kapustą - 19268 przepisów (strona:25/1285)

Staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty 72

Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty. Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty       Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. To danie, które kojarzy się z długimi jesienno-zimowymi wieczorami i ciepłym domem. Przygotowanie bigosu wymaga odrobinę pracy, ale efekt końcowy z pewnością zrekompensuje nam wysiłek.     Bigos staropolski(...)które  z pewnością zadowoli niejednego smakosza. Jego bogaty smak i aromat sprawią, że chętnie będziemy do niego wracać o każdej porze roku. Bigos przygotowany z kiszonej i słodkiej kapusty, na wędzonym boczku i pieczonym mięsie. Bigos staropolski. Bigos staropolski      Bigos to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. To aromatyczne danie z mięsem, kiszonej i słodkiej

Moja Książka Kucharska
Gołąbki z kaszą i grzybami 59

oraz sporej ilości golonki bądź też mięsa, na przykład mielonego. Zdecydowanie inaczej ma się to w kwestii gołąbków, na które przepis mam dla Was poniżej. Te gołąbki bazują na kapuście i farszu w skład, którego wchodzi kasza oraz grzyby. Jeśli chodzi o wybór kaszy to zdecydowałam się wykorzystać połączenie kaszy gryczanej i kaszy jęczmiennej. Z kolei w kwestii grzybów, sięgnęłam(...)łyżeczki kminku w ziarnach 1,5 -2 łyżeczki soli 1 łyżka soli 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu 20 dkg kaszy gryczanej prażonej 10 dkg kaszy jęczmiennej 1,5 kg kapusty na gołąbki Sos pieczarkowy: 15 dkg cebuli 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml wody z moczenia grzybów 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu 100 ml śmietanki

MeCooks
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 65

Wciąż trwa sezon na młodą kapustę. Przygotowuję ją na wiele sposobów, na ciepło, na zimno, z dodatkiem mięsa bądź bezmięsną. Często na moim stole pojawia się surówka z młodej kapusty z koperkiem czy bigos z młodej kapusty, ostatnio nawet przygotowałam zupę warzywną na bazie młodej kapusty. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to bardzo smaczny dodatek do wiosennego obiadu(...)posiłek np. z pszenną kajzerką ze świeżym masłem. Przygotowanie tego dania jest praktycznie błyskawiczne od rozpoczęcia pracy do pierwszego kęsa mija mniej niż 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 200 g kiełbasy podwędzanej 1 łyżka masła 3/4 szklanki bulionu bądź wody łyżeczka cukru łyżeczka soku z cytryny płaska

To Musisz Wiedzieć
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 88

sporej ilości suszonych grzybów. Farsz kapuściano grzybowy przygotowuję wcześniej w większej ilości i mrożę w porcjach, by szybko móc przygotować przekąskę na wieczór. Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to idealne danie na imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego garść sezamu 1 jajko(...)posmarowania pasztecików Składniki na farsz z kapusty kiszonej ok. 400 g odsączonej kapusty kiszonej 1 szklanka wrzątku bądź wody z gotowanych grzybów 200 g pieczarek kilka suszonych grzybów 2 średnie cebule 2 liście laurowe kilka łyżek oleju do smażenia 2 łyżki masła do smażenia sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą

To Musisz Wiedzieć
Ciapkapusta po śląsku 57

Przepis na proste w przygotowaniu danie kuchni regionalnej, czyli ciapkapusta po śląsku. Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje ciapkapusta z kiszonej kapusty, to jest pomiędzy smakiem bigosu, zasmażanej kapusty oraz kapuśniaku z ziemniakami. Zresztą, ten kto nie próbował tego śląskiego dania, koniecznie powinien. Ten, kto zna, z pewnością posiada swój sprawdzony przepis na ciapkapustę po śląsku. Każdy przygotowuje panczkraut nieco inaczej(...)zazwyczaj wszyscy stosują się do zasady zachowania odpowiednich proporcji. Otóż ziemniaków w daniu powinno być dwa razy więcej niż kiszonej kapusty. To poza jakością składników, podstawa dobrej ciapkapusty. Przyznamy się, że nam najlepiej smakuje ciapkapusta z pieczonymi lub duszonymi żeberkami. Polecamy podać ją w takim zestawie. Zapraszamy na przepis! Ciapkapusta po śląsku Składniki: ziemniaki: 1 kg kapusta kiszona

Kuchnia Na Wypasie
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą 57

Parę dni temu zobaczyłam w sklepie młodą czerwoną kapustę. Pomyślałam, że zrobię z niej surówkę na najbliższego grilla. Bo taka ładna i taka młoda. Chciałam dodać do niej dodatkowo jeszcze jakąś sezonową perełkę. I dodałam kalarepę. A jak kapusta i kalarepa to koperek. Akurat w lodówce klasycznie miałam jego nadmiar. Bo tak, zioła trzymam w lodówce. Zaraz po kupnie wkładam(...)drzwi lodówki. Jest świeża zdecydowanie dłużej, niż jakbym trzymała ją w obecne upały na blacie w kuchni. Wiem, że to żadne odkrycie. Może akurat jednak dla kogoś będzie. Młoda kapusta jest o tyle łatwiejsza w obsłudze od normalnej, że nie potrzebuje zbyt dużo czasu na zmięknięcie. Surówki zawsze robię w ten sam sposób: kroję kapustę, lekko ją solę, ugniatam

Kardamonovy
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika 58

Tradycyjne domowe gołąbki z młodej kapusty w pysznym sosie pomidorowym z piekarnika. Gołąbki to dla mnie zawsze podróż sentymentalna i wspomnienia kulinarnych czasów dzieciństwa. Zapach gotowanej kapusty wymieszany z aromatem koncentratu pomidorowego i dymu z naszej starej kuchni kaflowej. Niezależnie od tego, czy lubiłem wówczas wszystkie te smaki i zapachy, czy też nie. Dziś z pewnością stwierdzam, że gołąbki(...)młodej kapusty w sosie pomidorowym, to danie, które nigdy się nie znudzi. To idealne połączenie mięsa, kapusty i ryżu, które doskonale uzupełnia pyszny sos. Gołąbki z młodej kapusty duszone w piekarniku, to danie, które bardzo często gości w naszym domu. Nie mogło więc ich zabraknąć również na Blogu. Gołąbki pieczone polecamy szczególnie tym z Was, którzy jeszcze w tej wersji

Kuchnia Na Wypasie
Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad 68

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą i papryką to przepis na pyszny obiad w sezonie wiosennym i letnim, kiedy trwa sezon na młodą kapustę. Danie jest lekkie, kolorowe, aromatyczne i stanowi niezłą alternatywę dla tradycyjnego bigosu. Można je podać jako samodzielne danie, z pajdą świeżego chleba albo młodymi ziemniakami z koperkiem – w każdej z tych wersji smakuje obłędnie. Młodą(...)kapustę po węgiersku robi się stosunkowo szybko – wystarczy około 45 minut i nie jest to szczególnie skomplikowane danie. Wystarczy składniki pokroić, podsmażyć i wrzucić do duszącej się w garnku kapusty.   Składniki na młodą kapustę po węgiersku: 300 g kiełbasy dobrej jakości (dałam myśliwską) 1,5 główki młodej kapusty (około 2,5 kg) 2 papryki czerwone 3 pomidory 2 cebule

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z młodej kapusty z kukurydzą 60

Prosta w przygotowaniu, wiosenna surówka obiadowa z młodej kapusty, kukurydzy i świeżego ogórka. To sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty bez dodatku octu, majonezu i bez śmietany. Składniki łączy klasyczny sos koperkowy na bazie oleju i soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Idealna surówka do klasycznego schabowego, do kurczaka z piekarnika oraz do smażonej lub pieczonej ryby. Doskonale sprawdzi się(...)również jako warzywny dodatek do domowego kebaba oraz kiełbasy i karkówki z grilla. Surówka z młodej kapusty na surowo jest soczysta, chrupiąca i aromatyczna. W sezonie, to bez wątpienia jedna z najlepszych surówek z młodych warzyw. A do tego bardzo prosta w wykonaniu i dużą ilością witamin. Świetnie komponuje się jako dodatek do pieczonych młodych ziemniaków. Nasza surówka z młodej

Kuchnia Na Wypasie
Krokiety z kapustą i grzybami 88

przygotowaniem świątecznych krokietów nosiłam się już od dawna. W końcu zmobilizowałam się i zapraszam na pyszne krokiety z kapustą i grzybami . Takie krokiety to świetna alternatywa dla pierogów i tych którzy nie lubią ich lepić - farsz jest dokładnie taki sam. Krokiety z kiszonej kapusty i suszonych grzybów można także podać na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Krokiety będą wspaniale smakowały(...)towarzystwie czerwonego barszczu . Przygotowanie krokietów jest nieco praco i czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Ponadto pracę nad krokietami można sobie rozłożyć. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można przygotować dzień lub dwa wcześniej, później można usmażyć naleśniki i też je zostawić, a kolejnego dnia złożyć i usmażyć krokiety. Gorąco polecam! Krokiety z kapustą i grzybami Składniki

Codzienne Gotowanie
Świąteczna czerwona kapusta z żurawiną 89

Czerwona kapusta z żurawiną to świetna przystawka na ciepło do mięsa. Czerwona kapusta to i ówdzie zwana modrą jest smaczna i zdrowa. Uwielbiam jej smak. Najprostszy sposób na przyrządzenie kapusty to surówka lub duszona kapusta z zasmażką. W okresie świątecznym staram się jednak przyrządzić z niej coś ekstra. Kapusta z żurawiną is a think! Jest super smaczna, słodko kwaśna(...)pachnie korzennymi przyprawami. Tak przyrządzona kapusta świetnie pasuje do pieczonego drobiu. Może to być indyk, kaczka czy nawet gęsina. Duszona kapusta to idealna świąteczna przystawka na ciepło. Wiadomo, czerwony kolor to kolor świąt. Poza tym kapustę można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce do świąt. Uwielbiam praktyczne rozwiązania przed świętami. Bigos, pierogi czy śledzie to kolejne świąteczne dania, które można

codojedzenia
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi / Polish Pierogi with Cabbage 102

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi  Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi to pyszna, tradycyjna, polska potrawa na święta. Wspaniale smakują jako dodatek do czerwonego barszczu, zarówno te prosto z wody jak i odsmażane. Łatwy przepis na pierogi do zamrożenia przyda się na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem - warto też mieć je zawsze w zamrażarce(...)mamy pomysłu na szybki obiad. Zobaczcie, jak łatwo przygotować wigilijne pierogi z kapusta i grzybami na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Domowe pierogi na Wigilię są proste w przygotowaniu. Aby udały się idealnie, nie były twarde, tylko delikatne i miękkie, należy jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach.  Jeśli chodzi o idealne ciasto na pierogi

Lekcje w kuchni
Surówka z młodej kapusty z koperkiem i marchewką 2064

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i marchewką – to nasza kolejna propozycja w sezonie na pyszną i prostą surówkę z młodej kapusty . Idealnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu oraz jako surówka na grilla . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z koperkiem i marchewką – Składniki: 1 mała główka młodej kapusty – ok. 600 g 2 średnie marchewki(...)pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pieprz czarny świeżo mielony do smaku Surówka z białej młodej kapusty – jak zrobić? Surówka z młodej kapusty i marchewki pojawia się u nas obowiązkowo, co roku, w sezonie. Poza sezonem zaś często lubimy robić do obiadu surówkę z białej kapusty

Kulinarne Przeboje
Kapusta po Dębowsku – kuchnia podkarpacka 165

Kapusta po Dębowsku - kuchnia podkarpacka Dla dawnych podkarpackich gospodyń koniec zimy oznaczał jednocześnie koniec zapasów w spiżarni. Wszelkie dobra, zebrane i zabezpieczone na okres zimowego wyżywienia rodziny, powoli znikały z „kumory”. Jeśli poprzedni rok był urodzajny, jeszcze w marcu i kwietniu gospodynie wykorzystywały resztki zapasów, głównie ziemniaki, kiszoną kapustę oraz suchy groch i fasolę. Z tych kilku prostych składników przygotowywały(...)wiele różnorodnych dań. Gotowana kiszona kapusta to danie typowo zimowe. Nie tylko syci i rozgrzewa, ale dzięki właściwościom kiszonek sprzyja utrzymaniu się przy zdrowiu w okresie chłodu i braku wielu składników odżywczych. Choć danie jest proste i niewymagające, różni się w zależności od okoliczności, na jakie się je przygotowuje, zasobności domowej spiżarni i lokalnych tradycji, które pozwoliły zachować dawne smaki

Trzeci talerz
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 205

Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka   Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki sam w przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta(...)wodzie, a następnie długo podsmażana na wolnym ogniu z dodatkiem cebuli i tłuszczu. Do pierogów przygotowywanych na Wigilię używa się oleju lub masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki

Trzeci talerz
Dekonstrukcja domowych gołąbków + gołąbki 157

teksturze, zachowując te same smaki, lub nawet ich wzmocnieniu. No i właśnie robiąc gołąbki postanowiłam, że troszkę się pobawię i stworzę właśnie taką dekonstrukcję, używając do niej najmniejszych liści kapusty.  Danie choć troszkę pracochłonne przyniosło mi wiele radości. Jeśli wszystko sobie dokładnie zaplanujemy, krok po kroku, nie zajmie nam to aż tak dużo czasu. Kiedy wkładamy całe  serducho(...)Zapraszam was na przepis na pyszne gołąbki oraz ich dekonstrukcje które podałam z pysznym domowym jesiennym kompotem - przepis znajdziecie tutaj :  Jesienny kompot .  Przepis: Składniki: 1 główka białej kapusty składniki na farsz (15 gołąbków) 1 szklanka ryżu ( użyłam ekologicznego, pełnoziarnistego ryżu) 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 3 łyżeczki posiekanej pietruszki olej czosnkowy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego rozmaryn, lubczyk

Mój pomysł na
Kaczka na czerwonej kapuście 221

Kaczka na czerwonej kapuście, czy też z czerwoną kapustą, to skądinąd popularne danie występujące w rozmaitych wariacjach. Często jest to kaczka smażona, ewentualnie smażona i zapiekana, choć istnieją też jak najbardziej połączenia czerwonej kapusty z kaczką pieczoną. My skupimy się na tej pierwszej opcji, zaś kapustę udusimy z dodatkiem soku pomarańczowego oraz świeżego rozmarynu. Będzie więc lekko słodko, a właściwie(...)zwyczaju podawać tę potrawę uzupełnioną dodatkowo o pieczone ziemniaki , z, a jakże, rozmarynem. W gruncie rzeczy to proste do przygotowania danie z niewyszukanych składników. Wymaga nieco cierpliwości, gdyż kapusta dusi się w granicach półtorej godziny, jednak w tym czasie potrzebna jest tylko minimalna ingerencja. Pomimo prostoty, to również danie efektowne i z wyglądu i smaku, a więc nada się

Kulinarna Pokusa
Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem 233

mojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne, jak i sama(...)kapusta, rzec jasna. Trzeba trochę siły i czasu, szczególnie przy ręcznym szatkowaniu i ugniataniu, ale mój mąż twierdzi, że to co sprzedają w sklepach nie umywa się do tej robionej własnoręcznie. Składniki na 50 litrowy baniak: 30 kg kapusty białej 150 gr kminku 600 gr soli 3 kg marchewki 3 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta, Złota Reneta, Antonówka) Jabłka umyć

moj przepis na
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 314

Wiecie, że nie tylko ogórki mogą być małosolne? Przyszykowana w ten sposób młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki.     Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu(...)zielone kapuściane główki zaczną związywać ciaśniejsze liście i od tej chwili małosolną kapustę robię przynajmniej co 2 tygodnie, do końca sierpnia.   Nie spotkałam się z nią w swoich rodzinnych stronach (jestem „scyzorykiem” na Dzikim Zachodzie ) i chyba tym bardziej ucieszyła mnie, jako miłośniczkę kiszonek, taka wersja przyrządzenia. Banalna i szybka. Sami sprawdźcie.   Kapustę trzeba umyć, usunąć z niej

Karo in the Kitchen
Duszona kapusta ze śmietaną 162

Jeśli lubicie od czasu do czasu podać do drugiego dania ciepłą jarzynkę, to ta kapusta z pewnością powinna Wam posmakować.Składniki:1/2 niedużej główki kapusty białej1 duża cebula2 łyżki masłaodrobina oleju2 liście laurowe5 kulek czarnego pieprzu50 ml bulionu (dowolnego)ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)sok z cytrynysiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę poszatkować.2. Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę.3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić.4. Dodać kapustę, liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem.Smacznego!!!Źródło: Eksplozja smaku

Kuchnia domowa Ani
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 204

znakomite  przysmażone na maśle i podane ze  smażoną  cebulką. Jak się nad tym zastanowić, to połączenie wcale nie takie nam obce - kto nie zna pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu.składniki (4 porcje)400 g kiszonej kapusty(...)bardzo drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać speck, ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie gotowy, dodać kawałek masła dla smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta

Stare Gary
Surówka z białej kapusty 162

zdrowotnych wlasciwosciach kapusty juz wczesniej pisalam tutaj:klikA lista ta jest bardzo dluga i przypisuje sie jej dobroczynny wplyw prawie w przypadku kazdej choroby.Nawet osoby z nadwyrezona watroba moga jesc kapuste.Jest niskokaloryczna.100 g to zaledwie 40 kcal.Witaminy C ma tyle co cytryna.Posiada takze minimalne ilosci arsenu- niezbednego dla naszego zdrowia.Najwieksze jej skarby to jednak:wapn,magnez i potas.A zwiazki siarki(...)octu ryzowego1 lyzeczka miodu1 lyzka oliwy lub olejukoperek,pietruszka zielonaWykonanie: Kapuste obrac z wierzchnich uszkodzonych lisci i drobno poszatkowac.Mozna to zrobic recznie lub przy uzycia tarki lub robota.Teraz ,gdy kapusta jest mloda i dosyc luzna  cieniutkie szatkowanie nie jest problemem.Pozne,bardzo zwiezle glowki lepiej  jednak szatkowac przy pomocy robota.Surowka z kapusty bedzie najsmaczniejsza,gdy bedzie wlasnie bardzo cieniutko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 193

Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab,karczek lub boczek.Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej.Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel,ale od pana Cassel,pewnego masarza z Berlina,ktory jest jego autorem.Ten berlinski klasyk podbil swoim(...)wymaga tez dodatkowych przypraw.Kto zna to danie wie jakie jest smaczne,sycace, idealne na zimowa pore.A upieczone w rekawie robi sie wlasciwie samo.Ma jeszcze jedna dodatkowa zalete,zapach kiszonej kapusty,ktory nie kazdy lubi nie roznosi sie po calym domu.Zapraszam do przepisu.Skladniki :1,2 kg Kasslera (u mnie karczek)0,7-0,8 kg kiszonej kapusty1 kwasne jablko200 ml cydru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami 164

Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum(...)wiele chorób.Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj.W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.Składniki:500 g czerwonej kapusty5 łyżek oliwy lub oleju4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych1-2 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 365

bardzo wiedziałam co zrobić na obiad, więc szybkim okiem rzuciłam po lodówce. Kapusta kiszona, boczek wędzony...Hmm.... I przypomniały mi się czasy mojego dzieciństwa, które swoja drogą przypadły na kryzys i pustki w sklepach. No, ocet był :)))Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :)))No to do dzieła(...)dodawać więcej mąki. A kluski ze zbyt dużą jej ilością nie są smaczne. Trzeba więc postarać się odcisnąć jak najwięcej tej wody.Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół kilograma), żeby się ugotowała. Dodałam dwa 2 małe listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego.Na patelni podsmażyłam boczek wędzony (można go zastąpić zwykłą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z kapusty 315

Wczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej surówki warzywnej z białą kapustą w roli głównej. Warzywa powinny poleżeć parę godzin w  zalewie, kapusta wtedy zmięknie, a wszystkie smaki się przegryzą. Takie są oczywiście założenia, ale wiem z własnego doświadczenia, że część surówki znika już(...)kilkunastu minutach... Polecam więc zrobić ją z podwójnej porcji. Surówka z kapusty Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania (wraz z macerowaniem): 7 godzin Składniki: 1/2 główki kapusty 2 marchewki 2 średnie cebule Zalewa: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki octu 10% 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżki  musztardy 1 łyżka soli. Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę

Kulinarne przygody Gatity
młoda kapusta na boczku, łopatce i białej kiełbasie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 173

Składniki: kapusta młoda biała, boczek wędzony 20 dag, łopatka bez kości 30 dag, kiełbasa biała 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki czubate, czosnek świeży 1 główka,woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie - do smaku młodą kapustę pokroić na drobno i zalać w misce wrzątkiem, zostawić na 15 minut(...)wodę z kapusty odlać pokrojony w kostkę boczek wędzony smażyć, dodać do boczku pokrojoną łopatkę i zrumienić, dodać białą grillową pokrojoną w kostkę i smażyć następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek młody całe ząbki, koncentrat pomidorowy Pudliszki i wszystko podsmażać z 2 minuty następnie dodać sparzoną młodą kapustę, wlać ze 2 szklanki wody i gotować z 30 minut na średnim ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 234

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….   Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i  pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć

Anioły w kuchni
Kapusta kiszona 83

Jeśli nie macie jeszcze kiszonej kapusty na święta, to nic straconego. Polecamy ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie  mieć pewność, że jest bez konserwantów. Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. W dodatku jest wyjątkowo niskokaloryczna, więc mogą się nią zajadać również osoby na diecie. Potrzebna będzie poszatkowana kapusta, marchew starta na tarce(...)sól (nie więcej niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny,  żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia

Anioły w kuchni
Kurczak pieczony na młodej kapuście 51

Kurczak pieczony na młodej kapuście to danie jednogarnkowe idealne na rodzinny obiad. Przygotowanie takiego obiadu jest proste, a smak wyjątkowy. Mamy tu zarazem danie główne, czyli ziemniak, pieczone mięso oraz dodatek w postaci duszonej kapusty. W moim przypadku kurczak pieczony na młodej kapuście to części całej tuszki drobiowej, czyli udka, pałki i piersi. Wszystkie kawałki mięsa są ze skórą(...)można też w ten sam sposób przygotować filety z kurczaka. Młoda kapusta jest miękka i wyrazista w smaku, a mięso delikatne i soczyste. Kurczak pieczony na młodej kapuście to danie zawierające w swoim składzie ziemniaki (u mnie młode, ale mogą to też być tzw. stare). Jednak, aby mieć pewność, że będą one miękkie po upieczeniu należy pokroić je na mniejsze

Danka Pichci
Gołąbki z młodej kapusty 51

Uwielbiam gołąbki, więc w sezonie nie mogło zabraknąć gołąbków z młodej kapusty . Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zwinięte w liściach młodej kapusty to super pomysł na pyszny, wiosenny obiad. Gołąbki z młodej kapusty przygotujesz w prosty i dość szybki sposób. Młodą kapustę wystarczy gotować 3 minuty i już możemy zdejmować pierwsze liście i zawijać gołąbki. Następnie gołąbki umieszczam(...)większym garnku i gotuję do miękkości przez około 35 minut. Gołąbki z młodej kapusty podaję polane sosem pomidorowym w towarzystwie ziemniaków. Zapraszam po sprawdzony przepis na rewelacyjne gołąbki z młodej kapusty . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gołąbki z młodej kapusty: 150 g ryżu 750 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) 1 duża główka młodej kapusty 1 cebula

Gotuj z Prezesem
Młoda kapusta z pomidorami 1400

Pomimo iż sezon na młodą kapustę jest krótki i sięgam po nią bardzo często to najlepiej smakuje ona zaraz na początku sezonu. Dzisiaj po raz kolejny przygotowałam główkę tego warzywa tym razem na ciepło, a jest to młoda kapusta z pomidorami. Podałam ją jako dodatek do tradycyjnego schabowego z młodymi ziemniakami i koperkiem. Do zrobienia tego dania wykorzystałam pomidory krojone(...)puszki, ale można też użyć świeżych pomidorów. Powinny one być dobrej jakości, na przykład pomidory malinowe lub mięsiste. Świeże pomidory przed dodaniem do kapusty należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Młoda kapusta z pomidorami nadaje się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Sprawdzi się również do dań z grilla. Taka młoda kapusta z pomidorami

Danka Pichci
Domowe krokiety z kapustą 62

Krokiety wydają się czymś niezwykle skomplikowanych do przygotowania, a przecież to nic innego jak zwinięty naleśnik z kapustą i usmażony w panierce z bułki tartej. Oczywiście kluczem dobrych krokietów jest farsz, im Wasza kapusta będzie lepiej doprawiona, tym lepsze będą krokiety. Najwięcej czasu potrzeba na przygotowanie kapusty. Niektórzy robią krokiety z kapustą i grzybami, moja wersja dziś będzie bez grzybów(...)Błyskawiczny przepis na: Błyskawiczny bigos Składniki na kapustę 500g kapusty kiszonej 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 200ml bulionu warzywnego 4 ziarna czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku odrobina soli 1/2 łyżeczki oregano Składniki na krokiety (na 8 krokiety) 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 2 jajko Dodatkowo 1-2 jajka bułka tarta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki bez zawijania 82

Gołąbki bez zawijania to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te kotlety z mięsa mielonego z kapustą (bez ryżu!) są bardzo proste w przygotowaniu, ale równie pyszne co klasyczne, zawijane gołąbki. Gołąbki bez zawijania – wersja dla leniuchów Gołąbki to jedno z najbardziej klasycznych polskich dań typu comfort food , czyli takich, które sprawiają, że zarówno sercu(...)miło, ciepło i przyjemnie. Chyba każdy jadł je w dzieciństwie, z dodatkiem ziemniaków lub kromki ulubionego chleba. Tradycyjna wersja gołąbków to kotlety z mięsa mielonego zawijane w liście kapusty – włoskiej lub białej – i gotowane w sosie pomidorowym. Wariacji na ich temat powstało wiele, ale gołąbki bez zawijania to zdecydowanie najprostsza i najszybsza z nich. Już nie będziecie musieli

Na-talerzu.pl
Młoda kapusta duszona z pieczarkami i koperkiem 118

Aromatyczna młoda kapusta duszona z pieczarkami i koperkiem. Doskonała jako samodzielne danie i jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki -  główka młodej kapusty - 200g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - pół pęczka koperku - czosnek mielony - majeranek - sól, pieprz do smaku   Wykonanie  Kapustę szatkuję, pieczarki kroję w większe kawałki, cebulę w kosteczkę. Na patelnię po smażeniu rozgrzewam  łyżkę(...)masła, na maśle osmażam cebulę, dodaję pieczarki i chwilkę smażę, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią.  Następnie do podsmażonych pieczarek dodaję kapustę. Dolewam około pół szklanki wrzącej wody, całość mieszam i chwilę duszę. Kiedy kapusta jest już prawie miękka, dodaję drobno pokrojony koperek, doprawiam do smaku. Delikatnie mieszam i chwilkę podgrzewam na wolnym ogniu, aby smaki

Kuchnia z widokiem na ogród
Naleśniki z młodą kapustą 1402

Naleśniki z młodą kapustą to kolejna moja propozycja na ciekawy i smaczny sposób podania tych cienkich, smażonych placków. Młoda kapusta to bardzo smaczne warzywo i warto z niego korzystać, póki trwa na nie sezon. W mojej kuchni sięgam po młodą kapustę bardzo często i robię z niej surówki, ale też inne dania. Dzisiaj przygotowałam naleśniki z farszem z młodej kapusty(...)farszu dodałam boczek wędzony, który świetnie komponuje się z tym warzywem i podkreśla smak całej potrawy. Naleśniki z młodą kapustą to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Aby zrobienie takiej potrawy było szybkie to farsz można zrobić dzień wcześniej. Poniższy przepis na naleśniki z młodą kapustą jest bardzo prosty i każdy powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Coleslaw z młodej kapusty 71

Coleslaw to jedna z moich ulubionych surówek z kapusty. Robię ją dość często, bo moi domownicy też uwielbiają tę surówkę. W okresie wiosennym przygotowuję surówkę coleslaw z młodej kapusty. Taki coleslaw z młodej kapusty jest delikatniejszy niż z tej całorocznej, ponieważ młoda główka jest miękka i krucha. Przepis na surówkę coleslaw z młodej kapusty jest prosty i szybki, więc(...)pewno nikt nie będzie miał problemu z jej przygotowaniem. Jest to idealny dodatek do obiadu, ale również do dań z grilla lub domowych burgerów. Według mnie coleslaw z młodej kapusty jest królową wśród innych tego typu przystawek i zawsze wszystkim smakuje. Moja wersja jest bardzo prosta, ponieważ są trzy podstawowe składniki (kapusta, marchew i cebula), ale można też do niej

Danka Pichci
Zasmażana kapusta kiszona 751

Zasmażana kiszona kapusta z boczkiem wędzonym to jeden z moich i nie tylko dodatków obiadowych. Pasuje ona do wszystkich dań mięsnych, zarówno pieczonych, jak i duszonych. Natomiast dla wielbicieli golonek jest ona wręcz niezastąpionym dodatkiem. Zasmażana kapusta kiszona smakuje też z daniami rybnymi, a ja podaję ją również z szarymi kluskami. Z racji tego, że mam własną kiszoną kapustę(...)szczególności w okresie zimowym. Dzięki temu wiem też, że nie jest ona zbyt kwaśna, dlatego przed gotowaniem nie wypłukuję jej dodatkowo w wodzie. Jednak jeżeli zdarza wam się kupić kapustę zbyt kwaśną to przed gotowaniem należy zalać ją zimną wodą i wypłukać. Gotową zasmażaną kapustę kiszoną można jeszcze doprawić niewielką ilością cukru. Zazwyczaj kiszoną kapustę zasmażaną przygotowuję z boczkiem wędzonym

Danka Pichci
Stir fry z kapusty i mielonego z kaszą 71

Nietypowe, klasyczne danie azjatyckiej kuchni: stir fry z kapusty, ale nie bok choy, ale zwykłej białej. Na dodatek jest w nim jeszcze kasza pęczak…. Czas: 30 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 2 mega duże Kiedy człowiek pomyśli ile kiedyś się nakombinował, żeby kupić kapustę pak choy to głowa mała. Był czas, że kapustka była dostępna tylko na targowisku(...)się stało tata” – z braku laku, zaczęliśmy rozglądać się za przepisami na stir fry bez pak choy i w ten sposób trafiliśmy na coś zupełnie wyjątkowego: stir fry z kapusty. Jeśli lubisz azjatycką kuchnię pokochasz to danie tak samo jak my. Stir fry z kapusty jest naprawdę wyjątkowe: chrupiące i miękkie zarazem, lekko słodkie i, w naszej wersji, dość zrazem

Niedzielny kucharz
KAPUSTA CZERWONA DO SŁOIKÓW 68

Kapusta czerwona do słoików na zimę. Kapusta czerwona na zimę do słoików- prosty i wypróbowany przepis.      Bardzo łatwy przepis na przepyszną surówkę z kapusty czerwonej do słoików na zimę, w zalewie słodko-kwaśnej.  Przed włożeniem do słoików kapusta czerwona jest gotowana i na ciepło wkładana do słoików. Surówka z kapusty czerwonej doskonale pasuje do obiadu(...)szczególnie wybitnie smakuje podana do pieczonej kaczki. Kapusta jest chrupiąca i ma świetny, dopracowany smak. Można ją przygotować na różne sposoby. Ta surówka jest z dodatkiem marchewki i cebuli, można dodać starte jabłka. Sałatka najlepiej smakuje na zimno. Kapusta czerwona do słoików. Kapusta czerwona do słoików - składniki: 3 kg kapusty czerwonej, cienko poszatkowanej 1 kg cebuli, posiekanej 1 kg marchewki

Moja Książka Kucharska
Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki 151

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Z czasem jest jeszcze smaczniejsza. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu(...)fast-foodu. Latem, kiedy jest sezon na młodą kapustę i mamy pod dostatkiem ogórków gruntowych, robię ją bardzo często i zawsze znika błyskawicznie, choć z podanych składników wychodzi jej dość sporo. Jeśli natomiast chcecie zachować smak surówki na zimę, można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować. https://youtu.be/EYHGWa6wrzg Składniki na długoterminowa surówkę z kapusty, ogórków i papryki: główka

e-PrzepisyKulinarne
Młoda zielona kapusta zasmażana do obiadu 85

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"M\u0142oda zielona kapusta zasma\u017cana do obiadu","description":"Kapusta zasma\u017cana zamiast sur\u00f3wki i sa\u0142atki. M\u0142oda kapusta zasma\u017cana ze skwarkami, idealna do tradycyjnego polskiego obiadu.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/kapusta-zasmazana.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Sa\u0142atki"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bia\u0142a kapusta","boczek(...)obiadu","dodadek do obiadu","kapusta","kapusta zasma\u017cana","m\u0142oda kapusta","sa\u0142atka","sur\u00f3wka"],"datePublished":"2020-04-19T17:13:11+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"6","calories":"115 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 g\u0142\u00f3wki m\u0142odejzielonej kapusty","1 cebula","kilka ga\u0142\u0105zek koperku","100 g boczku parzonego","100 ml bulionu jarzynowego","kminek, ziele

ProstePesto.pl
Świąteczna kapusta z grochem i grzybami 108

świątecznym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem i grzybami. To potrawa tradycyjna, nieskomplikowana. Dlaczego akurat groch i grzyby?  Groch i leśne grzyby miały symbolizować dostatek, przynosić szczęście, zdrowie, a sama kapusta miała chronić przed chorobami. Kapusta to potrawa, którą można zamrozić. Po odmrożeniu smakuje o wiele lepiej niż ta przyrządzona dzień wcześniej! Skorzystałam z przepisu Magdy Gessler, zmieniłam(...)nieco składniki i sposób wykonania, moja wersja jest nieco inna, ale nie wpływa to absolutnie na smak i zapach dania. Jeśli dodacie żeberek, kapusta nabierze świątecznego charakteru. Składniki 1,5 kg kapusty kwaszonej 300 g leśnych suszonych grzybów 2 nieduże cebule 300 ml oleju rzepakowego lub lnianego 500 ml wody szklanka ugotowanego grochu łuskanego Kupiec   .U mnie groch jest

Z Kuchni Do Kuchni
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 121

Połączenie mięsa i kapusty nie kończy się na bigosie! Uwielbiamy tę aromatyczną, pełną rozmaitych smaków potrawę, ale jeszcze bardziej przepadamy za poszerzaniem kulinarnych horyzontów. Ten zestaw daje nam ku temu wiele możliwości. Inspiracji szukajmy w tradycyjnych, rodzimych przepisach, ale nie bójmy się zerknąć na światowe patenty. Mięso i kapusta są w stanie trafić w najróżniejsze gusta i dopasować się(...)najróżniejszych okazji. Jeszcze nieraz nas zaskoczą! Dla oszczędnych Kapusta do ekskluzywnych i drogich produktów nie należy. Niektórych może to zdziwić, biorąc pod uwagę jej imponującą wartość odżywczą. Przystępność kapusty jest jednak dla nas znaczącym atutem. Większa porcja to więcej przyjemności! Połączona z mięsem zyskuje na szlachetności. Zaradni kucharze polecają wykorzystywać swoje zapasy maksymalnie. Zostało sporo ugotowanego mięsa z rosołu

Codogara
Najlepsze przepisy na bigos – top 5 152

Każdy wie, że bigos to danie z długo gotowanej kapusty i mięsa. Ma on jednak tyle wariantów, ile domów. Pierwotnie było więcej mięsa i wędlin niż kapusty. Niektórzy robią go z białej kapusty, inni z kiszonej. Bardzo popularny jest bigos wegetariański, który każdy je co najmniej raz do roku na Wigilię, a niektórzy przez całą zimę, kiedy mają ochotę(...)coś zdrowego, probiotycznego i treściwego. Każdy zna typową wersję z kapusty, ale jest też bigos galicyjski z kapusty z ziemniakami i z fasolą, węgierski z ostrą papryką i śmietaną. Są też bigosy z cukinii i innych warzyw, gdzie nie ma ani kapusty, ani mięsa. Szokuje was to? A przecież słowo bigos pochodzi od wyrażenia siekać na bigos i opisuje sposób

Ugotowane pozamiatane
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 117

tłuszczu steku z warzywami doznałam ogromnego urazu do mięs, przynajmniej na jeden dzień, co w moim wypadku - stuprocentowej mięsożerczyni*- nie zdarza się często. Dysponowałam za to ukiszoną świetnie kapustą pekińską, kawałkiem kapusty białej i bardzo słodkim winem. Smak umami stworzyłam za pomocą pomidorów suszonych, kardamonu i goździków przez co moja mieszanka kapust zyskała na smaku i aromacie(...)słowo jak "mięsożerczyni". Zostało stworzone na potrzeby wpisu.  Recepturę jaką chciałabym Wam przekazać w posiadanie na wegański, ale doprawdy przesmaczny, bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość przerobiłabym na różne surówki i sałatki. Jednak ja NIGDY nie idę

Mango Papaja
Wigilijna kapusta z grochem 144

Polska długa i szeroka na Wigilię wszyscy jedzą kapustę. Różnorodność jej gotowania   jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji(...)uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej, domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona.  Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty.  Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej

Kulinarne przemyslenia
Łazanki z kapustą 94

Łazanki to jedno z tych dań, które kojarzą mi się z tradycyjną kuchnią polską, kuchnią mojego dzieciństwa i mojej babci . Łazanki z kapustą Danie w dawnych czasach należało do popularnych. Było tanie do przygotowania i robione z produktów ogólnie dostępnych. Makaron i kapusta, to właśnie kryje się pod nazwą łazanki. Łazanki przygotowywane są z grubo krojonego makaronu, podawane z kapustą(...)Kapusta może być kiszona, świeża, może być także z dodatkiem grzybów. Ja postanowiłam trochę urozmaicić to proste danie i dodałam odrobinę orzechów włoskich. Całość zagrała rewelacyjnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na domowe łazanki. Makaron

mecooks
Tradycyjna kapusta z grzybami na wigilię 186

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną kapustę z grzybami, większość z nas ma swój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty z grzybami będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej(...)łyżeczka majeranku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smażenia: olej łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grzybami Przygotowanie: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić na noc). Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
Młoda kapusta z pieczarkami 180

Młoda kapusta z pieczarkami to kolejna wiosenna odsłona tego warzywa. Wiosna przynosi to co najlepsze – smaczne, młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić sałatkę, surówkę , czy przygotować na ciepło z koperkiem , czy jako dodatek do mięsa np. żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki i zagęszczania(...)Młoda kapusta z grzybami, jest aromatyczna, naturalnie gęsta, podana na gorąco świetnie smakuje z młodymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Potrawy z młodą kapustą są bardzo proste, pewnie każdy umie przygotować coś z młodej kapusty i nie wiem czy moje przepisy są Wam potrzebne? Co robicie z młodej kapusty? Młoda kapusta z pieczarkami i kurczakiem. Składniki na: Młoda kapusta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 126

Gołąbki przygotowałam z kapusty kiszonej w główkach,kupionej jakiś czas temu w Drohiczynie, podczas „ Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” . Producentem kapusty jest firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem.  Firma znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona(...)główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą z której powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej

królestwo garów
Domowa kiszona kapusta 493

Oczyszcza on organizm i wzmacnia nasz system odpornościowy, reguluje florę bakteryjną i wspomaga trawienie. Kisić można większość warzyw, ale u nas największą popularnością cieszą się kiszone ogórki i kapusta. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kapustę, bo przyda nam się na pewno do przygotowania pysznego bigosu na nachodzące święta. Oto pyszna domowa kiszona kapusta. Tutaj natomiast znajdziecie(...)przepisy na to jak ją wykorzystać, czyli sposób na  bigos  i  bigos w wersji odchudzonej . Domowa kiszona kapusta Czas przygotowania: 40 minut + kiszenie Składniki: 5000 g poszatkowanej kapusty sól niejodowana kminek ziele angielskie listki laurowe beczka, gliniane garnki, duże słoje Wykonanie: Jeśli będziemy kisić kapustę w plastikowej beczce wykładamy ją workiem foliowym. Jeśli w glinianym garnku

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki w kapuście kiszonej 140

Gołąbki przygotowałam z kapusty kiszonej w główkach,kupionej jakiś czas temu w Drohiczynie, podczas „ Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” . Producentem kapusty jest firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest(...)wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.  Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej kapusty, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 700 g łopatki wieprzowej

królestwo garów
Kapusta z grzybami po lasowiacku 152

Choć kapustę z grzybami gotuję w ciągu roku nie jeden raz, jej zapach i smak zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej aromatu, a wywar powstały przy ich gotowaniu podkreśla nie tylko grzybowy smak potrawy, ale też nadaje kapuście specyficzną barwę. Na wigilijnym stole kapusta z grzybami jest po prostu obowiązkowa. I koniecznie, podobnie jak kapusta(...)chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki. Te pierwsze są szlachetne, mają delikatny smak i piękną barwę. Te drugie są ciemniejsze, jednak znacznie bardziej aromatyczne w połączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest

Trzeci talerz
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 200

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta(...)kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni

Moniki Smakołyki
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 157

ubiegłym roku, gdy ruszyłam z blogiem, nie zdążyłam zaprezentować przepisu na kapustę wigilijną, którą upichcił wtedy mój mąż i która cieszyła się na naszym wigilijnym stole ogromnym powodzeniem. W tym roku kapusta wigilijna jest już gotowa trochę wcześniej, więc polecam Wam ją bardzo gorąco, bo bez dwóch zdań jest przepyszna :) Podobnie jak w przypadku bigosu, trudno o powtórzenie wszystkiego(...)razy tak samo, zwłaszcza jeśli się improwizuje, więc siłą rzeczy przepis uległ pewnej ewolucji. Po pierwszej degustacji stwierdzam, że będzie smakowita :)Składniki: 1,250 kg kapusty kiszonej3 średnie cebule 2 duże marchewki2 duże jabłka (użyłam odmiany Red Boskoop, o kruchym, kwaśnym miąższu z korzennym posmakiem, ich zaleta jest, że nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury)30 g suszonych podgrzybków20

Delicious Titbits
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 422

Bardzo lubię paszteciki w takiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata, w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już(...)gotować, jedynie przepłukać by nie była zbyt kwaśna i odparować wodę.  Źródło: KLIK.Ciasto: 450g mąki150ml mleka1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru30g świeżych drożdży2 duże jajkałyżka olejujajko do smarowaniaFarsz: kapusta kwaszona z grzybami leśnymi Nasza Chata - 900g1. Drożdże zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto

Szefowa kuchni
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 224

znam nikogo kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami,nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej,za to uszka z grzybami owszem i to w ilościach hurtowych.Pierogami za to zajadam się z lubością cały okragły rok.W zależności od farszu jakim je nadziejemy,moga stanowić codzienny,prosty posiłek lub być(...)ozdobą najwykwintniejszego stołu.Te z kapustą i grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach.A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.Sk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 535

masła2 jajkaDodatkowo:1-2 łyżki kwaśnej śmietanymak lub sezamNapiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny(...)momentu aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odcedzić, a gdy przestygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać.Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pociąć w drobną kostkę.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż pieczarki zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić

Świat Domowej Kuchni
szybkowar-filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 220

Składniki: filet z indyka 1 kg, Przyprawa do drobiu 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oliwa 8 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, śliwki suszone 4 sztuki, woda 3/4 szklanki filety z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawami i na oliwie podsmażyć z każdej strony, przełożyć(...)talerz na tym tłuszczu po indyku podsmażyć pieczarki z cebulą kapustę kiszoną drobniej pokroić, dać do szybkowara, posypać cukrem, dodać śliwki wędzone, pieczarki z tłuszczem, wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą w tym czasie

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z czerwonej kapusty 204

Jest surówka z białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku    Drobno szatkujemy kapustę.    Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.    Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 112

Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze. Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek. Składniki: -główka młodej kapusty -kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa ) -2 marchewki -1 pomidor -łyżka koncentratu pomidorowego -pęczek koperku -przyprawa warzywna i sól    Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli: -gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem(...)dodatkiem marchewek    ( wody ok. 2 litry )    W międzyczasie kroimy kapustę.    Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasiona a resztę kroimy w drobną kostkę.    Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko. Marchewkę kroimy w kostkę.    Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki.     Do pachnącej wędzonką

Maminek kulinarny
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 164

przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty.  Składniki: główka włoskiej kapusty  1/2 kg pieczarek(...)tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę. Kapustę włożyć do dużego garnka do zimnej wody, chwilę podgotować do momentu swobodnego odcięcia liści. Każdy liść z kapusty oddzielnie nadziać ryżem. W sytuacji kiedy żyłka na liściu jest twarda użyć

pieprzny smaczek
FRYKADELKI Z KAPUSTY KISZONEJ I KASZY JAGLANEJ 151

Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kaszy.  Powstają one z reguły bardzo spontanicznie z tego, co mam akurat ugotowane w nadmiarze:) Tym razem była to kasza jaglana i niewykorzystana kapusta kiszona ...  Strzał był w 10-tkę! Kwaskowa kapusta i delikatna kasza stworzyły bardzo smaczne, soczyste zestawienie.  Moje frykadelki podałam z sosem pieczarkowym, oczywiście mąż miał do tego ziemniaczki(...)których nie wyobraża sobie obiadu :)) Składniki: 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 400g kapusty kiszonej 1 cebula 200g boczku buka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kasze jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy wodą w proporcji na szklankę kaszy - 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Kapustę kiszoną szatkujemy, jeśli

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASKĄ 174

Młoda kapusta z kiełbaską to rzecz, którą mogłabym jeść i jeść i ... pewnie jeść :) Czekam na to danie dosłownie cały rok.  U-wiel-biam!  Na ciepło - jako dodatek do obiadu, ale też kiedy już ostygnie i jest chłodna. Przepis jest dziecinnie prosty a cały sukces tkwi w odpowiednim doprawieniu i no koniecznie świeżym koperku.  Składniki: główka młodej(...)kapusty ok 250g wędliny 2 cebule łyżka oleju sól pieprz cukier ocet koper Wykonanie:Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok 25 minut. Odcedzamy W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, kiedy staną się szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki dowolną wędlinę

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z WODY 156

Sezon na młodą kapustę w pełni.  Staram się serwować ją więc jak najczęściej i w najróżniejszych odsłonach ... była już u nas zasmażana z koperkiem, była w formie bigosu i w najprostszej formie: podana prosto z wody i polana zrumienioną bułeczką. Często podaje ją właśnie w takiej postaci jako dodatek do II dania, albo po prostu jako danie kolacyjne(...)przyrządzona kapusta jest syta, niskokaloryczna i oczywiście przepyszna!!! Składniki: 1 m łoda kapusta sól plaska łyżeczka cukru łyżka masła bułka tarta Wykonanie:  Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy. Kroimy na ćwiartki i zalewamy wodą z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy do miękkości (bez przykrycia, aby nie zatraciła swojego pięknego koloru). Na suchej patelni podsmażamy 2 łyżki bułki tartej, kiedy

Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 179

jaglanej. Zamiennik był strzałem w 10-tkę!  Gołąbki wyszły pyszne, mięciusieńkie, farsz odpowiednio doprawiony ... a dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki) 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz ziele angielskie liść laurowy Na sos: 750ml soku pomidorowego 1 czubata(...)łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól, pieprz do smaku śmietana 18% łyżka mąki koperek Wykonanie: Ostrym nożem wycinany w kapusty głąb. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 10-15 minut, do momentu, aż będzie można ściągać z niej liście. Wody od gotowania kapusty nie wylewamy.Na sicie o drobnych oczkach płuczemy kaszę jaglaną. Następnie wsypujemy ją do garnka

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania