Na Św. Marcina rogale i gęsina tak głoszą przysłowia i tradycja,a jak jest naprawdę? Rogale marcińskie to wielkopolski wypiek i chociaż moje województwo dzieli granicę z Wielkopolską to u nas są one mało znane. Po raz pierwszy jadłam je w zeszłym roku a w tym postanowiłam zmierzyć się z nimi. Poszperałam w internecie i upiekłam moje pierwsze rogale z białym makiem. ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ciepłego mleka 500 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...