Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z zasmażką. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do obiadu lub z pieczywem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali: główka młodej kapusty (około 1 kg przed obraniem) jabłko winne – około 350 gramów cebula – około 150 gramów 100 g koncentratu pomidorowego około 2 łyżek masła 1 ½ łyżki mąki pszennej(...)smaku: około 2 łyżek soku z cytryny (dodałam 2 łyżki) ½ łyżeczki kminku (można dodać więcej jeżeli lubimy lub pominąć) ½ łyżeczki cukru sól 600 ml wody do gotowania kapusty olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z zasmażką Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do garnka. Następnie do kapusty
Uwaga Babcia GotujeKiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki ( tutaj ), który nabyłam w sklepie Zagroda . Dziś przyszedł czas na przepis na domową kiszoną kapustę. Już kilkukrotnie o niego prosiliście, więc… Jest Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych(...)pierogów z kapustą i grzybami . Składniki: (Ilość można zwiększyć, bądź zmniejszyć. Dla ułatwienia podaję na 10 kg kapusty) 10 kg kapusty poszatkowanej 25 dag soli 2 dag kminku (można pominąć, ale polecam dodać) około 0,5 kg marchwi kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kamienny garnek – do nabycia w sklepie Zagroda Uwaga! Kod rabatowy 5% na garnki
Słodkie okruszkiKrokiety z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na pyszne i zawsze udane krokiety z kapustą i grzybami. Najlepsze krokiety z kiszoną kapustą i grzybami. Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety(...)kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀 Krokiety na obiad, to dobry sposób, aby wyczyścić trochę lodówkę - w naleśniki można zawinąć wiele, kwestia smaku, co lubicie najbardziej 😘😘😘😀 Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam! Oto składniki i przyprawy na krokiety z kapustą
Moja Książka KucharskaSurówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. W zależności od użytego majonezu (niektóre są słodkawe, inne zaś lekko kwaskowate), polecam opcjonalnie dodać sok z cytryny do smaku, jeśli mamy do czynienia z bardziej delikatnym majonezem. Jeśli nasz majonez jednak jest dość kwaskowaty, to sok z cytryny(...)należy pominąć. Wedle uznania można również zmniejszyć ilość majonezu, a dać więcej jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany :) Taką surówkę z białej kapusty i pora można również dowolnie modyfikować, np. poprzez dodanie do niej jabłka, kiszonego ogórka lub kukurydzy. Polecam również przepisy: Surówka z białej kapusty i marchewki oraz Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki @media (min-width:800px
Kulinarne PrzebojeCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Łazanki z boczkiem i kapustą By Piotr 13 kwietnia 2018 Łazanki z boczkiem i kapustą - po prostu, pyszne danie kuchni polskiej, które musiało znaleźć swoje miejsce na blogu. Niezawodny przepis na łazanki idealne! Składniki: makaron - 400g, łazanki boczek - ok. 200g, surowy, wędzony wędlina - ok. 150g, dowolna (opcjonalnie)* cebula(...)średniej wielkości kapusta biała - 1/2 główki koperek - 1 pęczek smalec - 1 łyżka (w przypadku, gdy boczek okaże się chudy) sól, pieprz przyprawa warzywna - 1 łyżeczka, domowej lub bio (opcjonalnie) * Można zastąpić także dobrej jakości kiełbasą. Wykonanie: Boczek i szynkę kroimy w niewielką kostkę. Boczek umieszczamy w zimnym naczyniu, stopniowo podgrzewamy i smażymy przez około 3-4 minuty aż wytopi się
COOKUJŚwiąteczna kapusta z grochem. Na ten specjał cała nasza rodzinka czeka cały rok, ponieważ w ciągu roku go nie robię. Oczywiście nie potrafię jej zrobić tak jak moja babcia ale myślę, że jest dobra. Dla mnie jest to specyficzny smak, który kojarzy mi się właśnie z tymi Świętami. Zakupy: - 1 kg kapusty kiszonej Sandomierskiej - 0,5 kg grochu łuskanego - troszkę(...)stopionej na skwarki słoniny - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Groch moczę dzień wcześniej. Kapustę kroję w mniejsze kawałki, wkładam do garnka i zalewam wodą tak, żeby nakryła kapustę. Gotuję groch osobno w wodzie, w której się moczył i leciutko solę do smaku. Kapustę gotuję do miękkości i jeśli będzie za dużo wody to ja odlewam. Później mieszam kapustę z grochem
Tanio smacznie i prostoSurówka z czerwonej kapusty Składniki: - 1/4 główki kapusty czerwonej - 1 cebula - 2 jabłka - majonez - cukier i pieprz, do smaku Zrobiłam ją dzisiaj po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo nam smakowała. Zakupy: 1/2 główki czerwonej kapusty koszt ok.1,75 zł my potrzebujemy tylko ćwiartki czyli koszt(...)cebuli koszt ok. 0,30 zł, 2 jabłka koszt ok.0,40 zł, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Ćwiartkę kapusty czerwonej szatkuję i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję tak ok. 15 - 20 min. Po upływie tego czasu przecedzam. Wsypuję kapustę do miski, jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do kapusty. Cebulę kroję w drobną kostkę, daję 1 łyżkę
Tanio smacznie i prostoczęstowano mnie wieloma. Przepraszam, że żadnego z nich nie zjadłam. Kilka nawet wyplułam i odstawiłam talerz… Bigos to nie jest dla mnie mieszanina słodkiej surowej i kiszonej kapusty. To nie jest rozpaćkana, bezkształtna jasna breja z bladymi pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem(...)też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów, w żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego
Karo in the Kitchenblogu jest już przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona(...)kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc jej kolor nie jest tak intensywny. A jej słodycz pochodzi z jabłek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 słodkie jabłka ok. 250 ml wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty. Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcjeok 250 g kapusty czerwonej kiszonej1 nieduża czerwona(...)pietruszki1 łyżka kaparów1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterkipapryka w płatkach do smaku3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia1 łyżka octu balsamicznego - lub do smakusólpieprzprzygotowanieZioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, kaparami, czosnkiem, dolać olej, ocet balsamiczny, sól i pieprz i płatki paprykowe do smaku. Smacznego
Stare GaryKotlety mielone z kapustą(czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg mięsa mielonego- jedno całe jajko- większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej- 2 duże cebule- 4 łyżki kaszy manny- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek- 1 kostki rosołowa- 0,3l wody Puree:- tyle(...)marchewki-3-5 łyżek mleka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania:1.KotletyKapustę poszatkować. Cebule pokroić w drobną kostkę . Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać. Następnie bierzemy się za uformowanie kotletów. Powinno
Gotuj Z MuzykąKrokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem(...)solą, zielem angielskim, liściem laurowym do otrzymania smaku.Później odcedzamy wodę z kapusty. Następnie całość przepuszczamy przez maszynkę i mielimy na drobno, lub bierzemy nóż i wszystko ładnie kroimy.2.Robimy naleśniki wg. PRZEPIS :http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/nalesniki-klasyczne.html . 3.Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy
Gotuj Z MuzykąGołąbki uwielbiam. Robię je na różne sposoby , niektóre z nich mieliście już okazję widzieć. Tym razem zapraszam na gołąbki z młodej kapusty. To są chyba najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego(...)bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka majeranku , pół szklanki zimnej wody , oraz 1 większa młoda kapusta . Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące liście. Trzeba uważać, żeby kapusta nie gotowała się za długo, żeby liście nie były
Codzienna kuchnia niecodziennaBoczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysł na pyszny obiad. Składniki: -ok. 1 kg surowego boczku -ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków -1/2 kg kiszonej kapusty -2-3 ząbki czosnku -1 marchewka -sól -pieprz ziołowy -przyprawa do mięs -olej Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem(...)Kapustę płuczemy, wyciskamy i dodajemy do niej tartą marchew. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i skrapiamy olejem. Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosnek i również skrapiamy olejem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty. Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem. Na środku układamy boczek
Maminek kulinarnyZapiekanka do złudzenia przypomina gołąbki, ale jest prostsza w wykonaniu i mimo wszystko inaczej smakuje. Składniki: -niewielka główka włoskiej kapusty -1/2 kg mielonego mięsa -20 dkg ryżu -2 marchewki -przyprawa do bigosu -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -olej do smażenia Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy. Kapustę nacinamy przy nasadzie liści(...)sparzamy. Wykorzystujemy całą kapustę, do ostatniego liścia. Z liści ścinamy zgrubienia. Posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony. Marchewkę kroimy w plasterki. Ryż mieszamy z mielonym mięsem i doprawiamy pieprzem, warzywkiem i pieprzem ziołowym. Farsz musi mieć wyrazisty smak. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy kapustę, aby nadać jej smak
Maminek kulinarny