Piszę o tej sałatce z bobem, która jest poprzednim przepisem. Róbcie, póki sezon trwa. Tymczasem uciekam. Mam w końcu moment dla siebie. Momencik. Ciao. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 duża gruszka pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)poszatkowany szczypiorek. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty, kalarepy
KardamonovySurówka z kiszonej kapusty to chyba jedna z moich ulubionych surówek. Do głowy by mi nie przyszło majstrować coś przy oryginale. I nie piszę tutaj o tym czy dodać do niej kminek i jakiego użyć oleju. Piszę o trochę większym hardcorze. I tak kombinowałam, kombinowałam i odpuściłam. Niektórych rzeczy się nie rusza. Parę dni temu kupiłam kiszoną kapustę do kaszanki(...)Klasycznie kapusty kupiłam za dużo, postanowiłam zrobić z niej surówkę do ryby. Zaczęłam ją szatkować, dodałam resztę składników (na szczęście zapomniałam dodać cukier), wymiąchałam, odstawiłam. A później zobaczyłam na blacie puszkę ananasa. I tak pomyślałam, że kiszona kapusta lubi słodkie dodatki, że ananasa dodam niewiele, żeby tylko podbił smak. No przecież nikt od tego nie umrze. No nie umarł
Kardamonovyspokojnie będę mogła zamrozić. Listę aktualizuję co parę dni, jeszcze do końca nie wiem z czym do Was wyskoczę. Ale o czym to ja? A, o łazankach z kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami. W zamrażalniku miałam kawałek boczku, który został mi po ostatnim gotowaniu bigosu. W szafce znalazłam upchnięty głęboko makaron łazanki, o którym zupełnie zapomniałam. W lodówce natomiast(...)miałam otwarty słoik kiszonej kapusty i suszonych pomidorów. Długo nie musiałam myśleć nad tym co z tym wszystkim zrobić. Łazanki wyszły pyszne, jak zawsze. Mi naprawdę smakuje właściwie każda ich wersja. Klasyczna, wegetariańska, z pieczarkami i bez. Na dole wrzucę Wam parę moich pomysłów na obiad z tym rodzajem makaronu. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. W ogóle myślałam
KardamonovyJakiś czas temu ugotowałam wielki gar gołąbków. I jak to zwykle bywa, po gołąbkach zostaje kawałek ugotowanej kapusty. Moją pierwszą myślą było zrobienie zwyczajnych łazanek i oczywiście na tej myśli się nie skończyło. Kombinowałam z rodzajem makaronu, myślałam czy dodać suszone pomidory, marchewkę, czy zrobić wersję mięsną czy wegetariańską. I w sumie… zrobiłam wersję z boczkiem i wersję(...)dziś chyba tyle. Od rana krzątam się po kuchni. W końcu próbuję zrobić bulion z pieczonych warzyw (póki co wege), za chwilę zacznę smażyć kotlety z kiszoną kapustą, muszę zrobić jeszcze makaron z pesto z fetą i wyczarować jakąś sałatkę do kotletów. Jeżeli wszystko się uda, przepisy pewnie pojawią się na bogu. O ile aparat nie wyda w najbliższym czasie
KardamonovyKlasyczna surówka coleslaw – idealny dodatek do pieczonego kurczaka, szarpanej wieprzowiny czy potraw z grilla. Ta pyszna surówka obiadowa z czerwonej i białej kapusty z dodatkiem marchewki i delikatnego sosu jest chrupiąca, soczysta, wyrazista i bardzo prosta w przygotowaniu. Klasyczna surówka coleslaw jak z KFC (tylko lepsza) Surówka coleslaw jest zazwyczaj kojarzona z KFC, gdzie od lat jest jednym(...)chrupiące warzywa. Gwarantuję, że nie potrzeba kilograma majonezu, by ta klasyczna surówka obiadowa smakowała wybornie. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Z czego składa się surówka coleslaw? Podstawą tej surówki jest kapusta. Możemy użyć wyłącznie białej kapusty, ale ja lubię urozmaicać smak i wygląd mojej surówki, dlatego zazwyczaj łączę białą i czerwoną kapustę. Oprócz poszatkowanej kapusty w coleslaw znajdziemy też startą marchewkę
Na-talerzu.plJakiś czas temu ugotowałam wielki gar gołąbków. I jak to zwykle bywa, po gołąbkach zostaje kawałek ugotowanej kapusty. Moją pierwszą myślą było zrobienie zwyczajnych łazanek i oczywiście na tej myśli się nie skończyło. Kombinowałam z rodzajem makaronu, myślałam czy dodać suszone pomidory, marchewkę, czy zrobić wersję mięsną czy wegetariańską. I w sumie… zrobiłam wersję z boczkiem i wersję(...)dziś chyba tyle. Od rana krzątam się po kuchni. W końcu próbuję zrobić bulion z pieczonych warzyw (póki co wege), za chwilę zacznę smażyć kotlety z kiszoną kapustą, muszę zrobić jeszcze makaron z pesto z fetą i wyczarować jakąś sałatkę do kotletów. Jeżeli wszystko się uda, przepisy pewnie pojawią się na bogu. O ile aparat nie wyda w najbliższym czasie
KardamonovyKapusta z gara a dokładniej kapusta zapiekana to świetna propozycja na dodatek do obiadu. Świetnie smakuje na świeżo, ale także na drugi dzień po odgrzaniu, kiedy wszystko sobą przejdzie i smaki się przegryzą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta na ciepło to idealny dodatek obiadu, ale można ją również serwować ze świeżym pieczywem. W takim wydaniu również świetnie smakuje. Moje(...)dzieciaki bardzo chętnie ją zajadają w takiej właśnie formie. Przepis na kapustę z gara jest bardzo prosty, a sama kapusta rewelacyjna w smaku. Ważne jest to, by odpowiednio ją doprawić, by nie była zbyt mdła, a wyrazista w smaku. Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować kapustę z gara. Jestem pewna, że po jej skosztowaniu, przepis zostanie
Przepiski.plSezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Można ją robić na wiele sposobów, na surowo, w formie zasmażanej, jako bigos czy też delikatnie duszoną. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam ją w wersji delikatnej. Młoda kapusta z koperkiem to szybki i prosty w wykonaniu pomysł na obiad czy kolację. Kapusta przygotowana z tego przepisu jest lekka, lekkostrawna, bardzo smakuje dzieciom i dorosłym(...)Można ją podawać z ziemniakami z wody, ziemniakami purée, ale również z kluskami, kopytkami, pysznie smakuje z dodatkiem ulubionego mięsa. Tak przygotowana młoda kapusta z koperkiem nie ma zasmażki, więc jest świetna dla osób, które są na diecie bądź dbają o dietę, jeśli ilość masła jest za duża możesz ją odrobinę zmniejszyć. Młodą kapustę można robić również na wiele innych
Do Garów!Pyszna, tradycyjna surówka wiosenna z młodej kapusty do obiadu i dań z grilla. To bez wątpienia nasza ulubiona surówka, do przygotowania której potrzeba tylko kilku składników, a sprawdza się idealnie jako dodatek do prawie każdego dania. Delikatna i soczysta kapusta doskonale łączy się z młodymi warzywami i zieleniną. To nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale też świetna propozycja(...)wszystkich, którzy planują przejść na wiosenną dietę. Warto wykorzystać taki przepis i włączyć go do innych jako pomysł na młodą kapustę na surowo. Surówka obiadowa z młodej kapusty białej bez majonezu sprawdzi się też idealnie jako dodatek do domowego kebaba, smażonej lub pieczonej ryby oraz do mięs z grilla. Tym bardziej, że przygotowanie tej surówki zajmie tylko kilka minut! Kluczem
Kuchnia Na WypasieZupa krem z kiszonej kapusty Pyszna, aromatyczna, pikantna zupa z kiszonej kapusty. Prosty sprawdzony przepis na smaczną zupę krem z kiszonej kapusty i warzyw. Zupa krem z kapusty to danie proste i smaczne, idealne na obiad w poniedziałek. Krem z kapusty można przygotować wykorzystując rosół. Doskonale też się sprawdzi swojska wędzona lub biała kiełbasa czy boczek pieczony. Jeżeli nie wiesz(...)obiad, wypróbuj przepis na zupę krem z kiszonej kapusty. Z czym podawać zupę krem z kiszonej kapusty? Co zrobić z kiszonej kapusty na obiad Wszyscy znamy zalety kiszonej kapusty, jej właściwości i dobro w niej zawarte. Najzdrowsza kapusta jest spożywana ta na surowo. Surówka z kiszonej kapusty do obiadu, to prawdziwa bomba witaminowa. Nie ma co się oszukiwać, kapusta poddana
Dieta moja pasjaSurówka z kapusty Surówka z kapusty z sosem ranczerskim. Chrupiąca biała kapusta, marchew, cebula i jabłko, idealna surówka na obiad i nie tylko. Przepis na surówkę jest bardzo prosty, świeże warzywa odrobina słodyczy z jabłka i pyszny sos ranczerski jako dopełnienie całości. Szybka i zdrowa surówka z kapusty, jej przygotowanie zajmie Ci tylko 10 – 15 minut. Surówka ze świeżych(...)warzyw to idealny dodatek do dań mięsnych. Jak zrobić surówkę z kapusty z marchwią i jabłkiem? Surówka z kapusty Surówki z kapusty to najbardziej popularne surówki. I bardzo dobrze, kapusta to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i błonnika. Niby zwykła surówka z kapusty i świeżych warzyw, a tak wiele wnosi do naszej diety. O popularności surówki z kapusty świadczą częste zapytania
Dieta moja pasjaGołąbki bez zawijania, prosty przepis na wykorzystanie reszty lub całej kapusty. Gołąbki bez zawijania najlepiej smakują z młodą kapustą. Na Moim Blogu znajdziesz znajdziesz wiele różnych pomysłów co zrobić z młodej kapusty. Kapusta panierowana, kapusta w cieście, gołąbki z kiszoną kapustą, gołąbki panierowane i teraz gołąbki bez zawijania. Gołąbki z ryżem, mieloną łopatką, zapiekane w sosie pomidorowym. Jak zrobić gołąbki(...)zawijania? Jak zrobić gołąbki z mięsem i ryżem w piekarniku? Co zrobić z resztek kapusty, z resztek ryżu? O tym w dalszej części. Gołąbki z młodej kapusty Młoda kapusta jest delikatna, szybko się gotuje dlatego daje nam wiele możliwości. Często padają pytania, co z młodej kapusty, pomysł na młodą kapustę. I pierwsze co przychodzi na myśl ( mnie np.) to kapusta
Dieta moja pasjamoim notatniku „młoda kapusta” jest notka, którą nazwałam „odpowiedniki przepisów z kapusty”. I są tam te wszystkie gołąbki, surówki, itp. Przeglądałam te opcje parę tygodni temu. Wiedziałam co poleci na drugi ogień. Piszę „drugi”, bo na pierwszy poleciała surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim . Łazanki z młodą kapustą i boczkiem zrobiłam już(...)wyszło poprawne. Jak My się dowie, że trzeci raz (w tak krótkim czasie) będę robić łazanki, wywali mnie z domu. No nie lubi, nic na to nie poradzę. Młoda kapusta zaczyna smakować już tak jak powinna, można już w kuchni kombinować. Miesiąc temu, trochę z głupoty, kupiłam młodą kapustę i to nie było to. Niby była to kapusta już polska
Kardamonovyprostu wyszło. Nie wiem kto wymyślił takie połączenie, ale to jest połączenie idealne. Nic nie pasuje mi tak do ryby jak tłuczone ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Nie lubię wydziwiać z tą surówką. Czasami próbowałam coś czarować, ale to było bez sensu. Od dłuższego czasu robię ją cały czas tak samo. Bez kminku, z jabłkiem, marchewką, cukrem, cebulą. Jedyne(...)pomyślałam, że środa to dobry czas na tego typu wpis. Wielkimi krokami zbliża się piątek, więc na bank część z Was będzie robić na obiad surówkę z kiszonej kapusty. Zróbcie ją z dymką, nie pożałujecie. Nie popsuje jej smaku, nieznacznie ją tylko zmieni. Na plus. Teraz przyszedł mi do głowy pomysł na ukiszenie młodej kapusty. Robiliście już kiedyś? Bo jeść
KardamonovyPomysł na pyszny obiad z piekarnika, czyli karkówka pieczona na młodej kapuście. Idealne, soczyste, mięciutkie mięso oraz aromatyczna młoda kapusta idealnie smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniakami. Tylko 3 składniki i kilka prostych przypraw. To wszystko czego potrzebujesz do przygotowania tego dania. Jeżeli zatem nie masz pomysłu na to: Co zrobić z karkówki na obiad? lub Co zrobić z młodej(...)kapusty? Polecamy nasz prosty przepis na karczek z piekarnika. Karkówka z kapustą to sprawdzony sposób na obiad z jednego naczynia. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie. Tak jak wspomnieliśmy, doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możesz przygotować na blasze i upiec jednocześnie z karkówką. Jedno włączanie piekarnika i pełen obiad gotowy. Przepis na karkówkę pieczoną w kapuście
Kuchnia Na WypasieBiała kiełbasa pieczona w kapuście, to pyszne i proste danie idealne na obiad i nie tylko. Biała domowa kiełbasa pieczona to znakomity przepis na Wielkanoc, rodzinne imprezy i spotkania ze znajomymi. Wyjątkowego smaku surowej kiełbasie nadaje zapieczona kapusta. Jak przygotować białą, surową kiełbasę, aby zachwycała super smakiem? Co zrobić z białej kiełbasy ? I z czym podawać pieczoną kiełbasę? Pieczona biała(...)kiełbasa smakuje inaczej niż ta parzona. Tu smaki z zapiekanej kiełbasy zostają w potrawie i przenikają do kapusty. Pieczona kiełbasa Biała kiełbasa nie tylko ta pieczona to tradycja. W każdym domu jest ulubiony przepis lub sposób jej podawania. Biała kiełbasa surowa idealnie nadaje się do zapiekania. Kapusta, zioła nadają domowej wędlinie wyjątkowego smaku. A tak zapiekana biała kiełbasa
Dieta moja pasjamojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne, jak i sama(...)kapusta, rzec jasna. Trzeba trochę siły i czasu, szczególnie przy ręcznym szatkowaniu i ugniataniu, ale mój mąż twierdzi, że to co sprzedają w sklepach nie umywa się do tej robionej własnoręcznie. Składniki na 50 litrowy baniak: 30 kg kapusty białej 150 gr kminku 600 gr soli 3 kg marchewki 3 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta, Złota Reneta, Antonówka) Jabłka umyć
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne, jak i sama(...)kapusta, rzec jasna. Trzeba trochę siły i czasu, szczególnie przy ręcznym szatkowaniu i ugniataniu, ale mój mąż twierdzi, że to co sprzedają w sklepach nie umywa się do tej robionej własnoręcznie. Składniki na 50 litrowy baniak: 30 kg kapusty białej 150 gr kminku 600 gr soli 3 kg marchewki 3 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta, Złota Reneta, Antonówka) Jabłka umyć
moj przepis naKapuśniak z kiszonej kapusty Tradycyjna polska zupa, czyli domowy kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach i wędzonce. Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty to idealna propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę na zimowe dni. Na wyjątkowy smak tej bardzo lubianej przez nas zupy składają się wszystkie zawarte w niej składniki. Aromatyczne i soczyste żeberka, pachnący wędzonką boczek oraz pyszna(...)swojska kiełbasa. Oczywiście pyszny kapuśniak nie może istnieć bez doskonałej kiszonej kapusty. Uzupełnieniem smaków są delikatne ziemniaki, a także cudowne przyprawy jak kminek, majeranek i nieodzowny czarny pieprz. Kapuśniak przepisy Kapuśniak na żeberkach to jedna z wersji tej pysznej zupy. Jak gotować kapuśniak? Żeberka i kiszona kapusta to wręcz idealne połącznie smaków. Poza tym występuje jeszcze kapuśniak na rosole
Kuchnia Na WypasiePyszna i bardzo prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej z cebulą, jabłkiem i marchewką, to świetny pomysł na znakomity dodatek do obiadu. Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret to również przepis na zdrową fit przekąskę w kilka minut. Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? Wystarczy posiekać pekinkę i cebulę oraz zetrzeć na tarce jabłko i marchewkę. Następnie(...)przygotować bardzo prosty sos winegret i surówka z pekinki gotowa! Kapusta pekińska to bardzo wdzięczne w przygotowaniu warzywo nie tylko na sałatki i surówki. Doskonale sprawdza się zapiekanka z kapustą pekińską lub gołąbki z kapusty pekińskiej. Pekinka jest zdrowa, bardzo wartościowa i wyjątkowo smaczna. Surówka z kapusty świetnie pasuje do kurczaka, do ryby oraz jako warzywny dodatek do roladek
Kuchnia Na WypasieŻeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Żeberka zapiekane z kapustą to idealne danie na świąteczny obiad. Do naczynia do zapiekania wkłada się kapustę i obsmażone mięso, po czym całość zapieka się w piekarniku. Równie dobrze danie można przyrządzić w garnku z grubym dnem, dusząc je na wolnym ogniu, choć wymaga ono wówczas mieszania i doglądania. Żeberka zapiekane z kapustą(...)pochłaniają wiele pracy, a smakują wybornie. Na Podkarpaciu przygotowuje się je w dwóch odmianach – z kapustą słodką i z kapustą kiszoną. Zazwyczaj smak kapusty wzbogacany jest podsmażoną cebulą, marchewką i kminkiem. W sezonie letnim dodaje się też do niej świeże pomidory. Tradycją gospodyń z rejonu Dolina Strugu jest zapiekanie żeberek w kiszonej kapuście z dodatkiem marchewki i jabłka, dzięki czemu
Trzeci talerzPieczona kapusta z grzybami jest aromatyczna, mięciutka, słodka, ale równocześnie kwaskowata za sprawą musztardowo-kaparowego dresingu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Pieczona kapusta z grzybami to może być ciekawa alternatywa dla wigilijnej kapusty – choć jest to wersja dla mocno nieortodoksyjnych ludzi. Z całą pewnością w takiej, pieczonej postaci, kapusta jest znacznie zdrowsza niż duszona(...)przez 3 dni – jak każe tradycja. No i znacznie pożyteczniejsze dla konsumenta są pieczone boczniaki niż najbardziej aromatyczne, suszone borowiki. Pieczona kapusta z grzybami to przepis dziecinnie prosty, do poskładania ze składników jakie masz pod ręką. My do kapusty dodaliśmy ziemniaki, ale można wkroić do niej marchew, albo rzepę. Tu uwaga: jednym z kluczowych składników dania jest sos, w którym
Niedzielny kucharzKotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami czy pysznie ciągnącym się serem, wiadomo są znakomite. Dziś dla odmiany wersja iście świąteczna. Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami tzw. fachowo łężnie. Te kotlety to pyszne, chrupiące ziemniaczki z pysznym kapuścianym, nieco leśnym wnętrzem. INNE PYSZNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY TU NA BLOGU: SAŁATKA ZIEMNIACZANO ŚLEDZIOWA SERNICZEK CHAŁWOWY Z CYNAMONEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI(...)OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami – łężnie: – Kotlety ziemniaczane w wersji wigilijnej – Idealne, nie tylko na święta – Z pysznym kapuścianym, nieco leśnym wnętrzem – Smaczne i sycące – Pyszne, chrupiące ziemniaczki ILOŚĆ PORCJI: 10 KOTLETÓW CZAS
globuskulinarnyCzas czytania: 2 min Wegetariańska kapusta zasmażana z suszonymi wędzonymi śliwkami, czerwonym winem i suszonymi bardzo aromatycznymi grzybami. Kapusta jest niesamowicie dobra, a to za sprawą aromatycznych dodatków i mimo że kapusta jest w wersji błyskawicznej, to niewiele ustępuje klasycznie przygotowywanemu bigosowi. Porządny bigos gotować należy nawet przez kilka dni…, a tę kapustę dosłownie chwilkę. Tak przygotowanej kapusty używam(...)pasztecików wigilijnych i pierogów, które wychodzą rewelacyjne. Kapusta zasmażana to również świetna propozycja na obiad z ziemniakami lub z pajdą chleba. Wykorzystajcie ten przepis do zrobienia pysznych pasztecików wigilijnych z ciasta twarogowego . Paszteciki z farszem z kapusty i grzybów mogą zastąpić uszka do barszczu czerwonego . Zaoszczędzi to wam wiele pracy, ponieważ paszteciki są błyskawiczne do przygotowania. Smacznego! Print Wegetariańska kapusta
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne, jak i sama(...)kapusta, rzec jasna. Trzeba trochę siły i czasu, szczególnie przy ręcznym szatkowaniu i ugniataniu, ale mój mąż twierdzi, że to co sprzedają w sklepach nie umywa się do tej robionej własnoręcznie. Składniki na 50 litrowy baniak: 30 kg kapusty białej 150 gr kminku 600 gr soli 3 kg marchewki 3 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta, Złota Reneta, Antonówka) Jabłka umyć
moj przepis naMłoda kapusta duszona z czosnkiem Młoda kapusta duszona z czosnkiem, to taki początek wiosny na talerzu jak dla mnie. Młoda kapusta jest przepyszna, delikatna, lekko czosnkowa w smaku. Naprawdę polecam ją jako dodatek do obiadu. Robi się ją szybciutko, a efekt pyszny. A potrzebujemy tak naprawdę tylko kapusty, czosnku,przypraw i wody ! Młoda kapusta duszona(...)czosnkiem 1 młoda kapusta 6 ząbków czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody sól do smaku Kapustę przekrajamy na pół, wykrawamy twardy głąb. Płuczemy kapustę pod wodą. Na chwilę odłóż ją do durszlaka, aby ociekła z wody. Kroimy kapustę w paski, a te paski na pół. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Ja wykorzystałam czosnek mrożony z letnich
Kuchnia na wzgórzuFińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach(...)każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. W Polsce mamy milion i jeden potraw z kapusty. Gotowana kapusta stanowi też jeden z centralnych punktów kuchni austriackiej. Turcy mają swoją kapuskę, nazwę i danie zapożyczone od Rosjan. Na Białorusi i na Ukrainie kapusta darzona jest wielką estymą, nawet Francuzi doceniają smak i urok kapusty, co tylko
Niedzielny kucharzCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)nieduża główka czerwonej kapusty ok. 2 kg 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek Do kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce
Gotujemy i jemyCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)nieduża główka czerwonej kapusty ok. 2 kg 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek Do kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce
KorniszonkiSurówka z młodej kapusty i pomidora – pyszna, lekka, wiosenna – idealna surówka do grilla i do obiadu. Pasuje zarówno do mięs z grilla, smażonych kotletów i ryb, a także do mięs duszonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i pomidorów Do wykonania surówki z młodej kapusty i pomidorów najlepiej użyć słodkich, dojrzałych sztuk. Idealnie sprawdzą się(...)zastąpić olejem roślinnym, np. rzepakowym, zaś zamiast cytryny można użyć octu winnego, ale mi bardziej odpowiada smak soku z cytryny, wydaje się być bardziej delikatny i pasujący do młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty i pomidorów idealnie pasuje do dań grilla, gdyż jest lekka i super równoważy ciężkie potrawy. Śmiało można ją także serwować jako dodatek do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarne PrzebojeMłoda kapusta z koperkiem i śmietaną – to nic innego jak kapusta młoda duszona w śmietanie i z dodatkiem koperku – pyszny i delikatny w smaku dodatek do obiadu! Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną jest bardzo podobna do kapusty zasmażanej z boczkiem, aczkolwiek bardziej delikatna w smaku i nieco szybsza w wykonaniu. Jest też super sałatką na ciepło(...)obiadu, a zwłaszcza do drobiowych kotletów i młodych ziemniaczków. Dzięki dodatkowi śmietanki kapusta ta jest bardzo delikatna w smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 700 g 3/4 szklanki wody lub bulionu – ok. 180 ml 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 średnia cebula
Kulinarne PrzebojeFińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach(...)każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. W Polsce mamy milion i jeden potraw z kapusty. Gotowana kapusta stanowi też jeden z centralnych punktów kuchni austriackiej. Turcy mają swoją kapuskę, nazwę i danie zapożyczone od Rosjan. Na Białorusi i na Ukrainie kapusta darzona jest wielką estymą, nawet Francuzi doceniają smak i urok kapusty, co tylko
Niedzielny kucharzŚwieża kapusta smakuje doskonale przyrządzona zarówno na ciepło i na zimno. Gotowana z zasmażką czy w formie surówki, nieważe, lubię obie formy. Surówka Colesław z młodej kapusty Przepis na surówkę, którą mam dla Was znają chyba wszyscy. Pamiętam, że ja sama po raz pierwszy zrobiłam ją kilka lat temu. Najlepiej smakuje przygotowana z młodej kapusty, gdyż kapusta jest soczysta(...)krucha. Używając świeżej kapusty nie trzeba dodawać zbyt dużo soli aby zmiękczyć kapustę. Surówka ta idealnie sprawdza się podana do każdego rodzaju mięsa. Pasuje zarówno do kurczaka jak i mięsa wołowego czy wieprzowego. Dobrze łączy się także z mięsem ryb. Sama bardzo często dodaję ją też często jako dodatek do burgerów. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecookskolejna z potraw, bez której święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć w moim domu. Stąd kapusta z grochem trafia na mój kulinarny blog. „Mieszały się ze sobą w tłoku jak groch z kapustą wojewódzkie kontusze, fraki, czamary, granatowe kurty wojskowym krojem…” pisał Stanisław Reymont w powieści historycznej pt. „Rok 1974. Ostatni Sejm”. Zatem(...)moim garnku zmieszałem groch z kapustą ;). Kapustę z grochem przygotowuje tylko raz w roku, czyli na Boże Narodzenie. To bezmięsna tradycyjna potrawa. Niespodzianką dla wielu gospodyń może być fakt, że dodaje do kapusty z grochem także zasmażkę na bazie masła i mąki. Nie ukrywam, że przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu. Jednak nie zniechęcajcie się, bowiem potrawa zostanie doceniona przez domowników
Kuchennyviral.plRodzice małych dzieci często głowią się, co podać maluchom na Wigilię i jakie potrawy z wigilijnego stołu mogą skosztować najmłodsi członkowie rodziny. Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami leśnymi niestety nie nada się dla dzieci poniżej 12 roku życia, ale możemy przygotować jej alternatywną wersję. Kapusta z pieczarkami sprawdzi się doskonale jako wigilijne danie nie tylko dla dzieci, ale także(...)osób z wrażliwym żołądkiem. Możemy ją podać dzieciom po 1 roku życia. Taką kapustę można wykorzystać też jako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. 0,5 kg kiszonej kapusty* (nie kwaszonej!) 250 g pieczarek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego Kapustę odciskamy z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać wodą. Szatkujemy
Dieta bez mlekaKimchi Thermomix. Przepisy Thermomix. Przepis pochodzi z newslettera Thermomix ® Składniki: 1000 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na 7-8 cm kawałki 170 g wody plus woda do namoczenia kapusty 100 g soli 45 g marchewki, pokrojonej w słupki 2 ząbki czosnku 5-10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2-3 mm plastry 30 g ryżu 15 g cukru(...)grubego, pokrojonego na 4-5 cm kawałki 30 g sosu sojowego 15 g papryki słodkiej, mielonej 15 g papryki ostrej, mielonej ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie) Kimchi. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na większe kawałki i umieszczamy w naczyniu Thermomix po 250 g. Kroimy czas 3s/obr.4. Pierwszą część kapusty przekładamy do dużej miski. Kolejne 250 g kapusty kroimy i przekładamy
Themo przepisyMłoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana nieodłącznie kojarzy mi się z wiosną i domem rodzinnym, a od jakiegoś czasu to dla mnie także symbol polskiego stołu. Kiedyś nie przywiązywałam do tego takiej uwagi, ale po kilku latach na obczyźnie, tęskni się za takimi smakami. Tu gdzie mieszkam w miarę możliwości staram się odtwarzać polskie potrawy, nie wiem jednak(...)kwestia produktów, klimatu czy nieco innej obróbki, ale dania tak dobrze znane z domu tutaj smakują nieco inaczej. Mam jednak nadzieje, ze polska młoda kapusta z mojego przepisu będzie smakowała tak jak u mamy. Zapraszam! Młoda kapusta zasmażana Składniki : 1 mała młoda kapusta (ok. 700-800g) 150g wędzonego boczki 1 średnia cebula 1 łyżka masła (opcjonalnie) 1 łyżka
Codzienne GotowanieSwego czasu publikowaliśmy już przepis na smażoną kaczkę z czerwoną kapustą . Można by więc powiedzieć, że tym razem się „powtarzamy”. A jednak wcale nie – bo pomimo użycia tych samych podstawowych składników, dzisiejszy przepis to coś zgoła innego niż poprzednio. Zarówno sposób przygotowania jak i użyte przyprawy sprawią bowiem, że otrzymamy całkowicie odmienne danie. Kaczkę marynujemy w mieszance korzennych przypraw(...)przygotowania, w której bardzo ważny jest wytapiający się tłuszcz, najlepiej w tym wypadku użyć kaczki typu pekin, aniżeli wprawdzie bardziej mięsnych, ale chudszych odmian. Mięso podajemy z duszoną czerwoną kapustą. Sposób jej przygotowania można zresztą potraktować jako oddzielny i bardziej uniwersalny przepis. Jakkolwiek bowiem dopasowaliśmy go pod to konkretne danie z kaczki, to opiera się na dobrze sprawdzonej „rodzinnej” recepturze
Kulinarna PokusaPierogi z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej znanych, a zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez cały rok. Intuicyjnie wiązana jednak z okresem jesienno-zimowym jest szeroko spotykana m.in. na wigilijnym stole. Jest jednym z wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne(...)takie właśnie zestawienie polecamy. Proporcje składników oraz użyte przyprawy różnią się zależnie od przepisu i upodobań. W szczególności bardzo różne są indywidualne gusta co do użycia kiszonej i słodkiej kapusty. Wahają się przez wszystko od użycia kapusty wyłącznie świeżej, aż po wyłącznie kiszoną, i to nawet nie odciśniętą. Ma to oczywiście bardzo duży wpływ na smak pierogów, przy czym
Kulinarna PokusaŻeberka z młodą kapustą to kolejna propozycja po domowej kiełbasie à la gołąbki na sezonowe wykorzystanie młodej kapusty. Bo któż nie lubi młodej, zielonej kapusty wiosną? My uwielbiamy! Moje pozostałe przepisy z młodą kapustą w roli głównej: młoda kapusta z kurkami młoda kapusta z wędzonym boczkiem gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami surówka z młodej kapusty Przepis(...)żeberka z młodą kapustą jest prosty, ale efekt końcowy jest doskonały w smaku, polecam! Składniki, około 4 porcje: 750 g żeberek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka młodej kapusty, ok. 1 kg przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i sól do smaku koperek Przygotowanie: Żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jedną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeden z najlepszych dodatków do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej surówki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj. Składniki:0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki1 duża marchewka1 jabłkotrochę kminku1 mała cebulka2-4 łyżki olejucukier, sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli(...)uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.Smacznego
Kuchnia domowa AniJuż pojawiła się młoda kapusta :) Jedno z moich ulubionych warzyw :)Składniki:1 mała główka młodej kapusty1 mała cebulka1 pęczek koperkusól, pieprzsok z cytryny do smaku1-2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka cukruSposób przygotowania:1. Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, poszatkować. Delikatnie nasolić i odstawić na 10 minut.2. W międzyczasie posiekać cebulkę i opłukany koperek. Dodać do kapusty. Wymieszać czystą dłonią
Kuchnia domowa AniKapusta pekińska jest dostępna cały rok, a możliwości surówek czy sałatek z tą kapustą jest cała masa! Polecam pyszną i chrupiącą surówkę z rzodkiewką.Składniki:pół kapusty pekińskiejmały pęczek rzodkiewek1 marchewkapół cebulisiekana zielona cebulkasiekany koperekprzyprawa do sałatek lub dressingSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce
Kuchnia domowa Aniwedług przepisu mojej mamy.Składniki:połówka główki czerwonej kapusty1 duża marchewka1 cebula1 jabłkosiekana natka pietruszki lub selerasok z cytryny lub kwasek cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy(...)kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę, dodajemy posiekaną zieleninę, dodajemy olej, sól, cukier i pieprz do smaku.Smacznego
Kuchnia domowa AniLubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. Składniki:1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)1 duża cebula1 szklanka soku z jabłek1 łyżka soku z cytryny lub octu winnegosól, pieprz3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.3. Całość dusimy
Kuchnia domowa AniDzisiaj coś dla miłośników modrej kapusty. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zapraszam!Składniki:1 nieduża główka czerwonej kapusty1 cebula1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam)2 jabłkatarty chrzan ze słoiczkajogurt naturalnymajonezsól, pieprzsok z cytrynySposób przygotowania:1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.2. Obrane jabłka również zetrzeć na tarce.3. Cebulę drobno posiekać.4. Wymieszać kapustę
Kuchnia domowa AniPierogi z kapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać(...)jajkopół łyżeczki soli1 łyżka masłaok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto jest wtedy bardziej elastyczne – dodaję tylko jak mam)Farsz:kapusta z grzybami - duszona co najmniej dwa dni (wystarczy z 1/3 przepisu) Do mąki dodajemy sól, jajko, drożdże. Mieszamy do połączenia. W czajniku zagotowujemy wodę. Wlewamy do szklanki, dodajemy łyżkę masła
