ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:58/571)

Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 214

korzystamy ze zwykłego maku, wtedy trzeba go wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Odstawić do przestygnięcia, odcedzić na gęstym sicie i zmielić maszynką do mielenia (z najmniejszym oczkiem) dwa razy. Potem zalać go gorącym mlekiem z resztą składników i wystudzić.) W tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na grubej jarzynowej tarce(...)reszta cukru. Dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Nie musi bardzo dokładnie się połączyć z makiem, mogą pozostać kawałeczki piany.  Masę makową wyłożyć na podpieczone i przesmarowane dżemem ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę  ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po lekkim przestudzeniu można posypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczna babka z makiem, korzennymi jabłkami i cynamonem 140

Kartki, pocztówki, listy. Z życzeniami. Piszecie jeszcze? Przepis na to ciasto znalazłam w jednym z niemieckich czasopism. W zasadzie nie lubię maku, ale coś w tej recepturze mnie urzekło, że postanowiłam zaryzykować i upiec tę babkę na przekór moim kubkom smakowym. Podczas przygotowywania ciasta miałam kilka obaw, czy aby na pewno się uda. Ciasto wyszło dosyć gęste i klejące się(...)Jajka ubijamy z resztą cukru (150 g) na puszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej usmażone jabłka. UWAGA: syropu, który wytworzył się w czasie smażenia jabłek nie należy wylewać! Będzie jeszcze potrzebny na samym końcu. Ciasto

My simple kitchen
Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki. 176

przykryciem. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć. Mak przełożyć do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, oraz resztę składników. Mieszankę bakaliową, posiekać nożem przed dodaniem do maku. Wszystko wymieszać. Ciasto. Drożdże wkruszyć do śmietany. Wymieszać. Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże że śmietaną, ubite jajka z cukrem(...)lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy lub cztery części. Ja zrobiłam trzy długie makowce :) Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć cześć maku, zostawiając wolne brzegi. Następnie zawinąć w roladę. Każdą roladę, zawinąć zawinąć dwa razy w papier do pieczenia. Ułożyć obok siebie na blaszce od piekarnika, zostawiając niewielkie odstępy

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe supełki z makiem 130

pudru 3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód 4. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki

Słodki Kompromis
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie 657

dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość) Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3 *** części(...)minuty, prędkość "wyrabianie ciast". Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3 *** części i z każdej z nich uformować wałek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć na niej wałeczki ciasta i zapleść warkocz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KRUCHE BABECZKI Z MAKIEM 239

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Polecam proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z makiem, tym bardziej, że poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotową masę makową, która w przypadku tych babeczek   i oszczędności czasu świetnie się sprawdziła. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć domowej masy makowej ale jak niespodziewani(...)dowolnych bakalii np. rodzynki, żurawina 1 łyżka miodu (pominęłam bo masa jest już wystarczająco słodka) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, wody oraz margaryny/masła zagniatamy ciasto foremki na babeczki smarujemy masłem, następnie wylepiamy je ciastem ( ja ciasto wałkowałam, wycinałam koła i dopiero wylepiałam nim foremki) z części ciasta wycinamy np. gwiazdki tak przygotowane foremki z ciastem

Słodkie zapomnienie
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 376

miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują. Porcja wystarczy na 27 mini makowców. Składniki: ciasto   1 margaryna 160 g cukru 5 żółtek 400 g mąki + do podsypania nadzienie makowe 250 g maku 2 białka 1 szklanka cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego  Przygotowanie: Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy(...)minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Wszystkie składniki ciasta zagniatam. Ciasto jest dość lepkie dlatego podczas rozwałkowywania delikatnie podsypujemy je mąką z obu stron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość

Niezły Młynek
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 346

oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania do posypania sezam lub mak Składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Mnie wspomógł mój nowy pomocnik kuchenny robotem zwany. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Następnie lekko je odgazowujemy i dzielimy na 2 równe części, i każdą wałkujemy(...)Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w 180 st.C ok. 15 minut. Studzimy na kratce. Są idealne do kakao i domowej marmolady

Dzieje kuchennej Wiewióry
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 604

wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej(...)śmietany 30% 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol) albo ksylitol lub cukier do smaku Składniki na masę makową: 90 g suchego maku (ziarenka) lub mielonego suchego maku (nie ten mokry z puszki) 200 ml wody 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 1 białko

Ola la LCHF
6 propozycji ciast na Święta 143

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piąta i zarazem przed ostatnia propozycja Smaczny duet to ciasto pod, którego nazwą kryje się idealne połączenie masy twarogowej z masą makową. Jedno z lepszych ciast z makiem, jakie jadłem. Idealnie nadaje się do kawy jak i na Święta czy inne okazje. Stosunkowo proste w przygotowaniu więc powinno się udać każdemu Smaczny duet (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Szósta i zarazem ostatnia propozycja to ciasto o nazwie karmelowiec . Moje ulubione ciasto pieczone przez moją teściową  W smaku wyśmienite i stosunkowo proste w przygotowaniu. Ciasto idealnie sprawdzi się na święta lub na podwieczorek dla całej rodziny. Ciasto karmelowiec

Blog kulinarny S9.PL
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 148

mojemu zdziwieniu - posmakowało mojej rodzinie, która woli raczej klasyczne pierogi. Te zniknęły - ekspresem! Oprócz pierogów - z tych samych składników - zrobiłam roladę , pyszną roladę ..  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki

Di gotuje
Rolada z ciasta pierogowego (z twarogiem i kaszą gryczaną) 167

pierogami i stała się smakowitym hitem, który będzie często gościł na moim stole. Lubicie inne nadzienia? Nie ma sprawy - zróbcie ją po swojemu.  (około 3 sztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki

Di gotuje
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 214

zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy   sernika z makiem na kruchym cieście   już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie(...)Dodałam żółtka, i pokrojone miękkie masło. Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki. Mając już wszystkie przygotowane masy zaczynamy. Kruche ciasto wylepiłam na papier do pieczenia. Nakłułam je widelcem. Wlałam na nie masę serową. Mak nakładałam na masę serową. Można go wcisnąć głębiej, albo zalać serem. W trakcie pieczenia mak i tak zatopi się trochę w masie serowej

potrawyregionalne
Jogurtowy shortbread migdałowy... 156

jajko 125g jogurtu naturalnego 70g mielonych migdałów 200g maki 100g maki (skrobi) kukurydzianej Roztrzep w misce cukier, razem z jajkiem i jogurtem. Wmieszaj migdały. Wsyp obie maki i zagnieć miękkie, łatwe do formowania ciasto. Zawiń w folię(...)zostaw na 30 minut w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki do pieczenia - wyłóż pergaminem do pieczenia lub silikonowymi matami. Na lekko posypanej maka powierzchni wałkuj ciasto (na grubość około 5mm) i wycinaj kształty ulubiona foremka. Piecz przez około 15 minut, do złotego koloru. Wyjmuj na kratkę i zostaw do ostudzenia

Lejdi of the house
Sirocco Sabriny Ghayour. Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. 216

wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki. "Sirocco", Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis 242 strony Twarda oprawa Cena 69,99 zł Niżej znajdziecie jeden przepis z tej fajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można je upiec w tortownicy z wyjmowanym dniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów waniliowych

SzczyptaSmaQ