Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Na Św. Marcina rogale i gęsina tak głoszą przysłowia i tradycja,a jak jest naprawdę? Rogale marcińskie to wielkopolski wypiek i chociaż moje województwo dzieli granicę z Wielkopolską to u nas są one mało znane. Po raz pierwszy jadłam je w zeszłym roku a w tym postanowiłam zmierzyć się z nimi. Poszperałam w internecie i upiekłam moje pierwsze rogale z białym makiem. ciasto:  30 g świeżych drożdży  250 ciepłego mleka 500 g mąki pszennej tortowej  1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kolorowa kuchnia Elki

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Autor

Ela JasińskaEla Jasińska

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

rogale, ciasto, mak, biszkopt, ciasto z makiem, mięso, lukier , ciasta z masa, drożdżowe, ciasto z orzechami, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia, ciasto na niedziele, mięsa pieczone, ciasto drożdżowe

Inne przepisy z Kolorowa kuchnia Elki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.