Poezja smakuJarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto(...)chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam, ale już jestem nałogowcem!składnikiok 400 g kapusty czerwonej kiszonej1 nieduża cebula lub 1 spora dymkapęczek koperkupęczek szczypioru lub szczypiorku3 - 4 łyżki oleju rzepakowegołyżka ziaren słonecznikałyżka pestek dynisólpieprzprzygotowanieZioła i cebulę posiekać. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, ziarnami, dolać olej, sól i pieprz do smaku
Stare GaryDanie w sam raz do zrobienia w wolnowarze. Kapusta, po tylu godzinach duszenia, jest bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso miękkie i różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości.składniki (2 duże(...)małe porcje)1 duża lub 2 mniejsze peklowane golonki ( ok 1200g ) np z tego przepisuok 500 g kapusty kiszonejkminekprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku - dowolnie. Na dno misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin
Stare GaryGroch z kapustą (źródło: almamarket.pl)Składniki: 1/4 kg grochu łuskanego1/2 kg kapusty kiszonejolejsólpieprzliście lauroweziele angielskieSposób przygotowania:Przez dobę moczyć groch w zimnej wodzie, a następnie kilkakrotnie przepłukać groch w zimnej wodzie.Następnego dnia gotować groch w czystej wodzie, aż zmięknie.Drobno poszatkować kapustę, dodać przyprawy i dusić przez godzinę z odrobiną oleju, uzupełniając wodę.Po zagotowaniu zmieszać kapustę
WojnaNaSmaki.plPolish goose in the oven Składniki. 2 nogi gęsi 50 dag kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 dag boczku wędzonego 100ml śmietany 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem(...)Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc. Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki. Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut. Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa
Kulinarny karnet Christopherazwariowałam... i nie mylicie się, to ciasto naprawdę zawiera kapustę kiszoną. I mimo tego niewiarygodnego dodatku jest przepyszne. Wilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Zapytacie się to po co dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno
Bernika - moj kulinarny pamietnikDodatkowo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni. Małe rzeczy, a jakże dodają smaku. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory koncentrat pomidorowy koperek kiełbasa, mięso surowe, boczek cebula olej rzepakowy 2 łyżki mąki sól, pieprz, listek, ziele Wykonanie:Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych(...)kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta zrobi się szklista i delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory
Malinowe PocałunkiUlubiona (nie tylko dlatego, że jedyna;) siostra mojego męża na ostatni niedzielny obiad przyniosła surówkę z czerwonej kapusty. Przyznaję, że w takiej wersji dotąd jej nie serwowałam:) Surówka z wielkim apetytem spałaszowana, fotka zrobiona, zgoda na publikacje uzyskana toteż dzielę się przepisem: Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 łyżka soku z cytryny 3 jabłka(...)cebula 1 łyżka oliwy cukier, sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzątku (do lekko posolonej wody) żeby ją sparzyć. Gdy się zagotuje odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.Gdy wystygnie dodajemy jabłka utarte na grubej tarce, cebulę pokrojoną w kostkę, około 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku, oliwę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzypraw czubrica Royal Brand 1 łyżka, vegeta 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba, kapusta biała 1 sztuka, maggi - do smaku łopatkę zmieloną dobrze wymieszać z jajkiem, czubricą, vegetą, namoczoną w wodzie i odciśniętą z niej bułką, tartą bułka, pieprzem z tej ilości mięsa uformować(...)duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić z 20 minut, mielone wyjąć na talerz, dodać koperek, maggi do smaku, wsypać mąkę i szybko zamieszać zagęszczając kapustę kotlety pokroić na grube plastry i podać
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam szybkie i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego(...)masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość
Niezły MłynekCutlets with white cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić(...)cząstki, przesmażyć na oleju, dodać do kapusty, zmielić w maszynce. Otrzymaną pulpę wyłożyć na sito, do obcieknięcia, następnie, dodać jajko, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek
Kulinarny karnet Christopherapierogi z grzybami to klasyczna i smakowita kompozycja, która stanowi doskonałe danie na wiele okazji. Zarówno w tradycyjnych wigilijnych potrawach, jak i na co dzień, pierogi z farszem z kapusty i grzybów cieszą się ogromnym uznaniem. Warto poznać przepis na ten wyjątkowy farsz, który sprawi, że Twoje pierogi będą smakować jeszcze lepiej. Farsz z kapusty i grzybów Farsz na pierogi(...)grzybami skomponowany z kapusty i grzybów to połączenie smaków, które zachwyca nie tylko wegetarian. Kapusta kiszona i aromatyczne grzyby nadają pierogom wyjątkowego charakteru. Przygotowanie tego farszu jest proste i satysfakcjonujące, a smak gotowych pierogów z pewnością wynagrodzi wysiłek. Pierogi z kapustą kiszona Pierogi z kapustą kiszoną to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Kapusta kiszona nadaje farszowi charakterystycznego kwasowego
Ania i Marcin gotująMłoda kapusta zapiekana jest bardzo prosta w przygotowaniu, cudowna w smaku, idealna do obiadu i nie tylko! Kapustę zazwyczaj serwuję jako dodatek do ziemniaków i mięsa, świetnie również smakuje z ziemniakami i jajkiem sadzonym. W towarzystwie świeżego pieczywa również smakuje niesamowicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapusta zapiekana z mojego przepisu jest bardzo łatwa do zrobienia i każdemu smakuje. Najlepsza jest(...)kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Zazwyczaj szykuję większą porcję na kilka dni, a czasem nawet wekuję ją w słoiki. Jeśli jesteście miłośnikami młodej kapusty, ten przepis będzie dla Was idealny! Zapraszam! Z pewnością posmakuje Wam również młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem . MŁODA KAPUSTA ZAPIEKANA – PRZEPIS Składniki 1 kg kapusty 2 cebule 2 marchewki 1 puszka pomidorów
Przepiski.plSezon na młodą kapustę nie jest zbyt długi, dlatego sięgam po nią kiedy tylko pojawi się ona w sklepach lub na targu. Najczęściej robię z młodej kapusty surówki do obiadu, ale jest też wiele innych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Jednym z nich są drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą . Oprócz kapusty, do takich kotletów dodaję też inne warzywa: czerwoną(...)paprykę, cebulę i szczypiorek. Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą to nieskomplikowany pomysł na smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka. W moim przypadku drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą zrobiłam z mięsa kurczaka, ale może to być również filet z indyka. Takie kotlety siekane z warzywami to alternatywa dla zwykłych kotletów w panierce. Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą
Danka PichciMłoda kapusta z boczkiem i kiełbasą to proste, szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które można podać na obiad późną wiosną i latem. Poza sezonem takie danie można przygotować z kapustą pekińską, która również jest delikatna. Takie danie jest niezwykle aromatyczne, delikatne w smaku, a do tego sycące za sprawą boczku i kiełbasy. Kapusta po odgrzaniu jest równie smaczna(...)można więc przygotować jej większą ilość i mieć obiad czy kolację na dwa dni. Z czym podać młodą kapustę z boczkiem i kiełbasą? Można ją zajadać bez żadnych dodatków, z pieczywem albo gotowanymi młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Stanowczo wybieram tą ostatnią opcję, zwłaszcza kiedy podaję ją na obiad. Składniki na młodą kapustę z boczkiem i kiełbasą: główka młodej kapusty
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj do obiadu przyrządziłam surówkę z kapusty. Surówka z czerwonej kapusty jest pyszna i zdrowa. Lubię wszystkie surówki i przyrządzam je z każdego rodzaju kapusty, zarówno na zimno jak i na gorąco. Pamiętacie przepis na kapustę po szwedzku? To jest właśnie taka surówka na ciepło z białej kapusty . Przyrządzam też surówki mieszając różne rodzaje kapust. Całkiem niedawno skroiłam surówkę(...)białej kapusty i jarmużu . Latem uwielbiam surówki z młodej kapusty . Czerwona kapusta zawsze kojarzy mi się z zimą. Uwielbiam czerwone coleslaw do mięsa lub ryby. Oprócz kapusty dodałam do surówki por i jabłko. Wszystko wymieszałam z domowym majonezem . Zawsze miksuję majonez. Uwielbiam majonez do surówek. Taka surówka to prawdziwa bomba witaminowa. Znajduje się w niej również witamina
codojedzeniaSchabowe podane z ziemniakami, a do tego duszona z jabłkami i suszonymi śliwkami kiszona kapusta, to fajna propozycja obiadowa, zwłaszcza na jesienne i zimowe dni. Robiłam ją już kiedyś i ostatnio ponownie przypomniałam sobie o tym przepisie. Co do samego dania, to… schab wyszedł, jak schab – nie smakował jakoś szczególnie inaczej, bo i nie został w jakiś szczególny(...)sposób przygotowany – ot, doprawiony i usmażony saute Za to kapusta, kapusta wyszła po prostu rewelacyjna. To zdecydowanie ona smakowała mi z całego dania najbardziej i to właśnie ze względu na nią będę chciała przygotować to danie ponownie. Początkowo wahałam się czy dodać do kapusty wymienione w liście składników śliwki oraz jabłka, jednak to właśnie dzięki nim dzieje się magia
Smaki Na Talerzujest tutaj ktoś, kto nie lubi polskich, tradycyjnych gołąbków? W sezonie zawsze szykuję gołąbki z młodej kapusty. Przepis na gołąbki jest prosty i bardzo szybki, młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, więc ten obiad przygotujecie szybko. Przeczytajcie przepis do końca i zobaczcie jak zrobić gołąbki z młodej kapusty, tak aby wyszły miękkie, soczyste i idealne w smaku. Jakie gołąbki(...)wiele przepisów na gołąbki, znane są gołąbki bez zawijania, gołąbki z ryżem i mięsem, gołąbki z mięsem i grzybami oraz te które przygotujemy w tym przepisie. Gołąbki z młodej kapusty robię zawsze z sosem pomidorowym i podaję z młodymi ziemniakami z wody. Całość smaku dopełnia świeży koperek, którym możemy posypać danie. Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty? Aby gołąbki były
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca(...)sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest kiełbasa która
Kulinarna PatilogiaSurówka z kapusty marchewki i jabłka . Robicie sami surówki, czy kupujecie gotowe? Surówka ze świeżej białej kapusty doskonale pasuje smakowo do duszonego mięsa, np. gulaszu ze schabu , pieczonych skrzydełek kurczaka lub innego mięsa. Ja zawsze do mięsa przygotowuję jakiś warzywny dodatek, czy to buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty . Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty , ale już się skończyła(...)znów na nią trzeba będzie jeszcze poczekać. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu. . Surówka z kapusty marchewki i jabłka. Składniki na 4 porcje: 1/4 główki kapusty białej 1 jabłko 1 marchewka sól i pieprz do smaku 2 łyżki soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki z młodej kapusty W sezonie wiosenno-letnim, w którym pełno nowalijek, powinniśmy sięgać nie tylko po młodą marchewkę, szczypiorek czy ziemniaki. Warto także wykorzystać młodą kapustę, z której można przygotować wiele smakowitych dań i przekąsek. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, miększa i smaczniejsza. Najbardziej popularnym daniem z kapusty są oczywiście gołąbki, które chyba każdy(...)uwielbia. Warto przygotować je w sezonie na młodą kapustę, ponieważ są one dużo smaczniejsze. Sam przepis na gołąbki z młodej kapusty jest bardzo prosty! Do przygotowania gołąbków z młodej kapusty potrzebujemy kilku prostych składników, takich jak młoda kapusta, mięso mielone, ryż, cebula i ulubione przyprawy. Takie gołąbki możemy serwować z dodatkiem ulubionego sosu, ja wybrałam pomidorowy na bazie passaty. Możecie
Przepiski.plWiosna to sezon na młodą kapustę. Warto wówczas zakupić główkę i przygotować bigos z młodej kapusty. Ten bigos różni się troszkę od tradycyjnego bigosu, przygotowywanego z białej kapusty. Jest bardziej delikatny, a sam czas gotowania młodej kapusty jest dużo krótszy. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, cebulki i kiełbaski podsmażanej(...)smalcu. Dzięki niemu bigos ma piękny zapach i cudowny smak. Tak przygotowane danie z młodej kapusty możemy zaserwować na obiad, a także kolację. Zapraszam serdecznie na domowy bigos z młodej kapusty. Szybki smaczni i pełen świeżych warzyw. PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 200 g kiełbasy 1 szklanka bulionu 4 łyżki
Alle Dobre!Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jako dodatek do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona to wiosenny hit. Gołąbki też są pyszne, do farszu polecam dodać czerwoną paprykę(...)Przeważnie gołąbki robię z mięsem wieprzowym, ale teraz mam stały dostęp do jagnięciny, cielęciny i wołowiny, więc te rodzaje mięsa królują u nas w kuchni. Tym razem główkę kapusty nie parzyłam wrzątkiem, lecz obróbkę przeprowadziłam w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do mikrofalówki na 15 minut, temp. ustawiona na maksa Liście odchodziły idealnie. Na blogu jest cała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSurówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu. Kapusta pekińska dostępna jest przez cały rok, prawie każdy ją lubi i jest świetną bazą do tworzenia surówek obiadowych. Jako, że u mnie surówki przemieszane są z sałatkami, zebrałam dla Was w jednym miejscu zbiór kilku przepisów na surówki z kapusty pekińskiej w roli głównej. Na samym końcu dodałam również(...)propozycje świetnych dressingów – jest dressing balsamiczny, dressing miodowo-musztardowy oraz ketchupowo-majonezowy z cebulą pod nazwą: sos do przekąsek. Każdy z tych sosów świetnie sprawdzi się w towarzystwie kapusty pekińskiej. Mam nadzieję, że przepisy przydadzą się Wam przy komponowaniu obiadowego menu. Po przepis wystarczy kliknąć w zdjęcie lub nazwę. Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką Surówka
Smaki Na TalerzuSurówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kapusty włoskiej, marchewki i cebuli to bardzo smaczny dodatek do obiadu czy pieczonych mięs. Dodanie włoskiej kapusty nie jest konieczne, można po prostu użyć większej główki czerwonej. Mi po prostu została z poprzedniego obiadu, więc dorzuciłam ją do surówki. Składniki na surówkę z czerwonej kapusty: mała główka czerwonej kapust y (około(...)pół główki kapusty włosk iej (około 1 kg) 0,5 kg marchewki 2 duże cebule pół szklanki cukru Zalewa: pół szklanki cukru (szklanka o pojemności 250ml) 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju szklanka octu spirytusowego 10% 3 łyżki soli Przygotowanie Kapustę przekrawamy na 8 części i szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
e-PrzepisyKulinarneSurówka z młodej kapusty, marchewki i kukurydzy – to pyszna i kolorowa propozycja na surówkę do obiadu lub do grilla. Super smakuje i pięknie się prezentuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty i marchewki – Składniki: pół dużej główki młodej kapusty – ok. 700 g 3/4 łyżeczki soli (lub ciut więcej do smaku) 2 średnie młode(...)oliwek (lub oleju roślinnego, np. rzepakowego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru świeżo mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę z młodej kapusty i kukurydzy: Dużą, młodą kapustę przekroić na pół. Następnie pozbawić ją brzydkich zewnętrznych ciemnych liści. Można też użyć jedną małą młodą kapustę – ważne, by kapusty było
Kulinarne PrzebojeKapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski. Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy(...)kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach. Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: 2,5 litra tłustego
Moja Książka KucharskaCzerwona kapusta na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska Przepis na duszoną czerwoną kapustę z jabłkami na ciepło do obiadu. Pyszna czerwona kapusta na ciepło zasmażana z jabłkami i rodzynkami do obiadu. Kapusta duszona z czerwonym winem. Sałatka z kapusty doprawiona gałką muszkatołową oraz cynamonem. Prosta sałatka obiadowa z czerwonej kapusty idealna do pieczonej kaczki, kotletów mielonych(...)schabowych- koniecznie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z koperkiem. Absolutnie rewelacyjna jarzynka do obiadu. Jak zrobić kapustę czerwoną z jabłkami do obiadu - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam! Oto składniki i przyprawy na kapustę czerwoną do obiadu. Czerwona kapusta z jabłkiem i rodzynkami fot. Moja Książka Kucharska SKŁADNIKI na czerwoną kapustę
Moja Książka KucharskaHalloween już tuż tuż! Uwielbiam to święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna(...)smaku. Liście są kruche aczkolwiek główny nerw trochę twardy podobnie jak w jarmużu. Czarna kapusta właściwie ma ciemnozielony, matowy kolor, który po ugotowaniu staje się bardziej czarny. Stąd gołąbki z tej kapusty w czerwonym sosie wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween. Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą . Lubię również gołąbki z sosem curry . Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę
codojedzeniawyrazy kojarzą się z mięsnymi potrawami. Kiedy mówimy o upieczeniu dwóch pieczeni na jednym ogniu, to raczej mamy na myśli dwa solidne kawałki szynki, niż dwa dorodne kalafiory, czy kapusty. I to właśnie jest błąd. Nie jesteśmy wegetarianami, ale od kiedy planujemy posiłki i gotujemy na cały tydzień, wykorzystując przede wszystkim piekarnik (jako najszybszy i zdrowy sposób na równoczesne przygotowywanie(...)kilku potraw), z rosnącym zachwytem poznajemy nowe smaki pieczonych warzyw . Jak się okazuje upiec można wszystko: od rzodkiewki i kalafiora po brukselkę… i kapustę. Dokładnie tak. Jeśli nie jedliście pieczonej kapusty to koniecznie spróbujcie! W naszym tygodniowym menu to był hit. Rządziło też spaghetti z pieczonym kalafiorem . Tak wygląda pieczona czerwona kapusta. Jest pyszna! Nasze lekkie przedświąteczne menu
Niedzielny kucharzKapuśniak z pieczonej kapusty- bardzo prosty przepis na aromatyczne danie, zrobione w niestandardowy (jak na kapustę) sposób, bo prosto z pieca! Kapusta ma to do siebie, że podczas gotowania… cóż, ma ten swój zapaszek. Za to pieczona uwalnia wspaniałe aromaty przypraw jakimi jest posypana. Przepis na pieczoną kapustę dawno temu podpatrzyliśmy u Marthy Stewart, a zupełnie niedawno widzieliśmy także(...)programie Marty, ale Dymek Obydwie panie proponowały kapustę jako substytut mięsa z grila. Kto nie próbował pieczonej kapusty ten nie uwierzy, że spokojnie może iść w szranki z dobrym kawałkiem pieczystego. Można ją zjeść z ciemnym pieczywem, solo, albo z dodatkiem innych pieczonych warzyw. Zobacz też inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Kapuśniak z pieczonej kapusty
Niedzielny kucharzmojej wielkiej radości, mieszkam obok warzywniaka, gdzie od lat kupuję niezmiennie wspaniałą kapustę kiszoną. Choć ciągle widzę kogoś nowego za ladą, kapusta pozostaje taka sama. Nie za kwaśna, nie za słona, w sam raz. A z takiej kapusty – nie ma innej możliwości – musi wyjść pyszna wigilijna kapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu!!! Dobra(...)kapusta, to gwarancja sukcesu. Jeszcze tylko suszone grzybki i można gotować. Najlepiej na dzień przed Wigilią, aby wszystko dobrze się przegryzło. Ta kapusta jest w ścisłej czołówce moich najukochańszych dań wigilijnych. Zawsze, gdy ją gotuję, mam poparzony język, od próbowania, czy aby na pewno jest dobra, czy już jest miękka i czy nie trzeba doprawić :) Już przed Wigilią, mogę się
Posadzone i zjedzoneMoja przygoda z kapusta kiszoną zaczęła się sporo lat temu. Od dłuższego czasu robię ją samodzielnie. Nie kupuję kapusty kiszonej w sklepie i dzięki temu wszystkie potrawy z kapustą kiszoną robię na bazie własnej . Początki nie były łatwe ze względu na straty, ale dzisiaj mogę powiedzieć, że kapustę robię idealną ( przynajmniej tak twierdzi rodzina ). Strat już nie ma a ilość(...)soli dopracowałam do perfekcji. Składniki: 10 kg szatkowanej kapusty 1 kg startej marchwi 17 dag soli kamiennej Wykonanie: Kapustę łączymy z marchwią i przesypujemy ją warstwami odmierzoną ilością soli. Kapustę pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odkładamy część kapusty do plastikowej miski i ubijamy ją drewnianym tłuczkiem do momentu aż pojawi się trochę soku. Kapustę przekładamy do naczynia
Smaki Ewywycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca(...)sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest kiełbasa która
Kulinarna Patilogiaszklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarszkilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierFarsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy(...)posiekaną cebula na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby i jeszcze przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy by farsz ostygł. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku
Bon Appetit MałgorzatyPierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :) Składniki na ciasto:250 g mąki1 jajko250 ml mleka50 ml wody gazowanej1/2 łyżeczki olejuszczypta soliolej dosmażeniaSkładniki na Farsz:kilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierNaleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko(...)nasmarować olejem. Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy z czerwonym barszczem.naleśniki
Bon Appetit Małgorzatyszklanki mąki1 jajkookoło 1 szklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:2 garście suszonych grzybów1/2 kg dobrej kapusty kiszonej2 łyżki masła2 liście laurowe1 łyżka olejuziele angielskie 1 łyżeczka soli1 cebula 1 ząbek czosnkumajeranekpieprzNajpierw przygotować farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Kapustę przełożyć do garnka. Dodać wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, 1 łyżkę masła i przyprawy(...)liście laurowe, ziele angielskie i sól). Gotować powoli przez około 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka. W między czasie przesmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulę podkładając łyżkę masła. Następnie dodać do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażyć, czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Wystudzić a następnie albo farsz drobno posiekać nożem, tak aby nie zawierał dużych kawałków - albo
Świat Domowej Kuchniczegoś nie zdążę. Dziś czas na uszka.Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić, żeby dobrze zmiękły. Kapustę kiszoną wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez około 30-40 minut - do miękkości. Po tym czasie odcedzić zarówno kapustę jak i grzyby - i odstawić osobno do przestygnięcia. Cebulę(...)obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle na rumiany kolor. Grzyby oraz kapustę poszatkować drobniej i dodać do cebuli na patelni. Smażyć razem na średnim ogniu, podlewając niewielką ilością wody przez 30-40 minut. Po 10 minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić
Świat Domowej Kuchnimargarynyszczypta soli1 małe jajkofarsz500 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty60 g suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)1 duża cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaPrzygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić. Cebulę(...)obrać i pokroić w drobną kosteczkę a następnie zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko wymieszać. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli a następnie dodać goracą wodę. Wbić jajko i wszystko wymieszać łyżką. Następnie wszystko przełożyć na stolnicę i zagnieść
