kapustą - 18768 przepisów (strona:26/1252)

Domowa kiszona kapusta 466

Oczyszcza on organizm i wzmacnia nasz system odpornościowy, reguluje florę bakteryjną i wspomaga trawienie. Kisić można większość warzyw, ale u nas największą popularnością cieszą się kiszone ogórki i kapusta. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kapustę, bo przyda nam się na pewno do przygotowania pysznego bigosu na nachodzące święta. Oto pyszna domowa kiszona kapusta. Tutaj natomiast znajdziecie(...)przepisy na to jak ją wykorzystać, czyli sposób na  bigos  i  bigos w wersji odchudzonej . Domowa kiszona kapusta Czas przygotowania: 40 minut + kiszenie Składniki: 5000 g poszatkowanej kapusty sól niejodowana kminek ziele angielskie listki laurowe beczka, gliniane garnki, duże słoje Wykonanie: Jeśli będziemy kisić kapustę w plastikowej beczce wykładamy ją workiem foliowym. Jeśli w glinianym garnku

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki w kapuście kiszonej 118

Gołąbki przygotowałam z kapusty kiszonej w główkach,kupionej jakiś czas temu w Drohiczynie, podczas „ Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” . Producentem kapusty jest firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest(...)wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.  Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej kapusty, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 700 g łopatki wieprzowej

królestwo garów
Kapusta z grzybami po lasowiacku 133

Choć kapustę z grzybami gotuję w ciągu roku nie jeden raz, jej zapach i smak zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej aromatu, a wywar powstały przy ich gotowaniu podkreśla nie tylko grzybowy smak potrawy, ale też nadaje kapuście specyficzną barwę. Na wigilijnym stole kapusta z grzybami jest po prostu obowiązkowa. I koniecznie, podobnie jak kapusta(...)chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki. Te pierwsze są szlachetne, mają delikatny smak i piękną barwę. Te drugie są ciemniejsze, jednak znacznie bardziej aromatyczne w połączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest

Trzeci talerz
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 149

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta(...)kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni

Moniki Smakołyki
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 140

ubiegłym roku, gdy ruszyłam z blogiem, nie zdążyłam zaprezentować przepisu na kapustę wigilijną, którą upichcił wtedy mój mąż i która cieszyła się na naszym wigilijnym stole ogromnym powodzeniem. W tym roku kapusta wigilijna jest już gotowa trochę wcześniej, więc polecam Wam ją bardzo gorąco, bo bez dwóch zdań jest przepyszna :) Podobnie jak w przypadku bigosu, trudno o powtórzenie wszystkiego(...)razy tak samo, zwłaszcza jeśli się improwizuje, więc siłą rzeczy przepis uległ pewnej ewolucji. Po pierwszej degustacji stwierdzam, że będzie smakowita :)Składniki: 1,250 kg kapusty kiszonej3 średnie cebule 2 duże marchewki2 duże jabłka (użyłam odmiany Red Boskoop, o kruchym, kwaśnym miąższu z korzennym posmakiem, ich zaleta jest, że nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury)30 g suszonych podgrzybków20

Delicious Titbits
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 392

Bardzo lubię paszteciki w takiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata, w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już(...)gotować, jedynie przepłukać by nie była zbyt kwaśna i odparować wodę.  Źródło: KLIK.Ciasto: 450g mąki150ml mleka1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru30g świeżych drożdży2 duże jajkałyżka olejujajko do smarowaniaFarsz: kapusta kwaszona z grzybami leśnymi Nasza Chata - 900g1. Drożdże zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto

Szefowa kuchni
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 199

znam nikogo kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami,nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej,za to uszka z grzybami owszem i to w ilościach hurtowych.Pierogami za to zajadam się z lubością cały okragły rok.W zależności od farszu jakim je nadziejemy,moga stanowić codzienny,prosty posiłek lub być(...)ozdobą najwykwintniejszego stołu.Te z kapustą i grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach.A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.Sk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 506

masła2 jajkaDodatkowo:1-2 łyżki kwaśnej śmietanymak lub sezamNapiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny(...)momentu aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odcedzić, a gdy przestygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać.Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pociąć w drobną kostkę.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż pieczarki zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić

Świat Domowej Kuchni
szybkowar-filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 185

Składniki: filet z indyka 1 kg, Przyprawa do drobiu 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oliwa 8 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, śliwki suszone 4 sztuki, woda 3/4 szklanki filety z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawami i na oliwie podsmażyć z każdej strony, przełożyć(...)talerz na tym tłuszczu po indyku podsmażyć pieczarki z cebulą kapustę kiszoną drobniej pokroić, dać do szybkowara, posypać cukrem, dodać śliwki wędzone, pieczarki z tłuszczem, wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą w tym czasie

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z czerwonej kapusty 180

Jest surówka z białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku    Drobno szatkujemy kapustę.    Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.    Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 91

Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze. Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek. Składniki: -główka młodej kapusty -kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa ) -2 marchewki -1 pomidor -łyżka koncentratu pomidorowego -pęczek koperku -przyprawa warzywna i sól    Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli: -gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem(...)dodatkiem marchewek    ( wody ok. 2 litry )    W międzyczasie kroimy kapustę.    Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasiona a resztę kroimy w drobną kostkę.    Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko. Marchewkę kroimy w kostkę.    Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki.     Do pachnącej wędzonką

Maminek kulinarny
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 138

przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty.  Składniki: główka włoskiej kapusty  1/2 kg pieczarek(...)tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę. Kapustę włożyć do dużego garnka do zimnej wody, chwilę podgotować do momentu swobodnego odcięcia liści. Każdy liść z kapusty oddzielnie nadziać ryżem. W sytuacji kiedy żyłka na liściu jest twarda użyć

pieprzny smaczek
FRYKADELKI Z KAPUSTY KISZONEJ I KASZY JAGLANEJ 129

Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kaszy.  Powstają one z reguły bardzo spontanicznie z tego, co mam akurat ugotowane w nadmiarze:) Tym razem była to kasza jaglana i niewykorzystana kapusta kiszona ...  Strzał był w 10-tkę! Kwaskowa kapusta i delikatna kasza stworzyły bardzo smaczne, soczyste zestawienie.  Moje frykadelki podałam z sosem pieczarkowym, oczywiście mąż miał do tego ziemniaczki(...)których nie wyobraża sobie obiadu :)) Składniki: 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 400g kapusty kiszonej 1 cebula 200g boczku buka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kasze jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy wodą w proporcji na szklankę kaszy - 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Kapustę kiszoną szatkujemy, jeśli

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASKĄ 146

Młoda kapusta z kiełbaską to rzecz, którą mogłabym jeść i jeść i ... pewnie jeść :) Czekam na to danie dosłownie cały rok.  U-wiel-biam!  Na ciepło - jako dodatek do obiadu, ale też kiedy już ostygnie i jest chłodna. Przepis jest dziecinnie prosty a cały sukces tkwi w odpowiednim doprawieniu i no koniecznie świeżym koperku.  Składniki: główka młodej(...)kapusty ok 250g wędliny 2 cebule łyżka oleju sól pieprz cukier ocet koper Wykonanie:Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok 25 minut. Odcedzamy W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, kiedy staną się szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki dowolną wędlinę

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z WODY 132

Sezon na młodą kapustę w pełni.  Staram się serwować ją więc jak najczęściej i w najróżniejszych odsłonach ... była już u nas zasmażana z koperkiem, była w formie bigosu i w najprostszej formie: podana prosto z wody i polana zrumienioną bułeczką. Często podaje ją właśnie w takiej postaci jako dodatek do II dania, albo po prostu jako danie kolacyjne(...)przyrządzona kapusta jest syta, niskokaloryczna i oczywiście przepyszna!!! Składniki: 1 m łoda kapusta sól plaska łyżeczka cukru łyżka masła bułka tarta Wykonanie:  Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy. Kroimy na ćwiartki i zalewamy wodą z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy do miękkości (bez przykrycia, aby nie zatraciła swojego pięknego koloru). Na suchej patelni podsmażamy 2 łyżki bułki tartej, kiedy

Walijskie Pichcenie