kapustą - 19268 przepisów (strona:19/1285)

Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 152

Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam Pierogi z kapustą moniczka Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo(...)trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą… Drukuj Proporcje na: 3 porcje Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Farsz: 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej

Via Gusto
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 195

kartonika. Tak, tak, z kartonika Ale trochę głupio tak sam gorący barszczyk konsumować, więc często w zimie goszczą u nas paszteciki w różnych odmianach. Najczęściej paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Taki zwykły klasyk, a po spacerze podgrzewamy barszczyk, wrzucamy do mikrofali lub piekarnika paszteciki i mamy całkiem sycący posiłek w kilkanaście minut. O walorach smakowych nie wspominam. Paszteciki możemy(...)spotkać z kapustą i grzybami, kapustą i pieczarkami (tak, to też grzyby;), z kapustą czy z samymi grzybami. Co ciekawe, jeśli spróbujemy w kilku domach to samo danie w postaci np. pasztecików z kapustą i grzybami, to będą one smakować inaczej. Wszystko to dlatego, że każda gospodyni inaczej robi farsz z kapusty i grzybów. Chodzi tutaj nie tylko o proporcje

Mieszam w Garnku
Kiszona kapusta po gruzińsku 143

Siedzę sobie i chrupię listek kiszonej kapusty. Tak po prostu, jako zdrową przekąskę. Problem w tym, że chęć schrupania kolejnego listka staje się powoli uzależnieniem;) Ta kapusta jest przepyszna! Ma obłędny kolor fuksji (hahaa, pasuje mi do bluzeczki) i smakuje cudownie. Znam ją pod nazwą kapusta po guryjsku (капуста по-гурийски, гурийская капуста) albo kapusta po gruzińsku. Podobnie(...)przypadku naszej, polskiej kiszonej kapusty - wariantów i przepisów jej przygotowania jest całe mnóstwo. Głownie dotyczą one dodawanych przypraw i warzyw, a także octu. Prawie wszystkie natomiast zawierają liście selera oraz ostrą papryczkę. Ogólnie na Kaukazie kiszone owoce i warzywa są bardzo popularne i nie ograniczają się jedynie do ogórków czy kapusty. Proces kiszenia polega na rozkładaniu się cukrów zawartych

Obiad gotowy
7 powodów dlaczego warto jeść kiszonki + przepis 296

Kiszona kapusta!(…) Rzecz to smaczna i zbawienna, taka kapusta. Zimą, gdy brak witamin, chroni przed szkorbutem. Jest nadto doskonałym środkiem antydepresyjnym. – Jak niby? – Zjadasz garniec kiszonej kapusty, popijasz garncem zsiadłego mleka… i wnet depresja staje się najmniejszym z twoich zmartwień.” Andrzej Sapkowski “Wiedźmin” Czy jecie kiszone warzywa? To nasze Polskie superfood , często niedoceniane, a właściwościami(...)doskonałym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Niezwykle cenny naturalny probiotyk, który między innymi wzmacnia organizm, reguluje florę bakteryjną i wspomaga trawienie. Kiszona kapusta jest zdecydowanie lepszym lekiem niż 90% probiotyków dostępnych w aptekach. 2 . James Cook (podróżnik i odkrywca) zaobserwował, że regularne podawanie kiszonej kapusty marynarzom okazało się doskonałym lekarstwem na szkorbut, a wszystko

PaleoLife
Modra kapusta 157

Modra kapusta Młoda kapusta zawitała właśnie do warzywniaków, więc aż szkoda nie zrobić z niej pysznego użytku! Modra kapusta to dodatek do obiadu najbardziej rozpowszechniony na Śląsku (modro kapusta), ale znany również w Wielkopolsce. Do przygotowania modrej kapusty nie potrzeba wielu składników - oprócz kapusty i przypraw dodaje się bowiem podsmażoną cebulkę i boczek. Znam przepisy, gdzie dodaje się np. jabłko(...)dziś jednak zdecydowałam się na klasyczną wersję modrej kapusty! A! I równie ważna rzecz podczas przygotowywania modrej kapusty - najlepsza jest na drugi dzień, kiedy już trochę odstoi, a smaki przypraw się zmieszają! Kiedy tak na nią patrzę, mam ochotę jeść ją z samymi kluskami - np. ziemniaczanymi!  Zobacz również inne przepisy na -----> kapustę Modra kapusta - przepis: Składniki: niewielka główka

Moje Qulinaria
Choucroute garnie 199

Choucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z niemiecką czy nawet polską tradycją kulinarną. Francuzi zainteresowali się kiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja i Lotaryngia. Natomiast wspomnianą „dekoracją(...)choucroute garnie jest jednak dość oryginalna. Specyficzny zestaw przypraw, białe wytrawne wino (tradycyjnie niemiecki Riesling) oraz połączenie z wędzonymi wędlinami sprawiają, że jest to wyróżniający się sposób na kiszoną kapustę. Nawiasem mówiąc, nie ma jednego definitywnie ustalonego przepisu i każdy może dokonywać swoich modyfikacji. Receptura poniżej jest względnie bliska tradycji zarówno pod względem użytych składników jak i sposobu podania

Kulinarna Pokusa
Placki z kiszonej kapusty 130

Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie „ Fuczki ” to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała tak porządnej dawki witaminy C w tym okresie(...)pyszne same, jak i z dodatkami - ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą! Placki z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko

Poezja smaku
Dlaczego warto kupować kapustę kiszoną a nie kwaszoną + przepis 246

Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego raz w sklepie mamy do czynienia z kapustą kiszoną a raz kwaszoną? Albo dlaczego ta kwaszona jest z reguły tańsza od kiszonej?  Odpowiedź znajdziemy analizując proces produkcji obu rodzajów kapustKapusta kiszona jest szatkowana, solona a następnie poddawana procesowi fermentacji (stąd też charakterystyczny zapach). Kwaśności kiszonej kapuście nadaje kwas mlekowy, który powstaje(...)przez rozłożenie cukrów zawartych w kapuście przez bakterie fermentacyjne. Ukiszona kapusta zawiera witaminy C i E a także przeciwutleniacze karotenoidy i polifenole. Dodatkowo działa bakterio- i grzybobójczo. Kiszona kapusta jest żółta. Natomiast kapusta kwaszona kiszeniu nigdy nie została poddana. Po poszatkowaniu kwaszoną kapustę zalewa się octem i słodzi się ją, w celu poprawy jej smaku. Taka kwaszona kapusta

Pełna Lodówka
Zupa z kapustą włoską i pomidorami 121

plasterki. 2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy  kostkę.4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście(...)trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości.5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą do dań z kapusty, dorzucamy siekaną zieleninkę: pietruszkę i koperek i chwilkę całość gotujemy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej 231

Kotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie.Składniki:200 g kiszonej kapusty4 kotlety schabowe100 g boczku (pominęłam)50 g suszonych śliwek2 jabłka1 cebula2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy(...)tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty.4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano na patelni z obu stron.5. Obsmażone

Kuchnia domowa Ani
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 302

roku sporo domowej kiszonej kapusty. Jest pyszna! Mam nadzieję, że przetrwa zimę, ale na wszelki wypadek jemy jej dużo i przy każdej okaji. Żeby nie było nudno dzisiaj kapusta w formie kotletów. Bardzo smaczne! Kotlety są dosyć delikatne, trzeba uważać przy smażeniu żeby się nie rozpadły. Smaczne i zaraz po zrobieniu - jeszcze ciepłe, i drugiego dnia - prosto z lodówki. Podawać(...)zieleniną. U mnie były z surówką z brukselki - smaczne połączenie.składniki (9 - 10 sztuk)600 g ziemniaków250 g kapusty kiszonej100 g wędzonego boczkupęczek dymki1- 2  jaja1 cebula3-4 łyżki mąki3-4 ząbki czosnkukminekprzygotowanieZiemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, boczek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać

Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 206

Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię  tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie są pyszne. Dawniej zdarzało mi się robić(...)dużo więcej pierogów niż mogliśmy przejeść. Zanim przyszła kolej na pierogi, wszyscy byli już mocno objedzeni. Nadmiar zamrażałam. Od jakiegoś czasu pierogów z kapustą i grzybami nie mrożę. Zawsze miałam wrażenie, że te mrożone tracą swój smak, ulatuje gdzieś kwaśność kapusty, a i smak grzybów jest dużo mniej intensywny. Pierogów robię więc mniej, a jeżeli

Stare Gary
Surówka z czerwonej kapusty 213

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty1 cebula1 jabłko 2 łyżeczki cukru2 łyżki olejusól,pieprz1 łyżka octuWykonanie:kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem.Odstawić do przestudzenia.Przastudzon(...)kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatająccebulę obrać i pokroić w cienkie piórkajabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarkikapustę wymieszać z jabłkiem,cebulą.Doprawić do smaku cukrem,pieprzem i octem.Dodac olejprzed podaniem schłodzić w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską 1166

wysiłku i w takiej temperaturze… choć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!! A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:1 pierś(...)kurczaka1 kapusta pekińska150 g sera pleśniowego1 czerwona paprykagarść czarnych oliwek200 g ananasa z puszki50 g sezamuoliwa, sos sojowy, sól, pieprzDressing:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki soku z limonki2 łyżki miodu1 łyżka oliwysól0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej

UgotujmyTo.pl
Surówka z młodej kapusty 345

Surówka z młodej kapusty... Zdrowo chrupiąca. Pysznie kolorowa. Pełna witamin. Niezastąpiony dodatek do obiadu. Spróbujcie! Nie pożałujecie! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g); 2 małe marchewki (około 100 g); 1 mała, biała cebula; 1/2 natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; 4 łyżki oleju/oliwy; 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz(...)Sposób wykonania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do surówki. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą

Gospodyni Miejska