ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:44/571)

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej 116

drożdżowych wypiekach. Bułeczki drożdzowe, ciasta, makowce….wszystko to było obłędne! Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na mnie, mam nadzieje, że podołam. Problemem są proporcje, bo babcia robiła wszystko na oko, dosypując mąki jeśli trzeba. Ja też robiąc ciasta drożdżowe nie trzymam się sztywno przepisu. Po prostu wiem jaką konsystencje powinno mieć ciasto . Specjalnie dla Was starałam się te proporcje(...)arakowy. Zacznij wyrabiać ciasto, finalnie powinno mieć konsystencje lekko kleistą. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryć naczynie z ciastem ściereczką i czekać aż podwoi swoją objętość.około 30-40 min.  Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub naszykować dwie mniejsze. Stolnicę opruszyć mąką i wyłożyć ciasto. (Możesz posypać je lekko mąką będzie łatwiej wałkować) Ciasto rozwałkować

Rusty Fork
Ciasta na Boże Narodzenie - 35 przepisów 164

zbiór 35 przepisów na Świąteczne wypieki: makowiec, pierniki, serniki, ciasta przekładane oraz mały deser z rumem, które mam nadzieję, będą Waszą inspiracją w tworzeniu pysznych wypieków! Ciasto drożdżowe z makiem Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą(...)marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami Ciasto Salceson Ciasto Ambasador Ciasto cappucino bez pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro Kostka Alpejska   (HIT!) Ciasto Popapraniec   (HIT!) Ciasto z rurkami Czekoladowo - brzoskwiowa krówka bez pieczenia Deser mascarpone z rumem i makiem

Lena Gotuje
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne 142

duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze.Jak na drozdzowe jest wilgotne, bardzo mieciutkie i delikatne. Skladniki na blache  28 cm x 40 cm : 300-320 g maki orkiszowej 630 (lub innej) 150 g maslanki lub mleka 60 g cukru 50 g masla 1 jajko L (lub 1 male jajko(...)miejscu do podwojenie objetosci z maki,mielonych orzechow i cukru zagniesc kruszonke,zawinac w folie i odlozyc do lodowki sliwki umyc przekroic kazda na pol,usunac pestke wyrosniete ciasto podsypujac maka rozwalkowac na papierze do pieczenia na wielkosc blaszki.Z papierem przeniesc na blaszke.przykryc sciereczka kuchenna i odstawic na 15-20 minut do napuszenia na ciescie ulozyc dosc gesto przygotowane sliwki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO PIEGUSEK Z GRUSZKAMI 114

Pyszne ciasto z białek z dodatkiem maku.Dodałam cały mak nie mielony więc ciasto trochę chrupie :).Białkowy biszkopt przełożony jest kremem budyniowym a na wierzchu są gruszki z puszki zalane galaretką. Zapraszam po przepis ;) SKŁADNIKI ciasto 1 szklanka białek (z ok.6 jajek) 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 125g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)soli ubijamy na sztywno następnie dodajemy partiami cukier cały czas ubijamy zeby cukier się rozpuścił.Potem dodajemy mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło.Blaszkę ( u mnie 25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wyrównać.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy do suchego patyczka ok.35 min. Teraz czas

Mała w garnku miesza
Makowiec świąteczny wg Aleex 202

Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe na 3 strucle: • 3 szklanki mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania • 180 ml letniego mleka • 150 g masła roztopionego i ostudzonego • 6 żółtek • 45 g świeżych drożdży • 6 łyżek cukru • 1,5 łyżki oleju • 0,5 łyżeczki soli • 1,5 łyżki spirytusu • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Masa makowa: • 500 g suchego maku mielonego(...)pomarańczowa Lukier: • sok z 1 cytryny • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut. 2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło. 3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 4. Przygotować masę makową według tego przepisu . 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. 6. Każdą część

W mojej kuchni
Babka makowa z suszonymi śliwkami na kremówce 214

Przepis na tą babkę znalazłam w magazynie Apetyt (nr. 1/2016). Skusiła mnie dodatkiem śmietany kremówki zamiast masła. Trochę się obawiałam, czy się dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko(...)kawałki) cukier puder do posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone

My simple kitchen
Makowiec japoński z jabłkiem 93

wiedzieć czemu, do tej pory jakoś nie bardzo lubiłam się z makiem. Na blogu nie ma ani jednego przepisu z jego wykorzystaniem, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz, czyli lepiej późno, niż wcale 😃. U Karoliny z bloga  Cake Caprice  wypatrzyłam przepis na makowiec japoński i postanowiłam go upiec. Wyszedł pyszny, dodałam do niego jeszcze trochę bakalii(...)też gotową masę makową z puszki - pamiętajcie, aby sprawdzać zawartość masy na opakowaniu i wybierać tę, która ma najkrótszy skład,  mało cukru i dużo maku. Na blogu znajdziecie też inne świąteczne słodkie inspiracje: Ciasto marchewkowe z kremem Łatwy sernik piernikowy Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto korzenne Keks piernikowy Sernik z żurawiną Ciasto rafaello dla leniwych   Ciasto czekoladowo

