kapustą - 19268 przepisów (strona:54/1285)

Kimchi 42

wypełnionym sfermentowanymi warzywami. W latach 57 pne – 935 ne, podczas panowania Dynastii Silla, kiedy buddyzm promował wegetariański styl życia, kimchi stało się popularne w całym kraju. Niemcy mają kiszoną kapustę, Hindusi achaar, my kiszone ogórki a Koreańczycy Kimchi. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego z moim Kimchi. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Kapusta pekińska(...)ząbków Cebula 1 sztuka Imbir 5-7 cm Sos rybny 0.5 szklanki Gochujang wedle uznania, u mnie 2 łyżki Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Kimchi Kapusta pekińska Kapusta pekińska Po pierwsze aby rozerwać kapustę, zrób nacięcie od strony rdzenia, czyli tej białej części i delikatnie rozerwij kapustę. Zrób jeszcze po jednym nacięciu na dwóch połówkach kapusty

RafalCook
Surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej 47

jest, to właśnie jest to zalewa z ciecierzycy, z której to robi się majonez. Wracając jednak to dzisiejszego przepisu. Powód, dla którego powstała surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej jest prosty. W lodówce znalazłam po prostu zdychającą pekinkę. Nie chciałam jedynie ograniczać do marchewki i cebuli, postanowiłam dodać do niej kalarepę. Z marchewki zrezygnowałam całkowicie, bo też za często(...)zawsze idealnie uzupełnia tego typu surówki. I już. Czosnek. Właśnie. Jak dla mnie jest niezbędny. Przez to, że w surówce nie ma majonezu, trzeba dodać do niej coś intensywnego. Kapusta pekińska jest trochę nijaka, kalarepa ma smak, ale to jednak mało. Koperek też ratuje sytuację, ale to nadal nie jest to. Jeżeli nie musicie mieć takich przemyśleń i ograniczeń

Kardamonovy
Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka 66

Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Budomierz, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Niegdyś gotowana kiszona kapusta nie była dodatkiem do mięs czy ziemniaków, tak jak dzisiaj. Zwykle podawano ją jako główny posiłek w ciągu ciężkiego dnia pracy. Z tego powodu do gotowanej kapusty dodawano różne składniki, by wzbogacić jej smak i treściwość. Mimo że były to proste składniki, danie dzięki temu było(...)bogatsze i bardziej sycące. W Budomierzu do gotowanej kapusty dodawano suszone grzyby, podsmażoną cebulę i śmietanę, które polepszały smak potrawy. Natomiast dodatek tłuczonych ziemniaków i gotowanej fasoli sprawiał, że danie było bardziej treściwe i sycące. Zachęcam do wypróbowania przepisu pań z Koło Gospodyń Wiejskich w Budomierzu. Znalazł się on w regionalnej publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi

Trzeci talerz
Bigos z młodej kapusty. 81

Bigos z młodej kapusty. Jest to pyszne połączenie młodej kapusty, marchewki , piersi z kurczaka , koperku , natki pietruszki i przypraw gotowanych na małym ogniu. Bigos z młodej kapusty to pomysł na smaczny, zdrowy i szybki obiad w ciągu tygodnia. Taki obiad jest niskokaloryczny i idealny dla osób na diecie. Kolejnym plusem bigosu jest to, że jest to tani, łatwy i szybki(...)Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 główka młodej kapusty – 500 g piersi z kurczaka – olej do smażenia – sól, pieprz – ½ łyżeczki słodkiej papryki – pęczek koperku – natka pietruszki – 2 marchewki – 3 łyżki przecieru pomidorowego Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy

Zdrowy Styl Joanny
Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim 71

jest mi najłatwiej ogarnąć bloga, zawsze to się dobrze sprawdza. Pogrzebałam, pomyślałam i postanowiłam dziś opublikować przepis na surówkę, w której największą robotę robi tak naprawdę sos. Młoda kapusta powoli zaczyna przypominać młodą kapustę. Coraz częściej rozglądam się za nią w sklepach. Ostatnio kupiłam od razu dwie główki, bo pomysłów na nią mam jak zwykle multum. Surówki, sałatki, zupy, gołąbki(...)takie i śmakie, makarony i inne bigosy. Jednym z nich była właśnie surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim. Sos farmerski to ustrojstwo pasujące do wielu sałatek i surówek. Używałam go już do wielu cudawianek z kapustą, musiałam spróbować też z młodą. I tak, wyszło dokładnie to czego się spodziewałam. Wyszedł z tego przepyszny coleslaw, który pasuje prawie do wszystkiego

Kardamonovy
Krokiety z kapustą i grzybami 58

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz: 40 g grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu(...)kapusty (750 g po poszatkowaniu) 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka maggi Dodatkowo: 2 – 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć ją do garnka, posolić (1 łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Na spód

KuchniaWeDwoje.pl
Kimchi 54

leżał. Trochę mnie ruszyło sumienie i popędziłam na insta, molestować ludzkość z Korei debilnymi pytaniami. Uspokojono mnie, że wywalenie sosu rybnego, krewetek i mącznego gluta oraz za pokrojenie kapusty w kwadraty, a nie w długie kawałki, nikt mi chatki nie zbombarduje. Dostałam trochę porad, poznałam fajnych ludzi, bo ja tych fajnych to wiecie, w internetach zaczepiam i oni czasem mnie(...)słoika. Stąd wiem, że z tego przepisu kimchi może stać kilka lat i nic mu nie jest. Na kimchi przepyszne, oczywiście jedyne i najlepsze na świecie, potrzebujemy: 1 kapustę pekińską około 20 g soli (dwie płaskie łyżki) 1 białą rzodkiew (ok. 400 g) 1 pęczek szczypiorku pocięty na 2 cm kawałki 4 sztuki cebulki dymki, pozbawione cebuli i pocięte

ladykitchen
Domowa golonka w kapuście 80

Dziś dla odmiany coś dietetycznego, czyli domowa golonka w kapuście :). Klasyczne , swojskie danie, które w polskiej kuchni ma zagwarantowaną wysoką pozycję. Składa się na to bez wątpienia wyjątkowe połączenie smakowe tych dwóch składników, które wręcz idealnie ze sobą współgrają. Golonka z kapustą to doskonałe danie na chłodne jesienne dni. Każdy z Was zapewne ma swój ulubiony sposób na przygotowanie golonek(...)znam osobiście kobiety, która odmówiłaby zdecydowanie tym pysznym smakom. Dobrze przygotowana golonka może konkurować z wieloma bardziej wyszukanymi potrawami. Zapraszamy zatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście. DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula: 1 szt. suszone grzyby: garść majeranek: 2 łyżki pieprz kulki: łyżeczka liść laurowy

Kuchnia Na Wypasie
Brownie z kiszoną kapustą (ciasto czekoladowe paleo) 94

Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest dość egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)czasach podczas długich podróży morskich pozbawionych świeżego jedzenia marynarzy dziesiątkował szkorbut – choroba wynikająca z braku witaminy C. Łatwa do przechowania i transportu, trwała oraz zawierająca dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach. Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis : mąka kokosowa – 3/4 szklanki masło klarowane (albo

PaleoSMAK
Kapusta z grochem 125

Kapusta z grochem to w niektórych regionach Polski tradycyjne świąteczne danie, choć oczywiście bywa także jadane poza świętami. Dieta paleo ogranicza albo wyklucza rośliny strączkowe (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe ), jednak niektóre z nich od czasu do czasu nie zaszkodzą większości z nas i mogą zastąpić mięso do jednego posiłku. Kapusta z grochem to fantastyczny posiłek na zimę(...)wciąż, albo nawet szczególnie wtedy, potrzebujemy sycących i pożywnych dań. W Polsce występuje wiele wariantów tej potrawy, w niektórych grochu jest mało, w innych dominuje. Mi najbardziej smakuje, kiedy kapusty jest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu. Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis: kiszona kapusta – 1 kg groch łuskany – 1/2 kg cebula

PaleoSMAK
Włoska kapusta duszona – kuchnia galicyjska 94

Włoska kapusta duszona – kuchnia galicyjska A gdyby tak gotując kapustę zrobić wszystko na odwrót? Najpierw ją podsmażyć, potem podsypać mąką, a na samym końcu podlać bulionem? Taką właśnie kolejność proponuje autor dawnej książki kucharskiej, wydanej we Lwowie. Kapusta przyrządzona tym sposobem ma ciekawy smak z dwóch powodów. Po pierwsze ze względu na sam proces – lekkie podsmażenie nadaje liściom włoskiej kapusty(...)specyficzny smaczek. Po drugie kapusta zakwaszona jest niewielką ilością octu, co sprawia, że danie jest bardziej wyraziste. Prezentowany dzisiaj przepis na włoską kapustę duszoną pochodzi z wydanej w 1835 roku (to rok publikacji II wydania) „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”. Włoska kapusta

Trzeci talerz
Kapusta „bidula” – po naszemu. 72

Pyszne, bardzo swojskie i sycące danie z prostych składników, a więc kapusta „bidula” – po naszemu. Bidula to klasyczne polskie danie , które pochodzi podobno z kielecczyzny, gdzie jadali ją na co dzień biedni chłopi. Przyrządzano ją z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków i grochem. My nazwaliśmy bidulę po naszemu, ponieważ zrobiliśmy ją z kapusty białej i fasoli oraz(...)dodaliśmy świeżutki boczek. Smaki wschodu Polski zawsze charakteryzują się prostotą, ale to klasyczne swojskie jadło ma w sobie bardzo duży potencjał. Kapustę bidulę można przyrządzić bez boczku, wtedy otrzymamy doskonały posiłek postny lub wegetariański obiad. Można bez wątpienia powiedzieć, że „groch z kapustą”, to nie tylko rwetes i nieporządek, ale doskonała baza do wielu zastosowań. A może ktoś

Kuchnia Na Wypasie
Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew 86

Bigos z młodej kapusty Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - bigos z młodej kapusty . Kapusta z koperkiem i kiełbasą to pozycja obowiązkowa w sezonie na to pyszne warzywo. Bigos z młodej kapusty  dobrze smakuje z podsmażoną kiełbasą albo boczkiem. Jeśli wolicie, zamiast wędlin możecie dorzucić do niej trochę mięsa. Ja bardzo lubię dodawać do kapusty z koperkiem również odrobinę suszonych(...)grzybów albo pieczarek. Czym doprawić młodą kapustę? Ja zazwyczaj dodaję odrobinę kminku, ziele angielskie i listek laurowy, młodej kapuście nie potrzeba wielu przypraw. Jeśli macie ochotę, do waszego bigosu możecie dodać też odrobinę koncentratu pomidorowego. Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do ziemniaków. Niektórzy lubią też zajadać go z różnego rodzaju kluskami. Tak czy inaczej

Lekcje w kuchni
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka 166

Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Młoda kapusta podana do obiadu to oznaka pełnej wiosny. W naszym regionie młodą kapustę dusi się często na rosole i zaprawia się zasmażką z cebulą. Do młodej kapusty dodaje się przecier pomidorowy, a w okolicach Mielca zamiast przecieru dodaje się śmietanę, najlepiej kwaśną. Świeży koperek dodany pod koniec gotowania podkreśla smak młodej kapusty(...)czyni z niej prawdziwie wiosenne danie. Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 500 ml rosołu 2-3 łyżki masła 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka posiekanego koperku 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z zagotowaną wodą. Gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Podgotowaną kapustę

Trzeci talerz