kapustą - 16768 przepisów (strona:16/1118)

Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską 1122

wysiłku i w takiej temperaturze… choć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!! A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:1 pierś(...)kurczaka1 kapusta pekińska150 g sera pleśniowego1 czerwona paprykagarść czarnych oliwek200 g ananasa z puszki50 g sezamuoliwa, sos sojowy, sól, pieprzDressing:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki soku z limonki2 łyżki miodu1 łyżka oliwysól0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej

UgotujmyTo.pl
Kruche pierogi z kapustą i pieczarkami 261

Już nie mogę doczekać się Świąt. Dlatego z radością przeglądam książki kucharskie, wyszukuje interesujące przepisy i zabieram się do testowania nowych potraw. Zaczynamy od kruchych pierożków z kapustą i pieczarkami.  Kruche pierogi z kapustą i pieczarkamiprzepis na 22. pierogiCIASTO2 szklanki mąki pszennej100 g masła4 łyżki gęstej śmietany2 jajkaszczypta soliFARSZ:opakowanie kiszonej kapusty (ok. 400g)500 g pieczarekcebulaoliwasól, pieprz+ jajkoCIASTO(...)dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 1h.FARSZ: Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podduś na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie pokrój kapustę. Gdy pieczarki będą już prawie miękkie, dodaj kapustę i duś jeszcze ok. 15 minut. W tym czasie posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją. Gdy kapusta zmięknie, dodaj przesmażoną cebulkę, przypraw

365 dni dookoła kuchni
Surówka z młodej kapusty 272

Surówka z młodej kapusty... Zdrowo chrupiąca. Pysznie kolorowa. Pełna witamin. Niezastąpiony dodatek do obiadu. Spróbujcie! Nie pożałujecie! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g); 2 małe marchewki (około 100 g); 1 mała, biała cebula; 1/2 natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; 4 łyżki oleju/oliwy; 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz(...)Sposób wykonania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do surówki. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą

Gospodyni Miejska
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 808

Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką... Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka. Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy. A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem. Pyszna! Zapraszam! Składniki:  500 g filetów z piersi kurczaka; 1 duża kapusta pekińska; 1 średnia, czerwona papryka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kosteczkę i dokładnie posypać przyprawą do kurczaka. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do kapusty. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać

Gospodyni Miejska
Paszteciki z kapustą i grzybami 288

smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane(...)świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam. Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos z kiszonej kapusty. 97

smaku bigosu?  Tradycyjna potrawa przyrządzana w większości domów.  Jedyne co ją różni to sposób w jaki ją wykonujemy.  Jedni łączą ze sobą kapustę słodką i kiszoną, inni płuczą kiszoną.... Sposobów jest cała masa, a każdy robi go tak jak jemu smakuje. U mnie bez zbędnych dodatków, prosty, klasyczny z olbrzymią ilością mięsa i suszonych grzybów. Składniki: kapusta(...)końcówki wędlin, kiełbasa, surowe mięso...) suszone grzyby ( dobre 2 garście) kilka suszonych śliwek 1 duża cebula liść laurowy KAMIS, ziele angielskie KAMIS, pieprz czarny KAMIS, papryka słodka KAMIS Wykonanie: Kapustę kiszoną ( u mnie nie płukana i nie siekana) wkładam do garnka i zalewam wodą ok 1,5 szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela

Malinowe Pocałunki
duszona czerwona kapusta z bekonem i jabłkami z gruszką ... 99

Składniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon, 2 sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka ocet winny,6 sztuk ziarenka goździków, 1 łyżka mąka pszenna kapustę czerwoną poszatkować lub drobno pokroić i zagotować - po zagotowaniu wodę odlać do kapusty dodać pokrojone ze skórką jabłka i gruszkę, ziarenka goździków(...)pokrojony w kostkę bekon usmażyć na patelni i całą zawartość wlać do kapusty, zamieszać do smaku dodać cukier, jarzynkę kucharka, pieprz mielony, ocet winny na mniejszym ogniu dusić kapustę z 20 minut co jakiś czas mieszając na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę doskonały dodatek do kaczki, mięs innych, kopytek.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
z laskami cynamonu duszona czerwona kapusta... 91

Składniki: 1 mała czerwona kapusta, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżka cukier, 2 sztuki jabłka kwaśne, 2 sztuki cynamon laski Royal Brand, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki smalec, 1 sztuka liść laurowy, 2 sztuki ziele angielskie, - do smaku maggi, 1 łyżka mąka pszenna kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wodą i zagotować - kapustę wylać na sito odsączoną kapustę włożyć(...)cukier, kucharka i dusić na mniejszym ogniu z 40 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając do smaku doprawić maggi, pieprzem na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę kapusta jest smacznym dodatkiem do obiadu z czym lubisz.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-żeberka z kapustą kiszoną... 80

Składniki: żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony(...)kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać z 2 razy/ pokroic na drobniej i wsypać do szybkowara, dodać zrumienione żeberka, przyprawy, wodę, tłuszczyk ze smażenia żeberek szybkowar zamknąć szczelnie i na duzym ogniu zagotować, gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze

W Mojej Kuchni Lubię
Schab pieczony w kapuście kiszonej 96

trochę boli, a żołądek dopiero wraca na swoje miejsce. Trzeba się więc wziąć w garść i szybko zregenerować. A nie ma na to nic lepszego, niż tłuste mięsko i kapusta kiszona :) Zapraszam do gotowania potrawy z cyklu "chłopskie jadło" ! :) Składniki (dla 3 osób): 300 g schabu 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 2 liście laurowe(...)cienkie kotlety. Nacieramy solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kotlety około 3 minuty z każdej strony i wyciągamy na talerz. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i liście laurowe, doprawiamy mielonym kminkiem i cukrem. Obsmażamy cały czas mieszając, około 5 minut.  3. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty kiszonej, układamy kotlety i przykrywamy dokładnie

My Culinary Art
Surówka z kiszonej kapusty 21

Surówka z kiszonej kapusty to mój kryptonit. Kocham kiszoną kapustę, potrafię zeżreć ilości dowolne. Sama myśl o kiszonej kapuście uruchamia we mnie niezdrowe emocje, a w ustach nadmierną produkcję śliny. Surówka z kiszonej kapusty to niby banał, ale podrasowana surówka z kiszonej kapusty jest absolutnym jednorożcem. Podstawą surówki jest kiszona kapusta. Dobra kiszona kapusta, a nie jakieś wynalazki, które(...)tylko kwaśne i na dodatek kapusta nie chrupie, tylko jest glutem obrzydliwym. Ohyda. Oczywiście nie wymagam, żeby wszyscy mieli kiszoną kapustę własnej roboty. Dobrej jakości kapustę kupicie bez problemu na bazarkach, w lokalnych warzywniakach, a w tym sklepie na L, co to w sobotę rampampampam, jest kapusta z Charsznicy i jest genialna. Surówka z kiszonej kapusty zyskuje przed dodatki

ladykitchen
Surówka jak od Chińczyka 1207

Chrupiąca i bardzo aromatyczna surówka z białej kapusty i marchwi jak od Chińczyka. Prosta w przygotowaniu surówka jak z chińskiej restauracji, to doskonały pomysł na pyszny dodatek do drugiego dania. Jeśli lubisz białą kapustę i często przygotowujesz ją do obiadu, ten wariant musi Ci posmakować. Jak zrobić surówkę z kapusty jak u Chińczyka? Chińska surówka z białej kapusty podbiła serca(...)spróbować. Chociaż jest zapewne grono osób, które tej pysznej surówki jeszcze nie kosztowało. Surówka jak u Chińczyka jest bardzo łatwa w wykonaniu. Do przygotowania potrzebne są tylko biała kapusta, marchew, cebula oraz prosta zalewa z kilku składników. Surówka jest pachnąca, słodko – kwaśna, bardzo przyjemnie chrupiąca i przede wszystkim wyjątkowo długo zachowuje tę chrupiącą świeżość. Surówka od Chińczyka przepis

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 19

przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na paszteciki z kapustą(...)przygotowania farszu do tych pasztecików wykorzystałam gotowaną białą kapustę, cebulę, odrobinę kminku, soli oraz pieprz. Paszteciki zrobiłam na domowym cieście francuskim, na które przepis znajdziecie na blogu. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Paszteciki z kapustą Składniki na paszteciki z kapustą. 40 dkg ugotowanej kapusty (odciśniętej z wody) 10 dkg białej cebuli 3/4 łyżeczki soli

MeCooks
Domowe kimchi – wszystko, co musisz wiedzieć! 28

kuchni koreańskej, który przez ostatnie lata zyskał sławę na całym świecie. Nic dziwnego, bo smak tej kiszonki jest absolutnie wyjątkowy. W najprostszych słowach można powiedzieć, że to marynowana kiszona kapusta pekińska, ale taki opis byłby jedynie wierzchołkiem góry lodowej. Choć kimchi najczęściej opisuje się jako jedną z najpopularniejszych przystawek i dodatek do wielu dań, to przede wszystkim tradycyjna, kultywowana(...)naszych kiszonek – tak ważnych dla polskiej kultury kulinarnej. Pierwsze wzmianki o kimchi pojawiły się w literaturze chińskiej już 3 tys lat temu! Co ciekawe, przed XXVIII w., zanim kapusta pekińska dotarła do Korei, jej rolę dzielnie sprawowała rzodkiew (która do dziś jest jednym z podstawowych składników kimchi). Składniki kimchi – porozmawiajmy o produktach Zdaję sobie sprawę, że jeśli lista

Wilk Syty
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 45

Pierogi z mięsem i słodką kapustą , (która została mi z robienia gołąbków) i cebulą, farsz podsmażyłam, potem poszatkowałam. Powiem Wam, że jest pyszny, idealnie nadaje się też jako farsz do krokietów lub knedli . Czy też tak macie, że chcecie coś pysznego zjeść, ale nie chce się Wam gotować dużej porcji, tylko gotujecie coś dla siebie jak np. 15 sztuk pierogów(...)wędzonym twarogiem . Niekiedy przygotowuję duże ilości pierogów, czasami dla kogoś na zamówienie, albo na Wigilię gdzie muszę zrobić dwa rodzaje pierogów: ruskie i pierogi z kiszoną kapustą i grzybami dla 10 osób, którzy są wielbicielami pierogów. Niekiedy zostają nam jakieś składniki z przygotowywania jakiejś potrawy i nie wiemy czy wyrzucić lub przerobić na coś innego. Wiele osób ma taki dylemat

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania