Chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę. Czerwona kapusta do słoików, to sprawdzony i niezawodny sposób na pyszny oraz kolorowy dodatek do wielu dań. Samodzielne przygotowanie tej pysznej sałatki jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wszystko czego potrzebujesz, to poszatkowana kapusta, jabłka oraz cebula i nieco przypraw. Do tego bardzo prosta i skuteczna zalewa, w której sałatka(...)przetrwa wiele miesięcy! Przepisy na sałatki z czerwonej kapusty do słoików, to idealny sposób na przechowanie i zatrzymanie smaków tego pysznego warzywa. Kapustę możesz poszatkować przy pomocy robota kuchennego, mandoliny lub ostrego noża. Jeśli szykujesz dużo przetworów z kapusty, warto wówczas rzecz jasna zaopatrzyć się w szatkownicę, która zdecydowanie ułatwia życie. Do naszej sałatki z czerwonej kapusty na zimę zawsze
Kuchnia Na WypasieZapiekanka z mięsa kapusty i ryżu. Zapiekanka gołąbkowa. O tej porze roku do przygotowania tej zapiekanki wykorzystuję młodą kapustę, ale inne gatunki jak: kapusta włoska, pekińska, czy też biała oczywiście też się nadają. Moja zapiekanka gołąbkowa to tzw. gołąbki dla leniwych, podobnie jak gołąbki bez zawijania , ta potrawa jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków lub nie chcą(...)tracić czasu w zwijanie gołąbków, gdyż to trochę trwa i zabiera czas. Składniki na zapiekankę gołąbkową są takie same jak na tradycyjne gołąbki (kapusta, mięso mielone, ryż, nie daję do farszu jajka) tylko zamiast zwijać kapustę z farszem w roladki, układamy warstwowo farsz i kapustę, możemy to zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia. Mielone mięso wieprzowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMłoda kapusta ze śmietaną Młoda kapusta to symbol wiosny i pięknej pogody. To sezonowe warzywo, które posiada wiele cennych i korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Podnosi odporność, wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie. Niestety wiele osób ma złe wyobrażenia o kapuście, ze względu na to, że dawniej przygotowywane ona była z dużą ilością boczku, smalcu i tłuszczu. Kapusta wówczas zaliczana(...)była do wysokokalorycznych dań. W obecnych czasach nie gotuje się już tak tłusto, ponieważ większość osób dba o swoje ciało, zwracając uwagę na to, co je. Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się na targach czy w sklepach, warto ją wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Najbardziej popularnym daniem jest oczywiście młoda kapusta ze śmietaną , którą każdy uwielbia. Młoda kapusta
Alle Dobre!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z pomidorami Sezon na młodą kapustę w pełni! Warto go wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Młodą kapustę przygotowuje w swoim domu bardzo często, w różnych wariantach. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na młodą kapustę jak na przykład: Sałatka z młodą kapustą Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem Naleśniki z młodą kapustą(...)razem w moim domu zagościła młoda kapusta z pomidorami. Ta smaczna pomidorowa kapusta świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale także możemy ją spożywać samą z dodatkiem świeżego pieczywa. Młoda kapusta duszona w pomidorach smakuje naprawdę świetnie, szczególnie na drugi dzień, po odgrzaniu, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Jeśli jesteście miłośnikami ostrzejszych dań, możecie dodać do kapusty odrobinę chilli
Przepiski.plBigos z młodej kapusty tylko z 4 składników nie licząc przypraw. Kapusta, boczek, kiełbasa paprykowa i domowa pasta paprykowa , którą można zastąpić kupnym ajwarem. Wszystko jest tu czerwone! Nie wyobrażam sobie lata bez młodej kapusty. Mam nadzieję, że ten prosty przepis skradnie Wasze serca i podniebienie i zagości na stałe w letnim menu ? Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Dlatego(...)jest bardzo smaczny, do tego prosty i szybki w przygotowaniu. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki, warto więc korzystać póki jest! Przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty znajdziecie tutaj. Ten letni bigos z młodej kapusty różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty , ale w sezonie uwielbiam go przyrządzać gdyż przygotowuje się go błyskawicznie. Jest pikantny, pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlato to przepisy ze świeżych sezonowych owoców i warzyw. Gotowanie, pieczenie i grillowanie latem jest u mnie proste, łatwe i szybkie. Jednym z przepisów na lato jest młoda kapusta. Moje dzieci zawsze mówią kapustka. Uwielbiają to danie. Ja też lubię młodą kapustę i przyrządzam ją latem praktycznie raz w tygodniu, nie mówiąc już o gołąbkach z młodej kapusty . Młoda kapusta(...)soczystą marchewką i mnóstwem ziół duszona zaledwie przez 2o minut to pyszna przystawka na gorąco do mięsa. Moje podniebienie podbiła młoda kapusta szpiczasta, tu i ówdzie zwana stożkową. Jej niewielkie główki, to porcja akurat na czteroosobową rodzinę. Kapusta stożkowa posiada te same walory smakowe i odżywcze jak inne kapusty . Jak gotować młodą kapustę? Młoda kapusta jest delikatna i krucha, więc
codojedzeniaKiszona kapusta zasmażana to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs duszonych lub smażonych. Idealnie sprawdza się także w towarzystwie kopytek, czy też klusek (zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie ). Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę. Kapusta wychodzi słodka – bo taką najbardziej(...)lubię :) Jeśli zaś wolicie mniej słodką kapustę zasmażaną , to możecie dać np. pół łyżeczki cukru :) Niektórzy do kapusty kiszonej zasmażanej dodają również kminek, lecz ja go pomijam z tego względu, że Mąż za bardzo go nie lubi ;) Jeśli Wy zaś uwielbiacie kminek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę go dodać do kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszona kapusta zasmażana
Kulinarne PrzebojeSurówka z czerwonej kapusty, przyznam dość rzadko gości na naszym stole. Może za rzadko, bo przecież jest pyszna i zdrowa. Może to dlatego, że ciężko znaleźć małą główkę czerwonej kapusty? A może dlatego, że wymaga nieco większych zabiegów przy przygotowaniu, bo jest zdecydowanie bardziej sucha niż kapusta biała? Tak czy siak, zapraszam dzisiaj na surówkę z czerwonej kapusty. Swoją drogą(...)Śląsku, czerwona kapusta zwana jest modrą kapustą. Pięknie, nieprawdaż? Ale wróćmy do czerwonej kapusty. Ponieważ nie jest tak soczysta i lekko twardawa, więc są dwie szkoły robienia surówki. Jedna to sparzenie kapusty a druga to użycie kapusty w surowej postaci. Dzisiaj surówka z blanszowanej/sparzonej lub podgotowanej kapusty. Po wyłożeniu kapusty na sito, trzeba pamiętać, aby skropić ją sokiem z cytryny
Mieszam w GarnkuFaszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym mięsem mielonym i podać z ryżem zasmażanym z pomidorkami koktajlowymi - tak jak podaję w dzisiejszym przepisie. Wybór należy do Was. Niezależnie od tego co włożymy do środka, najważniejszym etapem jest obróbka kapusty. Dlatego zanim(...)przystąpicie do pracy warto zapoznać się z całym przepisem by mieć na uwadze cenne wskazówki. Będziemy rozbierać kapustę na warstwy i składać na powrót do pierwotnego kształtu przekładając ją mięsem :-) Składniki: nieduża główka włoskiej kapusty (wybieramy dość luźną główkę, im luźniejsza tym lepiej) 70 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jaja pieprz i sól
Poezja Smaków - blog kulinarnyJedna z najprostszych potraw świątecznych to krokiety z kapustą. Przygotowywane w ciągu roku nie smakują tak samo, wydają się jakieś takie mdłe, jałowe. Też tak macie? Usmażone na wigilijny stół są pachnące, apetyczne, jedyne w swoim rodzaju. I nie wiem z czego to wynika, może z naszego nastawienia, że podczas świąt wszystko jest wyjątkowe(...)byliśmy strasznie głodni! wszystko tak wspaniale smakowało, nie wiadomo było po co najpierw sięgać :)I nie wiem dlaczego bo nie pamiętam ze swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :)Ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mleka,1,5 szklanki zimnej wody,2 jajka,pół
Codzienna kuchnia niecodziennagłówka białej kapusty1 duże kwaśne jabłko2 średnie cebulekawałeczek słoninyocet spirytusowysólbiały pieprzcukier2 łyżki mąkiZasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty. Kapustę dosyć drobno(...)godziny, do momentu aż zmięknie. Jabłko obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na cienkie półtalarki. Następnie jabłko i cebulę dodać do kapusty i dalej dusić. Doprawić do smaku octem, solą, białym pieprzem i cukrem. Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na osobnej patelni do momentu aż zrobią się skwarki. Dodać do kapusty
Świat Domowej KuchniKapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogów. Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów z kapustą przygotować również kapustę z grzybami z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom(...)łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 listek laurowyWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitydopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów(...)Kapuśniaczki, surówki czy gotowana w całości kapusta to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe potrawy. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty póki jest :)Do ugotowania w całości najlepsze są te pierwsze, niewielkie kapustki. Gotują się szybko, a smakują niebiańsko. Wystarczy obrać główkę z pierwszych, luźnych liści i ugotować ją w wodzie z dodatkiem soli
Codzienna kuchnia niecodziennaKapuśniak z młodej kapusty... Delikatna i aromatyczna zupa. Idealne połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn. Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu. Chętni? Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty; 2 średnie marchewki; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 4 średnie ziemniaki; 2 litry wody; 3 kostki rosołowe Sól; Pieprz; Natka pietruszki. Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler, ziemniaki i kapustę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki; Pietruszkę i seler obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki
Gospodyni MiejskaPierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty(...)pieczarek; 1 cebula; 1 kostka rosołowa; Sól; Pieprz; 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek i cebuli. Okrasa: 2 łyżki oleju; 1 duża cebula. Sposób wykonania: Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez
Gospodyni MiejskaDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz(...)kiszonej kapusty; 100 g suszonych grzybów; 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym; 3 średnie cebule; 1 liść laurowy; Sól; Pieprz; 2 łyżki oleju. Dodatkowo: 1 roztrzepane widelcem jajo; Kminek do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia na kilka godzin (u mnie cała noc). Kapustę odcisnąć
Gospodyni MiejskaMoje śledzie z kapustą i grzybami Śledzie z kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 5 płatów śledzia z oleju kapusta kwaszona -400 g grzyby suszone -8 szt cebula -2 szt listek laurowy -2 szt wegeta miód -2 łyżki sok z cytryny -2 łyżki olej rzepakowy pieprz w ziarnkach PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć(...)rondla. Grzyby dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami
Kuchnia Danusijest mi najłatwiej ogarnąć bloga, zawsze to się dobrze sprawdza. Pogrzebałam, pomyślałam i postanowiłam dziś opublikować przepis na surówkę, w której największą robotę robi tak naprawdę sos. Młoda kapusta powoli zaczyna przypominać młodą kapustę. Coraz częściej rozglądam się za nią w sklepach. Ostatnio kupiłam od razu dwie główki, bo pomysłów na nią mam jak zwykle multum. Surówki, sałatki, zupy, gołąbki(...)takie i śmakie, makarony i inne bigosy. Jednym z nich była właśnie surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim. Sos farmerski to ustrojstwo pasujące do wielu sałatek i surówek. Używałam go już do wielu cudawianek z kapustą, musiałam spróbować też z młodą. I tak, wyszło dokładnie to czego się spodziewałam. Wyszedł z tego przepyszny coleslaw, który pasuje prawie do wszystkiego
KardamonovyPrzepis na pyszne wiosenne danie, czyli pierogi z młodą kapustą i pieczarkami . Pachnące pierogi z farszem delikatnej, lekko słodkiej kapusty oraz podsmażonych cebulką pieczarek w super cienkim, domowym cieście. Smaki dopełnia okrasa ze zrumienionego boczku i cebuli. Przepyszne domowe jedzenie, które z pewnością posmakuje amatorom pierogów, a wiec mamy nadzieję, że wszystkim! W naszym przepisie znajdziesz szczegóły dotyczące przygotowania ciasta(...)oraz farszu, który świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do wytrawnych drożdżówek, ciasta francuskiego oraz krokietów! Jeśli zamiennie zastosujesz okrasę z samej cebuli lub masła, pierogi z młodej kapusty i pieczarek spełnią idealnie kryteria pysznego i pożywnego dania wegetariańskiego. Pierogi zawsze powinny myć delikatne i mięciutkie, wręcz idealnie rozpływać się w ustach. Dlatego nawet najlepiej doprawiony i najlepszy farsz
Kuchnia Na WypasieBigos to potrawa przyrządzana z kapusty i mięsa. Są to oczywiście podstawowe składniki tego dania, gdyż poza nimi w bigosie znaleźć można także grzyby, śliwki, cebulę oraz przyprawy. Ja do przygotowania bigosu używam mieszanki kapusty kiszonej i kapusty świeżej, w proporcjach pół na pół. Myślę, iż większość z Was robi podobnie. Jeśli chodzi o wybór mięs, które dodać można(...)kilka dni, co najmniej przez dwa. Bigos podaję na obiad lub jako gorące danie na imprezach. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Bigos z kapusty Składniki na bigos. 80 dkg kapusty kiszonej 80 dkg kapusty świeżej 40 dkg kiełbasy wędzonej np. śląskiej 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg suszonych śliwek wędzonych 2 dkg suszonych grzybów
MeCooksCzerwona kapusta zasmażana Pyszna zasmażana czerwona kapusta, zobacz jakie to proste zrobić czerwoną kapustę na ciepło. Klasyczny przepis na modrą kapustę do obiadu. Czerwona kapusta zasmażana jak zrobić? Z czym podawać czerwoną kapustę na ciepło? Przepis na kapustę zasmażaną jest prosty, potrawa ma jeszcze jedną ważną zaletę. Kapustę czerwoną można usmażyć dzień wcześniej i przechować w lodówce. Nie traci(...)smaku, a wręcz przeciwnie czerwona kapusta do obiadu jest jeszcze smaczniejsza. Czerwona kapusta na ciepło Czerwona kapusta na ciepło inaczej mówiąc, a raczej pisząc modro kapusta zasmażana. Jest to przepis na kapustę typową dla Kuchni Śląskiej i Wielkopolskiej. Są przepisy na kapustę czerwoną z jabłkiem, rodzynkami lub innym dodatkiem. Modro w wersji podstawowej to trzy składniki plus przyprawy. Kapusta modra
Dieta moja pasjaŁazanki z kapustą to danie, które miło wspominam z dzieciństwa. Chcę Wam dziś zaproponować przepis na łazanki w wersji zdrowszej i bardziej kolorowej: z czerwoną kapustą, marchewką i jarmużem. Łazanki to danie, które kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią polską. Faktycznie, w staropolskich książkach kucharskich łazanki są obowiązkową pozycją na liście przepisów. Jednak danie to oryginalnie nie pochodzi wcale(...)lazania: “te łazanki” to inaczej “te lazanie”. Co ciekawe, wbrew popularnemu mitowi, Bona Sforza wcale nie sprowadziła do Polski włoszczyzny. Warzywa takie, jak kalafior czy kapusta pojawiły się w naszym kraju za sprawą włoskich imigrantów dużo wcześniej, zanim panowanie objęła królowa Bona. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj . Jak zrobić łazanki? Łazanki to po prostu ciasto
WiszniówkaIndyk w kapuście jest zdrowym i pożywnym jednogarnkowym daniem obiadowym. Kapusta i mięso z indyka sprawiają, że posiłek jest nie tylko sycący, ale i zdrowy. Pierś z indyka jest chudym i lekkostrawnym mięsem. Do indyka w kapuście wykorzystałam tym razem pierś, ale świetnie sprawdzi się również udziec. Jeśli użyte mięso będzie razem ze skórą, to danie stanie się również bardziej(...)kaloryczne. Połączenie kapusty z nawet nieco bardziej tłustym kawałkiem mięsa i przyprawami sprawia, że powstałe danie jest lepiej trawione. Wiadomo przecież, że jedzenie kapusty może nawet odchudzać. Z przypraw do kapusty zawsze dodaję kminek, dzięki niemu kapusta traci swoje właściwości gazotwórcze. Ostatnio również odkryłam smak kminu rzymskiego, jednak tak, jak i kminek, należy go stosować z umiarem, gdyż dodany
Kuchcik gotujeRobisz obiad mięsny i nie masz pomysłu z jaką surówką go podać? Może sięgniesz po pyszną surówkę z młodej kapusty białej. Surówka z młodej kapusty z sosem czosnkowym Biała kapusta do kupienia jest już z tego sezonu. Plusem takiej młodej kapusty jest to, iż jest ona delikatniejsza i bardziej miękka od tej, która leżakuje przez zimę. Z takiej młodej kapusty(...)tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z młodej kapusty. 50 dkg młodej białej kapusty 1 duża marchew mały pęczek natki pietruszki 1 mała papryka czerwona 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju słonecznikowego
mecooksSzukacie sprawdzonego przepisu na kapustę kiszoną z grochem? Jeśli tak to musicie wypróbować przepis, który mam dla Was w poście poniżej. Kapusta kiszona z grochem Gotowana, kiszona kapusta z dodatkiem grochu jest u mnie w domu jednym z obowiązkowych dań na wigilijnym stole. Niektórzy zamiast grochu sięgaja po grzyby. Ja z grzybami podaję barszcz biały pewnie dlatego też nie chcę(...)dodawać również i do kapusty. Do przygotowanej przeze mnie kapusty nie robię ani zasmażki ani nie podbijam jej w żaden inny sposób mąką. Serwuję ją jedynie okraszoną masłem z cebulką. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne
mecooksPlanujesz zrobić na Święta danie z kapustą kiszoną i nie wiesz co miałoby to być? Może skusisz się na kruche ciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym? Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami. Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty(...)kiszonej, które dostałam od mamy. Wystarczyło mi akurat na ciasto i na inne danie z kapustą kiszoną właśnie, na które wkrótce opublikuję dla Was przepis. Moja mama kisi kapustę z dodatkiem marchewki i kminku. Pamiętam, że dawno, dawno temu nie dodawała do kiszenia kapusty żadnego z tych składników, ale ostatnimi laty trzyma się tylko i wyłącznie wariantu z marchewką
mecooksmoim domu rodzinnym, nie wiem czemu, ale nie robiło się łazanek, przynajmniej w takiej formie, z dodatkiem kapusty i grzybów dowolnego rodzaju. Łazanki o ile były używane, lądowały w zupie. Czemu? Nie wiem. Szkoda, bo łazanki jako danie, tak naprawdę poznałam dopiero po przeprowadzce do Krakowa. W grudniu, przed Świętami, mieliśmy z mężem taką łazankową jazdę, w oczekiwaniu na pierogi(...)kapustą i grzybami, że jedliśmy łazanki coś koło 5 dni z rzędu. Łazanki z pieczarkami, łazanki z kapustą i pieczarkami aby zakończyć łazankami z kapusta i suszonymi grzybami. Dzisiaj łazanki z kapustą i pieczarkami oraz dodatkiem boczku. Możecie spokojnie je robić bez boczku, bo ten boczek to taki mój wymysł na wykorzystanie resztek wędliny. Ja do łazanek dodaję kapustę kiszoną
Mieszam w Garnkublogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały(...)dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty(...)smażenia (ok. 50 g)sól pieprzCiasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości
Słodka Stronaprawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka tartałyżka olejusól, pieprzNa ciasto:150 g mąkigorąca woda (ok. 80 stopni)sólPrzygotowanie:Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W mniejszym garnuszku umieszczamy grzyby zalane wodą. Do kapusty dolewamy wodę od niej (jeśli(...)jest mało to dolewamy trochę zwykłej) i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy pilnując by na dnie cały czas była woda, a kapusta się nie przypaliła. Grzyby gotujemy ok. 30 minut aż zmiękną. Następnie siekamy je dosyć drobno i wraz z wodą z gotowania dodajemy do kapusty. W międzyczasie na łyżce oleju smażymy cebulę posiekaną w drobną kostkę i także
Zakręcony Widelecbulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig.Nie chcialabym przynudzać,ale jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest stosowany jako naturalna maść(...)stronę.Mięso jest ponoć wówczas niezwykle mięciutkie.Dziesieć minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i w temperaturze 200°C i dopiec uda , tak by skóra stała się chrupiącaPrzygotowanie czerwonej kapusty duszonej w cydrze:Muszę przyznać,że to najlepsza czerwona kapusta jaką jadłam.Niezwykle delikatna w smaku i winna.Dzięki duszeniu w cydrze nie wymagała dodatku octu.Goździki nadały jej charakterystycznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam dzisiaj na pyszną i bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z ziemniakami, mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Przepis na zapiekankę znalazłam u Agaty na blogu. Nie trzymałam się dosłownie przepisu jak ją przygotowywałam. ale nie sądzę, żeby wpłynęło to znacznie na jej smak. Wykorzystałam -do przygotowania jej- już ugotowane ziemniaki, z których miałam przygotować coś innego ale ostatecznie zmieniłam zdanie(...)zamiast obgotowania kapusty to ją przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:)Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustąSkładniki :mięso mielone- najlepiej
UgotujmyTo.plMiękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz(...)cukru łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie
Smakowity Blog Kulinarny