ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:85/571)

ciasto na pierogi 277

mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj ę  jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę 2. Do  mąki dodajemy bardzo ciepłą wodę

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ciasto makowe z nutą cytrynową (makowa panienka). 171

Ciasto mocno zainspirowane z blogu "gotowanie cieszy". Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy. Składniki:    Ciasto 200 g maku  100 g wiórków kokosowych  100 g mielonych migdałów  100 g cukru  8 białek  4 żółtka  Krem  3 budynie waniliowe 400 ml mleka UHT  150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn(...)masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy. Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut , uważając, aby ciasta nie przesuszyć

Symfonia smakowa
CEBULARZE 163

tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :)  Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek) 1 szklanka

Walijskie Pichcenie
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6535

tylko zobaczyłam to ciasto , wiedziałam, że musi u nas zagościć. Zawiera wszystko to ,co najbardziej lubimy. Połączenie maku, sera z kokosem i kruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej. Składniki(...)sztywną pianę , pod koniec dodając zmielony ksylitol lub puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego

Smaczne Zdrowe
Rogale śniadaniowe z makiem 177

maku do posypania Ciasto: Drożdże utrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Mleko podgrzać z masłem do rozpuszczenia. Do dużej miski przesiać mąki i sól, wlać ciepłe mleko z masłem, drożdże i rozbełtane jajka. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (ok 15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto(...)Końce rogali zwinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Włączyć piekarnik na 200 stopni. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce

Smakołyki Asi
Gwiazda makowa z marcepanem 102

dodatkiem marcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych drożdży ekstrakt waniliowy(...)oraz proszek do pieczenia. Całość ciasta wyrabiam na elastyczną masę i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Ciasto zawsze zgniatam dwukrotnie. W czasie kiedy ciasto pozostawiam do wyrośnięcia przygotowuję masę makową. Mak należy sparzyć i zmielić. Pamiętam jak byłam mała to mama używała do tego maszynki do mięsa z drobnymi oczkami, ja postanowiłam to uprościć i sparzony

Cookery.pl
Gwiazda makowa z marcepanem 119

dodatkiem marcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych drożdży ekstrakt waniliowy(...)oraz proszek do pieczenia. Całość ciasta wyrabiam na elastyczną masę i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Ciasto zawsze zgniatam dwukrotnie. W czasie kiedy ciasto pozostawiam do wyrośnięcia przygotowuję masę makową. Mak należy sparzyć i zmielić. Pamiętam jak byłam mała to mama używała do tego maszynki do mięsa z drobnymi oczkami, ja postanowiłam to uprościć i sparzony

Cookery.pl
Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami 113

Jeśli jesteście zabiegani lub macie troszkę mniejsze umiejętności w wypiekaniu makowców to ta wersja będzie dla Was idealna.  Ciasto jest naprawdę proste i ekspresowe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pysznie smakuje. Masa makowa oraz herbatniki to nietuzinkowe połączenie, więc przyznajcie sami, że miło jest osiągnąć oryginalny efekt przy minimalnym wysiłku... Koniecznie spróbujcie! (Keksówka o wymiarach(...)warstwę herbatników, 1/4 masy z makiem, herbatniki, masę, herbatniki i ponownie resztę masy. (Powinny wyjść 3 warstwy z ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.) Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Makowiec całkowicie ostudzić na szafce kuchennej, a następnie opcjonalnie udekorować polewą czekoladową

Di gotuje
Drożdżowa gwiazda, czyli makowiec inaczej 189

drożdżowego w kształcie gwiazdy. Właściwie to zamiast maku możecie użyć budyniu, nutelli (jak my dziś), czy konfitur- z tym, że wtedy nie będzie to już makowiec a Wasza wariacja smakowa- ale podpisuję się obiema rękami- na pewno będzie Wam smakować Całość nie jest za słodka, a jedyna trudność to dobre wyrobienie ciasta drożdżowego. Niech Was nie zwiedzie ta plecionka(...)dobrze wyrób ciasto- powinno ładnie odchodzić od ręki i miski/stolnicy. Odstaw znów w ciepłe miejsce i poczekaj aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto podziel na 4 równe części. Wszystkie rozwałkuj na krążki takiej samej wielkości. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej pierwszy krążek ciasta. Posmaruj go nutellą/konfiturą lub makiem omijając brzegi. Powtórz

Arbuziaki
Makowiec z jabłkami i wiśniami 221

kwaskową nutę, przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Na wierzchu ułożyłam wycięte gwiazdki z kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego 2 szklanki wody 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka(...)piekarnika nagrzanego do 180*C na około godzinę. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: jabłka , kasza manna , mak , miód , wiśnie

https:KKuchniaMniam
Sernik na półkruchym spodzie 203

szkl. cukru 1/2 kostki masła [100g] 1/2 kostki margaryny [100g] 1 opakowanie budyniu śmietankowego na 3/4l mleka 5 łyżek kaszy manny - płaskie 1 aromat śmietankowy CIASTO PÓŁKRUCHE 300g maki pszennej tortowej 100g cukru 150g margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany 18% - musi być gęsta   Zacząć od przygotowania ciasta półkruchego - sekret różnicy między ciastem

Grunt to przepis!
Mazurek z masą kajmakową 189

barszczu, babek i mazurków.  U mnie od pewnego czasu króluje prosty, kajmakowy mazurek. Skoro wszystkim smakuje, powstał i w tym roku. Bardzo prosty i smaczny. SKŁADNIKI Na ciasto: 35 dag maki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka szczypta soli 1 łyżka śmietany Masa: 1 puszka skondensowanego słodkiego  mleka  rodzynki , migdały dekoracyjna posypka czekolada WYKONANIE Mąkę na ciasto rozcieramy

W kuchennym oknie Ewy
Seromak 248

Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już Sumerowie, antyczni grecy, a nasz zdawałoby się polski makowiec to nic innego jak bliźniak słoweńskiego makovnika czy chorwackiej makownicy. A co z ciastem kruchym? Pierwsze wzmianki

Jacob Tastes
Quiche ze szpinakiem 179

Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane jajkami i śmietaną. Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło. Quiche nigdy nie jest słodkie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 g maki trochę do podsypania ½ łyżeczki soli 1 żółtko 100 g masła i trochę do formy Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu Na wierzch ciasta 600 g liści

W kuchennym oknie Ewy
Piegusek na białkach 401

było zaszaleć. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste i lekko wilgotne. Słodko zapraszam na Pieguska na białkach, ciasto zdecydowanie dietetyczne! Zdjęcia zrobione zaraz po upieczeniu - późną nocą :) " Składniki: 4 białka 150 g cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 g mąki 50 g maku Sposób przygotowania: Białka ubijamy na najwyższych(...)obrotach, gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 5 minutach ubijania dolewamy olej i mieszamy łopatką.  Dosypujemy mąkę i mieszamy lekko łyżką, dodajemy mak - ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut - do zarumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania