Skąd się wzięły Święta – część II – przepisy staropolskie

Skąd się wzięły Święta – część II – przepisy staropolskie

Podczas, gdy wszyscy prześcigają się w nowoczesnych przepisach, frymuśnych piernikach, ciastach bez glutenu, laktozy i innych wymysłach, ja przynoszę Wam garść staropolskich przepisów. Niektórymi pewnie będziecie zaskoczeni, dla innych, w zależności od regionu są one „oczywistą oczywistością”. Jednak zawsze, jedną z najważniejszych potraw na polskim wigilijnym stole był i jest barszcz. Cytując za Zygmuntem Glogerem: „Na kwas z buraków (…) znajdowało się zawsze w każdym domu polskim na wsi, tak kmiecym jak ...

Czytaj dalej na blogu Kate's Kitchen

Autor

Kate's KitchenKate's Kitchen

O mnie

Dietetyk, doradca żywieniowy, biolog. Jestem pasjonatką kuchni i dobrego zdrowego jedzenia. Uwielbiam podróże i sport.

Ciągle poszerzam swoją wiedzę w oparciu o studia oraz dodatkowe kursy specjalistyczne z zakresu dietetyki, suplementacji oraz coachingu.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

buraki, barszcz, zupa, ciasto, grzyby, mięso, sosy, śniadania, tarta, ryż, zupa grzybowa, barszcz czerwony, boże narodzenie, deser, bułki, desery, piernik, barszcz z uszkami, ciasto z kremem, ciasta z kremami, potrawy wigilijne, wigilijne potrawy, mięsa pieczone, tanie ciasto, barszcz wigilijny, uszka z mięsem, zupa krem, ciasto na boże narodzenie, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia

Inne przepisy z Kate's Kitchen

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.