ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:96/571)

Sernikowy puch 398

Wysoki, puszysty, tradycyjny sernik z pianą z białek, polany mleczną czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20kg półtłustego sera(...)żółtka 2 całe jajka 2,5 szklanki mleka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka octu jabłkowego Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Wykonanie: 1.  Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Walentynkowe serca makowe 153

Walentynkowe serca makowe Pyszne, domowe drożdżówki z makiem w kształcie serca. Świetny pomysł na deser walentynkowy, ale oczywiście nie tyko. Są dość proste w wykonaniu i długo zachowują świeżość. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania

Blog z Apetytem
DIETETYCZNY SERNIK Z MORELAMI 178

Sernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z

Kulinarne Fantazje Marioli
Łaciaty sernik z piernikami 152

domach sernik w duecie z pachnącymi przyprawami korzennymi i nadzianymi śliwkami piernikami to doskonała propozycja dla fanów tego najpopularniejszego ciasta w zupełnie nowej odsłonie, którą warto wypróbować. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżeczki kakao 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania(...)wanilinowego 1 budyń waniliowy 3 żółtka 2 całe jajka 2,5 szklanki mleka Polewa: 200g mlecznej czekolady 6 łyżek mleka Dodatkowo: 500g pierników w kształcie gwiazdek kolorowa posypka do ciast Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć

Szalona Kuchnia Eweliny
Czekoladowy mazurek na kruchym cieście 205

płatkami migdałów. Ale specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym  i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu(...)stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie połowę ciasta wałkujemy dość cienko ale ostrożnie żeby nie popękało. Układamy na spód formy, z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i zaplatamy warkocz

Życie zaczyna się w kuchni
Kopertki z makiem 144

zbliżającymi się wielkimi krokami świętami pojawia się w wielu słodkościach. U mnie dzisiaj mak w krucho drożdżowych kopertkach. Ciasto nie  jest za słodkie, jest lekko chrupiące, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu przypomina nieco ciasto francuskie.Deser idealny na niedzielne popołudnie.  KOPERTKI z MAKIEM Składniki: 250 margaryny 250 ml śmietany 18% 500 g mąki 30 g świeżych drożdży mała(...)masy makowej (380g) 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w 1/3 szkl zimnej śmietany. Resztę śmietany, posiekaną margarynę i mąkę przekładamy do miski, dodajemy rozrobione drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 5 cm kwadraty. Na każdym z nich układamy ok.pół łyżeczki masy makowej i zawijamy zakładając na siebie dwa  rogi po skosie. Ciastka smarujemy roztrzepanym

Bon appetit mon amie
Pizza na cienkim drożdżowym cieście a'la J 250

Pizza a'la J  Przepis na ciasto: 1/2 kg maki 1 szklanka mleka  25g drożdży 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i cukrem. Mleko delikatnie podgrzać ( nie może być za gorące bo nie urosną ) i dodać do rozpuszczonych drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia.  Do mąki dodać sól oraz zioła prowansalskie. Wymieszać na sucho. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić na jednolitą , odrywającą się od ręki masę. Trzeba to ciasto dobrze napowietrzyć.  Na koniec dodać oliwę z oliwek. Dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia  w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką. Gdy ciasto nam wyrośnie rozwałkować je tak aby przyjęło kształt naszej

Jemy Pijemy
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 294

szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku pieprz Ciasto 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę(...)użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką 211

czerwonymi porzeczkami.   Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35 Składniki na ciasto: 2 szklanki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki brązowego cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 180 g zimnego masła lub margaryny Składniki na masę budyniową 2 budynie śmietankowe(...)kruszonkę: 120 g masła lub margaryny ¾ szklanki mąki pszennej 100 g wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 300 g dowolnych owoców ( dałam mrożoną czerwoną porzeczkę) Sposób wykonania ciasta: Mąkę zmieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Przygotować budyń: Z podanych

Na słodko lub wytrawnie
25 przepisów na świąteczne serniki 1616

świąteczna ściągawka sernikowa:)  Sernik z kuleczkami Nesquik Sernik z orzechami Sernik Prababci Prosty sernik Łaciaty sernik Sernik pomarańczowy z ziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik

Tradycyjna Kuchnia
Sernik bananowy. 298

też mi smakuje. Ma delikatny posmak banana i fajną kremową konsystencję. Raz na jakiś czas warto zrobić taki sernik i zaskoczyć swoich gości nieco innym smakiem :) Składniki na ciasto: 2 szklanki maki + mąka do podsypywania 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany S kładniki na masę serową: 1 kg sera na sernik ( ja miałam(...)oleju Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnice, dodać cukier i margarynę. Posiekać margarynę nożem, żeby połączyła się z mąką i cukrem. Zrobić kopczyk, dodać jajko i śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Można też włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką. Ciasto

Agusiowe smakołyki
Maślana szarlotka 263

trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę. Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek(...)puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie  wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się twarde i takie

Wanilia i Kardamon
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 219

Składniki: Ciasto: 2 szklanki maki 550  łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli  3/4 szklanki wody 10 g drożdży łyżeczka cukru Farsz: 500 g pieczarek 300 g kapusty kwaszonej cebulka łyżka masła 2 liski laurowe 3 ziela angielskie Dodatkowo: jajko Wykonanie: 1/2 szklanki mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone drożdże, 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie(...)odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól i  nasz pracujący zaczyn. Zamieszać, dać tyle wody aby ciasto było dość miękkie (ale nie za rzadkie), dodać oliwę i zagnieść dokładnie. Następnie odstawić do podrośnięcia na ok. 60 minut. Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki. Kapustę opłukać,  i też podgotować

Moje pyszne gotowanie
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 188

Dziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.   Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około  30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej i wyrabiałam ciasto. Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką  i zajęłam się farszem. Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki. Podsmażyłam je na oleju. Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku. Zmieliłam ugotowane wcześniej

potrawyregionalne
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 174

mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2  szklanki letniego mleka dodać 2łyzki cukru,pokruszone drożdże(...)stopić na patelni.Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,żółtka,sól,letnie mleko.Wyrobić ciasto.Gdy będzie odstawać od ręki lub naczynia wlewać porcjami ostudzony tłuszcz nie przerywając wyrabiania.Wyrabianie należy zakończyć,gdy ciasto jest gładkie,lśniące,odstaje od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ugotować budyń,mniej mleka niż w przepisie

Niespełnione zdolności kulinarne