kapustą - 16768 przepisów (strona:6/1118)

Jesienne przepisy – kapusta po szwedzku 251

Jesień w pełni. Jest chłodno i słonecznie. Gotuję sezonowo, więc jesienne przepisy często zawierają kapustę. Kapusta po szwedzku to biała biała kapusta, którą smaży się na maśle aż się zrumieni i przybierze złoty kolor. Dlatego Szwedzi nazywają to danie brunkål co w dosłownym tłumaczeniu oznacza brązowa kapusta. Szwedzi przyrządzają brunkål głównie na święta. My Polacy jadamy kapustę zdecydowanie częściej. Osobiście(...)bardzo lubię kapustę pod każdą postacią i wszystkie jej rodzaje.Często przyrządzam surówki z modrej kapusty . Kiedy pojawia się w sklepach brukselka to jestem najszczęśliwsza pod słońcem, bo przepadam za nią niesamowicie. Jesienią dominuje u mnie włoska i biała kapusta. Kapusta z zasmażką jest świetną przystawką do mielonych kotletów. Często przyrządzam surówkę z białej kapustyKapusta po szwedzku

codojedzenia
Domowa kiszona kapusta 34

Domowa kiszona kapusta jest zdrowa, tania i bardzo smaczna. Najzdrowsza i najłatwiejsza chyba do zrobienia surówka na zimę. Kiszona kapusta stanowi również podstawę wielu dań i większość z nas ją bardzo lubi. Jeśli chcemy ukisić większą ilość kapusty najlepiej zrobić to w kamiennym naczyniu i dopiero jak się ukisi przełożyć do słoików. U mnie niestety nie ma zbyt dużo miejsca(...)przechowywanie kapusty, dlatego co pewien czas kiszę ją od razu w słoikach. Do kiszenia wybierać należy dojrzałą kapustę o mocno ściśniętych liściach na główce. Do kapusty oprócz kminku można dodać kilka ziaren ziela angielskiego i ze 3 listki laurowe, chociaż kapusta ukiszona z samą marchewką jest również bardzo smaczna. Kiszona kapusta jest cennym źródłem witaminy C i powstającego w procesie

Gotuj w domu
Duszona kapusta na zimę 52

Duszona kapusta na zimę - przepis z miesięcznika Moje Gotowanie. Bardzo długo szukałam przepisu jak zrobić młodą kapustę na zimę. Słyszałam, że można pasteryzować duszoną białą kapustę i nie dawało mi to spokoju - musiałam spróbować. Młoda kapusta pasteryzowana na zimę, na którą przepis znalazłam w starym wydaniu miesięcznika Moje Gotowanie, jest świetnym patentem na szybki obiad lub dodatek do obiadu. Pomimo(...)zrobiłam ją po raz pierwszy, to nieco zmodyfikowałam przepis na duszoną kapustę do słoika. Masło zastąpiłam  olejem, dodałam liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i mielony kminek. Po napełnieniu słoików na wierzch wlałam po łyżce oleju, aby kapusta nie obsychała. Duszona kapusta do słoika przypomni nam zimą smaki lata i zaoszczędzi sporo czasu, kiedy nabierzemy ochoty na schabowego z kapustą

Cztery Fajery
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem 54

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem to jedno z naszych ulubionych dań i podobnie jak gołąbki z kaszą lub ryżem czy chłodnik z botwiny , klasyka kuchni polskiej. Taką kapustę robiła moja babcia i mama, jednak najlepszą kapustę z pomidorami i koperkiem przyrządza mój Tata. Kiedy tylko na lokalnych bazarkach pojawiają się pierwsze główki kapusty, nie możemy sobie odmówić tego smakołyku(...)Młodą białą kapustę przygotowujemy bardzo często i na wiele sposobów. Jeśli ma być dodatkiem do kotletów mielonych lub schabowego trzymamy się klasycznego przepisu, ale jeżeli ma stanowić danie główne do młodej kapusty z pomidorami dodajemy podsmażony boczek i zagęszczamy ją zasmażką. Bez względu na to jak ją przyrządzimy, młoda kapusta, pozostaje niezmiennie jednym z naszych ulubionych dań na lato. Kapustę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z kapustą i grzybami 70

Pierogi z kapusta i grzybami są obowiązkowe na wigilijnym stole , kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy(...)wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty  listek laurowy ziele angielskie pieprz  sól

Apetyczna babeczka
Kiszona kapusta z jabłkiem, marchewką i buraczkami 106

każdy ma miejsce na wielką beczkę z kiszoną  kapustą, i ja również do tych osób należę. Ale za to mam gliniany garnek w którym mogę ukisić jakieś 5-6 kg białej kapusty. Myślę, że każdy z Was wygospodaruje miejsce na duży słój, wiadro czy gliniany pojemnik, aby zrobić sobie domową, pyszną kiszoną kapustę, która jest bardzo zdrowa(...)dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny. Domowa kapusta jest idealna na surówki, bigos czy kapuśniak, a jej smak jest o niebo lepszy od gotowych produktów sklepowych. Składniki: 6 kg białej kapusty 2 buraki ćwikłowe 60-70 dag cebuli 50 dag marchwi 1 jabłko, najlepiej szara reneta 4 łyżki soli gruboziarnistej 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego

Apetyczna babeczka
Surówka z białej kapusty i pora 21

Prosta surówka obiadowa w 15 minut, z białej kapusty, marchewki, jabłka i pora. Szybka surówka z kapusty to sprawdzony przepis na klasyczny dodatek do potraw mięsnych i nie tylko. Jak zrobić surówkę z białej kapusty? To bez wątpienia jedna z najłatwiejszych w przygotowaniu surówek. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać pokrojonego pora, starte jabłko i marchewkę. Składniki połączyć jogurtem naturalnym i doprawić(...)smaku. Surówka z białej kapusty, marchewki i pora jest bez wątpienia bardzo przez nas lubiana. Podobnie jak surówka z kiszonej kapusty, jest bardzo często serwowana do obiadu. Ale równie często bierzemy ją do pracy. Surówka z kapustą i marchewką jest również niejednokrotnie bazą do pysznych sałatek. Wystarczy do składników dodać na przykład wędzonego kurczaka i odrobinę majonezu. Powstaje prosta

Kuchnia Na Wypasie
Szybka kapusta kiszona 28

Kapusta kiszona przygotowana w tradycyjny sposób potrzebuje nieco czasu na ukiszenie. W tymże czasie możemy się jednak nadal cieszyć smakiem kiszonej kapusty, zrobionej w nieco inny sposób. Szybka kapusta kiszona możliwa jest do spożycia już po zaledwie kilku godzinach. Do zrobienia szybkiej kapusty kiszonej poza kapustą potrzebny jest ocet, woda oraz kilka przypraw. Kapustę należy pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami(...)odstawić do lodówki na kilka godzin. Szybko, prawda? Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kapusta kiszona Składniki na kapustę kiszoną. 1,4 kg czerwonej kapusty 4 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżki soli 3 łyżki cukru kryształu 500 ml octu jabłkowego 1 l przegotowanej, zimnej wody 4 liście laurowe 3-y centymetrowy kawałek imbiru

MeCooks
Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami 78

Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami to pyszna propozycja na obiad, nawet niedzielny. Robi się je dość szybko i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, więc z pewnością udadzą się każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić roladki schabowe z farszem z młodej kapusty? Do wykonania takich roladek schabowych z młodą kapustą wystarczy 1/3 małej główki tejże kapusty. Z pomidorów polecam(...)szczególnie malinowe, gdyż idealnie się komponują z młodą kapustą. Należy wybrać bardziej mięsiste pomidory niż wodniste. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami – Składniki: 4 plastry schabu bez kości (ok. 380 g) 1/3 główki małej młodej kapusty – ok. 340 (waga samych liści po poszatkowniu – ok. 240 g) 1 litr wody + 1 płaska łyżeczka wody

Kulinarne Przeboje
Kapusta z grochem 88

Kapusta z grochem Zapraszam na kolejną wigilijną potrawę, tym razem przygotowałam  kapustę z grochem . Odkąd pamiętam taka kapusta gościła na wigilijnym stole mojej babci, była niezwykle smaczna, kwaskowa i z dużą ilością grochu. Dziś postanowiłam odwzorować smak dzieciństwa i zrobić pachnącą i aromatyczną kapustę z dużą ilością grochu. Muszę przyznać, że wspaniale mi się to udało, choć wydaje(...)się, że kapusta była nieco bardziej kwaśna od tej babcinej. Kwaśność kapusty można oczywiście dostosować do własnych preferencji, mniej lub bardziej dokładnie ją płucząc.  A czy na Waszych wigilijnych stołach gości kapusta z grochem? Jeżeli nie kapusta to jakie inne potrawy serwujecie na Wigilię? Podzielcie się swoimi tradycjami, ponieważ jestem bardzo ciekawa, gdyż wiem że w różnych regionach Polski

Codzienne Gotowanie
Łazanki z kapustą 80

Łazanki z kapustą, to typowo domowa potrawa, w restauracyjnym menu nie występująca, ewentualnie serwują ją bary mleczne. Znają ją chyba wszyscy, ale dla porządku dodam, że łazankami nazywa się makaron jajeczny pokrojony w duże kwadraty, prostokąty lub romby (kształt nie ma znaczenia:) Jeśli ugotujemy dobrej jakości kapustę z grzybami lub pieczarkami, dodamy domowy makaron, solidnie przyprawimy, to powstanie pyszne, proste(...)Można kupić gotowy makaron łazanki, ale ten domowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Domowy makaron nie musi być przygotowany bezpośrednio przed zmieszaniem z kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce (do całkowitego wyschnięcia), przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Łazanki podaje się z kapustą kiszoną, słodką kapustą

Codziennik Kuchenny
Wigilijna kapusta z grzybami 97

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki1(...)suszonych grzybów1 cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki masła1 łyżka mąkiprzygotowanieGrzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać

Stare Gary
Pierogi z Kapustą i Grzybami 270

Pierogi z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny codzienny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych grzybów to idealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z kapustą i grzybami to niezwykle smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć w szczególności podczas Wigilijnej kolacji(...)Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastęPierogi z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy

Słodka Strona
Łazanki z Kapustą i Grzybami 155

Łazanki z kapustą i grzybami to danie, którego smak kojarzy się głównie z Wigilią Bożego Narodzenia. Poniższy przepis na farsz składa się z gotowanej kapusty i przepysznych aromatycznych grzybów leśnych.Przygotowanie farszu jest pracochłonne jednak smak łazanek z kapustą i grzybami jest wyjątkowy i z pewnością warto przygotować je w naszych domach.Łazanki z Kapustą i Grzybami - Składniki:farsz(...)nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sól pieprz500 g makaronu łazankiduża cebula + masło na omastę Łazanki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy

Słodka Strona
Krokiety z kapustą 85

razem będzie bez szaleństw bo przecież Święta na wyjeździe… ale przecież są potrawy bez których ABSOLUTNIE nie wyobrażam sobie ŚWIĄT…. I tak oprócz barszczyku, śledziowych wariacji, uszek, kapusty z grzybami, grochu to obowiązkowo na wigilijnym stole muszą też być krokiety z kapustą i grzybami. Podane tutaj proporcje na krokiety są duże ponieważ zawsze licznie zasiadamy do stołu(...)nawet kilka sztuk zostanie to na pewno i tak się nic nie zmarnuje…Krokiety z kapustą – składniki:Naleśniki (ok. 16 sztuk):ok 2.5 szklanki mąki1 szklanka mleka1 szklanka wody3 łyżki oleju2 jajka1/2 łyżeczki soliWszystko zmiksować (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) i smażyć na rozgrzanej patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały.Farsz

UgotujmyTo.pl