Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab,karczek lub boczek.Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej.Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel,ale od pana Cassel,pewnego masarza z Berlina,ktory jest jego autorem.Ten berlinski klasyk podbil swoim(...)wymaga tez dodatkowych przypraw.Kto zna to danie wie jakie jest smaczne,sycace, idealne na zimowa pore.A upieczone w rekawie robi sie wlasciwie samo.Ma jeszcze jedna dodatkowa zalete,zapach kiszonej kapusty,ktory nie kazdy lubi nie roznosi sie po calym domu.Zapraszam do przepisu.Skladniki :1,2 kg Kasslera (u mnie karczek)0,7-0,8 kg kiszonej kapusty1 kwasne jablko200 ml cydru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum(...)wiele chorób.Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj.W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.Składniki:500 g czerwonej kapusty5 łyżek oliwy lub oleju4 łyżki niesolonych orzeszków pistacjowych1-2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo wiedziałam co zrobić na obiad, więc szybkim okiem rzuciłam po lodówce. Kapusta kiszona, boczek wędzony...Hmm.... I przypomniały mi się czasy mojego dzieciństwa, które swoja drogą przypadły na kryzys i pustki w sklepach. No, ocet był :)))Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :)))No to do dzieła(...)dodawać więcej mąki. A kluski ze zbyt dużą jej ilością nie są smaczne. Trzeba więc postarać się odcisnąć jak najwięcej tej wody.Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół kilograma), żeby się ugotowała. Dodałam dwa 2 małe listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego.Na patelni podsmażyłam boczek wędzony (można go zastąpić zwykłą
Codzienna kuchnia niecodziennaWczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej surówki warzywnej z białą kapustą w roli głównej. Warzywa powinny poleżeć parę godzin w zalewie, kapusta wtedy zmięknie, a wszystkie smaki się przegryzą. Takie są oczywiście założenia, ale wiem z własnego doświadczenia, że część surówki znika już(...)kilkunastu minutach... Polecam więc zrobić ją z podwójnej porcji. Surówka z kapusty Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania (wraz z macerowaniem): 7 godzin Składniki: 1/2 główki kapusty 2 marchewki 2 średnie cebule Zalewa: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki octu 10% 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżki musztardy 1 łyżka soli. Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę
Kulinarne przygody GatitySkładniki: kapusta młoda biała, boczek wędzony 20 dag, łopatka bez kości 30 dag, kiełbasa biała 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki czubate, czosnek świeży 1 główka,woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie - do smaku młodą kapustę pokroić na drobno i zalać w misce wrzątkiem, zostawić na 15 minut(...)wodę z kapusty odlać pokrojony w kostkę boczek wędzony smażyć, dodać do boczku pokrojoną łopatkę i zrumienić, dodać białą grillową pokrojoną w kostkę i smażyć następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek młody całe ząbki, koncentrat pomidorowy Pudliszki i wszystko podsmażać z 2 minuty następnie dodać sparzoną młodą kapustę, wlać ze 2 szklanki wody i gotować z 30 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięPaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć
Anioły w kuchniJeśli nie macie jeszcze kiszonej kapusty na święta, to nic straconego. Polecamy ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie mieć pewność, że jest bez konserwantów. Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. W dodatku jest wyjątkowo niskokaloryczna, więc mogą się nią zajadać również osoby na diecie. Potrzebna będzie poszatkowana kapusta, marchew starta na tarce(...)sól (nie więcej niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia
Anioły w kuchniKurczak pieczony na młodej kapuście to danie jednogarnkowe idealne na rodzinny obiad. Przygotowanie takiego obiadu jest proste, a smak wyjątkowy. Mamy tu zarazem danie główne, czyli ziemniak, pieczone mięso oraz dodatek w postaci duszonej kapusty. W moim przypadku kurczak pieczony na młodej kapuście to części całej tuszki drobiowej, czyli udka, pałki i piersi. Wszystkie kawałki mięsa są ze skórą(...)można też w ten sam sposób przygotować filety z kurczaka. Młoda kapusta jest miękka i wyrazista w smaku, a mięso delikatne i soczyste. Kurczak pieczony na młodej kapuście to danie zawierające w swoim składzie ziemniaki (u mnie młode, ale mogą to też być tzw. stare). Jednak, aby mieć pewność, że będą one miękkie po upieczeniu należy pokroić je na mniejsze
Danka PichciUwielbiam gołąbki, więc w sezonie nie mogło zabraknąć gołąbków z młodej kapusty . Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zwinięte w liściach młodej kapusty to super pomysł na pyszny, wiosenny obiad. Gołąbki z młodej kapusty przygotujesz w prosty i dość szybki sposób. Młodą kapustę wystarczy gotować 3 minuty i już możemy zdejmować pierwsze liście i zawijać gołąbki. Następnie gołąbki umieszczam(...)większym garnku i gotuję do miękkości przez około 35 minut. Gołąbki z młodej kapusty podaję polane sosem pomidorowym w towarzystwie ziemniaków. Zapraszam po sprawdzony przepis na rewelacyjne gołąbki z młodej kapusty . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gołąbki z młodej kapusty: 150 g ryżu 750 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) 1 duża główka młodej kapusty 1 cebula
Gotuj z PrezesemPomimo iż sezon na młodą kapustę jest krótki i sięgam po nią bardzo często to najlepiej smakuje ona zaraz na początku sezonu. Dzisiaj po raz kolejny przygotowałam główkę tego warzywa tym razem na ciepło, a jest to młoda kapusta z pomidorami. Podałam ją jako dodatek do tradycyjnego schabowego z młodymi ziemniakami i koperkiem. Do zrobienia tego dania wykorzystałam pomidory krojone(...)puszki, ale można też użyć świeżych pomidorów. Powinny one być dobrej jakości, na przykład pomidory malinowe lub mięsiste. Świeże pomidory przed dodaniem do kapusty należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Młoda kapusta z pomidorami nadaje się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Sprawdzi się również do dań z grilla. Taka młoda kapusta z pomidorami
Danka PichciKrokiety wydają się czymś niezwykle skomplikowanych do przygotowania, a przecież to nic innego jak zwinięty naleśnik z kapustą i usmażony w panierce z bułki tartej. Oczywiście kluczem dobrych krokietów jest farsz, im Wasza kapusta będzie lepiej doprawiona, tym lepsze będą krokiety. Najwięcej czasu potrzeba na przygotowanie kapusty. Niektórzy robią krokiety z kapustą i grzybami, moja wersja dziś będzie bez grzybów(...)Błyskawiczny przepis na: Błyskawiczny bigos Składniki na kapustę 500g kapusty kiszonej 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 200ml bulionu warzywnego 4 ziarna czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku odrobina soli 1/2 łyżeczki oregano Składniki na krokiety (na 8 krokiety) 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 2 jajko Dodatkowo 1-2 jajka bułka tarta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gołąbki bez zawijania to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te kotlety z mięsa mielonego z kapustą (bez ryżu!) są bardzo proste w przygotowaniu, ale równie pyszne co klasyczne, zawijane gołąbki. Gołąbki bez zawijania – wersja dla leniuchów Gołąbki to jedno z najbardziej klasycznych polskich dań typu comfort food , czyli takich, które sprawiają, że zarówno sercu(...)miło, ciepło i przyjemnie. Chyba każdy jadł je w dzieciństwie, z dodatkiem ziemniaków lub kromki ulubionego chleba. Tradycyjna wersja gołąbków to kotlety z mięsa mielonego zawijane w liście kapusty – włoskiej lub białej – i gotowane w sosie pomidorowym. Wariacji na ich temat powstało wiele, ale gołąbki bez zawijania to zdecydowanie najprostsza i najszybsza z nich. Już nie będziecie musieli
Na-talerzu.plAromatyczna młoda kapusta duszona z pieczarkami i koperkiem. Doskonała jako samodzielne danie i jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 200g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - pół pęczka koperku - czosnek mielony - majeranek - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, pieczarki kroję w większe kawałki, cebulę w kosteczkę. Na patelnię po smażeniu rozgrzewam łyżkę(...)masła, na maśle osmażam cebulę, dodaję pieczarki i chwilkę smażę, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią. Następnie do podsmażonych pieczarek dodaję kapustę. Dolewam około pół szklanki wrzącej wody, całość mieszam i chwilę duszę. Kiedy kapusta jest już prawie miękka, dodaję drobno pokrojony koperek, doprawiam do smaku. Delikatnie mieszam i chwilkę podgrzewam na wolnym ogniu, aby smaki
Kuchnia z widokiem na ogródNaleśniki z młodą kapustą to kolejna moja propozycja na ciekawy i smaczny sposób podania tych cienkich, smażonych placków. Młoda kapusta to bardzo smaczne warzywo i warto z niego korzystać, póki trwa na nie sezon. W mojej kuchni sięgam po młodą kapustę bardzo często i robię z niej surówki, ale też inne dania. Dzisiaj przygotowałam naleśniki z farszem z młodej kapusty(...)farszu dodałam boczek wędzony, który świetnie komponuje się z tym warzywem i podkreśla smak całej potrawy. Naleśniki z młodą kapustą to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Aby zrobienie takiej potrawy było szybkie to farsz można zrobić dzień wcześniej. Poniższy przepis na naleśniki z młodą kapustą jest bardzo prosty i każdy powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci