kapustą - 19268 przepisów (strona:44/1285)

Surówka z kapusty pekińskiej 465

Pyszna suróweczka do obiaduSurówka z kapusty pekińskiej SKŁADNIKI:kapusta pekińska 1/2 główkijabłka  2 sztmarchewka -1 sztpor -1 sztsólpieprzmajonezPRZYGOTOWANIE:Kapustę drobno poszatkować.Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce.Pora umyć, osączyć, pokroić w piórka.Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Danusi
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 187

Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto : Mąkę przesiać i posiekać z margaryną(...)Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z buraczków i kiszonej kapusty 343

Moim zdaniem jest to świetne połączenie kapusty i buraczków!, a zresztą sami zróbcie i skosztujcie:) Składnik: 1/2 kg kapusty kiszonej 2-3 średnie buraczki czerwone 2 cebule 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka kminku 2-3 łyżki oliwy z oliwek , ja użyłam oliwy Kurtes 1 łyżeczka kminku sól pieprz można dodać odrobinę cukru Kapustę pokroić. Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć

Apetyczna babeczka
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 442

Pierwszy raz łączyłam czerwoną kapustę z chrzanem :), wyśmienita surówka!, a do tego samo zdrowie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1 mały słoik chrzanu 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól pieprz   Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Cebulę

Apetyczna babeczka
Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 276

prostu mnie skręca z ciekawości :) Oryginalny przepis jest niezły, ale dla mnie dość pikantny, pomimo tego, że lubię ostro zjeść. Podaję więc mniejszą ilość chilli. Składniki: 1 kapusta pekińska 2 marchewki 7 rzodkiewek 1 cebula ząbek czosnku niecała łyżeczka płatków chilli 1 cm świeżego korzenia imbiru (niekoniecznie - ja nie dałam) 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej (u mnie morska) Kapustę(...)tarce do talarkowania, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy sól, chilli i warzywa ugniatamy rękoma, aż pojawi się sok. Przekładamy do wyparzonego naczynia do kiszenia, na wierzch kładziemy liść kapusty i obciążamy.Smacznego

chwile dla mnie
Surówka z młodej białej kapusty 296

Pyszna surówka z główki młodej kapusty... jest niezastąpiona przy wiosenno-letnim obiadku ;) Składniki: 1 główka młodej białej kapusty, 2 marchewki, pół pęczka koperku, szczypta kwasku cytrynowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.   Przygotowanie:     Młodą kapustę szatkujemy i solimy, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajmy startą na tarce marchewkę. Polewamy oliwą z oliwek

Aga w kuchni
Surówka z kapusty i marchewki z koperkiem 239

Pyszna i prosta suróweczka do obiadu ze świeżych warzyw prosto z mojego warzywniaczka. Kapusta, marchewka i koperek - takie proste surówki są najlepsze:)składniki:1/2 główki dużej kapusty białej lub jedna mniejsza4-5 marchewekpęczek koperku4-5 łyżek jogurtu naturalnego4 łyżki majonezu, użyłam KieleckiegoKapustę drobno poszatkować. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć

Monia miesza i gotuje
Surówka z kapusty 789

Surówka do obiadu. Możemy zrobić dożo wcześniej .  Warto mieć pod ręką taką suróweczkę. Wystarczy tylko duży słój. SKŁADNIKI1,5 kg kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną.3 marchewki -duże2 cebule3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję)Zalewa:2 łyżki soli0,75 szklanki cukru0,5 szklanki oleju1 litr wody gazowanejWYKONANIEKapustę szatkujemy, marchewkę również(...)mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.Składniki zalewy łączymy,  wlewamy do kapusty, mieszamy, zalewamy wodą mineralną. GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce.  Finalnie do surówki można dodać paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż uważam ,że sama w sobie jest idealna. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 201

Dziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół. składniki: naleśniki 1 l mleka 1 jajko 4 szklanki mąki 2 łyżki oleju  1 szczypta cukru 1 duża szczypta soli farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyżki majeranku 1 duża cebula dodatkowo olej do smażenia(...)czasie usmażyć naleśniki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują  wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć

Monia miesza i gotuje
Duszona młoda kapusta z koperkiem 242

blogi, ale do poniedziałku włącznie mam nawał obowiązków. Po nim wszystko nadrobię, a i między czasie postaram się zerknąć do Was oraz wejść na bloga!:) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 liść laurowy 20 dag boczku parzonego 1 młoda marchew 0,5-1 pomidor 0,5-0,75 szklanki wody Pęczek koperku 2-3 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Składniki(...)Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Posolić i odstawić na kilka minut.  W tym czasie pokroić w kostkę boczek, przesmażyć (ja to zrobiłam na tłuszczy, który się wytopił z boczku. Gdy boczek jest chudy to zrobić to na łyżce masła).  Przesmażony boczek dodać do kapusty wraz z zielem angielskim

Fabryka pomysłów
Zupa z kapusty z pomidorami - dieta bez mięsa 41

Zupa z kapusty z pomidorami idealna jest dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Zdrowa dieta bez mięsa i niskokaloryczna, gdyż w 100 g jest tylko 45 kcal. Wegańska zupa z kapusty, która powinna wchodzić w skład diety kapuścianej. Szybki obiad jednogarnkowy na kilka dni. Prosty przepis na zupę z kapusty. Gęsta zupa z kapusty z pomidorami jest niskokaloryczna i powinna(...)wchodzić w skład diety bez mięsa . Ten prosty przepis na zupę z kapusty można modyfikować według swoich upodobań. Jest to pyszna zupa wegańska , ale wystarczy podać do niej np. grillowanego kurczaka lub podsmażony boczek, aby skorzystały z niej również osoby jedzące mięso. Znana wszystkim dieta kapuściana bazuje na białej kapuście i dlatego zupa z kapusty idealnie się w niej sprawdzi

Kuchcik gotuje
Surówka z młodej kapusty i marchewki 26

Nowalijki, dzień dobry. Powoli zaczyna się mój ulubiony sezon warzywno-owocowy. Póki co walczymy z młodą kapustą. Dziś polecam Wam przepis na surówkę. Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny.  Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół małej cebuli pół łyżeczki octu winnego 1 łyżka oliwy extra virgin sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dolewamy ocet i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Surówka

Kardamonovy
Surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej 29

jest, to właśnie jest to zalewa z ciecierzycy, z której to robi się majonez. Wracając jednak to dzisiejszego przepisu. Powód, dla którego powstała surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej jest prosty. W lodówce znalazłam po prostu zdychającą pekinkę. Nie chciałam jedynie ograniczać do marchewki i cebuli, postanowiłam dodać do niej kalarepę. Z marchewki zrezygnowałam całkowicie, bo też za często(...)zawsze idealnie uzupełnia tego typu surówki. I już. Czosnek. Właśnie. Jak dla mnie jest niezbędny. Przez to, że w surówce nie ma majonezu, trzeba dodać do niej coś intensywnego. Kapusta pekińska jest trochę nijaka, kalarepa ma smak, ale to jednak mało. Koperek też ratuje sytuację, ale to nadal nie jest to. Jeżeli nie musicie mieć takich przemyśleń i ograniczeń

Kardamonovy
Bigos z wieprzowiną 30

potrawy. Bo mamy kiełbasę, bo jest łopatka, jest boczek wędzony i surowy. Bigos z wieprzowiną to potrawa, która była średnio planowana. Z tydzień temu po prostu dostałam tonę kiszonej kapusty, z którą musiałam coś zrobić. Dodatkowo w weekend miałam niewielki ekipowy zjazd, pomyślałam, że bigos dobrze wejdzie na wcześniejszy obiad na drugi dzień. I wszedł. Nawet nie do końca byłam(...)bigosie oczywiście także wylądowały suszone grzyby i suszone śliwki. Zrezygnowałam też z wina i piwa. Taki bigos lubię najbardziej. Chodzi za mną obecnie jeszcze opcja z dodatkiem świeżej kapusty i może na tę wersję także się skuszę za parę dni. Bo tak jak napisałam Wam wyżej mam tonę kiszonej kapusty. I jakoś ciągle ciągnie mnie właśnie w stronę bigosu. Zaglądajcie

Kardamonovy
Niedziela w większości Polskich domów 47

Kotlet schabowy, młoda kapusta i purée ziemniaczane to klasyczne danie kuchni polskiej i niedziela w większości Polskich domów 🙂 Kotlet schabowy , który jest głównym składnikiem tego dania, jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych w Polsce i uważany jest za symbol polskiej kuchni. Niedziela w większości Polskich domów Pochodzi on z kuchni austriackiej, gdzie był znany jako — Wiener Schnitzel. Kotlet schabowy(...)kiedy to polska szlachta ucząca się w Austrii, przyniosła ze sobą ten przepis. W Polsce kotlet schabowy zyskał popularność, a jego przepis został dostosowany do polskiego stylu gotowania. Młoda kapusta Młoda kapusta, którą podaje się z kotletami schabowymi, jest także popularnym składnikiem polskiej kuchni. Kapusta ta jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy. Jest również niskokaloryczna i łatwo przyswajalna przez

RafalCook

Proponowane wyszukiwania