Wigilijna kapusta z grzybami – obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia właśnie bez wigilijnej kapusty z grzybami – pachnącej grzybami, lekko kwaskowej, dobrze doprawionej pieprzem, długo duszonej, ale nie rozgotowanej, koniecznie z borowikami. Tak naprawdę pewnie w każdym domu świąteczne potrawy mają swoje warianty i mogą różnić się choćby nawet jednym składnikiem czy opcjonalnym(...)dodatkiem. Ale też ten przepis na wigilijną kapustę z grzybami może stanowić świetną bazę do różnych Waszych wariacji – można do kapusty dodać niecko marchewki, można dodać suszone śliwki, świeżą kapustę, tarte jabłko, a nawet miód. My przedstawiamy Wam podstawową, jedna z najbardziej tradycyjnych wersji wigilijnej kapusty z grzybami, pod tym względem jesteśmy purystami :) Składniki: 1kg kapusty kiszonej 1 duża
Pociąg Do KuchniWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną białą kiełbasę zapiekaną z kiszoną kapustą. Tak przygotowana biała kiełbasa jest bardzo smaczna i każdemu powinna smakować kto jada mięso, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania białej kiełbasy będziemy potrzebować: około 1 kg białej kiełbasy około 1 kg kiszonej kapusty 2 duże cebule (około 300 g) 2 małe listki laurowe lub 1 duży(...)łyżeczki kminku 3 ziarenka ziela angielskiego do smaku: sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia naczynie żaroodporne Link do filmu z przepisem: Biała kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą Przygotowanie: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka – jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to możemy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do kapusty
Uwaga Babcia Gotujeostatni weekend razem z Tatą pastwiliśmy się w kuchni nad dziczyzną. Polędwica z dzika, po wyjęciu z piekarnika, okazała się lekko niedopieczona. W lodówce mieliśmy do wykorzystania kapustę kiszoną i zaimprowizowaliśmy. Wyszło całkiem nieźle! Mięso okazało się być kruche i soczyste. * Ciekawe danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na świąteczne spotkanie z rodziną czy znajomymi. Do przygotowania dania (4-6 porcji(...)potrzebujemy: – ok 1 kg polędwicy wieprzowej (ja wykorzystałam polędwicę z dzika) – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebulę Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodać mięso pokrojone w kawałki (plastry), podsmażyć i przyprawić odrobiną pieprzu. Wrzucić kapustę, dolać pół szklanki wody i gotować do miękkości ok 40 minut
Szybko Tanio Smaczniebyłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem tej potrawy. Teraz po kilkudziesięciu latach spróbowałam odtworzyć ulubiony smak z dzieciństwa. Kapusta z grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się(...)ciepło, posypaną majerankiem lub słodką papryką wraz z pieczywem. Składniki: 30 dkg kapusty kiszonej 30 dkg białej kapusty 1 szklanka grochu łuskanego (w połówkach) 3 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 łyżka oleju do smażenia cebuli 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Groch zalać wodą i moczyć kilka godzin, najlepiej całą
Codziennik Kuchennymłodą kapustę w sklepach czekam cały rok. Najczęściej przygotowuję z niej podkarpacką młodą kapustę na słodko. Bardzo lubię też kotlety z młodej kapusty z kaszą manną w sosie koperkowym. No i oczywiście surówki, bo młoda kapusta jest tak delikatna, że nie ma lepszej bazy do wiosennych surówek. Tym razem proponuję jednak młodą kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku(...)dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Składniki dla 2-3 osób: 1 młoda kapusta 2 młode większe marchewki 12 pieczarek ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego) 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Marchewkę
Trzeci talerzRating: Domowe pierogi z kapustą i grzybami każdy z nas miał zapewne okazję zjeść gdy zostały przygotowane przez mamę lub tatę lub kogoś bliskiego z rodziny. Każdy z nas ma swoje ulubione – przygotowane w jego domu. Ja tak jestem przyzwyczajona do pierogów przygotowywanych przez moją mamę, że mimo próbowania u innych to i tak […] The post Domowe pierogi(...)kapustą i grzybami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekKapusta z fasolą to pyszne danie, które figuruje na wigilijnym stole zamiast grochu z kapustą kiszoną. Pyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę! Kapusta z fasolą Na terenie Polski kapustę oraz groch uprawia się już od dziesiątków lat. Kiedy w Polsce(...)było jeszcze ziemniaków , ludność żywiła się już grochem. Natomiast kapusta była na tyle popularna, że uprawiano ją na terenie całego kraju i spożywano przez cały rok. Aby urozmaicić monotonną dietą , dodawano do kapusty różnego rodzaju dodatki. Dużą popularnością cieszyło się połączenie kapusty z grochem, którą dodatkowo okraszano smalcem. Sadniki: 1 kg kapusty kiszonej 400 g fasoli białej suchej drobnej (może
Gotowanie-ukKapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)przynajmniej ogranicza produkty zwierzęce, kapusta stanowi źródło inspiracji. Dzisiejszą kapustę z jabłkami przygotowuję zawsze, kiedy pozostaje mi resztka z kapusty na gołąbki. Rzadko zdarza mi się trafić idealnie z proporcjami. Czasami liście są tak poskręcane w środku, że nie udaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba ją w jakiś smaczny
Codzienna kuchnia niecodziennamożna się nimi cieczyć nawet kilka dni. Gołąbki to idealne danie na jesienne dni – rozgrzewa i daje energię. A w dodatku jesienią mamy łatwy dostęp do fantastycznej polskiej kapusty. Ja najbardziej lubię gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym i w takiej wersji przedstawiam je dziś:) Składniki: główka kapusty (ja użyłam białej) 250 g ryżu 1 kg mięsa mielonego 2 średnie(...)cebule koncentrat pomidorowy (średni) kostka rosołowa (lub bulion) sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chili Przygotowanie kapusty Liście trzeba obgotować żeby zmiękły i dały się łatwo formować. Są dwie opcje: Jeżeli wasza kapusta umożliwia oderwanie od niej poszczególnych liści bez ich uszkodzenia, możecie obgotowywać poszczególne liście wkładając po 2-4 na wrzącą wodę na około 2-3 minuty. Gotujcie
Kulinarna PatilogiaNiedawno prezentowaliśmy przepis na duszoną młodą kapustę . Dzisiaj wrócimy do tego składnika występującego w roli głównej, ale zamiast duszenia będzie zapiekanie i to w dość wysokiej temperaturze. Przepis poniżej wywodzi się z południa naszego kraju, konkretnie z rejonów górskich. Oryginalnie potrawa taka przygotowywana była nad ogniskiem w żeliwnych, szczelnie zamykanych naczyniach. Oczywiście to co widać poniżej to jej adaptacja(...)warunków kuchennych, przygotowana w dodatku przez osobę urodzoną i mieszkającą godzinę jazdy autostradą od morza – dlatego górali proszę o dużą wyrozumiałość w ocenach. Jeżeli ktoś lubi kapustę, ziemniaki i wędzony boczek, taka zapiekanka tworzy naprawdę miłą dla podniebienia kompozycję. Nie ma w niej niczego wyszukanego, a jednak smakuje większości osób, które miały okazję ją spróbować. Przygotowanie nie jest żadną miarą
Kulinarna PokusaKiszoną kapustę można udusić na wiele sposobów – niekoniecznie z cebulą i boczkiem. Może być bowiem dodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań. W wersji z ananasem i jabłkiem będzie pasowała np. do mięs upieczonych w słodkich i cytrusowych klimatach Azji. Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 2015-04-03 12:43:10 Duszona kapusta kiszona(...)ananasem i jabłkiem pasuje przede wszystkim do lekkich pieczonych dań mięsnych zawierających słodkie i cytrusowe nuty smakowe (np. nawiązujących do klimatu kuchni azjatyckich). Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki (150g) 1 średnie jabłko – słodkie koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy
Kulinarna PokusaDuszona kapusta z zasmażką – idealny dodatek do obiadu, a wraz z mięsną wkładką np. kabanosami czy domową kiełbaską – także samodzielne danie. Pyszna zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Czasami lubię też dodać do takiej kapusty dwa pomidory pokrojone w kostkę – ale nie są konieczne. Danie swojskie, domowe i do tego bardzo tanie. Gości u mnie(...)każdy sezon. Bardzo często także bez zasmażki, w formie zupy z młodej kapusty . Duszona kapusta z zasmażką: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 duży pęczek koperku 1 duży liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru duża szczypta ostrej papryki sól morska (ok. 1 łyżki) świeżo mielony
Poezja smakuWariacja na temat kapusty pekińskiej znaleziona u Pauliny. Pyszna jako dodatek do drugiego dania. Składniki:1/2 kapusty pekińskiej2 marchewki1 jabłko2 ogórki kiszone1 mała cebulasól, pieprzsok z cytryny2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1/4 łyżeczki cukru1 łyżeczka musztardySposób przygotowania:1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.2. Ogórka kiszonego ścieramy również na tarce.3. Obraną cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy
Kuchnia domowa Anisezonie jesienno-zimowym często goszczą u mnie surówki na bazie kapusty pekińskiej.Składniki:1 mała kapusta pekińska4 marchewki1 cebulasól, pieprz2 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy.2. Cebulkę drobno siekamy.3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.4. Wszystko mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 jajko2 łyżki olejusólniepełna szklanka ciepłej wodyFarsz:nieduża główka kapusty2 cebulesól, pieprzSposób wykonania:1. Kapustę kroimy na 4 części, wykrawamy głąba. Gotujemy do miękkości. Odlewamy z wody. Studzimy. Dobrze wyciskamy z nadmiaru wody. Drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.2. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy
Kuchnia domowa Ani