kapustą - 16768 przepisów (strona:7/1118)

Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku 75

Poznaj sprawdzony przepis na gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem zarumienione w piekarniku. To danie na które czekam cały rok. Pyszny farsz z mięsa, ryżu i cebulki zawijam w liściach młodej kapusty, zalewam wywarem i piekę. Podaję polane sosem pomidorowym. Liście młodej kapusty są elastyczne, nie pękają i łatwo się zwijają. Gołąbki z piekarnika są miękkie i wbrew(...)pozorom szybkie w przygotowaniu. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Ilość porcji gołąbków zależy od wielkości użytych główek kapusty. U mnie wyszło ponad 20 pysznych gołabków. 2 główki młodej kapusty (ewentualnie 1 duża) 1 kg mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 jajk0 200g ugotowanego ryżu 2 cebule średniej wielkości przyprawy do smaku: 2-3 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki świeżo

Ania gotuje
KUCHENNA APTEKA #23 - KAPUSTA KISZONA 49

Kapusta kiszona w kuchni polskiej gości od bardzo dawna i stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań. Jednak warto mieć też na uwadze, że ta zwykła kiszona kapusta, którą znamy od dziecka ma wiele właściwości zdrowotnych, bo to bogactwo witamin i minerałów. Powstaje ona w procesie fermentacji mlekowej, podczas której cukry zawarte w kapuście przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym(...)związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Proces kiszenia zachodzi na skutek działalności bakterii mlekowych. I to właśnie dzięki bakteriom kwasu mlekowego kapusta kiszona ma dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacnia odporność organizmu. Warto wiedzieć, że w sklepach coraz częściej kapustę kiszoną zastępuje kwaszona, która ma niewiele wspólnego z kiszonkami... Pamiętajmy - kiszonki to najlepszy probiotyk i powinny się

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne 52

Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i podsmażoną cebulką. Pyszne wigilijne pierogi z kapustą. Jak się robi pierogi z kapustą i grzybami - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam(...)składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na pierogi z kapustą: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli farsz na pierogi z kapustą i grzybami: ok. 0,5 litra kwaszonej kapusty 4 kapelusze suszonych grzybów (najlepiej borowików) 1 szklanka mleka do namoczenia

Moja Książka Kucharska
Młoda kapusta – szybki przepis na młodą kapustę 57

Młoda kapusta… uwielbiam, podobnie jak botwinkę, dymkę i wszystko co wiąże się z wiosną i rozkwitającymi kolorami straganami na bazarkach. Każdy tydzień wiosny przynosi praktycznie coś nowego I jak tu nie czekać z wywieszonym językiem? Dzisiaj zapraszam na młodą kapustę w wersji ekspresowej. Robi się ją naprawdę szybciutko. To taka kapusta, jaką robił mój tata i jaką pamiętam(...)dzieciństwa. Z młodymi ziemniaczkami, górą kopru, prawdziwym zsiadłym mlekiem…no dobra i czasem chrupiącym mieloniaczkiem Młodych kapust w swoim życiu jadłam wiele, a raczej wykonań młodych kapust, bo tutaj podobnie jak przy bigosie, co gospodyni, to inny przepis. Ja nie upieram się, że moja kapusta jest najlepsza, ale jest z tych lżejszych, szybka do zrobienia i po prostu smaczna

Mieszam w Garnku
DOMOWA KISZONA KAPUSTA Z BURAKIEM 97

naszej kuchni ostatnio bardzo kapuściano. Wczoraj umieściłam przepis na surówkę z kapusty czerwonej, a dziś dzielę się naszym domowym hitem - kiszoną kapustą z buraczkiem. Specem od fermentacji w naszej rodzinie jest mój mąż. Oprócz kiszonej kapusty zajmuje się też przyrządzaniem kambuchy (przepis wkrótce). Osobiście zajmuję się kiszeniem jedynie ogórków i to tylko w sezonie ogórkowym. Moje zapasy się dawno skończyły(...)więc o zdrową florę bakteryjną naszych jelit dbają teraz "mężowe" kiszonki. Nasza córka potrafi zjeść na raz pół litrowego słoika kiszonej kapusty z buraczkiem i prosi o więcej. Zachwyt tak małego dziecka nad domową kiszonką jest chyba najlepszą motywacją do jej przyrządzania. Pamiętajmy, że większość takich ze sklepu nie jest fermentowana, lecz kwaszona w occie i pasteryzowana, co pozbawią

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 259

Bigos z wielką ilością kiszonej kapusty, z niewielkim dodatkiem białej kapusty, z sezonowymi warzywami okopowymi oraz z jabłkami. Wyśmienity, kwaśny, bardzo aromatyczny. Jest to bigos bez grama tłuszczu, bardzo zdrowy, esencjonalny dzięki zgrillowanym warzywom, z przebijającą nutą słodyczy, a to za sprawą dodanych jabłek. Z duża ilością przypraw. Na jesienne czy zimowe dni jest idealny, świetnie rozgrzewa od wewnątrz(...)już wyziębione postem organizmy. Można jeść go przez cały dzień, ja raz zrobiłam sobie bigosowy dzień, i to bez żadnych rewolucji żołądkowych dzięki dużej ilości kminu rzymskiego. Kapusta zarówno biała, jak i czerwona, stanowi bogate źródło witamin C, E i K oraz potasu. Zawiera beta - karoten, błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Kapusta zawiera dużo indoli, substancji

Naturalna Kuchnia
Łemkowska kapusta duszona z kminkiem 77

Dzisiaj kolejny raz będę próbowała Was przekonać do prostych tradycyjnych potraw Podkarpacia. Kapusta duszona z kminkiem jest daniem łemkowskim, ale jadało (i jada) się ją na całym Podkarpaciu. Taką kapustę znam z domów moich ciotek i mojej babci. Niemal identyczny przepis można znaleźć również wśród przepisów Terezy Kyszczak w  „Tradycijni łemkiwśki strawy”. Polecam jako dodatek do mięs, albo(...)przykład do hreczanyków (przepis na nie już wkrótce na blogu). Składniki: 1 kg kapusty kiszonej (niżej info dlaczego kiszonej, a nie kwaszonej) 2 cebule 3 łyżki masła 3 łyżeczki kminku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku Kapustę wypłukać pod zimną, bieżącą wodą, odcisnąć i pokroić nieco drobniej. W garnku z grubym dnem zagotować około 2 szklanki wody

Trzeci talerz
Kapusta z grochem i grzybami 157

Kapusta z grochem i grzybami... Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta. Dodatek grochu i suszonych grzybów. Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 2 cebule; 200 g grochu łuskanego; 125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli; 1 łyżeczka cukru; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; Sól(...)moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolać trochę wody). Ugotowane grzyby odcedzić (wywar z gotowania grzybów zostwaić) i pokroić.  Kapustę przepłukać (jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać), odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, ugotowane grzyby i gotować na małym

Gospodyni Miejska
Kapusta z pomidorami i koperkiem 15

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem to propozycja na bardzo szybki i smaczny obiad wegetariański. Kapustę z pomidorami można przygotować z kapusty młodej, włoskiej, pekińskiej, a także w późniejszym sezonie z białej. Lekka, bezmięsna potrawa na szybki i smaczny obiad. Co zrobić z kapusty na obiad? Pomysłów jest wiele, kapusta zasmażana, kapusta z koperkiem, kapusta z grochem. Jednak korzystając(...)sezonu polecam szybkie, lekkie potrawy wegetariańskie i bezglutenowe z młodej kapusty. Jak ugotować kapustę z pomidorami i koperkiem? Co w poniedziałek na szybki obiad? Kapusta z koperkiem Młoda kapusta i koperek to tandem doskonały. Bezmięsne potrawy z kapusty i koperek idealnie do siebie pasują. Kapusta i aromatyczny koperek który podkreśla wiosenne smaki warzywa. Jeśli mamy ochotę na lekki i szybki

Dieta moja pasja
Młoda Kapusta ze Śmietaną i Koperkiem 174

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem Pojawienie się młodej kapusty na targach i w marketach jest oznaką nadejścia wiosny. To bardzo smaczna potrawa wiosenna, którą warto przygotować w swoim domu, puki sezon w pełni. Młoda kapusta to sezonowe warzywo, które posiada wiele cennych właściwości. Podnosi odporność, korzystnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie, dlatego też warto(...)wprowadzić do swojej diety. Wielu osobom kapusta kojarzy się z dodatkiem dużej ilości tłuszczów, boczku i innych zasmażek. Jak to moja babcia mówiła, kapusta dużo tłuszczu przyjmie W dzisiejszych czasach już nie jadą się tak tłusto, jak dotychczas, a większość osób zwraca uwagę na to, co je. Kapusta, którą przygotowałam, jest bardzo smaczna, duszona na wodzie z dodatkiem cebulki smażonej

Przepiski.pl
Tortille z falafelem i surówką z czerwonej kapusty 12

Surówka z czerwonej kapusty wspaniale pasuje do dań typu: zdrowy fast food. Jest bardzo pożywnym składnikiem, z mnóstwem dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Zapraszam Was dziś na tortillę z surówką z czerwonej kapusty, która nasyci, odżywi i wzmocni nasze zdrowie. Czerwona kapusta to warzywo, które nie jest tak popularne, jak na to zasługuje. Dlatego ja, w ramach akcji KALENDARZ SMAKÓW(...)zamiar docenić tę piękną główkę kapusty W tym tygodniu głównym motywem przewodnim moich przepisów będzie właśnie kapusta . To warzywo zimowe, które w styczniu i lutym warto jeść. Serię rozpoczynam od przepisu na czerwoną kapustę, która jest królową wszystkich gatunków kapusty. Czerwona kapusta – przepis na zdrowie Swój purpurowy kolor kapusta czerwona zawdzięcza antocyjanom. Są to związki polifenoli, które mają działanie

Wiszniówka
Kwaśnica zupa góralska 22

Najlepsza zupa góralska z kiszonej kapusty  czyli kwaśnica na żeberkach z ziemniakami🥔🥔. Sprawdzony przepis, to pożywna, rozgrzewająca kwaśnica góralska, zupa z którą każdy sobie poradzi. Różne kwaśnice jadłam, z różnych przepisów góralską zupę gotowałam🍲. Jednak najlepsza kwaśnica była w Milówce w hotelu Tycjan. Kwaśnica według przepisu Pani Ireny Golec jest bezkonkurencyjna. Niby prosta góralska zupa, a tyle w niej(...)smaku, że każdy fan kiszonej kapusty będzie zadowolony. Dlatego  dzisiejszy przepis to kwaśnica góralska Golców. Jak zrobić kwaśnicę? Jak przyrządzić kwaśnicę? Jak smakuje kwaśnica? O tym trochę dalej. Kwaśnica z włoszczyzną czy bez? I tu zaczynają się schody z kwaśnicą. Bo co przepis na góralską kwaśnicę to masa komentarzy, że nie tak się gotuje, a to nie taki skład

Dieta moja pasja
Pieczone gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 18

Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 110 kcal Najlepsze gołąbki z mieloną wieprzowiną i ryżem, w białej kapuście, polane pikantnym pomidorowym sosem. Tradycyjny przepis na gołąbki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GOŁĄBKI 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 100 g ryżu długiego (1 torebeczka) 2 niewielkie żółte cebule(...)oleju rzepakowego grubo mielony czarny pieprz i sól 1 główka płaskiej białej kapusty do gołąbków SOS POMIDOROWY 300 g pomidorów w puszcze 2 chochelki rosołu dużo mielonego czarnego pieprzu, sól i cukier 1 łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: GOŁĄBKI W rondelku zagotuj wodę i we wrzątku ugotuj torebeczkę ryżu przez 12 minut. Obie cebulki obierz z łupiny

ProstePesto.pl
Surówka z kapusty – najprostszy przepis 12

Najprostsza i najzdrowsza surówka z kapusty warzywno-owocowa, którą zrobisz w 10 minut. Pyszna, soczysta, chrupiąca i słodka. Surówka z kapusty! Kto jej nie jadł? Każdy jadł, bo to przecież królowa niedzielnych obiadów, dodatek niezastąpiony do schabowych, kurczaków i innych miejsc. Rzecz prosta, bardzo zdrowa, ale chyba nieco zapomniana. Dzisiaj modnie jest jeść kimchi, ale zwykłą kapustę kiszoną to już(...)bardzo. Polecamy super prosty przepis na surówkę z kapusty z dużą ilością marchwi, jabłka i mandarynki. Kapusta jest tu właściwie dodatkiem, jednak najważniejszym. Surówkę z kapusty robi się prosto i szybko: szatkujesz składniki na tarce, mieszasz, dodajesz do przesiekanej kapusty, doprawiasz oleje, solą, czasem cukrem. Smak surówki z kapusty zależy od jakości kapusty właśnie. Nie ma co ukrywać – najlepsza

Niedzielny kucharz
Kiszona czerwona kapusta 13

Podobno kapustę powinno się kisić do 1 listopada. Wielokrotnie o tym czytałam. Dziś jest parę dni po tym terminie, a kapusta w słoiku radzi sobie całkiem dobrze. Pachnie i smakuje też ok. Nastawiłam ją 4 dni temu i wszystko idzie w dobrym kierunku. Zobaczymy za parę dni (tfutfu). Pierwszą kapustę ukisiłam jakiś miesiąc temu. Oesu… wyszła przepyszna. Może(...)kwestia szczęścia, może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupa

Kardamonovy