smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane(...)świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam. Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku bigosu? Tradycyjna potrawa przyrządzana w większości domów. Jedyne co ją różni to sposób w jaki ją wykonujemy. Jedni łączą ze sobą kapustę słodką i kiszoną, inni płuczą kiszoną.... Sposobów jest cała masa, a każdy robi go tak jak jemu smakuje. U mnie bez zbędnych dodatków, prosty, klasyczny z olbrzymią ilością mięsa i suszonych grzybów. Składniki: kapusta(...)końcówki wędlin, kiełbasa, surowe mięso...) suszone grzyby ( dobre 2 garście) kilka suszonych śliwek 1 duża cebula liść laurowy KAMIS, ziele angielskie KAMIS, pieprz czarny KAMIS, papryka słodka KAMIS Wykonanie: Kapustę kiszoną ( u mnie nie płukana i nie siekana) wkładam do garnka i zalewam wodą ok 1,5 szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon, 2 sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka ocet winny,6 sztuk ziarenka goździków, 1 łyżka mąka pszenna kapustę czerwoną poszatkować lub drobno pokroić i zagotować - po zagotowaniu wodę odlać do kapusty dodać pokrojone ze skórką jabłka i gruszkę, ziarenka goździków(...)pokrojony w kostkę bekon usmażyć na patelni i całą zawartość wlać do kapusty, zamieszać do smaku dodać cukier, jarzynkę kucharka, pieprz mielony, ocet winny na mniejszym ogniu dusić kapustę z 20 minut co jakiś czas mieszając na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę doskonały dodatek do kaczki, mięs innych, kopytek.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 mała czerwona kapusta, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżka cukier, 2 sztuki jabłka kwaśne, 2 sztuki cynamon laski Royal Brand, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki smalec, 1 sztuka liść laurowy, 2 sztuki ziele angielskie, - do smaku maggi, 1 łyżka mąka pszenna kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wodą i zagotować - kapustę wylać na sito odsączoną kapustę włożyć(...)cukier, kucharka i dusić na mniejszym ogniu z 40 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając do smaku doprawić maggi, pieprzem na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę kapusta jest smacznym dodatkiem do obiadu z czym lubisz.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony(...)kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać z 2 razy/ pokroic na drobniej i wsypać do szybkowara, dodać zrumienione żeberka, przyprawy, wodę, tłuszczyk ze smażenia żeberek szybkowar zamknąć szczelnie i na duzym ogniu zagotować, gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze
W Mojej Kuchni Lubiętrochę boli, a żołądek dopiero wraca na swoje miejsce. Trzeba się więc wziąć w garść i szybko zregenerować. A nie ma na to nic lepszego, niż tłuste mięsko i kapusta kiszona :) Zapraszam do gotowania potrawy z cyklu "chłopskie jadło" ! :) Składniki (dla 3 osób): 300 g schabu 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 2 liście laurowe(...)cienkie kotlety. Nacieramy solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kotlety około 3 minuty z każdej strony i wyciągamy na talerz. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i liście laurowe, doprawiamy mielonym kminkiem i cukrem. Obsmażamy cały czas mieszając, około 5 minut. 3. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty kiszonej, układamy kotlety i przykrywamy dokładnie
My Culinary ArtDzisiaj mam dla Was pyszny przepis na kapustę w stylu azjatyckim. Jest to świetna przystawka do obiadu, która pasuje zarówno do mięsa jak i ryby. Tego typu surówkę na ciepło podaję również do pizzy zamiast tradycyjnej surówki do pizzy . Z kapusty można wyczarować bardzo fajne przepisy. Kupując kapustę nie jest moją intencją, aby kupić jak najmniejszą główkę. Zawsze mogę ugotować(...)kapuśniak , czy przyrządzić szwedzki kålpudding . Uwielbiam słodko kwaśne smaki. Sos sojowy, ocet ryżowy i golden syrop tworzą z białą kapustą niesamowity smak. Kapustę mogę jeść codziennie i w każdej postaci. Kocham kimchi z kapustą i mówiąc szczerze to smażona kapusta na słodko kwaśno nawet ją przypomina, choć sposób przyrządzenia jest o wiele inny, a przede wszystkim krótszy. Smażona kapusta
codojedzeniaDziś przygotowałam młodą kapustę zasmażaną z boczkiem z dodatkiem koperku . Jest to proste i tanie danie, dla całej rodziny. Zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o dania z wykorzystaniem właśnie młodej kapusty , dla mnie to smak wiosny! Młoda kapusta zasmażana z boczkiem podana tylko z ziemniakami już stanowi bardzo smaczny obiad. Niekiedy taką kapustę zajadamy po prostu ze świeżym pieczywem, jest(...)pyszna! Młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem przygotowuję bardzo często w sezonie, staram się korzystać z tego co daje nam wiosna. Zachęcam do wypróbowania najlepszego przepisu na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem z dodatkiem koperku , póki sezon na młodą kapustę jeszcze trwa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula
Gotuj z PrezesemMłoda kapusta na gęsto z koperkiem Kapusty oczyścić, oderwać pierwsze liście, a następnie poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać do garnka wodę do 1/3 wysokości kapusty, dodać 1 łyżeczkę soli, postawić garnek na ogniu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i na średnim co jakiś czas mieszając gotować15 min. Po tym czasie odcedzić większość wody, w której gotowała się(...)kapusta, zostawiając niewielką ilość na dnie garnka. Do kapusty dodać pokrojony drobno koperek, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, sok z cytryny, cukier. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i cały czas mieszając na średnim ogniu przygotować jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty wymieszać, postawić na delikatnym ogniu i często mieszając gotować 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym
ememe kitchenMłoda kapusta zasmażana. Pomysł na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną. Młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana właśnie pojawia się na polskich stołach, niezastąpiona do klasycznego schabowego i młodych ziemniaków z koperkiem. Młoda kapusta, to smak mojego dzieciństwa i pamiętam jak przygotowywała ją moja babcia i mama. Jest nieodzownym towarzystwem wiosennych nowalijek. Smak młodej kapusty idealnie komponuje się również(...)mielonych kotletów. Ja osobiście uwielbiam ją za to, że jest szybka do zrobienia i przy tym można ją jeść samą, prosto z garnka, w którym się gotowała. Młoda kapusta zasmażana Składniki na młodą kapustę zasmażaną: - 1 główka młodej kapusty do 700 g - 3 łyżko oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - 100 g masła - dorodny pęczek koperku - niecała szklanka wody
Z Kuchni Do KuchniMłoda kapusta smakuje o wiele lepiej niż ta w zimie. Gotuje się dużo szybciej, dlatego też dania z jej dodatkiem są bardzo szybkie. Młoda kapusta jest dodatkowo bardzo delikatna, soczysta i słodkawa. Przygotowane z jej dodatkiem łazanki nie wymagają dużej ilości przypraw, wystarczy jedynie pieprz i sól. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodą kapustą i serem to danie(...)gdyż robi się je bardzo szybko. Dodatek białego sera, bogatego w białko, sprawia, że łazanki są bardzo sycące i smaczne. Dodatkowo polecam Wam wypróbowanie innych przepisów z dodatkiem młodej kapusty, które również na pewno Wam posmakują: Zapiekanka z młodą kapustą i ziemniakami Młoda kapusta z pomidorami Naleśniki z młodą kapustą Klopsiki w młodej kapuście Kurczak pod kolorową pierzynką Placki
Przepiski.plSurówka z młodej kapusty z koperkiem to pyszna odmiana wiosennej surówki z niewielką ilością majonezu. Jest pełna wiosennych warzyw tj. gruntowego ogórka oraz świeżej rzodkiewki. Jeśli lubisz zamiast majonezu można użyć oliwę z oliwek, jednak ja wolę wersję z odrobiną majonezu. Poza sezonem wiosennym z tych samych składników możemy wykonać tą samą surówkę, ale ze zwykłego ogórka szklarniowego i główki(...)kapusty. Surówkę z młodej kapusty podaję jako dodatek do grilla, ale równie jako dodatek do obiadu z mięsem czy do frytek z kurczakiem. Jeśli lubisz surówki i sałatki na bazie kapusty wypróbuj koniecznie jeszcze surówkę z młodej kapusty z marchewką albo surówkę z młodej kapusty z kukurydzą . Koniecznie wykorzystaj czas, gdy można kupić młodą kapustę, by zrobić gołąbki, bigos
To Musisz WiedziećGołąbki bez zawijania to pomysł na bardzo szybki obiad. Składniki pokrywają się z tradycyjnymi gołąbkami, jedyna różnica to wkrojona do mięsa poszatkowana kapusta. Gołąbki bez zawijania robi się bardzo szybko. Czas przygotowania to około 30 minut (w zależności jak sprawnie lepimy klopsiki) a czas pieczenia trochę dłuższy czyli 60 minut. Można je więc przygotować już w półtorej godziny. Czy jednak(...)prawdziwe gołąbki? Trochę mamy mieszane uczucia. W gołąbkach jednak chodzi o to, aby farsz był zawinięty w liść kapusty. A tutaj? Z poszatkowaną kapustą? To prędzej kotlety mielone z dodatkiem (tak jak czasami robimy mielone z brokułem, mielone z cukinią, mielone z papryką tak tutaj mielone z kapustą). Więc to może bardziej chwyt marketingowy tego dania i może strażnicy czystości
ProstePesto.plKotlety z kapusty i ziemniaków to bardzo proste, a w dodatku tanie do przygotowania danie, które sprawdza się podane na obiad . Podstawą tego dania są ugotowane ziemniaki połączone z ugotowaną kapustą oraz przyprawami. Po dokładnym wymieszaniu masa warzywna formowana jest w kulki, które smażone są na oleju. W Anglii danie to znane jest pod nazwą bubble and squeak i często(...)dodatkami. Jako dodatek do kotletów dobrze sprawdzają się jajka sadzone, jajka w mundurkach, grillowany boczek, pieczona kiełbasa, sos pomidorowy bądź sos koperkowy. Polecam poniższy przepis na kotlety z kapusty i ziemniaków i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kotlety Składniki na kotlety z kapusty i ziemniaków. 25 dkg kapusty włoskiej 800 ml wody
MeCooks