Ciasto, które idealnie pasuje na jakąś imprezę rodzinną albo na imieniny do pracy... Ciasto, które ma wszystkie podstawowe polskie smaki w sobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:) Biszkopt: biszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki(...)cukru pudru; 1,5 łyżki miodu; 4 jajka; 200g suchego maku; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i rozpuszczonym oraz ostudzonym miodem, dodać sparzony i dwa razy przemielony mak, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt. Składniki
In my kitchenRolada z makiem i budyniem to pomysł na tanie, smaczne i efektowne ciasto. Wystarczy przygotować biszkopt, budyń i całość ze sobą zrolować. Poniższa rolada to słodkie, lekko wilgotne ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do przygotowania drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza . Składniki: biszkopt 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mąki(...)cukier. Gdy składniki połączą się ze sobą i powstanie gęsta, sztywna piana to powoli dodać olej, mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera. Formę do pieczenia (40 cm x 20 cm) wyłożyć papierem, następnie wylać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 195ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić
Ugotowaćszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli Ponadto: 2 łyżki kakao 1 czerwony kisiel bez cukru 1/3 szklanki suchego maku 1/3 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować(...)całością. Ciasto podzielić na cztery równe części, w osobnych miseczkach, do każdej z osobna dać odpowiedni dodatek w postaci: kokosu, kakaa, kisielu i czekolady, mieszać już łyżką. Blaszkę keksową o wymiarach (14 x 32), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakaem, z kisielem i na koniec ciasto z makiem. Wziąć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadomu rodzinnym kutia nigdy nie była stałym elementem wigilii. Pamiętam, iż zrobiłam ją raz i niestety tak jak lubię mak tak w tejże formie nie przypadł mi on do gustu. Pozostaje jednak ogromnym fanem ciast czy drożdżówek z makiem. Nie robię ich co prawda za często dlatego taki okres jak Święta Bożego Narodzenia jest dla mnie dobrym czasem(...)mak, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz mąkę krupczatkę. Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozwałkować dość cienko tak aby powstał duży kwadrat. Na ciasto wyłożyć masę makową, którą rozłożyć równomiernie. Brzegi ciasta na odcinku około 5-u centymetrów pozostawić puste, gdyż w trakcie zwijania masa makowa rozłoży się na te części. Kiedy masa makowa jest już rozsmarowana, zwinąć ciasto
mecooksPyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Krem "biała dama": 2 śmietany 30 % 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki
Salonik smakówKremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek
Ola la LCHFCiasto powszechnie znane i lubiane :). Teraz również na moim blogu. Żałuję, że dopiero teraz zdecydowałam się je upiec, bo to połączenie sernika i makowca jest naprawdę
Opowieści z piekarnikaMakowiec japoński to pyszny, wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka. Samo ciasto robi się ekspresowo i jest banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy
magiczna kuchnia KasiCiasto, które stało się ulubionym makowcem większej części mojej rodziny, ostatnio takie wrażenie wywarły na nas tylko drzwi bezprzylgowe , które w między czasie zdążyliśmy kupić (razem
Domowa cukiernia Ewyziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności od gatunku ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią
Pyry na GazPomysł na ciasto, do którego można wykorzystać pozostały mak oraz zbrązowiałe banany. Ciasto ze względu na mak i białą śnieżną polewę świetnie będzie się prezentowało na świątecznym stole. Jest proste i tanie, idealne. Po prostu banana bread. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKruche ciasto z masą makową Po świętach zostało mi dużo maku, wykorzystam go dzisiaj w przepisie, ciasto na kruchym cieście wypełnionym dużą ilością maku. Przepis na ciasto Ciasto 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 2 jaja łyżka śmietany Rozwałkuj zagniecione ciasto i ułóż w wysokiej foremce do pieczenia, włóż do środka(...)masę makową, na górze ciasta połóż rozwałkowane pasy. Piec do uzyskania złocistego koloru. Czas ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Masa Makowa Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą i zagotować. Gotujemy przez 30 minut, po ugotowaniu przekładam do sita i zostawiam do odsączenia na pół godziny. Mak trzeba zmielić trzy razy. Rodzynki, orzechy i migdały posiekać
Kurnikowopokruszone na drobne okruszki biszkopty. Mieszamy i dodajemy śmietanę – tyle, aby masa była plastyczna, niezbyt zwarta i niezbyt płynna *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na blacie podsypanym mąką *** *** Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm. Koło dzielimy na 6 trójkątów *** *** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżkę nadzienia i zwijamy(...)około 15 minut – do zrumienienia *** *** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rogaliki drożdżowe z białym makiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemprostu idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne, ale naprawdę tego warte! Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru
Kuchnia Łukasza