ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:40/571)

Rogale Marcińskie 124

Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto wałkuję na prostokąt

Mango Papaja
Pijak adwokatowy 248

składniki ciasto * 7 białek * 1 szklanka maku * 150 g wiórek kokosowych * 2/3 szklanki cukru masa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo * 1 czekolada mleczna * 6 łyżek śmietany kremówki * wiórki kokosowe * okrągłe biszkopty * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania Białka lekko ubić, dodać cukier i ubić(...)sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej  (24/30 cm) lub okrągłej (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni, ok. 30 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli

Mix smaku
Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami 116

Kolejna pyszna i słodka propozycja ciasta drożdżowego- tym razem z makiem i jabłkami. Składniki na ciasto drożdżowe: 37,5 dag mąki, 2,5 dag drożdży, 7,5 dag cukru, ½ szklanki mleka, 10 dag masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 75 dag winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka(...)łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypać resztę maki, dodać szczyptę soli, cukier i lekko rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć

Tradycyjna Kuchnia
SEROMAKOWIEC 441

masy. Niemniej jednak polecam przygotować ją własnoręcznie. SEROMAKOWIEC (blacha 25 x 30 cm) Składniki kruchego ciasta 160 g zimnego masła (lub margaryny) 2,25 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko rozm. M Składniki masy makowej  2 szklanki niebieskiego maku 1 szklanka cukru 2 łyżki masła 4 jajka garść rodzynek, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej lub innych(...)Ciastem wylepiam formę wysmarowaną delikatnie tłuszczem (można wyłożyć ją papierem). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do pieca na ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmuję z piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni.  Mak przelewam wrzątkiem, wrzucam do garnka i zagotowuję. Gotuję 2-3 minuty, odsączam i studzę. Mielę mak z dodatkiem cukru w maszynce (może być

W kuchni Karmel-itki
Makowa Choinka 157

Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam je każdemu ! W święta jest tyle pysznych rzeczy do zrobienia, że na upieczenie ciasta może zabraknąć siły lub czasu, dlatego(...)przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko   Przygotowanie:   Rozwijamy 1 ciasto francuskie  smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy duży trójkąt na koronę drzewka i prostokąt

W kuchennej krainie
Seromakowiec 127

pamiętajcie wówczas, że pieczenie może się wydłużyć o kilka minut. Druga uwaga tyczy się maku. Ja poszłam na skróty i użyłam gotowej masy makowej, ale jeśli macie ochotę sami przygotować masę makową, to nic nie stoi na przeszkodzie :) Blacha 40 x 27 cm Składniki: Ciasto: 100 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko 300 g mąki 1 łyżka śmietany(...)Wsypać budyń i otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gotową pianę delikatnie połączyć z masą serową. Na ciasto wyłożyć masę makową i wyrównać. Na mak rozłożyć masę serową i delikatnie ją rozprowadzić. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut. Przed podaniem najlepiej wystudzić przez całą

My simple kitchen
Ciasto "Popapraniec" 128

proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem(...)przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem) , posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmaruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami

Różne smaki w kuchni
Ciasto "Popapraniec" 1153

proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem(...)przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem) , posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Makowiec 143

Zapraszam dzisiaj na makowiec który zapewne gościł na Waszych świątecznych stołach  Połączenie maku z bakaliami i ciastem drożdżowy to rozkosz dla podniebienia :) przepis na to ciasto znalazłam w książce Siostry Anastazji jednak troszkę go zmieniłam . Składniki na ciasto : 75 dag mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany kwaśnej 1/2 szklanki cukru(...)mąką ,   cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru , gdy będzie płynny wlać do mąki . Dodać żółtka i śmietanę , dobrze wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia. Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło rozpuścić i dodać miód , cukier,cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka,i olejek migdałowy, wymieszać. Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik z makiem 99

makiem. Miodownik , ponieważ przypraw piernikowych jest tu bardzo mało. Tylko cynamon, ale nie próbujmy dodać innych. Tu jest mak, który musi pozostać wyczuwalny. Przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować , z 1930 roku. 250 ml miodu (wielokwiatowy), 60 g cukru, 250 ml wody, 500 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru, 2 jajka, 10 g sody, 250 ml maku(...)odstawić do ostudzenia. Przestudzony płyn wlewać do mąki i zarabiać ciasto. Dodać cukier puder, rozbełtane żółtka, cynamon, skórkę z cytryny i ubite na sztywną pianę białka. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać mak i sodę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Przełożyć ciasto do formy (u mnie 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem. Odstawić na kilka godzin

królestwo garów
Babka makowo-kokosowa 126

Świetna propozycja dla zapracowanych, którzy chcą poczuć świąteczną atmosferę. Jak mawiają święta Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem to święta stracone :D więc u mnie babka z makiem i kokosem. Prawie nie ma w niej mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :).  Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli(...)połowy cytryny. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. W małej misce mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dosypując do niej mak i wiórki kokosowe. Wmieszać delikatnie w masę jajeczną.  Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 175 stopni (najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po upieczeniu ciasto pozostawić chwilę w formie, a następnie wyciągnąć

Mania Wypiekania
Czekoladowy Seromakowiec 139

całość idealnie się dopieka- zero zakalca. Nie muszę opisywać chyba jak pyszna jest ta nibysernikowa pianka;) a w towarzystwie maku i czekolady smakuje iście świątecznie. Wybaczcie brak przekroju, ale akurat ten egzemplarz był pieczony na zamówienie;) Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek(...)cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao deserowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę makową: 100 g maku 100 g  drobno posiekanych orzechów włoskich 50 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze (bądź kupionej kandyzowanej) 3/ 4 szklanki cukru

Domowe ciasta
Babka makowa z białek 210

sztywną pianę. Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników. Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Pluszki - rosyjskie zaplatane bułeczki 115

łyżki roztopionego masła cukier suchy mak Sposób przyrządzenia: 1. Zrób rozczyn- w letnim mleku dokładnie rozpuść drożdże z cukrem. 2. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj majonez i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto. 3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę. 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw(...)ciepłe miejsce na ok. 30min. do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła. 6. Rozwałkowane ciasto smaruj roztopionym masłem, posypuj cukrem i makiem według uznania. 7. Zawiń każdą bazę na bułkę, jak naleśnika i zrób wzdłuż nacięcie, nie przecinając końców. 8. Końce bułeczek przekładaj pod spód przez zrobione

Kuchnia w Słońcu Skąpana