ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:78/571)

Seromakowiec 221

czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, do zrumienienia ciasta.  MASA MAKOWA Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy.  Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać cukier, utrzeć z makiem.  Do utartego maku z żółtkami dodać bułkę tartą, aromat i bakalie, wymieszać.  Białka jaj ubić na sztywną(...)sera , ciągle ucierając.  Następnie do sera dodawać po jednym żółtku i aromat, dokładnie utrzeć.  Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać.  Na zrumienione ciasto wyłożyć masę makową, dokładnie wyrównać.  Masę makową przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię, wstawić ciasto do piekarnika .  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 60 minut. (function

Kuchnia Danusi
Sernik na zimno przekładany dżemem i biszkoptami 146

 Sernik jest idealnym ciastem na każdą okazję. W tym wpisie prezentuje w wersji na zimno z dżemem i biszkoptami! Składniki: 500g sera twarogowego 20g żelatyny

Truskawkowa Fiesta
Ciasto czekoladowe bez mąki 141

Pyszne ciasto czekoladowe bez mąki, białego cukru i z niewielką ilością oleju. Nie jest ciężkie i wilgotne jak brownie i smakowało wszystkim bez wyjątku!  Przepis

Kuchnia bezglutenowa
Ciastka francuskie z kaparami, serem i pomidorkami 172

kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia. Kiedy myślę o imprezie myślę też o różnych kolorowych przekąskach z ciasta francuskiego, zawsze znikają do końca

Zasmakuj Kuchni
Makowiec zawijany 179

górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą.  Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy

Atlas Smaków
Kantyczka 222

Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku  5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego, bo miałam go akurat w lodówce) 7. Jasne ciasto Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym

charlotte gotuje
Kołacz ziołowy z boczkiem 190

gotuje się dużo lepiej :) Przepis zaczerpnęłam z książki "Mała szkoła pieczenia" - uwielbiam tą książkę, ponieważ za każdym razem mnie inspiruje :) Kołacz wyszedł wyśmienity i wszystkim gorąco polecamy. SKŁADNIKI: CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki wody WYPEŁNIENIE CIASTA: 200 g boczku 150 g sera żółtego 4 jajka 1/2 pęczka pietruszki 1/4 łyżeczki soli

Serce zamknięte w formie pyszności
Uszka wigilijne 168

cebula pieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke kroimy na drobna kosteczke, obsmazamy na masle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy. Ciasto: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Skladniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi. Laczymy skladniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne

Smaki Edyty
Szarlotka z pigwą - pyszna 159

smak.Sprawil to dodatek oblednie aromatycznej pigwy,ktora nie tylko nadala szarlotce wyjatkowej nuty smakowej ,ale takze bardzo ja uszlachetnila.Kruche ciasto jest rowniez zachwycajace,a to dzieki uzyciu specjalnej maki do kruchych ciast-czyli krupczatce (500).Pokazala sie ostatnio w polskich sklepach maczna seria Lubelli,bardzo przydatna dla wszystkich,ktorzy zastanawiaja sie ktora maka do czego.Na kazdej etykiecie widnieje(...)przeznaczenie.Ta szarlotka jest wspaniala,bardzo polecam na sobotnio-niedzielne co nieco do kawy. Skladniki na kruchy spod : 250 g maki krupczatki 125 g zimnego masla 50 g cukru 1 lyzka cukru waniliowego 1 jajko 1 zoltko 1 szczypta soli Skladniki na nalozenie: 700-800 g jablek sok z 1/2 cytryny 2 lyzki cukru 1 lyzeczka cynamonu otarta skorka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BABKA KOKOSOWA Z MAKIEM 125

mnie dodatkiem do ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę . Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły! Polecam! Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę! Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej

Ostra na Słodko
Rustykalna tarta z jabłkami i konfiturą mirabelkową. 147

rustykalnej tarcie słyszał już chyba każdy, ale czemu jej nie upiec kiedy teraz tyyyyyle jabłek pod dostatkiem! a kto nie piekł tym bardziej zachęcam! Składniki ma ciasto;  1,5 szklanki maki pszennej  pół kostki masła (10 dag)  3 łyzki cukru  3 łyzki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Włozyc(...)lodówki na ok godzine Nadzienie;  5 dużych jabłek  2 łyzki maki 5 łyzek cukru cynamon  konfitura z mirabelek ok 2 łyzki 1 jajko Jabłka obrac i pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować i wyłozyc dno okrągłej formy do tart.(forme dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec II 105

stać się nie może 🙂 Makowiec jest rewelacyjny , ciasto jest jednym z najlepszych drożdżowych ciast, jest puszyste , elastyczne i wilgotne. Dzięki syropowi cukrowemu jest jeszcze lepsze i dłużej zachowuje świeżość. Przy przechowaniu pamiętajmy o odpowiednim zabezpieczeniu ciast przed wysychaniem. Najlepiej przechowywać je w pojemnikach lub pod przykryciem, można również owinąć w folię spożywczą, ciasto dłużej zachowa świeżość i nie obeschnie. Gorąco(...)wody można zrobić to przy pomocy gazy, na sitko wyłożyć gazę, wylać mak, uformować sakiewkę i odcisnąć wodę, mak przełożyć do miski dodać wszystkie składniki, wymieszać dokładnie, na koniec dodać ubite białko delikatnie wymieszać. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Przygotowanie ciasta Do miski miksera wsypać mąkę, skórkę z cytryny, drożdże i cukier, wymieszać. Do mieszania

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Biskup / Layer 'Bishop' Cake 2121

swoje, modyfikując odrobinę oryginalny przepis. Ciasto Biskup składa się się kilku warstw: jasnego biszkoptu, galaretki z dżemem, pysznego kremu budyniowego, bezy z makiem oraz wiórkami kokosowymi i polewy czekoladowej. Sami przyznacie, że to idealne świąteczne ciasto, prawda?:) Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek(...)białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników. Biszkopt i blat bezowy możecie upiec dzień wcześniej. Ja do swojej bezy dodałam o połowę mniej maku niż w tradycyjnych przepisach na to ciasto i uważam, ze taka jego ilość jest wystarczająca. Jeśli chcecie, możecie oczywiście dodać więcej. Podczas pieczenia bezy ważne jest, aby dać jej całkowicie wystygnąć w piekarniku

Lekcje w kuchni
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 146

Przygotuj mikser lub trzepaczkę, miski, szklankę, wagę kuchenna, łyżeczkę, blachę do ciasta, miarkę kuchenną, papier do pieczenia, folię spożywczą, sitko, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, wałek do ciasta, widelec, maszynkę do zmielenia maku, 2 garnki, nóż. Przygotuj składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, Masa makowa(...)piekarnika i piecz przez mniej więcej 10-15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ciasto powinno ładnie się zarumienić. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło w lodówce, przygotuj masę makową. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce. Następnie przełóż go do garnka i zalej gorącym mlekiem. Całość postaw na gazie i zacznij gotować. Po kilku minutach gotowania do maku

blog.moje-pasje.info