kapustą - 19268 przepisów (strona:34/1285)

Wigilijna kapusta z grzybami 172

mojej wielkiej radości, mieszkam obok warzywniaka, gdzie od lat kupuję niezmiennie wspaniałą kapustę kiszoną. Choć ciągle widzę kogoś nowego za ladą, kapusta pozostaje taka sama. Nie za kwaśna, nie za słona, w sam raz. A z takiej kapusty – nie ma innej możliwości – musi wyjść pyszna wigilijna kapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu!!! Dobra(...)kapusta, to gwarancja sukcesu. Jeszcze tylko suszone grzybki i można gotować. Najlepiej na dzień przed Wigilią, aby wszystko dobrze się przegryzło. Ta kapusta jest w ścisłej czołówce moich najukochańszych dań wigilijnych. Zawsze, gdy ją gotuję, mam poparzony język, od próbowania, czy aby na pewno jest dobra, czy już jest miękka i czy nie trzeba doprawić :) Już przed Wigilią, mogę się

Posadzone i zjedzone
Kiszona kapusta – czyli jak zrobić dobrą kiszoną kapustę do słoików 207

Moja przygoda z kapusta kiszoną zaczęła się sporo lat temu. Od dłuższego czasu robię ją samodzielnie. Nie kupuję kapusty kiszonej w sklepie i dzięki temu wszystkie potrawy z kapustą kiszoną robię na bazie własnej . Początki nie były łatwe ze względu na straty, ale dzisiaj mogę powiedzieć, że kapustę robię idealną ( przynajmniej tak twierdzi rodzina ). Strat już nie ma a ilość(...)soli dopracowałam  do perfekcji. Składniki: 10 kg szatkowanej kapusty 1 kg startej marchwi 17 dag soli kamiennej Wykonanie: Kapustę łączymy z marchwią i przesypujemy ją warstwami odmierzoną ilością soli. Kapustę pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odkładamy część kapusty do plastikowej miski i ubijamy ją drewnianym tłuczkiem do momentu aż pojawi się trochę soku. Kapustę przekładamy do naczynia

Smaki Ewy
Bigos ze świeżymi grzybami 376

wycieczce do lasu półki z marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca(...)sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest kiełbasa która

Kulinarna Patilogia
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 146

szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarszkilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierFarsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy(...)posiekaną cebula na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby i jeszcze przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.  Odstawiamy by farsz ostygł. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku

Bon Appetit Małgorzaty
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 143

Pierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :) Składniki na ciasto:250 g mąki1 jajko250 ml mleka50 ml wody gazowanej1/2 łyżeczki olejuszczypta soliolej dosmażeniaSkładniki na Farsz:kilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierNaleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko(...)nasmarować olejem.  Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy z czerwonym barszczem.naleśniki

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kapustą i grzybami 133

szklanki mąki1 jajkookoło 1 szklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:2 garście suszonych grzybów1/2 kg dobrej kapusty kiszonej2 łyżki masła2 liście laurowe1 łyżka olejuziele angielskie 1 łyżeczka soli1 cebula 1 ząbek czosnkumajeranekpieprzNajpierw przygotować farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Kapustę przełożyć do garnka. Dodać wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, 1 łyżkę masła i przyprawy(...)liście laurowe, ziele angielskie i sól). Gotować powoli przez około 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka. W między czasie przesmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulę podkładając łyżkę masła. Następnie dodać do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażyć, czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Wystudzić a następnie albo farsz drobno posiekać nożem, tak aby nie zawierał dużych kawałków - albo

Świat Domowej Kuchni
Uszka z kapustą i grzybami 168

czegoś nie zdążę. Dziś czas na uszka.Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić, żeby dobrze zmiękły. Kapustę kiszoną wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez około 30-40 minut - do miękkości. Po tym czasie odcedzić zarówno kapustę jak i grzyby - i odstawić osobno do przestygnięcia. Cebulę(...)obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle na rumiany kolor. Grzyby oraz kapustę poszatkować drobniej i dodać do cebuli na patelni. Smażyć razem na średnim ogniu, podlewając niewielką ilością wody przez 30-40 minut. Po 10 minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić

Świat Domowej Kuchni
Pierożki z kapustą i grzybami 256

margarynyszczypta soli1 małe jajkofarsz500 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty60 g suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)1 duża cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaPrzygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić. Cebulę(...)obrać i pokroić w drobną kosteczkę a następnie zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko wymieszać. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli a następnie dodać goracą wodę. Wbić jajko i wszystko wymieszać łyżką. Następnie wszystko przełożyć na stolnicę i zagnieść

Monia miesza i gotuje
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 223

Składniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości  przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć(...)oleju. Do wysmażonych grzybów dodać zimną kapustę i przyprawy. Wszystko razem dusimy jakieś 5-10 minut co chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Do gorącego odcedzonego makaronu, dodać przygotowaną kapustę, dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Letni bigos z młodej kapusty 353

zamrażarki. Znajdujemy wtedy końcówki wędlin, mięs, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oprócz zapiekanek to własnie bigos jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Mój powstał z resztek kapusty po robieniu gołąbków, co zbiegło się z rozmrażaniem zamrażarki i chęcią zagospodarowania wędlin znalezionych w jej najgłębszych zakamarkach. Typowy recykling gastronomiczny ;)  Składniki: mała młoda kapusta - w moim przypadku końcówki(...)oleju. Dołożyć resztę wędlin i przysmażyć. Wsypać liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub ćwierć plasterki. Włożyć do wędlin i lekko podsmażyć.  Kapustę poszatkować ale na niezbyt cienkie kawałki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody (maks. pół szklanki) i udusić na niewielkim ogniu do miękkości mieszając co jakiś czas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniak z kiszonej kapusty 140

Jedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Potrzebujemy: -3-4 żeberka mięsne -0,5 kg kiszonej kapusty -liść laurowy -ziele angielskie -majeranek -warzywko lub sól i cukier do smaku    Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka. Zagotowujemy, zbieramy "szum(...)następnie dokładamy kiszoną kapustę.    Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).    Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa. Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą. To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę gotujemy i gotowe.    Kapuśniak

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 156

Dużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków. Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek. Składniki: -3-3,5 kg poszatkowanej kapusty -0,6 kg marchwi -0,6 kg cebuli -szklanka oleju -1/3 - 1/2 szklanki octu -2 łyżki cukru -do smaku ok. 3-4 łyżki soli -pieprz do smaku    Kapustę szatkujemy(...)Marchew ścieramy na grubych oczkach a cebulę kroimy na drobno.    Do cebuli dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W dużej misce łączymy kapustę, marchew i cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy.    Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.    Przekładamy

Maminek kulinarny
Pierogi z kapustą i grzybami 162

Moja młodsza córka -studentka ostatnio wspomniała,że zjadłby takich domowych "maminych" pierogów..a, że wczoraj byliśmy u niej ..nie pozostało nic innego tylko zrobić takich pierogów..zrobiłam z kapustą kwaszoną Orzech ..ta kapusta była z dodatkiem grzybów leśnych...no w sumie było ich tylko 2 kawałki...ale były..ja dodatkowo dodałam jeszcze swoich suszonych grzybów..a ciasto robiłam(...)akurat zamroziłam..i takie zawiozłam córce.. 70 dag mąki 1 jajko 3 łyżki oleju ½ łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki wrzątku 5 dag – garść suszonych borowików słoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech 1 cebula 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować

Moje domowe kucharzenie
MŁODA KAPUSTA JAK U BABCI 152

Pomału zaczyna się pokazywać młoda kapusta w sklepach, uwielbiam taka młodą przygotowaną tak jak robiła moja babcia. Taka jest najlepsza!Wszystkim polecam Składniki: 1 głowka kapusty kawałek mię sa  lub koś ci  zmięsem do ugotowania wywaru 4 marchwie 1 cebula pęczek koperku 2 pętka kiełbasy 40 dag róznych mięs 30 dag boczku 3 ziela angielskie 1 liśc laurowy(...)sól,pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła kapustę.Dorzucamy pokrojona w plasterki marchew.Doprawiamy solą,pieprze,dorzucamy ziele angielskie i liśc laurowy.Wrzucamy mięsko.Gotujemy do miękkości kapustki. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w drobna kosteczkę boczek.Zabieramy z patelni wrzucamy do garnka z kapustką.Następnie przesmażamy pokrojona na półplasterki kiałbasę.Kieby bedzie wpołowie zrumieniona wkrajamy

Z Majeczką w kuchni
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 174

jest rewelacyjna! Tak więc zamawiam co 2-3tyg. kilka kg... a potem puszczam wodze fantazji....i nie wychodzę z kuchni przez 2 dni.Ostatnio padło na karkówkę z kiszoną kapustą bo bardzo lubię karkówkę a jeszcze bardziej kiszoną kapuchę :)Użyte składniki:1,5 kg karkówki05 kg kiszonej kapusty2 marchewki2 cebuleliść laurowyziele angielskisólprzyprawa do karkówkiodrobina czosnku w proszkuostra paprykaolej do smażenia(...)oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną i zalewamy tłuszczem od smażenia mięsa i cebuli. Kapustę na wierzchu odrobinę solimy i pieprzymy.Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.5h.Mo

Walijskie Pichcenie