ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:90/571)

Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 174

dochodziły do brzegów tarty pozłacając je." Składniki  na trzy placki:                                   ciasto 250 g maki pszennej                                          150 ml wody(...)farsz 250 ml kwaśnej śmietany 2 średnie cebule 140 g wędzonego boczku pieprz przygotowanie Z podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju użytej mąki. Ciasto nie  powinno się lepić. nie może też być za twarde . Możemy

Stare Gary
Rogale Marcińskie z białym makiem 240

Rogali Marcińskich zabierałem się już od bardzo dawna. Ale zawsze coś stało na przeszkodzie: albo problem z kupieniem białego maku (polecam przez internet lub w sklepie dwójki braci) albo brak czasu, żeby zrobić ciasto półfrancuskie — jednak pół dnia trzeba temu poświęcić. Chociaż wbrew pozorom to nie jest aż tak zajmujące: wystarczy do niego od czasu do czasu zaglądać i poświęcić(...)powtórzyć łącznie 4-6 razy (nie więcej!), aż masło będzie niewidoczne przy rozwałkowywaniu. Na sam koniec zawinięte w folię ciasto włóż do lodówki na minimum 5 h (u mnie cała noc). W trakcie oczekiwania polecam przygotować nadzienie z białego maku. *Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży, to dodaj ich 2 razy więcej, tj. około 28 g i przygotuj wcześniej zaczyn. Nadzienie

Food Square
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 201

soli - 400ml wody Dodatkowo: - mak lub mąka żytnia do posypania chleba - oliwa do posmarowania ciasta Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gdy dodajemy do ciasta drożdże to wówczas miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.50-60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przekładamy do dwóch form dokładnie wysmarowanych(...)maczanej w zimnej wodzie, wyrównujemy, smarujemy pędzelkiem maczanym w oliwie (oleju) i posypujemy wedle uznania albo makiem albo mąką. Gdy posypujemy makiem to dodatkowo proponuję jeszcze skropić górę wodą, by mak się lepiej przykleił. Z ciastem z dodatkiem drożdży postępujemy po włożeniu do form identycznie, czyli oliwa, posypanie i odstawienie do wyrośnięcia. Chleby z dodatkiem drożdży odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Warzywne samosy z pieca 393

przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dorzucamy groszek, dosalamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie i płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i mieszamy. ciasto: 2 szkl. maki pszennej 100 g masła po pół łyżeczki soli i proszku do pieczenia 3-5 łyżek jogurtu greckiego Mieszamy dokładnie jogurt, masło sól oraz proszek do pieczenia. Dosypujemy mąkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawna tarta z porem, jabłkiem i ziemniaczkiem 89

moja tarta to przepis inspirowany kuchnią bliską mojemu sercu "Smakami Szwajcarii". Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i szybka- sprawia, że przepis sprawdzi się w każdej kuchni. Składniki: na ciasto: 400 g maki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody  farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska pieprz świeżo zmielony- kolorowy

Wielki apetyt
Sernik zebra 9766

wykorzystania pasiastego motywu. Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm. Sernik zebra ciasto kruche 110g maki pszennej 55g masła 50g cukru pudru 1 duże żółtko masa serowa 700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego) 200g mascarpone 150g cukru 50g stopionego masła 4 jajka + 1 białko

Smakołyki Bereniki
Tarta z mascarpone z migdałami 198

razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły jak i dzieciom.   Serdecznie zapraszam do spróbowania. Składniki na tartę o średnicy 25 cm: ciasto:  200 g maki pszennej,  2- 3 łyżki cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 1 jajko, masa: 500 g serka mascarpone, 45 ml syropu z agawy(...)małe jajka, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 30 g migdałów w płatkach. Przygotowanie: Mąkę zgniatamy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy

Moniki Smakołyki
Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami 94

Drożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem, cynamonem i dynią - posypane cukrem pudrem.  Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki owocom i pięknie pachnące dzięki cynamonowi. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania, 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki, płaska łyżka cynamonu, 2 łyżki suchego maku niebieskiego, 3 średniej wielkości jabłek, 2 łyżki oleju(...)podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem i makiem. Dodajemy zaczyn, jajko, olej oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto. Będzie lepiło się trochę do rąk, ale dzięki temu będzie bardziej puszyste i mięciutkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Jabłka

Lena Gotuje
Strucla z makiem 161

wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny ale nie jest trudny :) Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje? Strucla makowa Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 6 g drożdży 100g cukru pudru  1/2 szklanki śmietany 200g masła(...)śmietaną oraz jajko i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Wracamy do masy makowej. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z makiem.  Wykładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Zwijamy

Tagebuch po polsku
SEROMAKOWIEC PROSTY I SZYBKI 1034

Tego ciasta nie trzeba specjalnie przedstawiać, gdyż dobrze jest wszystkim znane ;) Napiszę tylko że wykorzystałam do niego mak z puszki i ser z wiaderka. Oszczędziłam dzięki temu sporo czasu :)  To idealny przepis dla wszystkich zabieganych lub dla osób, którzy nie lubią godzinami siedzieć w kuchni. Polecam, wyszedł pyszny:) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM CIASTO: 1,5 szklanki(...)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy kaszę mannę i olejek. Delikatnie mieszamy łyżką.  Pianę z białek przekładamy w kilku partiach do maku, ostrożnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Wyrównujemy. SER: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy

Pani na deser
Tarta z serem i figami. 88

zapewne owoce i warzywa którymi możemy się cieszyć właśnie teraz. Tym razem wykorzystałam słodkie i miękkie figi. Tym razem tarta serowa z figami.  Składniki na ciasto;  1.5 szkl maki pszennej 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli  Skworcu   Wszystkie składniki(...)łyżki cukru  1 łyżeczka pasty waniliowej Skworcu 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej Do datkowo; 5 dojrzałych fig cukier puder do posypania lub miód do polania Przygotowanie; Ser wraz z jogurtem przełożyć do miski, zblendować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto wyjąć z pieca. zdjąć obciążniki. Wylać na nie masę serową. Figi umyć, osuszyć, pokroić

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec krucho-drożdżowy 621

Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak

Słodkie Przyjemności
Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna 149

ciasto ,tym tarta bedzie bardziej szykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam! Skladniki: 250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630) 60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypania szczypta(...)jajko,uformowac kule ,owinac w folie i umiescic na 30 minut w lodowce. Brzoskwinie przepolowic,usunac pestki i pokroic w cienkie 3-4 mm polkrazki. Na lekko podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 35x25 cm.Na walku przeniesc go na blache wylozona papierem do pieczenia.Na ciescie ulozyc pokrojone brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant na koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pink & white 144

moich znajomych na fb... Życze wszystkim takiego poczucia humoru i dystansu do siebie... A wracając do śniadania dziś zaserwowałam już wcześniej wspomniane naleśniki... Składniki: 2 porcje Na ciasto: pół szklanki maki szklanka mleka nie pełna 1 łyżeczka soku z buraków 1 czubata łyzka cukru gdyby było za gęste to woda gazowana wg uznania mały pojemniki jogurtu naturalnego

NaKońcuJęzyka
Makowa tarta na ciemnym spodzie 218

, to polecam Wam spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki w gości polecam Wam produkty marki Stella Składniki(...)różnicą, że po odciśnięciu z nadmiaru wody mak należy dwukrotnie zmielić w maszynce. Bez względu na, to czy wybierzecie pierwszy czy drugi sposób kolejno postępujemy tak samo. Do gotowego maku dodajemy resztę składników. Poszatkowane orzechy (możecie również użyć orzechy pekan),  miód, cukier, masło i rodzynki (większe można pokroić, można też część rodzynek zastąpić żurawiną) oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy

Słodkie okruszki