ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:16/571)

Babka Tulipan 133

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 250g masła lub margaryny 1/2 szklanki oleju 240g cukru 6 jajek – osobno żółtka i białka 300g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 budyń waniliowy bez cukru 1 kisiel wiśniowy bez cukru 1 łyżka konfitury malinowej (niekoniecznie) 2 łyżki suchego maku 2 płaskie łyżki kakao bez cukru(...)trzech partiach dodać do ciasta. Po pierwszym dodaniu piany mieszamy mikserem, a przy następnych partiach mieszamy szpatułką, patrz FILM . 4. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej budyń, do kolejnej mak i do ostatniej przesiać kakao. Każdą partię dokładnie wymieszać do połączenia składników. Do części z kisielem dodałam jeszcze łyżkę konfitury malinowej. 5. Tortownicę

Mała Cukierenka
Makowiec z serowym nadzieniem 150

Zmodyfikowany przepis z bardzo starego numeru "Poradnika Domowego". Znajduje się też  na forum Smaczny.pl pod nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)mleko wymieszać z kaszą manną, wlać na wrzątek, gotować kilka minut aż zgęstnieje. Ostudzić. W tym czasie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie, włożyć do lodówki. Do wystudzonego kleiku z kaszy manny dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, bakalie, kilkanaście kropel olejku migdałowego. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą, Ser zmielić, dodać banany zgniecione

Praktyczna pl
Makowiec zawijany 236

ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie z tym przepisem . Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu(...)Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nie może być rozwałkowane zbyt cienko, bo ciasto

moj przepis na
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 402

warstw jest niezwykła w smaku a całość idealnie ze sobą komponuje tworząc "Wspaniałe" ciasto. Polecam.   "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Składniki: Ciasto Makowe: 100 g maku 2 jajka 100 g cukru pudru łyżka orzechów włoskich łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki miodu olejek migdałowy Ciasto Serowe: 250 g dwukrotnie(...)pieczenia Polewa Czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu)   "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy

Słodka Strona
Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. 260

wielbicieli słodkości i maku. Zapraszam na ciasto piegusek z jabłkami. Szybkie w wykonaniu, proste, a co najważniejsze smaczne ciasto, które ucieszy zwłaszcza wielbicieli makowych wypieków. Pamiętam, że gdy pierwszy raz je upiekłam… nie zostały po nim nawet okruszki. Moja rodzina bardzo lubi takie piegowate ciasta. Spróbujcie. Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem(...)Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Jabłko kroimy na kosteczkę. Wciskamy kawałki jabłka w ciasto w dowolny sposób. Po czym

Słodkie okruszki
Migdałowy makowiec 181

pozostałego ciasta kruchego wykrajamy, do wyboru – paski, kwadraty, czy jak u mnie prostokąty i wykładamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące ciasto polewamy lukrem i od razu posypujemy płatkami migdałów. Migdałowy makowiec, to ciasto na święta, po świętach… i nie tylko. Zwolennicy ciast z makiem, powinni(...)być usatysfakcjonowani. Maku jest duuuużo, migdały dodatkowo powiększyły ilość masy makowej, która jest wilgotna i pyszna. A ciasto? Kruche, delikatne i… chyba bardziej kruche już być nie może. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Migdałowy makowiec appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru) 102

drobno), wsypać do masy bananowej. Dodać proszek, całe płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Można dodać również żurawinę albo rodzynki, sezam lub mak. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłożyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić

Obiad gotowy
Torcik makowo śmietankowy 353

ziemniaczana -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT II 8 żółtek 2 całe jajka 0,5 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z MAKIEM 8 białek 0,5 szkl maku 0,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka(...)tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.  CIASTO Z MAKIEM  Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut

Kuchnia Danusi
Makowa Panienka 217

Składniki: ciasto makowe: 0,5 kubka mąki pszennej 1 kubek cukru 0,5 kubka suchego maku 1 cukier waniliowy 5 białek 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ciasto biszkoptowe: 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka(...)przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka bijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej wody z kranu, po czym wbijamy

Luźna Kuchnia
Makowiec drożdżowy 181

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na prostokąt grubości ok. 3mm. Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru(...)makiem. Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita. Możliwość wcześniejszego przygotowania zaoszczędzi nam pracy, której w okresie świątecznym nie brakuje. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Makowiec drożdżowy appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Rogale Świętomarcińskie 203

okazji 11 listopada z samego rana upiekłam świętomarcińskie rogale, dużo pracy, ale uwierzcie mi że warto - mówi to osoba która nie koniecznie uwielbia mak ! :) Ciasto: 3, 5szkl mąki pszennej 1- 1,5 szkl ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru 20g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  2 łyżki rozpuszczonego masła 200 g masła w temp pokojowej(...)przez 45 min w lodówce. Czynność powtarzamy łącznie 3 razy, pamiętając o chłodzeniu ciasta. Po trzecim wałkowaniu ciasto w misce szczelnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki, tym razem na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Nadzienie : Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 min. To samo robimy z orzechami i daktylami, tylko

charlotte gotuje
Popapraniec 223

Pyszne ciasto, wspaniale się prezentuje, pysznie smakuje, jednym słowem - warto się skusić! Składniki: Ciasto: 6 jaj 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki suchego maku pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao Masa: 3/4 l mleka 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru lub waniliowego(...)Mieszać łyżką dodając przesianą mąkę połączoną z proszkiem, ostrożnie przemieszać, dolać olej, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części - do jednej dodać kakao, do drugiej dodać wiórki , do trzeciej mak. Ciasto nakładać na wyścieloną papierem blachę, łyżką na przemian, by powstały łaty, do wyczerpania ciasta, można dokładać na już ułożone. Piec w 180 st. C około 30 minut. Ugotować masę

kgwjanczewo
Bloomer z makiem 172

łyżeczki soli mak niebieski od sk worcu.com.pl Przesiać mąkę oraz sól do dużej miski i zrobić wgłębienie w środku. W dzbanku lub misce rozetrzeć drożdże ze szklanką wody. Dodać resztę wody i wymieszać. Wlać do zagłębienia w mące. Mieszać, stopniowo zagarniając mąkę, aż powstanie zwarte ciasto, ew. podsypać mąką jeśli zbyt się klei do rąk. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką(...)naciąć bardzo ostrym nożem i odstawić w foremkach do wyrośnięcia na 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Wymieszać wodę z solą i posmarować nią bochenek. Posypać ciasto makiem. Spryskać wnętrze piekarnika wodą, żeby skórka była chrupiąca, wstawić natychmiast i piec 20 minut, a następnie obniżyć tem. do 200 C i piec jeszcze 20 minut, aż chleb

Apetyczna babeczka
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 167

sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez jajek? Pamiętacie dawniejsze przepisy na ciasto drożdżowe. W składnikach podawano kopę jaj na szklankę maki. Ciasto było ciężkie, wilgotne i żółciutkie. Było to w czasach, kiedy nie słyszano o alergii na gluten, laktozę

dolcevitainmykitchen
Ciasto makowo jabłkowe 197

zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :) Ciasto: 20 dag maku (suchego, zmielonego) 40 dag jabłek (potartych na grubych oczkach tarki) 125g margaryny (pół kostki) 30 dag cukru pudru 6 łyżek kaszy manny 6 jajek 2 łyżeczki proszek(...)cukrem pudrem, dodajemy żółtka i chwilę ucieramy, następnie dodajemy  mak, po chwili jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą  blaszkę wyłożoną pergaminem (około 20 x 32cm). Ciasto pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania