ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:96/571)

Torcik karpatkowy – karpatka. 79

Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne ciasto ptysiowe przełożone smakowitym kremem budyniowym. Znika ze stołu w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: CIASTO: 150 g maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 100 g masła 100 ml mleka 100 ml wody KREM: 600 ml mleka 150 g cukru 60 g maki ziemniaczanej 2 jajka 200 g masła ziarna wanilii lub cukier(...)MASŁO, MLEKO ORAZ SOL I ZAGOTOWAĆ. KIEDY MLEKO ZACZNIE SIE GOTOWAĆ, ZMNIEJSZYĆ GRZANIE POD GARNKIEM I PRZESIAĆ DO NIEGO MAKE. DALEJ PODGRZEWAJAC SZYBKO WYMIESZAC MAKE DO MOMENTU AZ WYROBIONE CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD ŚCIANEK GARNKA. GOTOWE CIASTO ODSTAWIĆ DO SCHŁODZENIA. CIASTO NIE MUSI BYĆ ZIMNE, MOŻE MIEĆ TEMPERATURE OKOŁO 60 ST. C. DO SCHŁODZONEGO CIASTA WBIĆ PO JEDNYM JAJKU CAŁY

Pani M - kuchnia smakowita
jagodowiec na śmietanie 255

śmietanie, tym razem zamiast brzoskwiń dodałam mrożone jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie ser.   Składniki: na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 6 żółtek 250 g masła  na masę śmietanową: 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g ) 6 białek 1 szklanka cukru cukier waniliowy lub laska

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z waniliowym kremem i truskawkami 537

tarty możemy użyć innych świeżych owoców. Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche ciasto: 125 g maki pszennej szczypta soli 1 żółtko 75 g zimnego masła  30 g cukru pudru ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody Krem waniliowy: 6 żółtek

Kulinarne przygody Gatity
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 357

się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego 250 g brokuł 2 pomidory ser feta - najlepiej

Niezły Młynek
Rogale marcińskie 67

Wyłóż je na kratkę do studzenia, polej lukrem oraz posyp orzechami. Nadzienie Mak wsyp do sitka, wyłożonego ściereczką lub gazą i opłucz wodą. Następnie przesyp go do garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj mak przez 30 minut (do momentu całkowitego wchłonięcia wody), co jakiś czas mieszając. Gotowy mak zmiel trzykrotnie w maszynce używając najmniejszej tarczy lub bardzo dokładnie zblenduj na gładką(...)Połącz wszystkie składniki. Do rozpuszczonych składników na patelni dodaj wcześniej zblendowane bakalie i wymieszaj, żeby wszystkie były pokryte cukrem i miodem. Do mieszanki dodaj mak i wymieszaj. Biszkopty pokrusz i wsyp do mieszanki z makiem. Na koniec dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nakładaj na ciasto. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal

Przepisy na widelcu
kruche z budyniem i owocami w galaretce 132

też apetycznie bo ciasto było kolorowe i fajnie wyglądało. A nam smakowała zwłaszcza kruszonka zalana galaretką. To niecodzienne połączenie ale było pyszne! *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g maki 200 g masła 100 g cukru pudru 5 żółtek na nadzienie: litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru owoce:morele, truskawki, borówki amerykańskie na kruszonkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszne ciasto z borówkami 120

zapraszam na pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe z borówkami.  Przepis z cukierni Lidla. Ciasto upiekłam z dwóch tortownicach: małej i 24 cm. W przepisie blaszka 30x 24 cm. Ciasto: 300 g maki tortowej pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek Lekka pianka waniliowa

Humanistka w kuchni
Maślane rogaliki z makiem 181

będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać. Maślane rogaliki z makiem Składniki: 500 g   mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami(...)maka blat, dzielmy na 2 części i wałkujemy na kształt koła o średnicy około 30 cm. Każe koło dzielimy na 8 równych trójkątów, a następnie zwijamy w rogaliki, zaczynając od szerszej części ciasta. Rogaliki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im wyrastać około 60 minut. Wtedy malujemy ja rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem

Kulinarne przygody Gatity
Browni z bitą śmietaną i bananami 112

Składniki: Ciasto: 70 g maki pszennej 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 150 g masła 120 g cukru Sos karmelowy: 50 g cukru 30 g masła 100 ml śmietanki 30% Bita śmietana: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4 banany 4 łyżki soku z cytryny kakao do posypania wierzchu ciasta Sposób wykonania: Ciasto

Qchnia po prostu
Czekoladowa szarlotka z budyniem - pyszna 162

zmniejszyłam ilość cukru dodanego do budyniu. Poniżej podaję oryginalny przepis z którego korzystałam:). Ciasto polecam, bo naprawdę warte uwagi :)) Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki na ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej

kruche babeczki
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 174

zagościł na moim stole. Mak nie jest suchy, a w połączeniu z biszkoptem smakuje super. Dla osób które jednak wolą ciasta z kremem proponuję ciasta upiec osobno i przełożyć ulubioną masą. Smacznego :) SKŁADNIKI NA MAK : 0,5 kg maku 3 jajka 1 szklanka cukru 15 dag masła 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju po 10 dag rodzynek i orzechów olejek(...)BISZKOPT : Jajka rozdzielamy i ubijamy białka na sztywną pianę, partiami dosypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy z olejem. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na mak i pieczemy ok. 20 minut. Po wystudzeniu makowiec wyciągamy żeby biszkopt był na dole. Polewamy czekoladą lub lukrem. Smacznego :) Na powyższych zdjęciach znajduje się pyszny  PIERNIK

Pani na deser
RAJSKIE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM 130

również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od  Polskie młyny CIASTO :   300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao(...)PRZYGOTOWANIE :  CIASTO - Masło ucieramy z jajkiem i cukrem, następnie dodajemy kakao, śmietanę  i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Następnie rozkładamy je na wyłożonej papierem blaszce. Podpiekamy w piekarniku około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C.  KARMEL - Słonecznik należy uprażyć na patelni z odrobiną soli na lekko złoty kolor. Odkładamy do miski

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta kakaowa z wiśniami 139

ciasto 1 szkl maki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 0,5 szkl cukru 2 zółtka szczypta soli nadzienie 1 kostka twarogu półtłustego 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 białka 2 łyzki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao wiśnie (2 duże garście ) drylowane Ciasto zagniatamy i wylepiamy

Gotowanie jest łatwe
Pachnąca historia w kuchni, czyli opowieść o cebularzu 110

proponuje swoją interpretację cebularza. Warto skorzystać z tego przepisu także dlatego, żeby pielęgnować polską tradycję kulinarną, która jest tak bogata i inspirująca. Cebularze z curry Składniki (6 sztuk): ciasto: 250 g maki pszennej (ok 1,5 szklanki mąki) 1 małe jajko 125 ml ciepłego mleka 25 g drożdży 25 g masła (ok. 4 łyżeczki) 2 płaskie łyżeczki cukru

KulinarneImpresje.pl
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 170

Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego

Życie zaczyna się w kuchni