ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:54/571)

Makowiec na biszkopcie 276

dzieciństwa lubię ciasta z makiem. To przygotowuje się dość szybko. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa makowa: 20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku) 3 jajka 25 dag margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru(...)przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. 2. Zrobić masę makową: w rondelku margarynę rozpuścić z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać gotowy suchy mielony mak, jajka i mąkę ziemniaczaną. Gdy margaryna się rozpuści dodać masę makową

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki pszenne z makiem 83

wody 2 łyżki oleju sól Dodatkowo: mak do posypania Drożdże rozrabiamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy około 100 ml wody i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do mąki, dodajemy sól, olej i zaczyn z drożdży. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto (można do tego użyć robota) stopniowo dodając resztę wody. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski, przykrywamy(...)objętość. Później wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na mniejsze kawałki (w zależności jakie duże bułeczki chcemy, u mnie wyszło 10 sztuk) i z każdego z nich formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy pędzelkiem wodą i posypujemy makiem. Poźniej przykrywamy

PatiGotuje
BABKA BOUNTY 92

tylko od Święta. SKŁADNIKI: MASA KOKOSOWA: 1/3 SZKLANKI SŁODKIEJ ŚMIETANKI MOŻE BYĆ 30 % 1 1/2 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH 3/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU 1 BIAŁKO 2 ŁYŻKI MAKI ZIEMNIACZANEJ CIASTO: 3 JAJKA 1 ŻÓŁTKO KTÓRE ZOSTAŁO Z JAJKA DO MASY KOKOSOWEJ 100 ML MLEKA 100 ML OLEJU 4 ŁYŻKI KAKAO 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 1 1/2 SZKLANKI MAKI SZCZYPTA SOLI

Pani M - kuchnia smakowita
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 141

prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi  filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci. Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie 12 sztuk : 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej 1/2 szklanki maki gryczanej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 jajka 1/3 lyzeczki soli 1 lyzka oleju 1 lyzka masla ghee(...)esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy: 2 pomarancze+sok z pomaranczy 1-2 lyzki cukru  1 lyzka Cointreau  1 lyzka masla Wykonanie: Przygotowac ciasto na nalesniki.Przesiac obie maki do miski ,wbic jajka .Caly czas mieszajac dolewac po troche wody wymieszanej z mlekiem i dokladnie wymieszac.Calosc mieszam trzepaczka balonowa.Mozna oczywiscie uzyc miksera.Odstawic przynajmniej na 1 godzine.Przed smazeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka makowa + filmik 146

Proponuję dziś prostą i pyszną babkę makową. W tym przepisie nie żałujemy sobie maku, jest go dużo - 200 g i dzięki temu ciasto "chrupie" i jest przepyszne, serdecznie polecam. Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 200 g cukru 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąki dodajemy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy i dosypujemy do miksującego się ciasta. 3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 4. Do miksującego się ciasta dosypujemy stopniowo 200 g suchego maku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy olejek migdałowy i jeszcze chwilkę miksujemy. 5. Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. 6. Przelewamy ciasto do formy

Kawa z mlekiem
Pierogi z jagodami. 121

elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Przygotowuje nadzienie; 30 dag jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Jagody płucze w zimnej

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto makowe z białek 200

Proste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Polecam Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka niemielonego maku 1 szklanka białek (około 7 szt.) 170 g masła 1 laska wanilii 2 płaskie

Oryginalny smak
BUŁKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 91

Chelsea buns, czyli pyszne bułeczki drożdżowe. W sezonie, robię je własnie, z pyszna frużelina rabarbarowa i rabarbarowa glazura…… są pyszne! Bardzo je Wam polecam. SKŁADNIKI: CIASTO: 500 G MAKI PSZENNEJ 1 PLASKA ŁYŻECZKA SOLI 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 1 JAJKO 1/4 SZKLANKI OLEJU 1/2 SZKLANKI SŁODZONEGO MLEKA SKONDENSOWANEGO 3/4 SZKLANKI CIEPLEJ WODY FRUŻELINA: 400 – 500 G RABARBARU(...)JESZCZE 5 MINUT. JEŚLI RABARBAR NIE JEST ZBYT SOCZYSTY MOŻNA DO NIEGO DODAĆ ODROBINĘ WODY. GOTOWA FRUŻELINĘ ZDJĄĆ Z GRZANIA I ODSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA. KIEDY CIASTO PODWOI SWOJA OBJĘTOŚĆ, WYJĄĆ JE NA PODSYPANA MAKA STOLNICE, LEKKO ZAGNIEŚĆ I ROZWAŁKOWAĆ NA PROSTOKĄTNY PLACEK O GRUBOŚCI 0.5 CM. NASTĘPNIE NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE ROZSMAROWAĆ OSTUDZONA FRUŻELINĘ. ZOSTAWIĆ 2 ŁYŻKI FRUŻELINY DO GLAZURY. NAKŁADAĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Tort biszkoptowy z kremem mascarpone 8176

łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik - u mnie czerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny(...)minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Piegusek 80

smakuje tak samo dobrze jak kiedyś. Piegusek to ciasto z dużą ilością maku, na samych białkach. Jest bardzo delikatne i długo utrzymuje świeżość. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Piegusek Składniki 1 szklanka białek (8-9 sztuk) ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka maku mak sypki, prosto z torebki ½ kostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Instrukcje(...)łyżce dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy mak. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem przesiane przez sitko, miksujemy na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy lekko przestudzone masło, miksujemy. Formę o wymiarach 11×31 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Mini serniczki z makiem i solonym karmelem 279

receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini serniczki z makiem to kawałek pysznego seromakowca dla każdego. Wystarczy postawić je na świątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej(...)powstrzymuję, by nie zjeść pół tuzina naraz! A Wy dacie się im oprzeć? ;) * SKŁADNIKI na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm Masa makowa: 200 g niebieskiego maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru

Food Square
Babka marmurkowa makowa. 157

proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto, na nie to z makiem, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy patyczkiem(...)jeśli wyjmiemy suchy to ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne wyjmujemy i układamy na paterze do góry dnem i oprószamy cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Makowiec z pianką na szybko 91

Ciasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem(...)pieczenia, cukier i żółtka, następnie wyrobić kruche ciastoCiasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy.  Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.  Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek  i piec jeszcze przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z makiem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 196

warstwowe to popularny rodzaj tradycyjnych podkarpackich ciast. Jeśli przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, surowe warstwy ciasta przekłada się przygotowana masą (najczęściej makową, orzechową i/lub powidłem) i po wyrośnięciu placek piecze się w całości. Jeśli natomiast są to placki warstwowe na bazie ciasta kruchego, procedura jest nieco inna. W naszym regionie popularne są ciasta kruche amoniakowe. Do takich placków blaty(...)białek (można dodatkowo wykorzystać białka pozostałe po przygotowaniu ciasta kruchego) i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Złożenie ciasta : Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, a na nią delikatnie masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni C (grzałka góra-dół) na 50 minut. Po upieczeniu ciasta przestudzamy je. Podgrzewamy przygotowane wcześniej jabłka, dodając do nich na koniec

Trzeci talerz