kapustą - 19268 przepisów (strona:54/1285)

Krokiety z kapustą i grzybami 106

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz: 40 g grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu(...)kapusty (750 g po poszatkowaniu) 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka maggi Dodatkowo: 2 – 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć ją do garnka, posolić (1 łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Na spód

KuchniaWeDwoje.pl
Kimchi 110

leżał. Trochę mnie ruszyło sumienie i popędziłam na insta, molestować ludzkość z Korei debilnymi pytaniami. Uspokojono mnie, że wywalenie sosu rybnego, krewetek i mącznego gluta oraz za pokrojenie kapusty w kwadraty, a nie w długie kawałki, nikt mi chatki nie zbombarduje. Dostałam trochę porad, poznałam fajnych ludzi, bo ja tych fajnych to wiecie, w internetach zaczepiam i oni czasem mnie(...)słoika. Stąd wiem, że z tego przepisu kimchi może stać kilka lat i nic mu nie jest. Na kimchi przepyszne, oczywiście jedyne i najlepsze na świecie, potrzebujemy: 1 kapustę pekińską około 20 g soli (dwie płaskie łyżki) 1 białą rzodkiew (ok. 400 g) 1 pęczek szczypiorku pocięty na 2 cm kawałki 4 sztuki cebulki dymki, pozbawione cebuli i pocięte

ladykitchen
Domowa golonka w kapuście 117

Dziś dla odmiany coś dietetycznego, czyli domowa golonka w kapuście :). Klasyczne , swojskie danie, które w polskiej kuchni ma zagwarantowaną wysoką pozycję. Składa się na to bez wątpienia wyjątkowe połączenie smakowe tych dwóch składników, które wręcz idealnie ze sobą współgrają. Golonka z kapustą to doskonałe danie na chłodne jesienne dni. Każdy z Was zapewne ma swój ulubiony sposób na przygotowanie golonek(...)znam osobiście kobiety, która odmówiłaby zdecydowanie tym pysznym smakom. Dobrze przygotowana golonka może konkurować z wieloma bardziej wyszukanymi potrawami. Zapraszamy zatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście. DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula: 1 szt. suszone grzyby: garść majeranek: 2 łyżki pieprz kulki: łyżeczka liść laurowy

Kuchnia Na Wypasie
Brownie z kiszoną kapustą (ciasto czekoladowe paleo) 131

Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest dość egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)czasach podczas długich podróży morskich pozbawionych świeżego jedzenia marynarzy dziesiątkował szkorbut – choroba wynikająca z braku witaminy C. Łatwa do przechowania i transportu, trwała oraz zawierająca dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach. Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis : mąka kokosowa – 3/4 szklanki masło klarowane (albo

PaleoSMAK
Kapusta z grochem 176

Kapusta z grochem to w niektórych regionach Polski tradycyjne świąteczne danie, choć oczywiście bywa także jadane poza świętami. Dieta paleo ogranicza albo wyklucza rośliny strączkowe (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe ), jednak niektóre z nich od czasu do czasu nie zaszkodzą większości z nas i mogą zastąpić mięso do jednego posiłku. Kapusta z grochem to fantastyczny posiłek na zimę(...)wciąż, albo nawet szczególnie wtedy, potrzebujemy sycących i pożywnych dań. W Polsce występuje wiele wariantów tej potrawy, w niektórych grochu jest mało, w innych dominuje. Mi najbardziej smakuje, kiedy kapusty jest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu. Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis: kiszona kapusta – 1 kg groch łuskany – 1/2 kg cebula

PaleoSMAK
Włoska kapusta duszona – kuchnia galicyjska 123

Włoska kapusta duszona – kuchnia galicyjska A gdyby tak gotując kapustę zrobić wszystko na odwrót? Najpierw ją podsmażyć, potem podsypać mąką, a na samym końcu podlać bulionem? Taką właśnie kolejność proponuje autor dawnej książki kucharskiej, wydanej we Lwowie. Kapusta przyrządzona tym sposobem ma ciekawy smak z dwóch powodów. Po pierwsze ze względu na sam proces – lekkie podsmażenie nadaje liściom włoskiej kapusty(...)specyficzny smaczek. Po drugie kapusta zakwaszona jest niewielką ilością octu, co sprawia, że danie jest bardziej wyraziste. Prezentowany dzisiaj przepis na włoską kapustę duszoną pochodzi z wydanej w 1835 roku (to rok publikacji II wydania) „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”. Włoska kapusta

Trzeci talerz
Kapusta „bidula” – po naszemu. 106

Pyszne, bardzo swojskie i sycące danie z prostych składników, a więc kapusta „bidula” – po naszemu. Bidula to klasyczne polskie danie , które pochodzi podobno z kielecczyzny, gdzie jadali ją na co dzień biedni chłopi. Przyrządzano ją z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków i grochem. My nazwaliśmy bidulę po naszemu, ponieważ zrobiliśmy ją z kapusty białej i fasoli oraz(...)dodaliśmy świeżutki boczek. Smaki wschodu Polski zawsze charakteryzują się prostotą, ale to klasyczne swojskie jadło ma w sobie bardzo duży potencjał. Kapustę bidulę można przyrządzić bez boczku, wtedy otrzymamy doskonały posiłek postny lub wegetariański obiad. Można bez wątpienia powiedzieć, że „groch z kapustą”, to nie tylko rwetes i nieporządek, ale doskonała baza do wielu zastosowań. A może ktoś

Kuchnia Na Wypasie
Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew 122

Bigos z młodej kapusty Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - bigos z młodej kapusty . Kapusta z koperkiem i kiełbasą to pozycja obowiązkowa w sezonie na to pyszne warzywo. Bigos z młodej kapusty  dobrze smakuje z podsmażoną kiełbasą albo boczkiem. Jeśli wolicie, zamiast wędlin możecie dorzucić do niej trochę mięsa. Ja bardzo lubię dodawać do kapusty z koperkiem również odrobinę suszonych(...)grzybów albo pieczarek. Czym doprawić młodą kapustę? Ja zazwyczaj dodaję odrobinę kminku, ziele angielskie i listek laurowy, młodej kapuście nie potrzeba wielu przypraw. Jeśli macie ochotę, do waszego bigosu możecie dodać też odrobinę koncentratu pomidorowego. Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do ziemniaków. Niektórzy lubią też zajadać go z różnego rodzaju kluskami. Tak czy inaczej

Lekcje w kuchni
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka 205

Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Młoda kapusta podana do obiadu to oznaka pełnej wiosny. W naszym regionie młodą kapustę dusi się często na rosole i zaprawia się zasmażką z cebulą. Do młodej kapusty dodaje się przecier pomidorowy, a w okolicach Mielca zamiast przecieru dodaje się śmietanę, najlepiej kwaśną. Świeży koperek dodany pod koniec gotowania podkreśla smak młodej kapusty(...)czyni z niej prawdziwie wiosenne danie. Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 500 ml rosołu 2-3 łyżki masła 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka posiekanego koperku 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z zagotowaną wodą. Gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Podgotowaną kapustę

Trzeci talerz
Kurczak pieczony na młodej kapuście 116

Kurczak pieczony na młodej kapuście to pyszne i proste do zrobienia danie na obiad, które praktycznie samo się robi. Wystarczy przygotowane składniki upiec w piekarniku – nic prostszego. W sezonie wiosennym i letnim taki obiad z pewnością będzie dobrym pomysłem. Można do niego ugotować młode ziemniaczki i powstanie danie, które nasyci nawet największych głodomorów. https://youtu.be/jRCevFN1_m4 Składniki na kurczaka pieczonego(...)młodej kapuście: 500 g piersi z kurczaka główka młodej kapusty marchew niewielki pęczek koperku łyżka ketchupu 100 ml bulionu (drobiowy lub warzywny) 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra   Przygotowanie Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Obsypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie szatkujemy kapustę. Przekładamy ją do dużej miski, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty 129

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Bigos staropolski ze \u015bwie\u017cej i kiszonej kapusty","description":"Staropolski bigos mi\u0119sny z kapust\u0105 \u015bwie\u017c\u0105 i kiszon\u0105. Przepyszne danie jednogarnkowe z kapust\u0105 i kawa\u0142kami soczystego mi\u0119sa z \u0142opatki.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/bigos.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne(...)Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bigos","bigos staropolski","kapusta","kapusta kiszona","\u0142opatka wieprzowa","\u0142opatka wo\u0142owa","mi\u0119so z \u0142opatki","\u015bwie\u017ca kapusta"],"datePublished":"2020-04-22T21:04:25+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"6","calories":"115 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 kg bia\u0142ej kapusty","1\/2 kg kiszonej kapusty","300 g mi\u0119sa z \u0142opatki wieprzowej

ProstePesto.pl
Surówka z czerwonej kapusty 112

Surówka z czerwonej kapusty to efekt kupienia kapusty podczas sobotnich zakupów, kiedy to naszą uwagę przykuły jej dorodne główki. Wybraliśmy największą, żeby zrobić z niej kilka potraw. Zaczęliśmy od najprostszej, czyli surówki z czerwonej kapusty , a pomysł zaczerpnęliśmy od Mamy. Częścią związaną z przygotowaniem zajął się Bartek, a ja doprawiłam, więc to nasze wspólne dzieło. Składniki na surówkę z czerwonej(...)kapusty 500 g czerwonej kapusty 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 pora (biała część) 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Przygotować dressing z oliwy, octu, cukru, szczypty soli i pieprzu oraz ziół prowansalskich. Odstawić na 10 minut. Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne

niecodziennikpary
Kapusta kiszona w dębowej beczce 101

KISZENIE KAPUSTY “Obrawszy główki kapusty ze wszystkich zbytecznych liści, przekrajawszy je w pół i odrzuciwszy głąby, pokrajać pozostałą twarda masę główek jaknajdrobniej heblem. Potem na dwa czubate węborki uheblowanej kapusty dać małą filiżankę soli, małą garść kminku, kilka kawałków kwaśnych jabłek i 5 do 6 jagód jałowcowych i te przyprawy dobrze w większem naczyniu z kapustą przemieszać.” Cytat(...)książki “Kuchnia Polska – niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich” – Toruń 1901. Minęło ponad 100 lat i tak naprawdę w kwestii kiszenia kapusty nic się nie zmieniło! Chociaż… co to jest ten “Węborek” ? Poszukałam i w słowniku języka polskiego napisane jest, że węborek, to wiadro w gwarze poznańskiej

Tajemnice Smaku
Pierogi z kapustą kiszoną, słodką białą i pieczarkami. Doskonałe również jako delikatna wersja pierogów na danie wigilijne 193

Przepis na te pierogi mam od mojej Mamy. Na Święta robiła dwie wersje pierogów z kapustą. Pierwszą wersję znacie, bo pokazałam je w tym przepisie . To pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Dzisiaj proponuję zrobić pierogi w drugiej wersji, czyli z kapustą kiszoną, kapustą słodką białą i z pieczarkami. Te pierogi są delikatniejsze w smaku, lżejsze do strawienia(...)idzie chętniej zjedzą je osoby, które wolą potrawy lekkostrawne. Wybór należy do Was Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej ok. 700 g białej, słodkiej kapusty 1 łyżeczka kminku 600  pieczarek 2 – 3 cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto (na około 50 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska

Kuchnia u Krysi
Krokiety z kapustą i grzybami 151

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z kapustą i grzybami to jeden z moich ulubionych sposobów na wytrawne naleśniki. Naleśniki to danie, które można podawać na wiele sposobów. Mogą być daniem wytrawnym a z innymi dodatkami przepysznym deserem. Według mnie najlepszym sposobem na naleśniki są krokiety. Przepis na krokiety z grzybami może nie jest najprostszy a samo wykonanie jest dosyć pracochłonne, jednak(...)warto poświęcić ten czas, by cieszyć się smakiem przepysznych krokietów. Można podawać je jako danie obiadowe, bądź dodatek do kolacji czy śniadania. Dzięki połączeniu kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów smakuje zawsze wyjątkowo. Krokiety z kapustą i grzybami są daniem, którego nie może zabraknąć na stole wigilijnym oraz w święta Bożego Narodzenia. Podajemy je jako dodatek do barszczu czerwonego. Od dzieciństwa

To Musisz Wiedzieć