Monia miesza i gotujeSkładniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć(...)oleju. Do wysmażonych grzybów dodać zimną kapustę i przyprawy. Wszystko razem dusimy jakieś 5-10 minut co chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Do gorącego odcedzonego makaronu, dodać przygotowaną kapustę, dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomizamrażarki. Znajdujemy wtedy końcówki wędlin, mięs, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oprócz zapiekanek to własnie bigos jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Mój powstał z resztek kapusty po robieniu gołąbków, co zbiegło się z rozmrażaniem zamrażarki i chęcią zagospodarowania wędlin znalezionych w jej najgłębszych zakamarkach. Typowy recykling gastronomiczny ;) Składniki: mała młoda kapusta - w moim przypadku końcówki(...)oleju. Dołożyć resztę wędlin i przysmażyć. Wsypać liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub ćwierć plasterki. Włożyć do wędlin i lekko podsmażyć. Kapustę poszatkować ale na niezbyt cienkie kawałki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody (maks. pół szklanki) i udusić na niewielkim ogniu do miękkości mieszając co jakiś czas
Codzienna kuchnia niecodziennaJedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Potrzebujemy: -3-4 żeberka mięsne -0,5 kg kiszonej kapusty -liść laurowy -ziele angielskie -majeranek -warzywko lub sól i cukier do smaku Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka. Zagotowujemy, zbieramy "szum(...)następnie dokładamy kiszoną kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.). Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa. Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą. To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę gotujemy i gotowe. Kapuśniak
Maminek kulinarnyDużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków. Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek. Składniki: -3-3,5 kg poszatkowanej kapusty -0,6 kg marchwi -0,6 kg cebuli -szklanka oleju -1/3 - 1/2 szklanki octu -2 łyżki cukru -do smaku ok. 3-4 łyżki soli -pieprz do smaku Kapustę szatkujemy(...)Marchew ścieramy na grubych oczkach a cebulę kroimy na drobno. Do cebuli dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W dużej misce łączymy kapustę, marchew i cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały. Przekładamy
Maminek kulinarnyMoja młodsza córka -studentka ostatnio wspomniała,że zjadłby takich domowych "maminych" pierogów..a, że wczoraj byliśmy u niej ..nie pozostało nic innego tylko zrobić takich pierogów..zrobiłam z kapustą kwaszoną Orzech ..ta kapusta była z dodatkiem grzybów leśnych...no w sumie było ich tylko 2 kawałki...ale były..ja dodatkowo dodałam jeszcze swoich suszonych grzybów..a ciasto robiłam(...)akurat zamroziłam..i takie zawiozłam córce.. 70 dag mąki 1 jajko 3 łyżki oleju ½ łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki wrzątku 5 dag – garść suszonych borowików słoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech 1 cebula 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować
Moje domowe kucharzeniePomału zaczyna się pokazywać młoda kapusta w sklepach, uwielbiam taka młodą przygotowaną tak jak robiła moja babcia. Taka jest najlepsza!Wszystkim polecam Składniki: 1 głowka kapusty kawałek mię sa lub koś ci zmięsem do ugotowania wywaru 4 marchwie 1 cebula pęczek koperku 2 pętka kiełbasy 40 dag róznych mięs 30 dag boczku 3 ziela angielskie 1 liśc laurowy(...)sól,pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła kapustę.Dorzucamy pokrojona w plasterki marchew.Doprawiamy solą,pieprze,dorzucamy ziele angielskie i liśc laurowy.Wrzucamy mięsko.Gotujemy do miękkości kapustki. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w drobna kosteczkę boczek.Zabieramy z patelni wrzucamy do garnka z kapustką.Następnie przesmażamy pokrojona na półplasterki kiałbasę.Kieby bedzie wpołowie zrumieniona wkrajamy
Z Majeczką w kuchnijest rewelacyjna! Tak więc zamawiam co 2-3tyg. kilka kg... a potem puszczam wodze fantazji....i nie wychodzę z kuchni przez 2 dni.Ostatnio padło na karkówkę z kiszoną kapustą bo bardzo lubię karkówkę a jeszcze bardziej kiszoną kapuchę :)Użyte składniki:1,5 kg karkówki05 kg kiszonej kapusty2 marchewki2 cebuleliść laurowyziele angielskisólprzyprawa do karkówkiodrobina czosnku w proszkuostra paprykaolej do smażenia(...)oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną i zalewamy tłuszczem od smażenia mięsa i cebuli. Kapustę na wierzchu odrobinę solimy i pieprzymy.Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.5h.Mo
Walijskie PichcenieNigdy nie myślałam, że surówka składająca się praktycznie z jednego składnika - młodej białej kapusty, może być tak pyszna! Zawsze dodaję do surówki z kapusty startą marchewkę i inne warzywka: paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, ogórka - w celu urozmaicenia smaku. A tym razem z braku czasu znalazłam na blogu Joasi - Kulinarne Szaleństwa Margarytki szybciutką i prościutką surówkę koperkową(...)zarazem. Już wiem, że będę ją serwowała przez cały "kapuściany" sezon :-) , a stwierdzenie, że smak tkwi w prostocie sprawdza się tutaj w 100%. Składniki: 1/4 du żej młodej kapusty 1 łyżka posiekanego koperku szczypta soli kilka kropli soku z cytryny płaska łyżeczka cukru łyżka oleju Wykonanie: Kapustę kroimy nożem cienko lub szatkujemy szatkownicą. Lekko solimy i ugniatamy delikatnie rękoma
Walijskie PichcenieCzasem u mnie brak pomysłu na obiad..ale zawsze coś tam się upitrasi..zostały ugotowane ziemniaki z obiadu...troszkę kapusty kiszonej też zostało...do tego kawałek kiełbasy i jedzonko prawie gotowe..Pyzy przygotowałam w ramach akcji prowadzonej na fb przez Pawła ..tak więc zamiast marszu niepodległości..mamy farsz .. ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana jajka sól kiełbasa kapusta(...)kiszona Kapustę odcisnąć i poddusić na patelni, pod koniec dodać kiełbasę, doprawić do smaku i wystudzić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Przełożyć do miski i wyjąć 1/4 ciasta,wsypać w to miejsce mąkę .Dodać tą 1/4 ciasta , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta w rękę i uformować placuszek , położyć farsz z kapusty i zlepić formując
Moje domowe kucharzenieSkładniki: KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk(...)bułka tarta 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito, pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy 10 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 1 łyżka, kminek cały 2 łyżeczki, papryczka ostra 1 średnia, woda 1,5 szklanki umyte, osuszone golonki indycze obsypać przyprawą do kurczaka i dobrze je natrzeć, schować do lodówki na całą noc golonki(...)zrumienić na gorącym oleju z każdej strony do szybkowara włożyc pociętą kiszoną kapustę, posypać cukrem, dodać ziele, liście laurowe, kminek, pokrojoną papryczkę ostrą razem z pestkami na kapuście położyć zrumienione golonki indycze, wlać tłuszcz z patelni, wlac wodę zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania - gotować na minimalnym ogniu z 45 minut, po ugotowaniu zostawić na 10 minut i spuścić ciśnienie golonki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg młodej kapusty 150 g oscypka 1 pęczek koperku 50 g orzeszków ziemnych uprażonych Sos: 200ml śmietany kwaśnej 100 ml jogurtu 3 łyżki octu balsamicznego białego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ,pieprz młotkowany Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek . Sos Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę(...)Doprawić pikantnie solą i pieprzem. Sos wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna. Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami. Wersja z kurczakiem, Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć. Wymieszać z sałatką z kapusty
Kulinarny karnet ChristopheraItalian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut(...)niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć na desce po dwa liście. Filety z łososia grillować krótko z obu stron na patelni. Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na rozłożonych
Kulinarny karnet Christophera