety z kapustą kiszoną i grzybami. Krokiety z takim właśnie farszem wraz z czerwonym barszczem to obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Składniki (8-9szt.) Farsz(...)400g – Kapusta kiszona – waga po odciśnięciu 300g – grzyby leśne (świeże bądź mrożone) 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sól Pieprz Olej do smażenia Naleśniki: 0,5L mleka 2 jajka 250g mąki pszennej Szczypta soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 2 jaka Bułka tarta Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Przygotowanie: W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy
Księga-Smakuktóry składa się z drugiego dania wymaga surówki. U mnie jest to zestaw przynajmniej dwóch surówek. Obok tradycyjnej surówki z marchewki i pora przyrządziłam surówkę na ciepło z czarnej kapusty . Właśnie niedawno pojawiła się w sklepach. W Polsce uważa ją się za odmianę jarmużu i tak praktycznie smakuje. W Szwecji jednak jest to rodzaj kapusty tak samo jak we Włoszech(...)Mniejsza o to. Lubię i kapustę i jarmuż, więc taka krzyżówka w pełni zadowala moje podniebienie. Podobnie jak jarmuż można jeść kapustę na surowo i ugotowaną. Trzeba również usunąć twarde nerwy liściowe, które nie za bardzo nadają się do spożycia. Smażona czarna kapusta w migdałach jest smacznym dodatkiem do ryby. Obiad na środę Składniki: na 4 porcje Gnocchi
codojedzeniaMłoda kapusta to niewiele kalorii, za to dużo błonnika i ogrom witaminy C (4x więcej niż w kiszonej), a młoda kiszona - prosty rachunek! Młoda kiszona kapusta smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna jesienna. Delikatna, super chrupiąca, po prostu pyszna. Nie czekaj do jesieni, by delektować się kiszoną kapustą! Zamiast rozglądać się po warzywniakach za młodą kiszoną kapustę z łatwością samodzielnie przygotujesz(...)domu! Przynajmniej masz pewność, że jest bez dodatku octu! Młoda kapusta właściwie nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli. Dododałam jedynie marchewkę, by surówka cieszyła nie tylko smakiem ale i kolorem. Główki młodej kapusty są na tyle luźne, że do poszatkowania wystarczy zwykły nóż. Im cieniej poszatkowana, tym szybciej się ukisi. Składniki: 2 kg kapusty 2 łyżki soli kamiennej 2 marchewki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeżeli komuś znudzi się (o ile to możliwe 😜) surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak kiedyś- ugniatać kapusty nogami w specjalnych, ogromnych beczkach, wystarczy 1-litrowy słoik (1 kg kapusty = 1 litrowy słoik) i 2 dni oczekiwania 🤗 A potem taka soczysta i krucha jako dodatek do rybki, do mięska(...)zapiekanki... Słoik 1 litrowy: * młoda kapusta- 1 kg (1 mniejsza główka) * marchewka- 1 mała szt. * sól- 4 łyżeczki* Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski, zasypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut (dzięki czemu kapusta zmięknie i szybciej puści sok podczas ugniatania). Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do kapusty i całość dokładnie ubijać ręką bądź drewnianym tłuczkiem/łyżką
Kraina Miodem PłynącaPracochłonnie, ale pysznie - gołąbki z mięsem i ryżem. Lekko podsmażone na patelni, takie lubię najbardziej :) Składniki: 1 średnia biała kapusta 500 g ryżu białego 700 g mielonej karkówki 4 średnie cebule olej sól pieprz mielony 2 czubate łyżeczki majeranku ----------------------------------- 8 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 8 listków laurowych Wykonanie: Przygotowanie farszu: Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, solimy(...)podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek (2 czubate łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy ze zwiędniętych liści, wykrajamy z niej głąb i wkładamy do dużego garnka, dziurą po głąbie w dół. Do kapusty dolewamy wrzątek i dosypujemy 1 czubatą
Smak mojego domuKapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Kiedy przychodzi wiosna, zawsze najbardziej czekam na młodą kapustę. W lasowiackich domach przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową zasmażką. Dzisiaj proponuję podkarpacki specjał z okolic Wielopola Skrzyńskiego (powiat ropczycko-sędziszowski). Od pokoleń gospodynie z Nawsia młodą kapustę przygotowują z marchewką, koperkiem i śmietaną. Charakterystyczny smak kapusta z Nawsia zawdzięcza odrobinie octu, który(...)nadaje jej lekkiej kwaśności. Oryginalny przepis dostosowany jest do białej kapusty dostępnej od końca wiosny do jesieni – kapusty, która nie jest sezonowana. Ponieważ ja do tego dania użyłam młodej, zielonej kapusty, zmniejszyłam ilość masła i śmietany o połowę. Polecam szczególnie z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 marchewka
Trzeci talerzJesień i zima to czas, kiedy pierogi goszczą na naszym stole dość często. A pierogi z kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po powrocie z długiego spaceru, kiedy za oknem śnieg a my wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami(...)też obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Zachęcam do ich samodzielnego zrobienia, bo ciężko kupić dobre pierogi z kapustą i grzybami. Nie wiem, czy wynika to z dość wysokiej ceny grzybów suszonych czy z wyniesionych z domu smaków. Zawsze w kupnych pierogach mi czegoś brakuje. Za wzorcowe uważam te robione przez mojego tatę, który sieka tasakiem farsz, a nie przekręca przez
Mieszam w GarnkuChociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki. Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu się po kuchni zapachu gotowanej kapusty. Czas gotowania w garnku lub szybkowarze zależy od kapusty, młoda potrzebuje mniej czasu, a starsza oczywiście więcej. Kapustę do gołąbków najlepiej wybierać średniej wielkości, o równej i nieuszkodzonej powierzchni. Wielkość(...)kapusty dobrać do posiadanego garnka, w którym będziemy kapustę odparzać. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie gołąbków, gdyż świetnie smakują od razu po ugotowaniu, ale i odgrzewane na następny dzień nie tracą nic ze swego smaku. Przyznam się, że gdy ich dłużej nie robię, to brakuje mi ich smaku, więc idę na skróty i przygotowuję chociaż: Zapiekankę gołąbkową . Składniki
Kuchcik gotujejest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim rynku kapusta galicyjska jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Dla pysznego efektu smakowego istotne jest zachowanie kolejności gotowania poszczególnych składników(...)fazie gotowania przygotowuje się bazę smakową zupy. Charakter nadaje jej podsmażony czosnek, a aksamitną strukturę zmiksowane ziemniaki. Jarmuż lub szpinak są dodatkami, które mają nadać zupie charakterystyczny zielony kolor. Kapusta jest dodawana w drugiej fazie gotowania, gdy wcześniej gotowane składniki zostaną zmiksowane. Kapusta powinna być poszatkowana bardzo, bardzo cienko. Zupy nie gotuje się zbyt długo od momentu dodania kapusty, która
Codziennik Kuchennysurówka to stały element naszego jesiennego i zimowego menu. Kapusta i marchew dostępne są zawsze i wszędzie. Cebula, pieprz i sok z cytryny zaostrzają smak. Cukier i olej – łagodzą i łączą. Mimo użycia tylko kilku składników – surówka prosta i przepyszna. I do podkręcenia! Z kapusty odrzucam popsute, potłuczone brudne wierzchnie liście. Kapustę do tej surówki szatkuję zawsze bardzo, bardzo drobno(...)cieniej poszatkowana – tym więcej soku puści przy doprawianiu i zostanie bardziej wilgotna. Najwygodniej robi mi się to na mandolinie. Całą startą kapustę przekładam do dużej miski, soląc ją lekko, warstwa po warstwie i lekko słodząc. Tak naszykowaną kapustę zostawiam na 20-30 minut. Co jakiś czas warto kapustę zamieszać i wygnieść dłonią. Puści sok, przestanie być sztywna, odczuwalnie zmięknie. Marchewkę
Karo in the KitchenWszyscy bardzo lubimy młodą kapustkę. Była już młoda kapusta z koperkiem zasmażana , dzisiaj pora na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą. Bardzo lubię dodatek kiełbasy w kapuście, obojętnie czy to jest młoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni(...)drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. 2 główki młodej kapusty 3 cebule 2 pętka kiełbasy (ok. 30 dag.) sól pieprz pęczek koperku 2 łyżki oleju (do podsmażenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę oczyścić, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać wodą tak, by woda przykrywała kapustę, posolić i zagotować. Gdy kapusta się zagotuje zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować aż kapusta będzie miękka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok... nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą. Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona . Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji 💚 💚 💚 W sklepach, możesz znaleźć kapustę(...)kwaszoną/kiszoną z dodatkami typu sorbinan potasu/kwas octowy czy mlekowy. Nie kupuj takiej kapusty ❗ ❗ ❗ Jest to niezmiernie ważne abyś wybierał dobrą kapustę z dwóch powodów. ❌ Po pierwsze "prawdziwa" kapusta kiszona jest bogata w składniki odżywcze. Jest zdrowa i ceniona. ❌ Po drugie ma inny bogatszy smak. Na FB prezentowałam proste porównanie Kapusta kiszona
Apetyt na ZieloneCiasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest bardzo egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)czasach podczas długich podróży morskich pozbawionych świeżego jedzenia marynarzy dziesiątkował szkorbut – choroba wynikająca z braku witaminy C. Łatwa do przechowania i transportu, trwała oraz zawierająca dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach. Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis : 3/4 szklanki mąki kokosowej 3/4 szklanki masła klarowanego
PaleoSMAK