ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:53/571)

Ciasto Seromakowiec (seromak) 94

makową i serową. Drugi rząd również układamy na przemian: tam, gdzie był ser kładziemy łyżkę maku i na odwrót. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto na 20 minut. W tym czasie lekko opadnie, ale nie przejmujemy się tym ;) Seromakowca wyjmujemy(...)ciasto. Wierzch seromakowca posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Kiedy polewa ostygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Po jakiś 12 godzinach ciasto staje się sztywne i daje się z łatwością dzielić na kawałki. [caption id="attachment_8563" align="aligncenter" width="1024"] Seromakowiec[/caption]   Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Makowiec Na Biszkopcie Ciasto Słonecznikowiec Gwiazda Drożdżowa Z Makiem

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto makowo-serowe 6488

Ciasto makowo-serowe to pyszny świąteczny deser, który sprawi, że domownicy i goście będą święta wspominać z nostalgią. Połączenie sera z makiem smakuje wspaniale i tworzy delikatnie wilgotny, niezbyt słodki wypiek. Do ciasta makowo-serowego, należy użyć dobrej jakości białego sera twarogowy, gdyż z rzadkiego, mazistego wiaderkowego o dziwnym składzie nie otrzymamy odpowiedniej struktury i smaku ciasta(...)razy w maszynce. Ciasto makowo-serowe piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika tak, aby góra i dół równomiernie się zapiekały. Ciasto makowo-serowe jest aromatyczne, delikatnie wilgotne, o zwartej strukturze i wyraźnym smaku sera i maku. Składniki: (forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny

Kuchcik gotuje
Pączki warszawskie 109

wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto wyrabiamy ok. 1 minuty ręka. Formowanie paczków: Ciasto jest lekko klejace wiec przed formowaniem paczków warto natłuścić lekko ręce. Nie dosypujmy maki do ciasta, paczki nie będą już takie lekkie i puszyste. Ciasto dzielimy na 20 równych kawałków, możemy użyć wagi Thermomix aby mieć pewność, że paczki będą równej wielkości. Z ciasta formujemy kule

Themo przepisy
"CIASTA I DESERY GOTOWANIE KROK PO KROKU" RECENZJA 95

których znajdziecie przepisy na:  Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada  z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą)   Tytuł: Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku Autor: Marianne Magnier- Moreno  Wydawnictwo

Kukuleczki
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 105

ciasteczka przekładane dżemem     Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką     Kasia  Risotto z soczewicą i kurczakiem     Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy z chia     Małgorzata

Magiczne Życie Marty
Piegusek 162

Szybkie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Przepis z maminego zeszytu. Składniki 5 jaj 1 szklanka maku 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia … Czytaj dalej Piegusek

czarrna od kuchni
Quiche z kurczakiem i porem 127

danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację! S kładniki : ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 100g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie gotowe ciasto kruche nadzienie: podwójna pierś z kurczaka por (bała i zielona część

Pyry na Gaz
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 228

przysmaków. Nie mają dziwnych posmaków i wprowadzają delikatny, lekki smak zamiast ciężkiego w przypadku ciasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście. O ich właściwościach pisze cały internet więc może czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest lekkie o konsystencji piaskowej, idealne do kawy :] Na blaszkę

Kuchnia PROzdrowotna
Makowy mieszaniec 143

makiem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. 5 dużych jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Piec

Praktyczna pl
Makowiec z pianką z białej czekolady 269

dość słodki. Ważne jednak, aby przygotować ciasto co najmniej jeden dzień wcześniej, aby pianka dobrze się schłodziła. Efekt niesamowity i smak również. Blacha prostokątna o wymiarach ok. 24 cm na 35 cm Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej szczypta soli Masa makowa: 400 gram maku 3 jajka 3+4 paczki masła(...)wysokich obrotach przez ok. 7-10 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pozostałe składniki. Gdy mak się upiecze, wyjmujemy go z pieca i wylewamy na niego biszkopt. Całość pieczemy jeszcze przez 7-10 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne, obracamy do "góry nogami" np. na deskę. Czas na przygotowanie masy

tojestpyszne.blogspot.com
SZYBKI MAKOWIEC JADĄ GOŚCIE 143

puszki (waga całej puszki 850 g) opcjonalnie ulubione bakalie łyżka kaszy manny WYKONANIE: MAK: Jajko ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy kaszkę mannę, mak i bakalie. Mieszamy i odstawiamy na bok. CIASTO: W jednej misce przesiewamy mąki, proszek, dodajemy cukry i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy kefir i olej(...)Dobrze mieszamy. Łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy, tylko do połączenia składników. Nie za długo, mogą zostać grudki. Blachę 20/22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch łyżką wykładamy mak. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190 st. C góra dół ok. 40 -50 minut, trzeba sprawdzić patyczkiem. Ciasto najlepsze jest zaraz po upieczeniu i następnego dnia

Pani na deser
Keto rogale świętomarcińskie (Paleo, LowCarb) 86

ciasta półfrancuskiego, widziałam także przepisy na bazie ciasta drożdżowego… No i uznałam, że jak już ma się udać, to raczej z ciastem drożdżowym niż półfrancuskim. I tak keto ciasto drożdżowe było już dużym wyzwaniem. Nigdy nie miałam okazji robić takowego. Nie czułam też specjalnej potrzeby, bo nie jestem jakąś wielką fanką. Ciasto drożdżowe kojarzy mi się głównie z wysuszonymi ciastami(...)innym razem, dzisiaj skupmy się na rogalach świętomarcińskich. Stwierdziłam, że ciasto drożdżowe powstanie na bazie mieszanki mąki kokosowej z łuskami babki płesznik . I chyba był to dobry ruch, bo ciasto wyszło całkiem udane. Nadzieniem nie zaprzątałam sobie zbytnio głowy. Najtrudniejszym jego elementem było chyba zdobycie białego maku … Mimo, że sezon na biały mak w pełni (wydaje mi się, że zbyt

Modern Cave Girl
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI 125

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto (12-14 szt.) : 150g zimnego masła 30g zmielonych migdałów 120g drobnego cukru 225g mąki pszennej szczypta soli 1 duże jajko Składniki na nadzienie: 300 g białego maku 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 100 g marcepanu ¾   szklanki cukru pudru(...)oraz połowę mąki, rozcieramy ręką lub mikserem, następnie dodajemy jajko oraz resztę mąki, całość zagniatamy, następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy na   30 minut do lodówki schłodzone ciasto najlepiej podzielić na pół,   wałkujemy na grubość około 0,5cm na stolnicy oprószonej mąką, następnie wycinamy koła którymi delikatnie wylepiamy   foremki wysmarowane masłem ( wielkość    zależy

Słodkie zapomnienie
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 128

Jest to babka drożdżowa, ale nieco fikuśna, taką tradycyjną, najzwyczajniejszą wkrótce też  pokażę, ale dzisiaj niech będzie inaczej. Taka zakręcona baba, jak często nasze dni. Potrzeba na ciasto: - 500g maki pszennej najlepiej typ 550 - 120g cukru - 2 żółtka - szczypta soli - opakowanie suchych drożdży - łyżeczka aromatu cytrynowego - 100g masła - 250ml ciepłego mleka Na początek mieszam wszystkie składniki z listy(...)dodaję do maku, mieszam.    Ubijam białko na sztywno i dodaję także do maku. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej  godzinie z kawałkiem ciasto  podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam

I tu będę miała takie te
Cycki Murzynki 3609

przepyszne.  Polecam to ciasto bo jest rewelacyjne. Cycki Murzynki Składniki: Biszkopt 5- jajek 5 - łyżek cukru 5 - łyżek mąki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 2 łyżki Ciasto makowo - kokosowe: mak suchy- 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl 6- białek 100 g wiórków kokosowych 1 - łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa mąka pszenna - 3 łyżki mleko - 0,5 l żółtka(...)blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop. Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut. Masa budyniowa : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać

Kuchnia Danusi