ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:19/571)

Strucla makowa 342

Jeśli ktoś nie posiada maszynki do mielenia, można poszukać wspomnianego wyżej maku mielonego. Dla wielkich fanów masy makowej polecam przygotować ją z 1,5 porcji podanych składników, warstwa maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowa Składniki: ciasto 20 dag mąki pszennej 8 dag margaryny(...)cukru 1 jajko szczypta soli Wykonanie: - margarynę stopić i ostudzić - drożdże rozkruszyć drobno, dodać cukier, przesianą mąkę, jajko, śmietanę i margarynę - ze składników wyrobić gładkie ciasto, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, dobrze osączyć na sitku - osączony mak zemleć 3 razy - w rondlu rozpuścić masło

Smakołyki Bereniki
Seromakowiec tortowy 1071

serniki i makowce są u nas zawsze obowiązkowo, a teraz dzięki takiemu połączeniu będę mogła mieć jedno ciacho mniej 😜 Składniki:  Na tortownicę o śr. 18cm Ciasto makowe: 200g maku 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 30g masła 2 żółtka 4 białka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki kakao garść orzechów włoskich posiekanych opakowanie rodzynek kalifornijskich ok 5ml olejku rumowego Masa(...)migdałowego 1/4 szklanki mleka 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% ok 50g posiekanych orzechów włoskich  Sposób przygotowania: 1. Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy min. 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy

Kuchnia w czekoladzie
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 165

pokruszone drożdże, sól i mak, a następnie zalewamy to wszystko wodą.  Mieszamy ręką albo drewnianą łyżką do połączenia się składników. I odstawiamy  na co najmniej 4 godziny (ja zostawiam na noc od 12h do 18h). Po tym czasie otrzymujemy klejącą masę którą wykładamy na obsypany mąką (około 2 łyżek) blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół(...)jeszcze raz tak samo.  Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki słonecznika i dyni oraz oczywiście płatki owsiane i troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie  włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik

Słodkie Przyjemności
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 161

stanie im się oprzeć. Okazały się delikatne, lekko słodkie, ślicznie się rozwarstwiające przy każdym kęsie. Rogale będące wspomnieniem dzieciństwa i pieczywa kupowanego w wiejskim GS-ie. Rogale z makiem ciasto: 20 g świeżych drożdży 45 g cukru 1 łyżeczka soli 40 g miękkiego masła 220 ml mleka 1 jajko 500 g mąki pszennej (typu 550) do posmarowania: 1 żółtko(...)mleka 1-2 łyżki maku W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Odstawiamy by wystygło. Drożdże wkruszamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 5 minut. W mleku z masłem rozkłócamy jajko. Do miski z drożdżami i cukrem wlewamy mleko z masłem i jajkiem. Mieszamy. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort Makowy Ajerkoniakowy 310

Jeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu

Słodka Strona
Rabarbarowe Oczarowanie 216

Sezon rabarbarowy w pełni, dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto z musem rabarbarowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki suchego maku, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz po jednym żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję mak. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort) 151

smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.  Polecam! (Tortownica o średnicy około 23-24 cm) Ciasto: 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku 1 szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej (płaskie) 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)  50g migdałów(...)migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia. Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem). Żółtka z cukrem utrzeć do białości

Di gotuje
Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem 195

jako relaks i odpoczywam tworząc i testując nowe przepisy. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne często są serwowane w naszym domu. Dzisiaj powstały aromatyczne babki nadziewane kandyzowaną porzeczką i makiem, do ciasta drożdżowego na słodko polecam zetrzeć świeżą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą lepsze od sklepowych gotowców napompowanych polepszaczami i spulchniaczami(...)ubijamy trzepaczką, odkładamy wcześniej jedno żółtko do posmarowania wierzchu ciast. 4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto, powinno odstawać od ręki. Na końcu dodajemy mak i porzeczki. Ciasto szczelnie zamykamy w misce i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość ok. 40 minut. 5. Wyrośnięte ciasto lekko przyciskamy, tworzymy dwa bochenki i wkładamy do foremek wyłożonych papierem

Apetyczna babeczka
Ciasto makowe z brzoskwiniami. 105

Zachęcam do zrobienia pysznego makowego ciasta z rodzynkami i lekką cytrusową nutą. Jest czasochłonne, ale warto je zrobić przy okazji robienia makowców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto makowe z brzoskwiniami. Składniki Przygotowanie maku: 300 g suchego maku 1,5 szklanki mleka Składniki na spód: 100 g masła 100 g cukru pudru 150 g mąki krupczatki 3 jajka łyżeczka proszku(...)ciasto makowe: mak przygotowany dzień wcześniej 150 g miękkiego masła 5 jajek 1 szklanka cukru pudru duża garść rodzynek olejek migdałowy Dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe Instrukcje Dzień wcześniej przygotowujemy sobie mak. Do 300 g suchego maku dodajemy 1,5 szklanki mleka. Gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu, odstawiamy na kilka godzin żeby mak wchłonął płyn. Odcedzamy

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z makiem i orzechami 122

przekroju wygląda pięknie i każdy kawałek jest inny. Proporcje na duże ciasto, ja piekę w tortownicy o średnicy 26 cm, ciasto ma wysokość około 7 cm. ciasto makowe : 200 g maku mielonego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki miodu (u mnie lipowy), 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanych(...)ziemniaczanej, 40 g rodzynek, ciasto orzechowe : 150 g mielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Ciasto makowe : mak sparzyć według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na sitku. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na kogel-mogel. Dalej ucierając dodać mak i orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia

królestwo garów
Strucla makowa 297

wrzącej  wody , odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). W przypadku użycia maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30 min) w celu odparowania wody. W mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną(...)skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy w posmarowany olejem pergamin

Mia Cucina Sofieta
Mazurek z makiem i konfiturą pomarańczową 138

rzygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w przygotowaniu konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę, to pod pomarańczową(...)pomarańczy (ze skórą) ¾ szklanki cukru 1 łyżka wody różanej lub  Amaretto Kandyzowane pomarańcze: 1 pomarańcza 100 g cukru 100 ml wody * PRZYGOTOWANIE Ciasto W misie mieszamy mąkę, sól, cukier puder i mak. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wykrawamy kształt pisanki. Z pozostałego ciasta formujemy

Food Square
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 193

być wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. W razie potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak powstałą masę pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez ok 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy(...)możemy je udekorować polewą czekoladową. Jeśli używamy do ciasta żółtek możemy wykorzystać białko do posmarowania ciasta przed położeniem maku i następnie na mak. Spowoduję to mniejsze prawdopodobieństwo odstania maku od ciasta podczas pieczenia. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piegusek z delicjami 168

nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń(...)waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem.  Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c  Po upieczeniu studzimy na kratce.  Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania