ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:47/571)

Serowe cudo 116

Czas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm   W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
SERNIK GOTOWANY Z HERBATNIKAMI I CZEREŚNIAMI + FILMIK 398

Sernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezglutenowy chleb wersja 2.0 poprawiona :-) 135

łyżka oleju ( kokosowy, lniany, itp) Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy razem, dodajemy wodę i olej. Wszystko razem mieszamy przez około 10 minut. Na spód formy wysypujemy sezam i mak. Wlewamy ciasto i na wierzch znowu dodajemy sezam i mak. Bezglutenowy chleb pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Smacznego! Artykuł Bezglutenowy chleb wersja 2.0 poprawiona :-) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM + FILMIK 721

Sernik na murzynku to jedno z pyszniejszych ciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI I OREOO 145

Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych. Ser przygotowany z ciemną czekoladą, zapieczony na spodzie oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go maliami. Smakuje

Kulinarne Fantazje Marioli
Szare kluski 120

boczku wędzonego 1 cebula PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce, odsączamy, dodajemy jajko,sól oraz troszkę mąki. Ciasto wyrabiamy przy pomocy łyżki (kopystki), dodajemy tyle maki,aż ciasto zacznie 'odchudzić' od łyżki (lepiej dać mniej mąki,niż za dużo-bo wtedy kluski będą twarde i niesmaczne). Nigdy nie bazuję na przepisach-ile dodać mąki-to wszystko zależy od ziemniaków. Jeżeli

Kopystką po garach
SERNIK ŚNIEŻNY PUCH 645

Dzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK CZEKOLADOWY 194

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało

Kulinarne Fantazje Marioli
Cebularze 248

łyżeczki, cukier biały lub brązowy 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej 1 łyżka, farsz: cebula 4 szt, mak 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: żółtko do posmarowania cebularzy, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec zagniatania(...)farsz. Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Olej rozgrzewamy, wsypujemy pokrojone cebule i smażymy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pod koniec smażenia suchy mak.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Z każdej części formujemy okrągły placek. Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie po środku każdej z bułek. Do środka nakładamy usmażoną cebulkę. Boki

kulinarne odsłony pati
Makowiec na kruchym cieście 417

wysypujemy 3/4  porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki. Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia. Masa makowa: Mleko  , cukier , miód , rum i bakalie zagotowujemy. Wsypujemy mak i  jeszcze chwilę razem gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie do masy dodajemy aromat(...)dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Tak ubita masę jajeczną łączymy z makiem.  Nie używamy już miksera , tylko mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony  spód  z ciasta kruchego , wyrównujemy powierzchnie i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy ok 50 min w 180'C , do zrumienienia się ciasta

Malinowa Kawiarenka
Makowiec na kruchym spodzie. 149

Makowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl. Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak

dolcevitainmykitchen
Babka makowa, bardzo dobra i długo świeża 173

cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać. Na koniec dodać olejek migdałowy i sparzone i posiekane bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do długiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez

Kuchnia Pokoleń
Makowiec - świąteczny przekładaniec 227

soli 1 jajko Przygotownie : Z 80 ml mleka odlać 5 łyżek i pozostawić do ciasta Pozostałą ilość mleka wlac do garnuszka , dołożyć masło, 15 dag cukru ( 5 dag zostawiamy) i chwilę gotować Zdjąć garnek z ognia i wsypać do tego przemyty i dobrze osączony mak, jajko (wystarczy ubić widelcem i wlać ), cynamon, osaczone rodzynki, śmietankę , alkohol, skórkę pomarańczową i zapach(...)piekarniku, około 50-60 min.  Ja w prodiżu piekłam 45 min. ( sprawdzic patyczkiem). Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Domowych wypieków ", ale bardzo je zmodyfikowałam :) Po upieczeniu ciasta mogę powiedzieć, że mak można dodatkowo zmielić, ciasto będzie wtedy bardziej przypominać tradycyjny makowiec. ale i tak jest pyszne :) , a co ważne łatwe do upieczenia

Proste Potrawy
Różyczki z makiem 95

Różyczki z makiem Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Te drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Co prawda ich przygotowanie wymaga trochę pracy, bo każdy „płatek” trzeba osobno zwinąć wraz z nadzieniem, jednak myślę, że warto poświęcić ten czas, aby uzyskać tak ciekawy efekt(...)puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta cukier puder do posypania ciasta 1 łyżka masła do wysmarowania foremek       *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy folią

