ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:89/571)

Tarta z serem i figami. 100

zapewne owoce i warzywa którymi możemy się cieszyć właśnie teraz. Tym razem wykorzystałam słodkie i miękkie figi. Tym razem tarta serowa z figami.  Składniki na ciasto;  1.5 szkl maki pszennej 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli  Skworcu   Wszystkie składniki(...)łyżki cukru  1 łyżeczka pasty waniliowej Skworcu 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej Do datkowo; 5 dojrzałych fig cukier puder do posypania lub miód do polania Przygotowanie; Ser wraz z jogurtem przełożyć do miski, zblendować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto wyjąć z pieca. zdjąć obciążniki. Wylać na nie masę serową. Figi umyć, osuszyć, pokroić

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec krucho-drożdżowy 637

Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak

Słodkie Przyjemności
Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna 167

ciasto ,tym tarta bedzie bardziej szykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam! Skladniki: 250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630) 60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypania szczypta(...)jajko,uformowac kule ,owinac w folie i umiescic na 30 minut w lodowce. Brzoskwinie przepolowic,usunac pestki i pokroic w cienkie 3-4 mm polkrazki. Na lekko podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 35x25 cm.Na walku przeniesc go na blache wylozona papierem do pieczenia.Na ciescie ulozyc pokrojone brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant na koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pink & white 164

moich znajomych na fb... Życze wszystkim takiego poczucia humoru i dystansu do siebie... A wracając do śniadania dziś zaserwowałam już wcześniej wspomniane naleśniki... Składniki: 2 porcje Na ciasto: pół szklanki maki szklanka mleka nie pełna 1 łyżeczka soku z buraków 1 czubata łyzka cukru gdyby było za gęste to woda gazowana wg uznania mały pojemniki jogurtu naturalnego

NaKońcuJęzyka
Makowa tarta na ciemnym spodzie 242

, to polecam Wam spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki w gości polecam Wam produkty marki Stella Składniki(...)różnicą, że po odciśnięciu z nadmiaru wody mak należy dwukrotnie zmielić w maszynce. Bez względu na, to czy wybierzecie pierwszy czy drugi sposób kolejno postępujemy tak samo. Do gotowego maku dodajemy resztę składników. Poszatkowane orzechy (możecie również użyć orzechy pekan),  miód, cukier, masło i rodzynki (większe można pokroić, można też część rodzynek zastąpić żurawiną) oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy

Słodkie okruszki
Lane kluseczki orkiszowe-pelnoziarniste 285

dzisiejsze kluseczki powrocily nieco odmienione,bowiem uzylam do ich wykonania maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa na pewno duzo zdrowsze,ale tez i troche ciemniejsze. Lane kluski sporzadza sie z maki i calych jaj.Jest to ciasto dosc rzadkie (gestsze od nalesnikowego,o konsystencji gestej smietany).Ilosc maki zalezy od wielkosci uzytych jajek.Ciasto nalezy dlugo i starannie mieszac,aby wtloczyc jak najwiecej powietrza,bedacego(...)grubosci. Przepis podstawowy-porcja dla 4 osob: 2 jajka 1 lyzka gazowanej wody mineralnej 3-4 lyzki przesianej maki sol szczypta cukru Wykonanie: Porzadnie rozklocic jajka z lyzka wody mineralnej,szczypta soli i cukru,stopniowo dosypywac make,starannie i dlugo mieszajac ciasto drewniana lyzka,az ukaza sie pecherzyki powietrza.Wlewac cienkim strumieniem na gotujaca,osolona wode i gotowac 2 minuty. Lane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cynamonowy placek z jabłkami 100

się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D  Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego

Niezły Młynek
Szarlotka na bogato 124

ciasto; 3 szkl. maki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 3/4 szkl. cukru 2 jajka 2 żółtka 1 margaryna palma 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie; 1,8 kg jabłek (kwaskowych) 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kaszy manny Ciasto zagniatamy w misce , dzielimy na pół i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na nierównomierne kawałki, zasypujemy cukrem

Gotowanie jest łatwe
Mazurek kawowy 378

Dekorujemy. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą → Mazurek czekoladowo – marcepanowy → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek z makiem i bakaliami → Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Oryginalny smak
Cynamonowy placek z jabłkami 185

się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D  Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego

Niezły Młynek
Ciasto serowo-makowe 62

Serowo-makowe lub inaczej mówiąc sernik z makiem to naprawdę przepyszne ciasto, idealne na czas świąt Bożego Narodzenia choć nie tylko. Z podanej porcji zrobicie naprawdę dużą porcję na prostokątną blachę lub duży okrągły sernik(...)blaszce 26 lub 28 cm. Szukasz innych pysznych ciast? Zobacz też przepisy: – sernik pomarańczowy – tort piernikowy – sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami CIASTO SERWOWO-MAKOWE Przygotowanie: 2 h 10 minut Składniki spód

nietylkopasta.pl
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem - błyskawiczne do przygotowania 309

części. Na środek każdego paska nałożyć mięsnym farsz. Następnie złączyć ze sobą kawałki ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej) , formułując wałek. Każdy z nich ułożyć łączeniem do dołu. Na sam koniec przygotowane wałeczki przekroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem oraz sezamem. Piec około(...)minut w 210ºC (aż do zarumienienia pasztecików). Masa przed i po wymieszaniu Ciasto francuskie przeciąć na 3 części i na każdą z nich przełożyć przygotowaną mięsną masę Delikatnie zwinąć przygotowane paski; łączenia ciasta przełożyć pod spód Każdy wałek lekko naciąć, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem oraz makiem Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Rogale marcińskie-najlepszy przepis Rogale świętego Marcina 213

pszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru -1 łyzeczka soli -120g masła -300g zimnego masła do ciasta (wałkowanie) NADZIENIE -0,5 kg białego maku -2/3 szklanki cukru -2/3 szklanki miodu -100g migdałów obranych ze skórki (aby obrać migdały należy je zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut(...)minut i znów wałkujemy 2 razy. Po ostatnim 3 wałkowaniu ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki, przykrywamy ściereczką. I ciasto mamy gotowe :-) NADZIENIE Wiem, że możecie mieć problem z dostaniem białego maku, jednak coraz częściej jest on dostępny w sklepach, na targach czy w internecie. Mak , zalewamy wrzątkiem i gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik cynamonowy na makowym cieście. 171

Pyszny sernik z cynamonową nutką na pysznym kruchym cieście z dodatkiem sypkiego maku. Udekorowany ciasteczkami w kształcie gwiazdek. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Upieczcie taki na świąteczny stół. Zapewniam, że będziecie zachwyceni. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 2 łyżki sypkiego maku 1 lekko kopiasta łyżeczka

Izabelawkuchni
Kakaowe ciasto z cukinią i bananem 92

Czasem najdzie mnie straszna chęć na coś słodkiego. Niedawno piekłam bardzo smaczne  ciasto z cukinii z makiem .  Postanowiłam nieco przepis zmodyfikować i tak powstało kakaowe ciasto z cukinią i bananem, o zapachu i delikatnym smaku kardamonu. Wilgotne, najlepsze lekko jeszcze ciepłe, podane z bitą śmietaną. Bardzo polecam!  KAKAOWE CIASTO Z CUKINII I BANANA - PRZEPIS SKŁADNIKI suche

Stare Gary
Chlebek dyniowy z makiem 136

maku do posypania Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem

Smakołyki Asi
Prosty makowiec + film 213

przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę makową i starannie ją rozprowadzamy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy zimnym mlekiem dokładnie je miksując. Na warstwę maku wlewamy drugą część ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 60 minut, po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem

Smakowite Dania
Pani Walewska (Pychotka) 1774

wcześniej i przechowywać w lodówce.  Pani Walewska (Pychotka) PRZEPIS   ( forma : 25 x 30 cm) Temperatura: 200 o C | Czas pieczenia: ok. 45 min.   Ciasto kruche 400 g maki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza do kruchego ciasta to krupczatka) 200 g margaryny lub masła (użyłam Kasi) 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania