Kozia broda czyli kawałki młodej kapusty usmażone w panierce z jajka i bułki tartej to pyszny pomysł na wiosenne danie. Robi się bardzo szybko, a jest bardzo smaczna, chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Polecam wypróbować ją, kiedy sezon na młodą kapustę w pełni, na pewno nie będziecie żałować. Pomysł na danie podsunęła mi teściowa, u której w rodzinie(...)było ono bardzo popularne. Dlaczego jednak nazywano panierowaną kapustę „kozią brodą” nie mam pojęcia. Z czym podać kozią brodę? Kapusta w panierce może stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie młodych ziemniaków, koperku i jajka sadzonego. Pasuje również do pieczonego kurczaka czy ryby. Mizeria z ogórków też będzie świetnym dodatkiem. Składniki na kozią brodę
e-PrzepisyKulinarneRozpoczął się sezon na młode warzywa w tym na młodą kapustę. Bardzo lubię przygotowywać surówki i sałatki na bazie kapusty z dodatkiem ulubionych warzyw. Mieszam je z olejem, oliwą bądź niewielką ilością majonezu, Dzisiejszy przepis na wiosenną sałatkę z młodej kapusty jest właśnie z majonezem, który z powodzeniem możesz zamienić np. na łyżkę oliwy z oliwek bądź jogurtu naturalnego. Surówka(...)młodej kapusty i kukurydzy idealnie pasuje do dań mięsnych czy do mięsa z grilla. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiosenna surówka z młodej kapusty kukurydzą – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 2 średnie marchewki pęczek pietruszki 100 g kukurydzy z puszki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka majonezu 2 łyżeczki cukru pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle
To Musisz WiedziećKapusta czerwona do słoików Przetwory z czerwonej kapusty idealne na zimowe zapasy. Kapusta czerwona do słoików może być wykorzystana jako sałatka do obiadu, można ją także zasmażać. Jak zrobić czerwoną kapustę do słoików wielu zastosowań? Sprawdzony przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej kapusty. Kapusta czerwona do słoików na zimę bez jabłka, prosty sprawdzony przepis. Czerwona kapusta na zimę(...)Kapustę czerwoną do słoików na zimę można przygotować na kilka sposobów. Może to być czerwona kapusta z jabłkiem lub bez jabłka. Można zrobić czerwoną kapustę kiszoną, a także kapustę z octem lub bez. Mniej popularna od tradycyjnej czerwonej kapusty z jabłkiem jest czerwona kapusta ze śliwkami, ale o tym innym razem. Jak zrobić czerwoną kapustę bez jabłka ? Zapraszam
Dieta moja pasjaMłoda kapusta na krótko z boczkiem i koperkiem spowita w delikatne kremowe masełko to jedno z tych dań które w sezonie chce się jeść najczęściej. Jednak nie o tym daniu ta rozprawka. Dziś tortilla z szarpanym kurczakiem i sałatką z młodej kapusty. Jest to ta kolejna wersja młodej kapusty gdzie wprost, nie można się od niej oderwać. Kapustę drobno siekam(...)TACOS Z INDYKIEM QUESADILLAS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – ŁĘŻNIE ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE Tortilla z szarpanym kurczakiem i sałatką z kapusty: – Zupa dla amatorów szparagów – Smaczna, prosta i szybka
globuskulinarnyKapustę kiszoną przygotowuje się z drobno poszatkowanej kapusty, którą zasala się sporą ilością soli i odstawia do fermentowania. Muszę Wam powiedzieć, iż kapusty kiszonej próbowałam w kilku już krajach i smakowała ona zupełnie inaczej w każdym z nich. U siebie w domu z kapusty kiszonej robię bigos, surówki, zupy, pierogi, paszteciki, krokiety, kruche ciasta oraz kotlety, w których łączę kapustę(...)ziemniakami. Przepis, który znajdziecie poniżej to przepis na surówkę z kapusty kiszonej , którą połączyłam z kiszonym ogórkiem i jabłkiem. Mi osobiście takie połączenie ogórka i kapusty z jabłkiem bardzo odpowiada. Tę surówkę podaję jako dodatek do praktycznie każdego rodzaju mięsa. Spróbujcie. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka z kapusty Składniki na surówkę z kiszonej
MeCooksPostna kapusta z grzybami była i jest tradycyjną potrawą wigilijną . Kiedyś zgodnie z wierzeniami jedzenie jej zapewniało zdrowie, siłę i pomyślność. Nieco bogatsza wersja tej klasycznej potrawy zawierała w składzie masło. Święta Bożego Narodzenia 2020 też nie mogą się odbyć bez kapusty z grzybami. Kapustę można przygotować nieco wcześniej, ponieważ znakomicie przechowuje się zapasteryzowana w słoikach lub mrożona. Kapusta(...)powstaje z nich prawdziwa eksplozja smaku. To niewątpliwie zestaw z którego można stworzyć pyszną potrawę, która jest nie tylko samodzielnym daniem, ale również znakomitym dodatkiem do tłustych, świątecznych mięs. Kapusta z grzybami to także idealny farsz do wigilijnych pierogów. Ludność polska jest wyjątkowo przywiązana do tradycji i bardzo chętnie ją celebruje. Czas świąteczny, to wyjątkowy okres, w którym tradycyjne, swojskie
Kuchnia Na WypasieSteki z kapusty to jedno z najdelikatniejszych pieczonych dań warzywnych. Kapusta rozpływa się w ustach, uwalniając aromat pysznego dresingu. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Steki z kapusty? Na takie hasło tradycyjnemu amatorowi steak house’ów odechciewa się żyć. A jednak gdyby wyszedł poza kulinarną i nazewniczą konserwę, przekonałby się, że jest to danie wybitne! Tak jest(...)cienia przesady. Pieczone steki z kapusty to danie, które możesz spokojnie podać na proszony obiad. No chyba, że planujesz zaprosić teściów, no to może lepiej postaw na steki z polędwicy. Jeśli jednak masz znajomych, których horyzonty kulinarne sięgają dalej niż schabowy z kapustą, postaw na kapustę, ale w formie steków. Nawet nie pytaj czy gość lubi kapustę – polubi,. My niedawno
Niedzielny kucharzDietetycy zalecają codzienne picie szklanki soku z kiszonej kapusty. Napój, który jest podany w poście poprawi pracę jelit, wzmocni odporność oraz wspomoże przyswajanie witamin i minerałów ze spożywanych pokarmów. Jakie są właściwości kapusty kiszonej i soku z kiszonej kapusty? Jak poprawi się twoje zdrowie dzięki codziennemu spożywaniu soku z kapusty? Sprawdź w dalszej części artykułu(...)kiszonej kapusty powstaje w procesie fermentacji kapusty. Pokrojoną kapustę zasypuje się solą, która dzięki zawartości kwasu mlekowego konserwuje kapustę, dzięki czemu można ją długoterminowo przechowywać. Pozytywne właściwości kiszonej kapusty: 1) Naturalne probiotyki – sok z kiszonej kapusty hamuje wzrost bakterii jelitowych oraz sprzyja wzrostowi dobrych bakterii. Kapusta kiszona zawiera enzymy, które pomagają w lepszym wchłanianiu składników odżywczych. Pomaga w problemach
To Musisz WiedziećMłoda kapusta z pomidorami i kurczakiem to pomysł na szybki i pyszny wiosenny lub letni obiad. Danie jest niezwykle aromatyczne, a połączenie kapusty, pomidorów i koperku w sosie śmietanowym bardzo udane i z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Danie podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniakami. [embed]https://youtu.be/zlxHJbbH_p4[/embed] Składniki na młodą kapustę z pomidorami i kurczakiem: główka młodej kapusty(...)minut. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut, po tym czasie obieramy ze skórki, która będzie łatwo schodzić i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, koperek drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pierś z kurczaka i cebulę. Oba składniki podsmażamy, aż się zarumienią. Następnie przekładamy
e-PrzepisyKulinarneWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na kapustę z grochem i grzybami, większość z nas ma swój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 400 g grochu łuskanego(...)łyżeczka majeranku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smażenia: olej łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grochem i grzybami Przygotowanie: Grzyby: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić
Uwaga Babcia GotujeKiszona kapusta jest niesamowicie zdrowa. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniej świeżych owoców i warzyw. Ma dużo witaminy C, E, witamin z grupy B. Zawiera też antyoksydanty, bakterie kwasu mlekowego, które świetnie wpływają na florę bakteryjną jelit – tak ważną dla naszej odporności. To probiotyk i prebiotyk w jednym. Zawiera dobroczynne bakterie (probiotyk), które zasiedlając nasze(...)układ pokarmowy ułatwiają trawienie i oczyszczanie. Dodatkowo zawarta w kiszonej kapuście skrobia oporna (prebiotyk) odżywia nasz mikrobom, aby cenne pożyteczne bakterie miały co jeść i mogły dalej się rozmnażać. Nic tylko kisić i jeść. A kiszenie kapusty naprawdę nie jest trudne, dlatego warto przygotować ją samodzielnie zamiast kupować i zastanawiać się czy na pewno, nie ma w niej octu
Ola la LCHFKarp duszony w kapuście kiszonej – kolejna wigilijna wariacja na temat karpia. Doskonałe rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za smażonym karpiem, albo po prostu się Wam znudził. Karp duszony w kapuście kiszonej nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Za to gdy poczęstujecie rodzinę karpiem duszonym w kapuście kiszonej na pewno zyskacie uznanie w oczach teściowej :) – choćby za cudownie(...)aromatyczną i soczystą rybę, genialnie doprawioną kapustę ze skórką cytrynową i suszonym śliwkami. Co więcej, karp duszony w kapuście kiszonej jest mocno przyprawiony majerankiem – nie ma mocnych, żeby hejterzy karpia powiedzieli, że czuć muł ;) tak w ogóle to rozprawmy się wreszcie z mitem, że karpia czuć mułem – nie! jeśli kupicie dobrego karpia, ze sprawdzonego źródła (polecam Milickiego
Pociąg Do KuchniKapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeniu jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już kwestia smaku.Składniki:1 główka kapusty włoskiejFarsz:2 szklanki ryżu50(...)siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Mięso smażymy na patelni, aż straci surowość. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy
Kuchnia domowa Anijest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym.Składniki:1 kg kapusty kiszonej1/2 główki małej kapusty białej2 cebulki2 marchewki1 mały seler1 pietruszka2 szklanki drobnej suchej fasoli100 g boczkusólmajeranekkminek w ziarenkachliść laurowyziele angielskie Sposób wykonania:1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka(...)podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości.2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować.4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć
Kuchnia domowa AniDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składnikiciasto0,5kg mąki1 jajkogorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl oliwy1 łyżeczka solifarsz1kg(...)kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.)1,5 szkl suszonych grzybów leśnych0,5 torebki kaszy gryczanej3/4 szkl orzechów włoskich3/4 małej paczki suszonej żurawiny1 jabłko (zetrzeć na tarce)sólpieprz Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą, aby trochę
CoolinarniePLkażdy chyba lubię pierogi z kapustą i grzybami… ale już z ich lepieniem jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Natalii (http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi(...)kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)!Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki
UgotujmyTo.pljakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to rzadko je robię i przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane(...)wynikać z różnic w mące i może następnym razem trochę więcej jej podsypię do wyrabiania. Przepis jest zdecydowanie wart powtórzenia… Zapraszam więc na pyszne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami…Pierogi z mięsem, kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów
UgotujmyTo.plBigos inaczej, czyli kapusta z mięsem mielonym i ryżem... Drobno poszatkowana, biała kapusta. Podsmażone z cebulą mięso mielone. Ziarna ugotowanego, białego ryżu. Całość razem podduszona i dobrze doprawiona. Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu. Smacznego! Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie(...)liśc laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso
Gospodyni MiejskaKapuśniak... Kwaśna, kiszona kapusta. Chrupiący boczek, zeszklona cebula. Całość doprawiona kminkiem i majerankiem. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka, 1 średnia pietruszka, 1/4 korzenia selera, Biała część pora; 400 g kapusty kiszonej; 5 średnich ziemniaków; 2 liście laurowe; Ząbek czosnku; 2 litry zimnej wody; Duża cebula; 100 g wędzonego boczku; 2 łyżki oleju do podsmażenia; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki(...)momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem. Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek
Gospodyni MiejskaSurówka z kiszonej kapusty... Lekko kwaśna, kiszona kaspusta. Wiórki jabłka i soczystej marchewki. Drobno posiekanka biała cebula. Całość oblana olejem i przyprawiona solą, cukrem i pieprzem. Pyszny dodatek do dań rybnych i nie tylko! Składniki: 400 g kiszonej kapusty (waga netto, po odsączeniu); 1 średnia marchewka; 1 jabłko; 1 mała cebula; 4 - 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowego); 1 łyżeczka(...)curku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych). Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych). Cebulę obrać, drobno posiekać. Do miski włożyć odsączoną i posiekaną kapustę. Dodać startą marchewkę i jabłko
Gospodyni MiejskaZupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela(...)vegety; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana
Gospodyni MiejskaAzjatycka surówka z kapusty pekińskiej... Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora. Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem. Pychotka! Składniki: Kapusta pekińska o wadze około 500 g; 2 średnie marchewki; Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; Sól; Pieprz. Sos: 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyzki jasnego sosu(...)sojowego; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki oleju; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 250 ml majonezu. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki
Gospodyni MiejskaPrzepis na najlepsze kotlety z czerwonej kapusty i ziemniaków. Proste w przygotowaniu, smaczne i bardzo pożywne bezmięsne danie, które zrobisz zarówno na patelni jak i w piekarniku! Idealna mieszanka odpowiednich przypraw sprawia, że kotlety są cudownie doprawione, a czerwona kapusta nadaje im pięknego koloru oraz chrupkości, której trudno się oprzeć! To proste danie zawieraj mieszankę ugotowanych ziemniaków, tartej kapusty oraz(...)banalne jak mogłoby się wydawać. Dzięki temu świetnie nadaje się zarówno na specjalne okazje jak i na kameralny obiad w domu. Jeśli więc nigdy nie jadłeś kotletów z czerwoną kapustą, nie przegap tego przepisu! Koniecznie musisz ich spróbować! Warto zaznaczyć, że wegetariańskie kotlety z czerwoną kapustą , to dobry sposób na wykarmienie dużej ilości osób przy wykorzystaniu bardzo ekonomicznych składników. Podobnie
Kuchnia Na WypasieKulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego , który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach(...)kolei nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów , jest aromatyczne, pięknie pachnie i ma świetny smak. Polecam Wam zatem poniższy przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kulebiak z kapustą Składniki na kulebiak. Ciasto drożdżowe: 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 dkg świeżych drożdży
MeCookslnianym (u mnie jest olej rzepakowy), więc jeżeli ktoś chce może też zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami w takiej wersji. Ja do zrobienia tych gołąbków wykorzystałam główkę kapusty włoskiej, ale może to też być biała kapusta. Natomiast moja babcia gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami zawijała w liście kiszonej kapusty. W tym celu podczas kiszenia kapusty(...)beczki lub dużego garnka wkładało się całą główkę kapusty z przeznaczeniem właśnie na gołąbki. Liści z takiej kapusty nie trzeba parzyć, tylko od razu zawijać gołąbki. Tak więc podtrzymując rodzinną tradycję, ja co roku na Wigilię przygotowuję gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami. Można je też przygotować bez okazji na bezmięsny obiad rodzinny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Gołąbki
Danka PichciSurówka z czerwonej kapusty. Surówka z czerwonej kapusty Czerwona kapusta, marchewka i koper włoski, a do tego słony sos sojowy, orzeźwiająca limonka, odrobina kremowego majonezu, miodu i sosu Sriracha. Prosta, szybka i pyszna surówka, która urozmaici niemal każdy posiłek! Surówka z czerwonej kapusty jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na grillowej(...)imprezie. To wyjątkowo ciekawa w smaku sałatka z czerwoną kapustą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów, hot-dogów, czy domowych burgerów. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty jak z azjatyckiej restauracji z dressingiem Sriracha i majonezem oraz kolendrą. Ten łatwy przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest hitem o każdej porze
Moja Książka KucharskaSurówka z młodej kapusty i selera to smaczny dodatek do obiadu lub dań z grilla. Przepis jest bardzo prosty, a taka wiosenna surówka smakuje rewelacyjnie. Biała kapusta jest dostępna w sklepach przez cały rok, jednak na surówki najlepiej nadają się główki młodej kapusty i można ją kupić tylko w okresie wiosenno-letnim. Młoda kapusta jest bardzo miękka, soczysta i wystarczy(...)marchew, jabłko, kawałek selera i cebula. Zazwyczaj surówki warzywne robię z sosem winegret, ale tym razem dodałam do niej majonez i muszę przyznać, że taka wersja surówki z młodej kapusty i selera bardzo nam smakowała. Surówka z młodej kapusty i selera sprawdzi się również jako dodatek do smażonych lub pieczonych ryb. Z młodej kapusty można wyczarować wiele pysznych dań
Danka PichciPoznaj moją najlepszą surówkę z czerwonej kapusty surowej z jabłkiem. Jest pyszna, delikatna i oczywiście prosta do zrobienia. Pasuje do każdego obiadu, grilla lub kebaba. Zobacz jak pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Składniki na surówkę: Waga warzyw podana jest przed umyciem i obraniem. Jabłka najlepiej aby były twarde. Z podanych składników otrzymasz porcje dla 4 – 6 osób. Przed(...)zrobieniem przeczytaj cały przepis, gdzie podaję zamienniki i wyjaśniam możliwe metody zrobienia surówki. 1 czerwona kapusta o wadze około 1 kg 2 średnie jabłka o wadze około 250g 1 cebula o wadze około 125g 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego. Ewentualnie możesz użyć 5 łyżek oleju. 50 ml octu jabłkowego garść orzechów Przyprawy do smaku: łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru
Ania gotujeGolonka w kapuście gotowana. Golonka gotowana to bardzo prosta potrawa, wymaga jednak trochę czasu. Gdy za gotowanie zabierał się Piotrek to przeważnie przygotował golonkę gotowana (z wody ), ta właśnie golonka od lat jest jednym z najczęściej poszukiwanych przepisów na blogu. Golonka to ulubione danie Piotra, robię ją przynajmniej raz w miesiącu. często przygotowuję Golonkę w piwie. Kilka razy przygotowałam golonkę(...)bawarsku z warzywami tutaj Ale odkąd mamy wolnowar (nawet dwa o poj. 3 litry i 5,7 litra) i kiedy wiem wcześniej, że mój mąż zapragnął golonki w kapuście to golonkę w kapuście przygotowujemy w wolnowarze. Golonkę w kapuście lubią chyba wszyscy mężczyźni, znajdzie się też kilka amatorek golonki wśród pań. Natomiast jeśli jednak ta zachcianka przyjdzie znienacka to polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSurówka z białej kapusty. Najlepsze przepisy na pyszne i zdrowe surówki do obiadu. Oto kilka popularnych przepisów na ciekawe, proste i szybkie surówki obiadowe z pora, marchewki, jabłka, białej kapusty i kiszonych ogórków z cebulą . Kolorowe i smaczne surówki warzywne to nie tylko idealny dodatek do obiadu, ale także istotna skarbnica niezbędnych dla naszego zdrowia witamin, minerałów, makro oraz mikroelementów(...)włożyć do miseczki, doprawić sokiem z limonki i szczyptą soli, wymieszać. Surówka z marchewki nabierze wyjątkowego smaku jeżeli dodamy do niej śmietanę lub majonez. 4. SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PORA DO OBIADU, mieszana . Surówka z białej kapusty i pora. Smaczna i zdrowa surówka do obiadu ze świeżej, białej kapusty i pora. Składniki na surówkę z kapusty: 1/2 niewielkiej
Moja Książka KucharskaKapusta biała zasmażana do obiadu. Przepis na białą kapustę zasmażaną ze skwarkami, na ciepło do obiadu. Pyszna biała kapusta zasmażana do obiadu. Kapusta duszona z cebulą i skwarkami na złotej zasmażce, doprawiona kminkiem, tymiankiem, nasionami kopru i sokiem z cytryny. Smaczna i prosta biała kapusta do obiadu, najlepsza jako dodatek do schabowego albo mielonych z pieczarkami . Jak zrobić białą kapustę(...)obiadu? Zobacz prosty, domowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku surówki z białej kapusty na ciepło do obiadu. Przepis na zasmażaną białą kapustę ze skwarkami do obiadu. Oto składniki i przyprawy na kapustę zasmażaną do obiadu: 1 kg białej kapusty 1 średnia cebula 60g świeżej słoniny 1 kopiasta łyżka mąki po 1/2 łyżeczki nasion kminku, kopru i roztartego
Moja Książka KucharskaSkładniki : 1 twarda główka kapusty, moja miała 1600 g i w tym słoju zniknęła, następnym razem ukiszę 2 główki sól świeży koperek 1 marchewka słoik lub kamionka Naczynie nie powinno być wypełnione kapustą po brzegi! Najlepiej kisić kapustę jesienią, ale warto wypróbować kiszenie teraz ( a nie kwaszenie). A to przepis z bloga Dany(...)Odrzucamy pierwsze zielone liście, drugie jaśniejsze możemy wykorzystać do przykrycia powierzchni poszatkowanej kapusty. Soli używamy niewiele. To kapusta można by rzec małosolna jak ogórki, które najlepiej smakują takie na pół ukiszone. Kroimy kapustę nożem lub małą szatkownicą. Dodajemy startą marchewkę i pokrojony koper. Solimy stopniowo do smaku, tak około 4 płaskie łyżeczki na większą główkę kapusty." Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę mieszamy
Proste Potrawymałe marzenie ale brakuje mi odwagi i wciąż jeszcze wiem za mało. Nie mniej jednak w mojej głowie nakręciłam taki film, że uroiło mi się, iż wylosowałam w programie kapustę pekińską. Z uporem maniaka więc testowałam ją na różne sposoby w mojej kuchni w ciągu ostatniego tygodnia. Nie uwierzycie ile potraw z niej przyrządziłam i na ile sposobów(...)Więc tak. Uznałam, że super jest kapusta pekińska duszona z cebulą czerwoną w winie, z majerankiem i sosem sojowym. Świetna jest też posiekana drobno kapusta pekińska, szalotka, czosnek, tymianek, kasza jaglana, kurczak i posiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi się. Postanowiłam też, że kapustę spalę na maśle z tymiankiem i upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem
Mango Papajaprzychodzą święta wszyscy gotują bigos powołując się na tradycję. Ale tradycja bigosu z kapustą, nie jest długą tradycją. Początkowo bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem(...)burakowym... Mięsa dodawane też są różne, może być tylko wieprzowina, wieprzowina i drób, dziczyzna... Generalnie nie dodajemy do kapusty mięsa surowego. Musi być pieczone lub duszone. Musi być kawałek mięsa tłustego, słoniny... Ja przygotowałam bigos z mięsa wieprzowego, dziczyzny i kaczki. Do bigosu nie użyłam boczku, słoniny ani tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak
królestwo garówmamy naszą kiszoną kapustę białą a w Azji mają Kimchi - kwaszoną pekińską kapustę z dodatkiem octu ryżowego. Dodaje się do niej min. bardzo dużo czosnku, cebulę i pastę z dwóch rodzaji ostrej papryki i min. sos ostrygowy. Jest przepysznym dodatkiem w czystej formie do mięs i ryżu, ale i tak jak z naszej rodzimej kapusty kiszonej np. bigos, jest(...)Kimchi jest tradycyjną od wieków, żeby nie powiedzieć od ponad 2,5 tys. lat potrawą kuchni koreańskiej. Na przestrzeni wieków powstało jej wiele odmian, gdzie dodaje się do kapusty również inne warzywa. Nie ma dnia by na koreańskim stole zabrakło Kimchi z różnymi warzywami i dodatkami. Zresztą wielu z nas wie jak bardzo zdrow są kiszonki. Podany przeze mnie przepis
Sztuka gotowania w/g SamiryPaszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty, lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka(...)minut. Na dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie – 275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiść laurowy
Kulinarne Przebojeukiszona kapusta jest rewelacyjna! Nie trzeba jej mocno ubijać więc nie wymaga nawet wysiłku w zrobieniu. Jest tak smaczna, że zajadaliśmy ją jako surówkę bez żadnego doprawiania. Polecam!składnikigłówka młodej kapustyczosnek 1 główka, podzielona na ząbkikorzeń chrzanu dł ok 6 -10 cm pokrojony na paskiliść chrzanowykminek - u mnie solidna garśćkilka gałązek kopru, najlepiej samych kwiatów + duży pęczek koperkusól kamienna(...)Włożyć do dużej miski zasypać solą ( sypać, mieszać i próbować czy wystarczająco słone) , posypać kminkiem, dodać ząbki czosnku i odstawić na co najmniej 30 minut, aż kapusta puści sok. Wymieszać z pokrojonym koperkiem ( koper zostawiam w całości). Na dno naczynia (słój lub kamionka) w którym będziemy kisić położyć liść który zdjęliśmy z kapusty, drugi położymy na wierzchu. Kapustę
Stare GaryKapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż(...)sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :)Składniki:ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty,3 garście suszonych grzybów,1 większa cebula,3 średnie liście laurowe,1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru,sól, świeżo mielony pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodziennasprawdzone i ulubione przepisy, które są w naszych rodzinach od lat. Przepisy różnią się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu…Gołąbki – składniki:duża główka kapusty włoskiejok. 750g mięsa mielonego2 jajkapół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko(...)opcjonalniepól szklanki wody Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję 2-3 łyżki octu, który sprawi że liście się nie rozpadną w czasie gotowania. Doprowadzam do wrzenia. Liście kapusty odcinam i opłukuję a następnie pojedynczo albo po 2-3 (w zależności od wielkości garnka i liści kapusty a także od wprawy) zanurzam na chwilkę w wodzie – powinny zrobić
UgotujmyTo.plTradycyjne danie zasilające menu polskich domów. Farsz na klasyczne Łazanki jakie najczęściej goszczą u mnie w domu składa się jedynie z cebuli oraz kapusty i przyznam, że takie skromne połączenie najbardziej mi smakuje. Polecam.Klasyczne Łazanki z Kapustą - Składniki:400-500 g makaronu łazankimała główka kapusty (do 2 kg)2 duże cebule1 kostka bulionowa - grzybowamasłomaggisól pieprzKlasyczne Łazanki z Kapustą - Sposób(...)przygotowania:Posiekaną kapustę gotujemy w wodzie przez ok. 2 godziny.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Odcedzamy kapustę i dokładnie "wyciskamy" aby pozbyć się nadmiaru wody - przekładamy do zeszklonej cebuli i wszystko razem smażymy przez ok. godzinę dość często mieszając. Pod koniec dodajemy kostkę grzybową, niewielką ilość maggi i doprawiamy solą i pieprzem.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie
Słodka Strona