Blog z Apetytem
Ciasto makowo-orzechowe 205

Składniki ciasto: 30 dkg maku, 15 dkg cukru pudru, 5 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, biszkopt: 4 jaja, 1/2 szklanki cukru kryształu, 3/4 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do … Czytaj dalej Ciasto makowo-orzechowe

czarrna od kuchni
DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 159

kurkuma mak Sposób przygotowania: Składniki na ciasto daj do miski. Dodaj tyle kurkumy, aby kolor ciasta był dla Ciebie odpowiedni – im więcej, tym będzie bardziej żółte Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 15 minut. Teraz ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto podsyp mąką(...)zależy od Twoich upodobań Połową powstałej mieszaniny posmaruj wierzch rozwałkowanego ciasta. Teraz ciasto przekrój na 6 trójkątów. Każdy z nich zawiń do środka zaczynając od podstawy i uformuj rogale – dokładny sposób możesz zobaczyć na filmiku powyżej Rogale posmaruj pozostałą mieszaniną mleka, oleju i kurkumy, a następnie posyp makiem. Gotowe rogale przełóż na blaszkę do pieczenia i włóż

Via Gusto
Makowiec japoński ( wilgotny) 384

zachowuje świeżość. Polewa z mleka w proszku wzbogaca je o dodatkowe walory smakowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masa makowa: 300 g suchego maku 200 g cukru 5 jajek 200 g margaryny 500 g jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku(...)wolnym ogniu ok 5 minut stale mieszając. Następnie pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę Po tym czasie mak mielimy 3 - krotnie Z w/w składników zagniatamy  gładkie ciasto na spód placka Jajka ubijamy z cukrem na gładką  masę.Do ubitych jajek dodajemy mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec na kruchym spodzie 207

wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko wanilia Składniki na masę makową: 280-300 g mielonego maku 50 g masła(...)łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i osączone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHLEB Z GARA Z MIODEM I CHRZANEM 100

pysznego miodu. W pieczeniu chleba jest coś magicznego. Zawsze z ekscytacja czekam na ten moment, kiedy ciasto wyrośnie i można chleb włożyć do gorącego piekarnika. Uwielbiam ten zapach, roznoszący się podczas pieczenia, po całym domu i odgłos krojonej chrupiącej skorki. SKŁADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ 300 ML CIEPLEJ WODY 25 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 7 G SUCHYCH(...)WYRABIANIA DO CIASTA DODAĆ OLEJ I DOBRZE WROBIĆ GO W CIASTO. GOTOWE CIASTO UFORMOWAĆ W KULE I PRZEŁOŻYĆ DO, WYŁOŻONEJ CZYSTA ŚCIERECZKĄ, MISKI. ŚCIERECZKĘ, PRZED UŁOŻENIEM NA NIEJ CIASTA, PODSYPAĆ MAKA. MISKĘ NAKRYĆ DRUGA ŚCIERECZKĄ I ZOSTAWIĆ W CIEPŁYM MIEJSCU DO WYROŚNIĘCIA, DO DWÓCH GODZIN. CIASTO W TYM CZASIE POWINNO PODWOIĆ SWOJA OBJĘTOŚĆ. ŻAROODPORNY GARNEK Z POKRYWKA WSTAWIĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Makowe ślimaki z ciasta francuskiego (francuskie ślimaki z makiem) 109

Szybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy nie mamy za dużo czasu, aby zająć się wymyślnymi wypiekami - zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - gotowy blat ciasta francuskiego nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 3 łyżki cukru pudru  - 1 żółtko - piana z 1 białka Przygotowuję nadzienie: Do garnka wsypuję mak, zalewam mlekiem(...)dokładnie mieszam i duszę na wolnym ogniu. Dodaję masło, cukier puder i żółtka. Duszę parę minut i na koniec dodaję ubitą pianę. Odstawiam do wystygnięcia. Na rozmrożony blat ciasta wykładam ostudzony mak.  Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1-2 cm plastry (wg uznania), układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez

Wielopokoleniowo