Kulinarne przygody Gatity
MAKOWIEC DWU WARSTWOWY 150

części .Zawinąć w folie i na 1 godz .do lodówki.   Nadzienie: ~~~~~~~~~~ puszka duża gotowego maku 1 słoik wiśni   2 słoiczki dżemu wiśniowo-kokosowego   Polewa: ~~~~~~~~~~ 10 dag ciemnej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżeczki masła lub gotowa polewa   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jedną porcję ciasta wałkujemy(...)układamy w formie wyłożonej papierem,na nie jeden słoiczek dżemu(jak nie mamy może być inny lub użyjmy kupny wiśniowy i posypmy kokosem),na to wiśnie i mak,i znów ciasto,dżem,wiśnie i mak,i ostatnia warstwa ciasta.Pieczemy 1 godz.w 180st. Polewę przygotowujemy topiąc w garnuszku czekoladę z masłem i mlekiem.Polewamy wystudzone ciasto.Posypujemy skórka pomarańczową.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto makowe z kremem 731

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta! Składniki: Ciasto: 200 g margaryny 5 jajek (białka i żółtka osobno) 300 g cukru 1 szklanka mleka 250 g suchego maku 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy lub rumowy Krem: 2,5 szklanki mleka(...)mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem. 3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. 4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. 5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki z makiem i kruszonką 143

było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe: na ok. 12 mniejszych lub 18 większych rogali     250 ml mleka     40 g świeżych drożdży     100 g cukru(...)czasami używam :) O! I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) - See more

bistro mama
MAKOWA ROLADA 137

tyle żeby zarobić elastyczne ciasto, które odejdzie nam od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. MASA : Mak płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mak rozetrze nam się w palcach. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej to zrobić dzień wcześniej) Mielimy 2 lub nawet 3 razy.  Jajka ucieramy z cukrem oraz makiem, dodajemy również mąkę ziemniaczaną(...)aluminiową. Pieczemy ok 30-40 minut. Góra i dół ma przybrać złotą barwę . Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) MAŁA RADA : Żeby wykorzystać całą puszkę maku możemy od razu zrobić ciasto z 1,5 porcji lub podzielić masę makową na pół

Pani na deser
Ciasto makowo-jabłkowe 191

Pyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt długo ;-) Ciasto makowo-jabłkowe CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE Składniki na blachę 25 x 35 1 puszka maku (850 g) 6 jaj 1/2 szklanki cukru (115 g) 1 cukier wanilinowy 1 kg jabłek 8 łyżeczek kaszy(...)Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę - odstawiamy. Mak, przestudzone masło, żółtka, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut

peggiwkuchni
Ciasto "Pijak" 188

alternatywa dla zagranicznych ciast z kremem. Polecam! Składniki: ciasto 1 200 g mąki pszennej 100 g cukru 4 g proszku do pieczenia 3 jajka ciasto 2 200 g wiórków kokosowych 150 g cukru 100 g maku aromat waniliowy 6 jajek krem budyniowy 500 ml mleka 250 g masła 100 g cukru 60 g budyniu  waniliowego (1 opakowanie(...)stopniach. Wystudzić. Ciasto 2 : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Wmieszać aromat. Do masy dodać wiórki i mak. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Krem budyniowy : 300 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać obie mąki

Ciasta z tradycjami
Kryzysowa wigilia 154

grzyby. Co prawda odmiany dostępne na rynku spożywczym mają mało właściwości psychoaktywnych, ale po zjedzeniu dużej ilości test na opiaty byłby pozytywny. Składniki: - najtańsze ciasto francuskie - mak - powidła śliwkowe Wykonanie: Powidła śliwkowe mieszamy z makiem, tak aby powstała nam jednolita morka masa. Z ciasta wycinamy dwa duże jednakowe trójkąty. Na jeden z nich smarujemy masę makową i przykrywamy drugim

Kryzysowa Książka Kucharska
Babka piaskowa z makiem i czekoladą 151

Babka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na proszku z dodatkiem ziemniaczanej mąki. Lubię piec babki ze względu na róznorodność foremek do wypiekania. Te z kominkiem można kupić w przeróżnych wzorach. Sama mam ich już kilka. Babka babce nie równa! Babka(...)puszystą masę. Dodaj mąkę,wymieszaj. Do gorącego roztopionego masła dodaj proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj z masą. Wymieszaj mak z grubo pokrojoną czekoladą i dodaj do masy. Zamieszaj lekko. Foremkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij formę ciastem i piecz w nagrzanym na 160ºC piekarniku na termoobiegu (175º bez termoobiegu) i piecz przez około 40 minut

codojedzenia