kapustą - 19268 przepisów (strona:31/1285)

Surówka Colesław z młodej kapusty 130

Świeża kapusta smakuje doskonale przyrządzona zarówno na ciepło i na zimno. Gotowana z zasmażką czy w formie surówki, nieważe, lubię obie formy. Surówka Colesław z młodej kapusty Przepis na surówkę, którą mam dla Was znają chyba wszyscy. Pamiętam, że ja sama po raz pierwszy zrobiłam ją kilka lat temu. Najlepiej smakuje przygotowana z młodej kapusty, gdyż kapusta jest soczysta(...)krucha. Używając świeżej kapusty nie trzeba dodawać zbyt dużo soli aby zmiękczyć kapustę. Surówka ta idealnie sprawdza się podana do każdego rodzaju mięsa. Pasuje zarówno do kurczaka jak i mięsa wołowego czy wieprzowego. Dobrze łączy się także z mięsem ryb. Sama bardzo często dodaję ją też często jako dodatek do burgerów. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Kapusta z grochem 148

kolejna z potraw, bez której święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć w moim domu. Stąd kapusta z grochem trafia na mój kulinarny blog. „Mieszały się ze sobą w tłoku jak groch z kapustą wojewódzkie kontusze, fraki, czamary, granatowe kurty wojskowym krojem…” pisał Stanisław Reymont w powieści historycznej pt. „Rok 1974. Ostatni Sejm”. Zatem(...)moim garnku zmieszałem groch z kapustą ;). Kapustę z grochem przygotowuje tylko raz w roku, czyli na Boże Narodzenie. To bezmięsna tradycyjna potrawa. Niespodzianką dla wielu gospodyń może być fakt, że dodaje do kapusty z grochem także zasmażkę na bazie masła i mąki. Nie ukrywam, że przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu. Jednak nie zniechęcajcie się, bowiem potrawa zostanie doceniona przez domowników

Kuchennyviral.pl
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) 174

Rodzice małych dzieci często głowią się, co podać maluchom na Wigilię i jakie potrawy z wigilijnego stołu mogą skosztować najmłodsi członkowie rodziny. Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami leśnymi niestety nie nada się dla dzieci poniżej 12 roku życia, ale możemy przygotować jej alternatywną wersję. Kapusta z pieczarkami sprawdzi się doskonale jako wigilijne danie nie tylko dla dzieci, ale także(...)osób z wrażliwym żołądkiem. Możemy ją podać dzieciom po 1 roku życia. Taką kapustę można wykorzystać też jako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. 0,5 kg kiszonej kapusty* (nie kwaszonej!) 250 g pieczarek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego Kapustę odciskamy z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać wodą. Szatkujemy

Dieta bez mleka
Kimchi Thermomix 263

Kimchi Thermomix. Przepisy Thermomix. Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ® Składniki: 1000 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na 7-8 cm kawałki 170 g wody plus woda do namoczenia kapusty 100 g soli 45 g marchewki, pokrojonej w słupki 2 ząbki czosnku 5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2-3 mm plastry 30 g ryżu 15 g cukru(...)grubego, pokrojonego na 4-5 cm kawałki 30 g sosu sojowego 15 g papryki słodkiej, mielonej 15 g papryki ostrej, mielonej ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie) Kimchi. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na większe kawałki i umieszczamy w naczyniu Thermomix po 250 g. Kroimy czas 3s/obr.4. Pierwszą część kapusty przekładamy do dużej miski. Kolejne 250 g kapusty kroimy i przekładamy

Themo przepisy
Młoda kapusta zasmażana 155

Młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana nieodłącznie kojarzy mi się z wiosną i domem rodzinnym, a od jakiegoś czasu to dla mnie także symbol polskiego stołu. Kiedyś nie przywiązywałam do tego takiej uwagi, ale po kilku latach na obczyźnie, tęskni się za takimi smakami. Tu gdzie mieszkam w miarę możliwości staram się odtwarzać polskie potrawy, nie wiem jednak(...)kwestia produktów, klimatu czy nieco innej obróbki, ale dania tak dobrze znane z domu tutaj smakują nieco inaczej. Mam jednak nadzieje, ze polska młoda kapusta z mojego przepisu będzie smakowała tak jak u mamy. Zapraszam!   Młoda kapusta zasmażana Składniki : 1 mała młoda kapusta (ok. 700-800g) 150g wędzonego boczki 1 średnia cebula 1 łyżka masła (opcjonalnie) 1 łyżka

Codzienne Gotowanie
Korzenna kaczka z modrą kapustą 177

Swego czasu publikowaliśmy już przepis na smażoną kaczkę z czerwoną kapustą . Można by więc powiedzieć, że tym razem się „powtarzamy”. A jednak wcale nie – bo pomimo użycia tych samych podstawowych składników, dzisiejszy przepis to coś zgoła innego niż poprzednio. Zarówno sposób przygotowania jak i użyte przyprawy sprawią bowiem, że otrzymamy całkowicie odmienne danie. Kaczkę marynujemy w mieszance korzennych przypraw(...)przygotowania, w której bardzo ważny jest wytapiający się tłuszcz, najlepiej w tym wypadku użyć kaczki typu pekin, aniżeli wprawdzie bardziej mięsnych, ale chudszych odmian. Mięso podajemy z duszoną czerwoną kapustą. Sposób jej przygotowania można zresztą potraktować jako oddzielny i bardziej uniwersalny przepis. Jakkolwiek bowiem dopasowaliśmy go pod to konkretne danie z kaczki, to opiera się na dobrze sprawdzonej „rodzinnej” recepturze

Kulinarna Pokusa
Pierogi z kapustą i grzybami 189

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej znanych, a zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez cały rok. Intuicyjnie wiązana jednak z okresem jesienno-zimowym jest szeroko spotykana m.in. na wigilijnym stole. Jest jednym z wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne(...)takie właśnie zestawienie polecamy. Proporcje składników oraz użyte przyprawy różnią się zależnie od przepisu i upodobań. W szczególności bardzo różne są indywidualne gusta co do użycia kiszonej i słodkiej kapusty. Wahają się przez wszystko od użycia kapusty wyłącznie świeżej, aż po wyłącznie kiszoną, i to nawet nie odciśniętą. Ma to oczywiście bardzo duży wpływ na smak pierogów, przy czym

Kulinarna Pokusa
Żeberka z młodą kapustą 369

Żeberka z młodą kapustą to kolejna propozycja po domowej kiełbasie à la gołąbki na sezonowe wykorzystanie młodej kapusty. Bo któż nie lubi młodej, zielonej kapusty wiosną? My uwielbiamy! Moje pozostałe przepisy z młodą kapustą w roli głównej: młoda kapusta z kurkami młoda kapusta z wędzonym boczkiem gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami surówka z młodej kapusty Przepis(...)żeberka z młodą kapustą jest prosty, ale efekt końcowy jest doskonały w smaku, polecam! Składniki, około 4 porcje: 750 g żeberek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka młodej kapusty, ok. 1 kg przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i sól do smaku koperek Przygotowanie: Żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jedną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kiszonej kapusty 142

Jeden z najlepszych dodatków do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej surówki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj. Składniki:0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki1 duża marchewka1 jabłkotrochę kminku1 mała cebulka2-4 łyżki olejucukier, sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli(...)uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z młodej kapusty z koperkiem 192

Już pojawiła się młoda kapusta :) Jedno z moich ulubionych warzyw :)Składniki:1 mała główka młodej kapusty1 mała cebulka1 pęczek koperkusól, pieprzsok z cytryny do smaku1-2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka cukruSposób przygotowania:1. Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, poszatkować. Delikatnie nasolić i odstawić na 10 minut.2. W międzyczasie posiekać cebulkę i opłukany koperek. Dodać do kapusty. Wymieszać czystą dłonią

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką 172

Kapusta pekińska jest dostępna cały rok, a możliwości surówek czy sałatek z tą kapustą jest cała masa! Polecam pyszną i chrupiącą surówkę z rzodkiewką.Składniki:pół kapusty pekińskiejmały pęczek rzodkiewek1 marchewkapół cebulisiekana zielona cebulkasiekany koperekprzyprawa do sałatek lub dressingSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce

Kuchnia domowa Ani
Surówka z czerwonej kapusty II 154

według przepisu mojej mamy.Składniki:połówka główki czerwonej kapusty1 duża marchewka1 cebula1 jabłkosiekana natka pietruszki lub selerasok z cytryny lub kwasek cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy(...)kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę, dodajemy posiekaną zieleninę, dodajemy olej, sól, cukier i pieprz do smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Duszona czerwona kapusta 108

Lubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. Składniki:1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)1 duża cebula1 szklanka soku z jabłek1 łyżka soku z cytryny lub octu winnegosól, pieprz3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.3. Całość dusimy

Kuchnia domowa Ani
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 313

Dzisiaj coś dla miłośników modrej kapusty. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zapraszam!Składniki:1 nieduża główka czerwonej kapusty1 cebula1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam)2 jabłkatarty chrzan ze słoiczkajogurt naturalnymajonezsól, pieprzsok z cytrynySposób przygotowania:1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.2. Obrane jabłka również zetrzeć na tarce.3. Cebulę drobno posiekać.4. Wymieszać kapustę

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kapustą i grzybami 164

Pierogi z kapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać(...)jajkopół łyżeczki soli1 łyżka masłaok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto jest wtedy bardziej elastyczne – dodaję tylko jak mam)Farsz:kapusta z grzybami - duszona co najmniej dwa dni (wystarczy z 1/3 przepisu) Do mąki dodajemy sól, jajko, drożdże. Mieszamy do połączenia. W czajniku zagotowujemy wodę. Wlewamy do szklanki, dodajemy łyżkę masła

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania