Ciasto Piegusek 287Pyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D Składniki: 1 szklanka mleka 250 g margaryny 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wykonanie(...)margaryną, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do ciasta dodawaj naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa
Kulinarna (nie)codzienność
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 224Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście. Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu. Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo. Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie z gruuubą warstwą maku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem(...)kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej na masę makową. Mak wypłukałam na sitku. Wsypałam go do garnka i zalałam wodą. Gotowałam przez pół godziny. Następnie przełożyłam do gazy i odcisnęłam z niego wodę. Wsypałam
potrawyregionalne
ciasto dziwak 426pieczenia i całość chwilkę ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Do maku dodajemy bakalie, ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy na drugie podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto o wystudzenia. składniki na masę maślaną: 250 g masła 1 galaretka 125 ml wody(...)łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. wykonanie placka: Na ciasto z makiem wykładamy całą masę maślaną, przykrawamy ciastem z jabłkami. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto najlepiej upiec 2 dni przed podaniem
Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z beza 223mamy takich jablek to najlepiej zmniejszyc ilosc bialego proszku, chyba ze lubimy ciasta slodkie. Ja osobiscie wole gdy zawartosc cukru jest mniejsza, takie mi bardziej smakuja. skladniki na ciasto: 400g maki 200g masla 100g cukru pudru 3 zoltka 2 lyzki kwasnej smietany pol lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli skladniki na nadzienie i beze: 1,5 kg jablek 100g rodzynek(...)Rodzynki moczymy w wodzie, odsaczamy i laczymy z jablkami. Gotowe nadzienie wykladamy na upieczone ciasto. Bialka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i maki. Przekladamy na jablka. Pozostala czesc ciasta wyjmujemy z lodowki i trzemy na tarce z duzymi oczkami bezposrednio na bialka. Szarlotke pieczemy przez okolo 40-45 minut w temp. 180°C Smacznego
Przysmaki Karolki
Babka pomarańczowa z makiem i żurawiną 267świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki cukru cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, makiem. Dodać pokrojone masło i rozcierać je z mąką palcami, aż powstanie kruszonka. 2. Do kruszonki dodać olej, obie skórki, sok pomarańczowy i aromat, wymieszać mikserem do połączenia składników(...)powstanie jednolita masa ( patrz FILM ). Na końcu dodać żurawinę i wymieszać szpatułką lub łyżką. 4. Blaszkę do babki o średnicy 25cm posmarować olejem lub masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Do nasączenia: 5. Cukier
Mała Cukierenka
Babka pomarańczowa z makiem i żurawiną 229świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki cukru cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, makiem. Dodać pokrojone masło i rozcierać je z mąką palcami, aż powstanie kruszonka. 2. Do kruszonki dodać olej, obie skórki, sok pomarańczowy i aromat, wymieszać mikserem do połączenia składników(...)powstanie jednolita masa ( patrz FILM ). Na końcu dodać żurawinę i wymieszać szpatułką lub łyżką. 4. Blaszkę do babki o średnicy 25cm posmarować olejem lub masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Do nasączenia: 5. Cukier
Mała Cukierenka
Tarta makowa 187czasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light(...)oraz 50 ml ciepłego mleka żelatyna do deserów (w wersji wegetariańskiej agar) Mak namaczamy na noc w szklance mleka. Następnego dnia gotujemy go ok. 30 minut w mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie, wyłożonym gazą (złożoną dwa lub trzy razy) i raz mielimy. Resztki ciasta z piernikowych gwiazdek rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły
My Chcemy Jeść
Makowce japońskie 204ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz ba kalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec, stopniowo, dokładnie mieszam z ciastem. Przekładamy do foremek (u mnie gwiazdki i choinki od Papilart ) lub tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy
Cynamonowe szczęście
Malinowa mgiełka 194Malinowa mgiełka Subtelne i delikatne ciasto malinowe na makowym biszkopcie, przykryte śmietankową pianką. Coś pysznego! Składniki: na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100g cukru 1 niepełna łyżka oleju 1 niepełna łyżka gorącej wody 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki) na masę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka(...)olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy
Blog z Apetytem
Popapraniec 183jego robieniu, ma być lekko szalone i popaprane właśnie. Drukuj Popapraniec Składniki Składniki na ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki powinny być w temp.pokojowej 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru ¼ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki maku 1 łyżka kakao Składniki na masę: ½ lira mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ½ szklanki(...)kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak (mieszamy łyżką). Formę o wymiarach 24X32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kolejno wykładamy ciasto: ciasto z kakao rozsmarowujemy w foremce, na wierzch wykładamy łyżka po łyżce ciasto z makiem, delikatnie i w miarę równo rozsmarowujemy, a na wierzchu ciasto z wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecam
CIASTO ORZECHOWIEC 644Ciasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI : 200 g masła 3/4
Kulinarne Fantazje Marioli
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 237Ciasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika
Kulinarne Fantazje Marioli
Świąteczne ciasto drożdżowe z masą makowo bakaliową na mleczku kokosowym 197Ciastem formę okrągłą wykładamy, masę dokładamy, do piekarnika wstawiamy i po 40 min gotowe już mamy. Ciasto podczas pieczenia masę makową otulało, a w domu pięknie pachniało. Mak w cieście to mojego teścia smak ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: masa makowo bakaliowa: 200 g maku(...)kokosowe, dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, mak, orzechy tarte i całość dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok. 4 min (mak wchłonie mleczko kokosowe), dodajemy cukier pomarańczowy, migdały, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się rozpuści. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy
Moniki Smakołyki
Piegusek z musem borówkowym w galaretce 142borówkowe ciasto z makiem. Dwuwarstwowa galaretka musowa ze zmiksowanymi jagodami leśnymi, na biszkopcie z dodatkiem czarnego maku. Biszkopt ma jasny odcień, niemalże biały, ze względu na to że pieczony jest wyłącznie z białek jaj. Ostatnia możliwość na wykorzystanie świeżych jagód leśnych w tym sezonie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Bia\u0142y biszkopt z makiem i galaretk\u0105(...)Biszkopt z makiem na bazie samych bia\u0142ek z musow\u0105 galaretk\u0105 ze zmiksowanych jag\u00f3d le\u015bnych. Piegusek z jagodow\u0105 galaretk\u0105.","keywords":["bor\u00f3wki","galaretka","jagody","jajko","mak","\u015bmietana"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-18T17:41:39+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT25M","totalTime":"PT45M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":[],"recipeYield
ProstePesto.pl
SERNIK Z MAKIEM 264moim świątecznym stole. Mam nadzieję, że spodoba się chociaż części z Was i również upieczecie ten sernik z makiem na zbliżające się Święta:). SERNIK Z MAKIEM /tortownica o średnicy 25 cm CIASTO 200 g mąki tortowej 1 jajko 100 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA 1 kg półtłustego twarogu 4 jajka(...)twarogowa bez maku jest za gęsta dodać do niej łyżkę śmietany. Wyjąć tortownicę z ciastem z lodówki i naprzemiennie wykładać na środku oba ciasta ( tak jak zebrę ), aż do wykończenia się składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 1 godz. Wystudzony sernik wstawić do schłodzenia do lodówki. Najsmaczniejszy chłodny :). Artykuł SERNIK Z MAKIEM pochodzi
Pieguskowa Kuchnia