pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście - ale dla mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę makową: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu(...)ucierać. Dodać obie mąki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - połączyć z masą. Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć i rozprowadzić równo 2/3 ciasta. Na ciasto wyłożyć mak, rozprowadzić i docisnąć lekko. Przykryć pozostałym ciastem. Piec ok 45-55 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zezłoci
Kulinarne InspiracjeCiasto delikatne w smaku, puszyste i do tego z makiem. Jeśli nie macie jeszcze przesytu maku, po Świętach - polecam z czystym sumieniem. Niestety w domu miałam tylko mielony mak, więc ciasto wyszło z wyglądu jak zakalcowate - a wcale zakalcem nie było. Oczywiście, wygląd nie wpłynął na jego smak. Polecam! 'makowe ciasto' Składniki: - 250 g masła - 300g mąki pszennej - 250g
CookYourselfbędę skromna, jeśli powiem, że to najpyszniejsza i najpiękniejsza świąteczna babka z makiem jaką jadłam, prawda...? 🙊🙉🙈🌲 Tak wiem, ale cóż, taka prawda i jestem z tej babki cholernie dumna! Zatem pysznię się dziś nią przed Wami i oczywiście spieszę do Was z przepisem: tak prostym i szybkim, że łatwiej się nie da! 👌 Bardzo liczę, ze moja babka(...)delikatnie, ale dokładnie. Na początku będzie ciężko się mieszało, bo masa jest gęsta, ale całość lekko się rozrzedzi i ładnie się wymiesza. Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj. Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: Uwaga: Proporcje mogą
Słodko-Słony Świat IlonyTradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła, bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo(...)ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Masa z białego maku: Mak i łuskane orzechy włoskie zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i zestawiamy z ognia, parzymy około 20 minut, po czym odcedzamy
Wanilia i Kardamonsoli 80 g masla( dalam ghee) 12 g suchych drozdzy lub 25 g swiezych 220 ml mleka 2 duze jaja Skladniki na nadzienie: 120 g suchego,mielonego maku(kupiony,gotowy do ciast) 120 g goracego mleka 1 lyzka stewii 2 garscie rodzynek 2 garscie orzechow wloskich pol lyzeczki cynamonu 2 lyzki likieru pomaranczowego lub Amaretto(lub zapach) 2 lyzki(...)orzechy,umyte,odsaczone rodzynki.Wszystko dokladnie mieszamy.Masa ma byc na tyle gesta,zeby dala sie rozsmarowac na ciescie. Gdy ciasto podwoi objetosc,wyrzucamy je na blat i krotko wyrabiamy jeszcze raz.Rozwalkowujemy na kwadrat o bokach 60 x40 cm.Rozwalkowany placek smarujemy przygotowanym makiem,najcieniej jak sie da.Teraz zwijamy od szerszego boku.W zaleznosci ,jak duze chcemy miec bulki tniemy rolke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska tutaj . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant) ciasto właściwe 250g maki 550 125g maki kukurydzianej 190g wody 1 łyżeczka soli 7g drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant) 1,5 łyżki oleju 250g zaczynu j.w. W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish(...)składniki chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut – poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest łatwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać maki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę. Odstawić przykryte
Moje domowe kucharzeniewbić jajko, dodać żółtko, śmietanę, wsypać proszek do pieczenia i cukier. Szybko wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie przełożyć rozwałkowane ciasto. Całość nakłuć widelcem i piec 10 minut w 200ºC. W międzyczasie przygotować masę makową : mak przesypać do rondelka, zalać wodą (tak, aby była ponad mak) i gotować około 30 minut na małym ogniu. Mak ostudzić. Następnie dwukrotnie(...)połączą się ze sobą to wsypać budyń. Ponownie całość zmiksować. Na sam koniec dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na mak. Całość piec około 1 godzinę w 160ºC. (aż do zarumienienia wierzchu ciasta). Studzić w otwartym piekarniku. Przepis STĄD
Ugotowaćdodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków. Kruche rożki z makiem Składniki: ciasto(...)rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką - z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać na pół i sklejać rogi tworząc rożki - gotowe rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia - dekorować lukrem Mak to produkt, który jest jednym z głównych składników świątecznego
Smakołyki Berenikiposypany posiekanymi orzechami. Waży od 200g do 250g i składa się z 81 warstw ciasta półfrancuskiego oraz masy z białego maku i bakalii . 60% masy rogala to ciasto , 30% masa z białego maku , 8% to pomada i 2% posypka z orzechów . Moje nie są idealne, ale starałam się zachowywać określony standard. Wykorzystałam przepis Bajaderki z forum CinCin. Rogale udały się(...)pół łyżeczki ekstraktu z wanilii • 3,5 szklanki mąki pszennej • 3 łyżki cukru • szczypta soli • 225 g masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania) Na masę: • 300 g białego maku • 100 g masy marcepanowej • 3/4 szklanki cukru pudru • 100 g orzechów włoskich • 100 g zblanszowanych migdałów • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • 2 łyżki gęstej
W mojej kuchniBardzo lubię makowce. Ostatnio rzadko je piekłam z powodu mielenia maku, pół kuchni wybrudzone i roboty więcej, więc makowiec u mnie był raz na kilka lat. A jakoś nie byłam przekonana do gotowych mas z puszki. W tym roku w ramach świątecznej współpracy otrzymałam masę makową z bakaliami od Helio po wypróbowaniu jej sięgnęłam po nią po raz drugi(...)Podanie: Podajemy i smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. Użyłam gotowego maku w puszce od HELIO, który jest najlepszy, ale można samodzielnie przygotować masę makową
Izabelawkuchniciasta „ Crazy Dough for Wverything ”. O tym uniwersalnym cieście do wszystkiego napisałam w przepisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . Ostatnio nie ma tygodnia abym nie wykorzystała go do domowych wypieków. Ciasto sprawdza się idealnie do wszystkiego, jednak do przygotowania ciasta na rogale zamiast jogurtu wykorzystałam śmietanę 18% z prostej przyczyny, w lodówce nie miałam jogurtu 😉 Przypomnę tylko, że to ciasto(...)śmietankowe rogale z makiem z ciasta drożdżowego? Ciasto na rogale od razu uformowałam w kulę, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowałam z niego duże koło, które najpierw przekroiłam na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę podzieliłam na 3 trójkąty, czyli z 500 g mąki wyszło 12 sporych rogali. Formujemy zgrabne rogaliki, zwijając ciasto od najszerszej części (podstawy) trójkąta, czubek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużym uznaniem łącząc z sobą ser i mak. Jak dla osoby, która kocha mam , a nie przepada za serem te ciasto wywarło na mnie duże wrażenie. Jak na dużą blachę jaką zrobiłam znikło dość szybko :) a to chyba dobrze świadczy o cieście prawda ? Przepis na ciasto nieco został zmodyfikowany :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki(...)ciasto wyrabiamy kruche ciasto , wszystko razem zagniatając i uzyskując jednolitą masę, którą wkładamy na około godziny do lodówki Formę o wymiarach 37 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą / mąką. Wyciągamy ciasto i wykładamy je na blaszkę nakłuwając je widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego w 180*C - trzymamy ciasto
W Moim Magicznym Domużytniej razowej) 100 g gotującej się wody Mąkę zalej gorącą wodą, przykryj szczelnie folia i pozostaw razem z zaczynem na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej . Ciasto chlebowe: 125 g maki żytniej razowej 90 g maki pszennej 550 200 g zaparzonej mąki (patrz wyżej) 325 g zaczynu (patrz wyżej) 150 g wody 5 g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki instant(...)łyżeczki soli Przygotowanie chleba W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne, jednak mocno klejące z powodu malej ilości maki pszennej. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 30 minut. Z całości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple. Piekarnik
Grahamka, weka i kajzerkałyżki (30g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2 łyżki (24g) cukru pudru 1-2 krople olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem) białko do posmarowania ciasta Wykonanie: - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zmielić 2-3 razy w maszynce - mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód(...)rozwałkowany placek włożyć do lodówki, schłodzić przez 20-30 minut - do rondelka przełożyć miód i masło, gdy się rozpuszczą, dodać mak, cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić - schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej - placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku
Smakołyki Berenikizależności od regionu na świątecznych stołach pojawią się kutie, kluski z makiem, makówki, makiełki, makowce. Święta coraz bliżej, częstujcie się więc przepisem na drożdżowy wieniec z makiem! Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki cukru 80 g stopionego masła Masa makowa: 100 g zmielonego suchego maku(...)kokosowych Przygotowanie: Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bakalie. Następnie odcedzamy. Mak razem z bakaliami rozdrabniamy blenderem, dodajemy miód, roztopione masło i wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy. Ciasto: do mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki i 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce
Smakowity Blog Kulinarny