Przepis na najlepsze kotlety z czerwonej kapusty i ziemniaków. Proste w przygotowaniu, smaczne i bardzo pożywne bezmięsne danie, które zrobisz zarówno na patelni jak i w piekarniku! Idealna mieszanka odpowiednich przypraw sprawia, że kotlety są cudownie doprawione, a czerwona kapusta nadaje im pięknego koloru oraz chrupkości, której trudno się oprzeć! To proste danie zawieraj mieszankę ugotowanych ziemniaków, tartej kapusty oraz(...)banalne jak mogłoby się wydawać. Dzięki temu świetnie nadaje się zarówno na specjalne okazje jak i na kameralny obiad w domu. Jeśli więc nigdy nie jadłeś kotletów z czerwoną kapustą, nie przegap tego przepisu! Koniecznie musisz ich spróbować! Warto zaznaczyć, że wegetariańskie kotlety z czerwoną kapustą , to dobry sposób na wykarmienie dużej ilości osób przy wykorzystaniu bardzo ekonomicznych składników. Podobnie
Kuchnia Na WypasieKulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego , który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach(...)kolei nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów , jest aromatyczne, pięknie pachnie i ma świetny smak. Polecam Wam zatem poniższy przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kulebiak z kapustą Składniki na kulebiak. Ciasto drożdżowe: 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 dkg świeżych drożdży
MeCookslnianym (u mnie jest olej rzepakowy), więc jeżeli ktoś chce może też zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami w takiej wersji. Ja do zrobienia tych gołąbków wykorzystałam główkę kapusty włoskiej, ale może to też być biała kapusta. Natomiast moja babcia gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami zawijała w liście kiszonej kapusty. W tym celu podczas kiszenia kapusty(...)beczki lub dużego garnka wkładało się całą główkę kapusty z przeznaczeniem właśnie na gołąbki. Liści z takiej kapusty nie trzeba parzyć, tylko od razu zawijać gołąbki. Tak więc podtrzymując rodzinną tradycję, ja co roku na Wigilię przygotowuję gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami. Można je też przygotować bez okazji na bezmięsny obiad rodzinny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Gołąbki
Danka PichciSurówka z czerwonej kapusty. Surówka z czerwonej kapusty Czerwona kapusta, marchewka i koper włoski, a do tego słony sos sojowy, orzeźwiająca limonka, odrobina kremowego majonezu, miodu i sosu Sriracha. Prosta, szybka i pyszna surówka, która urozmaici niemal każdy posiłek! Surówka z czerwonej kapusty jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na grillowej(...)imprezie. To wyjątkowo ciekawa w smaku sałatka z czerwoną kapustą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów, hot-dogów, czy domowych burgerów. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty jak z azjatyckiej restauracji z dressingiem Sriracha i majonezem oraz kolendrą. Ten łatwy przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest hitem o każdej porze
Moja Książka KucharskaSurówka z młodej kapusty i selera to smaczny dodatek do obiadu lub dań z grilla. Przepis jest bardzo prosty, a taka wiosenna surówka smakuje rewelacyjnie. Biała kapusta jest dostępna w sklepach przez cały rok, jednak na surówki najlepiej nadają się główki młodej kapusty i można ją kupić tylko w okresie wiosenno-letnim. Młoda kapusta jest bardzo miękka, soczysta i wystarczy(...)marchew, jabłko, kawałek selera i cebula. Zazwyczaj surówki warzywne robię z sosem winegret, ale tym razem dodałam do niej majonez i muszę przyznać, że taka wersja surówki z młodej kapusty i selera bardzo nam smakowała. Surówka z młodej kapusty i selera sprawdzi się również jako dodatek do smażonych lub pieczonych ryb. Z młodej kapusty można wyczarować wiele pysznych dań
Danka PichciPoznaj moją najlepszą surówkę z czerwonej kapusty surowej z jabłkiem. Jest pyszna, delikatna i oczywiście prosta do zrobienia. Pasuje do każdego obiadu, grilla lub kebaba. Zobacz jak pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Składniki na surówkę: Waga warzyw podana jest przed umyciem i obraniem. Jabłka najlepiej aby były twarde. Z podanych składników otrzymasz porcje dla 4 – 6 osób. Przed(...)zrobieniem przeczytaj cały przepis, gdzie podaję zamienniki i wyjaśniam możliwe metody zrobienia surówki. 1 czerwona kapusta o wadze około 1 kg 2 średnie jabłka o wadze około 250g 1 cebula o wadze około 125g 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego. Ewentualnie możesz użyć 5 łyżek oleju. 50 ml octu jabłkowego garść orzechów Przyprawy do smaku: łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru
Ania gotujeGolonka w kapuście gotowana. Golonka gotowana to bardzo prosta potrawa, wymaga jednak trochę czasu. Gdy za gotowanie zabierał się Piotrek to przeważnie przygotował golonkę gotowana (z wody ), ta właśnie golonka od lat jest jednym z najczęściej poszukiwanych przepisów na blogu. Golonka to ulubione danie Piotra, robię ją przynajmniej raz w miesiącu. często przygotowuję Golonkę w piwie. Kilka razy przygotowałam golonkę(...)bawarsku z warzywami tutaj Ale odkąd mamy wolnowar (nawet dwa o poj. 3 litry i 5,7 litra) i kiedy wiem wcześniej, że mój mąż zapragnął golonki w kapuście to golonkę w kapuście przygotowujemy w wolnowarze. Golonkę w kapuście lubią chyba wszyscy mężczyźni, znajdzie się też kilka amatorek golonki wśród pań. Natomiast jeśli jednak ta zachcianka przyjdzie znienacka to polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSurówka z białej kapusty. Najlepsze przepisy na pyszne i zdrowe surówki do obiadu. Oto kilka popularnych przepisów na ciekawe, proste i szybkie surówki obiadowe z pora, marchewki, jabłka, białej kapusty i kiszonych ogórków z cebulą . Kolorowe i smaczne surówki warzywne to nie tylko idealny dodatek do obiadu, ale także istotna skarbnica niezbędnych dla naszego zdrowia witamin, minerałów, makro oraz mikroelementów(...)włożyć do miseczki, doprawić sokiem z limonki i szczyptą soli, wymieszać. Surówka z marchewki nabierze wyjątkowego smaku jeżeli dodamy do niej śmietanę lub majonez. 4. SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PORA DO OBIADU, mieszana . Surówka z białej kapusty i pora. Smaczna i zdrowa surówka do obiadu ze świeżej, białej kapusty i pora. Składniki na surówkę z kapusty: 1/2 niewielkiej
Moja Książka KucharskaKapusta biała zasmażana do obiadu. Przepis na białą kapustę zasmażaną ze skwarkami, na ciepło do obiadu. Pyszna biała kapusta zasmażana do obiadu. Kapusta duszona z cebulą i skwarkami na złotej zasmażce, doprawiona kminkiem, tymiankiem, nasionami kopru i sokiem z cytryny. Smaczna i prosta biała kapusta do obiadu, najlepsza jako dodatek do schabowego albo mielonych z pieczarkami . Jak zrobić białą kapustę(...)obiadu? Zobacz prosty, domowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku surówki z białej kapusty na ciepło do obiadu. Przepis na zasmażaną białą kapustę ze skwarkami do obiadu. Oto składniki i przyprawy na kapustę zasmażaną do obiadu: 1 kg białej kapusty 1 średnia cebula 60g świeżej słoniny 1 kopiasta łyżka mąki po 1/2 łyżeczki nasion kminku, kopru i roztartego
Moja Książka KucharskaSkładniki : 1 twarda główka kapusty, moja miała 1600 g i w tym słoju zniknęła, następnym razem ukiszę 2 główki sól świeży koperek 1 marchewka słoik lub kamionka Naczynie nie powinno być wypełnione kapustą po brzegi! Najlepiej kisić kapustę jesienią, ale warto wypróbować kiszenie teraz ( a nie kwaszenie). A to przepis z bloga Dany(...)Odrzucamy pierwsze zielone liście, drugie jaśniejsze możemy wykorzystać do przykrycia powierzchni poszatkowanej kapusty. Soli używamy niewiele. To kapusta można by rzec małosolna jak ogórki, które najlepiej smakują takie na pół ukiszone. Kroimy kapustę nożem lub małą szatkownicą. Dodajemy startą marchewkę i pokrojony koper. Solimy stopniowo do smaku, tak około 4 płaskie łyżeczki na większą główkę kapusty." Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę mieszamy
Proste Potrawymałe marzenie ale brakuje mi odwagi i wciąż jeszcze wiem za mało. Nie mniej jednak w mojej głowie nakręciłam taki film, że uroiło mi się, iż wylosowałam w programie kapustę pekińską. Z uporem maniaka więc testowałam ją na różne sposoby w mojej kuchni w ciągu ostatniego tygodnia. Nie uwierzycie ile potraw z niej przyrządziłam i na ile sposobów(...)Więc tak. Uznałam, że super jest kapusta pekińska duszona z cebulą czerwoną w winie, z majerankiem i sosem sojowym. Świetna jest też posiekana drobno kapusta pekińska, szalotka, czosnek, tymianek, kasza jaglana, kurczak i posiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi się. Postanowiłam też, że kapustę spalę na maśle z tymiankiem i upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem
Mango Papajaprzychodzą święta wszyscy gotują bigos powołując się na tradycję. Ale tradycja bigosu z kapustą, nie jest długą tradycją. Początkowo bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem(...)burakowym... Mięsa dodawane też są różne, może być tylko wieprzowina, wieprzowina i drób, dziczyzna... Generalnie nie dodajemy do kapusty mięsa surowego. Musi być pieczone lub duszone. Musi być kawałek mięsa tłustego, słoniny... Ja przygotowałam bigos z mięsa wieprzowego, dziczyzny i kaczki. Do bigosu nie użyłam boczku, słoniny ani tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak
królestwo garówmamy naszą kiszoną kapustę białą a w Azji mają Kimchi - kwaszoną pekińską kapustę z dodatkiem octu ryżowego. Dodaje się do niej min. bardzo dużo czosnku, cebulę i pastę z dwóch rodzaji ostrej papryki i min. sos ostrygowy. Jest przepysznym dodatkiem w czystej formie do mięs i ryżu, ale i tak jak z naszej rodzimej kapusty kiszonej np. bigos, jest(...)Kimchi jest tradycyjną od wieków, żeby nie powiedzieć od ponad 2,5 tys. lat potrawą kuchni koreańskiej. Na przestrzeni wieków powstało jej wiele odmian, gdzie dodaje się do kapusty również inne warzywa. Nie ma dnia by na koreańskim stole zabrakło Kimchi z różnymi warzywami i dodatkami. Zresztą wielu z nas wie jak bardzo zdrow są kiszonki. Podany przeze mnie przepis
Sztuka gotowania w/g SamiryPaszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty, lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka(...)minut. Na dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie – 275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiść laurowy
Kulinarne Przebojeukiszona kapusta jest rewelacyjna! Nie trzeba jej mocno ubijać więc nie wymaga nawet wysiłku w zrobieniu. Jest tak smaczna, że zajadaliśmy ją jako surówkę bez żadnego doprawiania. Polecam!składnikigłówka młodej kapustyczosnek 1 główka, podzielona na ząbkikorzeń chrzanu dł ok 6 -10 cm pokrojony na paskiliść chrzanowykminek - u mnie solidna garśćkilka gałązek kopru, najlepiej samych kwiatów + duży pęczek koperkusól kamienna(...)Włożyć do dużej miski zasypać solą ( sypać, mieszać i próbować czy wystarczająco słone) , posypać kminkiem, dodać ząbki czosnku i odstawić na co najmniej 30 minut, aż kapusta puści sok. Wymieszać z pokrojonym koperkiem ( koper zostawiam w całości). Na dno naczynia (słój lub kamionka) w którym będziemy kisić położyć liść który zdjęliśmy z kapusty, drugi położymy na wierzchu. Kapustę
Stare Gary