wypiek rogali musimy sobie zarezerwować 3 dni , ale wcześniej trzeba zamówić przez internet biały mak , który nie jest dostępny w regularnej sprzedaży w sklepach (być może w okolicach Poznania jest dostępny). Pierwszego dnia wypiekamy bezglutenowe biszkopty, drugiego zagniatamy i wałkujemy ciasto, trzeciego dnia robimy farsz i już wypiekamy rogaliki i zajadamy :-) Mój przepis został zainspirowany przepisem z bloga Śladami(...)masy makowej) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki roztopionego i wystudzonego masła oraz 200 g miękkiego masła do wysmarowania ciasta Masa makowa: 200 g białego suchego maku 80 g marcepanu 1/2 szklanki cukru spora garść rodzynków spora garść migdałów 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej mogą być jeszcze orzechy włoskie, figi, daktyle - pominęłam
Kawa z mlekiemZaczyn: 135 g maki wysokoglutenowej -u mnie pszenna tortowa 13 g swiezych drozdzy 75 g wody te fotki ,oprócz pierwszej ,nie sa moje ,ale pokazuja jak skręcic ciasto. Ciasto: 400 g maki wysokoglutenowej 75 g cukru 120 g letniego mleka 3 zoltka 1 lyzeczka / 5 ml / soli 120 g miekkeigo masla Nadzienie: 75 g rodzynkow 75 g skorki pomaranczowej kandyzowanej(...)wodzie i odstawić. Gdy rodzynki sie moczą ,zagniesc wszystkie skaldniki zaczynu i odstawic do wyrosniecia na 30 minut.Do miksera wsypac make, wlac letnie mleko, roztrzepane zoltka, cukier i wyrobić ciasto Dodać masło ,sól , i dalej wyrabiac do połączenia składnikow. Pod koniec wyrabiaia ciasta dodac wyrosniety zaczyn. Po dodaniu zaczynu ,wyrabiać ciasto ręcznie ,aż zacznie odstawac od ścianek naczynia Pozostawiamy wyrobione
w mojej kuchnimnie średnio-płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :) DROŻDŻOWE CUDA WYPIEKALI: ~"~"~"~"~"~"~"~"~""~"~"~"~"~"~ GRUNT TO PRZEPIS! - Ślimak drożdżowy z makiem https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący) https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
Grunt to przepis!Mak, makówki, makowiec to obowiązkowe pozycje na każdym świątecznym stole. Ja od kilku lat robię zawijane makowce, zarówno dla siebie jak i dla najbliższych. Ciągle oczywiście nie jest to doskonały wyrób, bo zdarza się tu i ówdzie, że coś gdzieś pęknie, bo to niestety kapryśne ciasto, ale i tak uważam że jest nieźle, a przede wszystkim ciasto jest domowe
Bernika - moj kulinarny pamietnikTradycyjne w Wielkopolsce coraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć(...)składania powtarzać jeszcze kolejne 2 razy. Tzn.rozwałkować , złożyć i schłodzić 1h. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak , daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na ok.30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2 razy na mniejszych "oczkach
Smaczne Zdrowetrzeba czyli makiem. Standardowa wielka puszka zawiera około 20 g maku! Niestety szukałam bardzo długo nie znalazłam żadnej która zawierałaby więcej maku. Od czasu przeprowadzki musiałam się wspomagać gotowymi wyrobami makowymi gdyż nie miałam maszyny do mielenia ale teraz zamierzam z tym walczyć. Nie pójdę na łatwiznę i znajdę jakiś sposób żeby zrobić mak samemu bez skomplikowanego(...)puch. Wysypujemy je na stolnice i dodajemy resztę składników. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wykładamy na dnie i brzegach tortownicy. Zostawiamy trochę ciasta na wierzch. Następnie wykładamy mak i na wierzch tworzymy dowolne wzorki. Całość pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzielyzka suchych drozdzy 1 jajko 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 3 1/2 szklanki maki 3 lyzki cukru szczypta soli 225g miekkiego masla ( 2 lyzki do ciasta) Nadzienie: 30 dag bialego maku 10 dag pasty migdalowej (marcepanu) 3/4 szklanki cukru pudru 10 dag orzechow wloskich 10 dag zblanszowanych migdalow 1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej (mozna dac wiecej, do 2 lyzek(...)przykryla to zlozenia (tak jak skladamy list). Dobrze skleic brzegi i delikatnie wywalkowac prostokat 25x17cm uzywajc jak najmnieszej ilosci maki do podsypywania. Zlozyc tak jak poprzednio i schlodzic przez 45 minut. Powtorzyc proces walkowania i skladania 3 razy, chlodzac ciasto miedzy walkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwalkowaniau i zlozeniu ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej
w mojej kuchnitylko pięknym wyglądem, aromatem, ale także i smakiem :) Jest taka, jaka powinna być idealna wg mnie drożdżówka: wilgotny, mięciutki, aromatyczny, a masa makowa ściśle przylega do ciasta :) Ciasto: 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży szczypta soli 100 g rozpuszczonego(...)Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut przykryte ściereczką. Następnie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Ciasto: Żółtka rozetrzyj z reszta cukru i sola. Do żółtek dodaj mąkę, wmieszaj. Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj, jak powstanie w miarę zwarte ciasto wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez około
Kulinarna (nie)codziennośćmascarpone a temperatura ambiente 100 g di burro a temperatura ambiente 50 g di uvetta 50 g di noci 50 ml di rhum PRZYGOTOWANIE Do przygotowania ciasta wykorzystałam zmielony mak. Jeżeli mamy niezmielony mak, wystarczy zagotować go we wrzącej wodzie, ostudzić, odcedzić i zmielić. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni (piekarnik statyczny), 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem(...)papierem do pieczenia. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak oraz bułkę tartą. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony
La grande e la piccola cuocasypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 12 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Ciasto makowe: Margarynę roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach. 2. Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy na puch z cukrem
Na Ciasteczkowych PapierachSeromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! Składniki: Masa serowa 1,20kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy 200g masła (lub margaryny) 5 jajek 3/4 szklanki cukru Masa makowa: 900g masy makowej(...)odstawiamy do przestudzenia *** *** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy *** *** Dodajemy masę makową oraz mąkę i mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy *** *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary 32x20cm). Dno blaszki smarujemy delikatnie masłem lub margaryną i wykładamy herbatnikami *** *** Na herbatnikach wykładamy naprzemiennie – raz łyżkę masy makowej
Blog z Apetytemjestem wręcz dumna! Każdy w nim znajdzie coś dla siebie. Czekoladowy smak, naturalna słodycz z bakalii i dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto(...)rodzajów mąk co w przepisie śmiało możecie je podmienić na takie co macie pod ręką. Za parę dni jeszcze przed świętami podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie będą pasowały
zdrowo i aktywniejestem wręcz dumna! Każdy w nim znajdzie coś dla siebie. Czekoladowy smak, naturalna słodycz z bakalii i dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto(...)rodzajów mąk co w przepisie śmiało możecie je podmienić na takie co macie pod ręką. Za parę dni jeszcze przed świętami podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie będą pasowały
Zdrowie i pysznie na talerzuBejgli to węgierski smakołyk pieczony przez Węgrów w każde święta. Bejgli z orzechami włoskimi Bejgli jest połączeniem ciasta drożdżowego z nadzieniem przygotowanym z maku lub orzechów włoskich. Ciasto formowane jest w kształt rolady a następnie pieczone na złoto-brązowy kolor. Masa makowa robiona jest zazwyczaj z maku, rodzynek, masła lub mleka, cukru lub miodu. Do smaku doprawiana jest tartą skórką
mecooksPierogi to doskonała propozycja na wigilijny stół. Zawsze podaję je polane masełkiem i posypane cukrem. W tej postaci smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz makowy: 200g maku mielonego MAKAR , 50g orzechów włoskich MAKAR , 50g rodzynek, 3 łyżki cukru, 50g masła, 1 jajko, kilka kropli aromatu migdałowego, Dodatkowo: 80g masła(...)wykładam na talerz. Polewam podrumienionym masłem i oprószam cukrem. Do przygotowania farszu do pierogów wykorzystałam mak mielony oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu
Tradycyjna kuchnia Kasi