ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:71/571)

Tortilla domowa 147

idzie szybciej się wchłonie) . Dodajemy szczyptę soli , wbijamy jajo i wlewamy wodę ( dałam szklankę ). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie , że ciasto jest zbyt miękkie to dajcie  trochę maki . Energicznie wyrabiamy ciasto kolo 10 minut. Wstawiamy je do lodówki na na 30 minut. Wyjmujemy , możemy podzielić na mniejsze porcje. Wałkujemy cienko podsypując mąką,  jeśli wam się klei . Ciasto powinno być

Różowa kuchnia
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem 115

cebula sól i grubo mielony czarny pieprz 20 ml oleju rzepakowego do smażenia DODATKOWO 1 żółtko jaja kurzego 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu 1 łyżka maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWE Letnie mleko rozmieszaj w miseczce z pokruszonymi świeżymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn przykryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce(...)mielony czarny pieprz","20 ml oleju rzepakowego do sma\u017cenia","1 \u017c\u00f3\u0142tko jaja kurzego","1 \u0142y\u017cka mleka","1 \u0142y\u017cka sezamu","1 \u0142y\u017cka maku"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CIASTO DRO\u017bD\u017bOWE","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Letnie mleko rozmieszaj w miseczce z pokruszonymi \u015bwie\u017cymi dro\u017cd\u017cami, \u0142y\u017ceczk\u0105 cukru i \u0142y\u017ck\u0105

ProstePesto.pl
Pierogi orkiszowe z kasza gryczana i quinoa 167

maki pszennej 550) 3/4 szklanka przegotowanej cieplej wody 1 szczypty soli 1 lyzka dobrego oleju Skladniki na farsz: 1 saszetka ugotowane kaszy gryczanej 250 g ugotowanej kaszy quinoa (ugotowalam wieksza porcje na sniadanie) 1 duza cebula 1 jajko 1 lyzeczka majeranku,sol,pieprz 1 lyzka smalcu+smalec ze skwarkami jako omasta Wykonanie:  Ugotowac obydwie kasze.Przestudzic. Skladniki na ciasto pierogowe(...)pozostawic,by odpoczelo. Cebule pokrojona w dorbniutka kostke zezlocic na 1 lyzce smalcu. Wymieszac z dwoma kaszami,jajkiem i przyprawami.Przyprawic intensywnie,by pierogi po ugotowaniu mialy wyrazisty smak. Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac kolejno na trzy cieniutkie placki.Nieodcieta czesc ciasta pozostawiac kazdorazowo przykryte sciereczka,by nie obeschlo.Wykrawac kolka i nakladac po 1 lyzeczce farszu,dokladnie zlepiac. W duzym garnku zagotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec zawijany. 119

cukru szczypta soli Wykonanie: Z mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn. Pozostawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Masa makowa: 250 g maku (użyłam zmielonego) 2 łyżki miodu 80 g cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 50 g rodzynków skórka otarta z pomarańczy 1 łyżka miękkiego masła 3 białka(...)przykrycia i odstawić. Po wystudzeniu dobrze odsączyć z płynu i dwukrotnie zmielić (użyłam już zmielonego, ta czynność wówczas odchodzi). Do maku dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Nałożyć masę makową, pozostawiając ok 2 cm ciasta z brzegu. Zwinąć

zadanie-gotowanie
Rogale świętomarcińskie 355

także za rok. Ciasto drożdżowe francuskie: 1 kg mąki pszennej 400 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 100 g masła (1/2 kostki) 100 g cukru (2/3 szklanki) 2 jajka + 2 żółtka (białka zostawiamy) duża szczypta soli dodatkowo: 300 g masła (1 osełka) do wałkowania Nadzienie rogali świętomarcińskich: 500 g białego maku (do kupienia w internecie; można zastąpić(...)wody posiekane orzeszki zimne, włoskie lub migdały - do posypania'; document.write(" "); Nadzienie: Biały mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, aby napęczniał. Potem odlewamy nadmiar wody. Mielimy mak przez maszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową

Poezja smaku
Makowiec na kruchym cieście z dodatkiem śmietany 130

pieczenia. Ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Masę makową przerzucamy do większej miski dodajemy ubite białka, cukier waniliowy i wszystko delikatnie mieszamy napowietrzając mak. Gotową mieszankę przekładamy na ciasto, z reszty ciasta robimy posypkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C przez ok. 50 minut Moja blaszka była dość spora dlatego też ciasto nie jest

W Moim Magicznym Domu
Drożdżówki z makiem 142

makiem najbardziej, dlatego poszukałam i zrealizowałam na nie przepis. Czego wyniki są widoczne na zdjęciu :) od siebie dodałam kurkumy do ciasta ponieważ lubię jak jest kolorowo i pysznie. Dziś na zajęciach zamiast chleba własne drożdżówki z makiem :) polecam! Składniki: 500 g mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 70 g cukru(...)minut. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę z szczyptą soli i kurkumą, która nada drożdżówką żółtego koloru. Wlewamy do mąki masło i rozczyn. Rozrabiamy ciasto długo i dokładnie aż jego powierzchnia będzie gładka. Odstawiamy ciasto przykryte ścierką ponownie w ciepłe miejsce ( u mnie znów wylądowało na grzejniku ;) ) aż podwoi są objętość na około

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z batatów bez mąki 197

Ciasto z batatów chodziło mi po głowie po jednym z odcinków Masterchefa. Tak się fajnie złożyło, że akurat owe bataty oraz inne potrzebne składniki w kuchni

Jemy Pijemy
Galette pełnoziarnista z makiem i morelami 187

Ciasto, które uwodzi swoją niesfornością. Niedoskonałe, ale takie ma być, bo domowe! Napakowane owocami, które dopiero co kupiłeś na targu i makiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych(...)miarę szybko. Formujemy kulę i wrzucamy do lodówki na pół godziny.      Mak zalewamy wrzątkiem na 20 minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać

sama złodycz
Cebularze lubelskie (cebulaki). 674

mak do posypania       Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (po około 10 minutach rozczyn powinien już podwoić objętość). Następnie dodajemy jajko, olej, sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto(...)stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe!      Ciasto to nadaje się również jako baza do pysznych pizzerek, wystarczy placuszki posmarować łyżeczką keczupu, poukładać ulubione dodatki i upiec razem z cebulakami. Polecam

Rozpustne gotowanie
Ciasto Weselna Dama 116

Witajcie, Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne ciasto na biszkopcie makowym. Pychotka  Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki suchego maku Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier. Dodać żółtka i ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym(...)łyżkę mleka 2 łyżki cukru pudru Kawę zalać 300 ml gotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia. Jeśli ktoś lubi do kawy może dolać spirytusu. Polewę przygotować tuż przed polaniem ciasta. Do małego garnuszka wrzucić czekoladę, masło, cukier puder oraz dodać mleko. Rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając. Nie gotować. Polać gotowe ciasto. Przekładanie ciasta: Biszkopt – masa budyniowa – biszkopty moczone

Przepisy Babci
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2871

mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół. Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE(...)MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany;/ na około 35-40 małych rogalików 0,7 kg mąki pszennej 300g prawdziwego masła 4-5 łyżek cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% 3 jajka 100g świeżych drożdży nadzienie: gotowa masa makowa / marmolada różana / bakalie dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka

W kuchni Karmel-itki
Babka Wielkanocna Tulipan 138

Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne babki i ciasta, które Wam polecam. Ta babka ma w sobie trzy smaki, pieguska z makiem, babka kisielowa, budyniowa i kakaowa. Czyli takie cztery w jednym. Żródło Ciasta s. Anastazji Składniki 6 jajek 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia. I układać kolejno warstwy ciasta. Do pierwszej dodać budyń i wymieszać ułożyć na dnie blaszki. Do drugiej dodać kisiel i barwnik. Do trzeciej kakao Do czwartej mak. Przeciągnąć nożem przez środek ciasta wzdłuż blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut. babka tulipan

O kuchni z uczuciem
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 251

Świętego Marcina - 11 listopada cieszą się największą popularnością. Rogale Marcińskie charakteryzuje pół-francuskie ciasto z niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich - smak, który koniecznie trzeba spróbować, a może nawet samodzielnie przygotować w naszych domach.  Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis - Składniki (ok. 20 dużych rogali(...)Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 50 g siekanych orzechów lub migdałów do posypania wierzchu Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy

Słodka Strona