ciasto na świąteczny stół. Niezwykle wilgotne od jabłek, po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną śliwkową nutą. Rozpływa się w ustach! Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć, odsączyć(...)obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żółtka przekładamy do dużej miski, dodajemy masło, cukier puder i ucieramy na puch. Do puszystej masy, porcjami dodajemy zmielony mak. Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka. Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Masę makową wykładamy do blaszki i pieczemy
Pyszności Słodkościskładniki na kruszonkę: 70 g mąki orkiszowej 40 g cukru 4 łyżki masła 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy rękami kruszonkę. składniki na ciasto: 200 g maki orkiszowej 170 g masła 180 g cukru 2 jajka 250 ml kwaśniej śmietany 18% 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skóra otarta z 1 pomarańczy(...)Dodajemy, sól, sok pomarańczowy, otartą skórkę oraz stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i mieszamy przy pomocy szpatułki (ciasto będzie gęste). Gotowe ciasto równomiernie wykładamy na rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w tortownicy
Domowy Smak Jedzeniaprzygotować na wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 g świeżych 2 łyżki oliwy 180 ml mleka Przygotowanie: Farsz: grzyby opłucz, zalej zimną wodą(...)kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach na patelni na oleju zesmaż cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku Ciasto: mleko podgrzej, żeby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta wymieszaj w misce. Gdy się połączą, to przełóż na blat zagnieć, aż ciasto będzie gładkie, wtedy posmaruj olejem i włóż do miski
Oka w rosole czyli KaFka gotujeaksamitnego kremu śmietankowo mascarponowego w swym połączeniu daje niesamowity smak. Warto skusić się na taki grzeszek i przygotować ciasto dla najbliższych. Kawowiec z nutą porzeczki SKŁADNIKI : ciasto: 3/4 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 6 dużych jajek 1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy mielonej(...)jednym żółtku i porcjami przesiane mąki. Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Schłodzoną
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzerwone maki. Ognista czerwień. Pustynny piasek. Biały akcent. Padam...chyba pora na drugą kawę... Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach ale kto by się(...)mniej oryginał znajdziecie na Moich Wypiekach. Porcja na 12 drożdżówek Składniki: Zaczyn: 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 100 ml letniego mleka szczypta soli Ciasto: 500 g mąki 70 g cukru 250 ml letniego mleka 75 g roztopionego masła, letniego Dodatkowo: marmolada lub dżem o dowolnym smaku (ja użyłam marmolady truskawkowej) Składniki na zaczyn
My simple kitchenimienia Mamy, która je przygotowywała... Ciocia natomiast robiła: Cycuszki Iwonki... Idąc za tym przykładem niech będzie: Cycuszki miksturownika... No dobra!!! Patrycji :) Ciasto cycuszki.... Składniki: Ciasto: 9 białek; 200 g cukru; 200 g maku; 200 g kokosu; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżki(...)pianę. Dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia i mieszamy. Wylewamy na przygotowaną formę. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. 1 1/2 szklanki mleka gotujemy z cukrami. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy żółtka i mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka - gotujemy budyń :) Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem, dodając go stopniowo. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół
MiksturownikTylko pamiętajcie pizza to nie przekąska. Można ją przygotować w ramach obiadu lub wczesnej kolacji. Przy odpowiednim doborze dodatków będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Składniki (2 pizze 28 cm): Ciasto: 2 szklanki maki graham 1850 2/3 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru(...)dokładnie wymieszać. 2) Stopniowo dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka i w ten sposób mieszając ją z wodą. 3) Kiedy woda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć zagniatać. Ciasto wyrabiać przez kilka minut do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku ciasto klei się do rąk, ale z czasem nabiera
Fitsweet.meTylko pamiętajcie pizza to nie przekąska. Można ją przygotować w ramach obiadu lub wczesnej kolacji. Przy odpowiednim doborze dodatków będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Składniki (2 pizze 28 cm): Ciasto: 2 szklanki maki graham 1850 2/3 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru(...)dokładnie wymieszać. 2) Stopniowo dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka i w ten sposób mieszając ją z wodą. 3) Kiedy woda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć zagniatać. Ciasto wyrabiać przez kilka minut do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku ciasto klei się do rąk, ale z czasem nabiera
Fitsweet.mejajeczno- mleczną masą, który na pewno nie raz znalazł się na waszym stole, i który pokochaliście albo dopiero pokochacie ;) U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski Składniki: Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli 3- 4 łyżki wody Na Farsz; kilka różyczek kalafiora lub brokułów kulka mozzarelli mały kawałek sera koziego(...)mniej warzywnych dodatków lub odwrotnie...Sama dodaje wszystkiego na oko ;) Oczywiście do Quiche można dodać również mięso i praktycznie wszystkie dodatki warzywne wszystko zależny od waszej wyobraźni... Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiam...Gotowe ciasto wkładam na 30 min. do lodówki , a następnie rozwałkowuje... Ja użyłam blachy o średnicy 24 cm. Wykładam ciastem blachę i wałkiem bo brzegach odcinam
NaKońcuJęzykatłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego maku pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1 łyżka(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez
Domowa Cookierenka Agisię z Wami pysznymi włoskimi pierożkami. W "necie" ich całe mnóstwo więc postanowiłam zrobić i ja! nadzienia bywają różne, jednak ja wybrałam pieczarki. A więc zapraszam! Składniki; ciasto; 1,5szkl. maki pszennej 1.5 szkl, mleka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli nadzienie; 35 dag pieczarek 1 cebula zioła prowansalskie, sól, pieprz 1 łyżka masła 15 dag sera żółtego(...)rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku. Ser kroimy w małe kostki ( ok. 1cmx1cm) Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy je na stolnicę , podsypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki! Składniki: 400 g maku 2 szklanki mleka 400 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych 6 jajek 200 g masła 5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku(...)żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei olejek waniliowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak. Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek. Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej masłem i wysypanej kaszą manną. Ciasta wychodzi sporo - ja wylałam nim blachę 28x18 cm i keksówki 24x10 cm. Piec około 60 minut
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!upiec w calosci drozdzowy wieniec,a podzielic go na porcje juz po upieczeniu.Mniej pracochlonny sposob na drozdzowe co nieco do kawy.Goraco polecam,bo jest naprawde przepyszne. Skladniki na ciasto : 500 g maki 200 ml mleka 50 g cukru 80 g masla 1 jajko L cukier waniliowy 1 op. suchych drozdzy Skladniki na mase marcepanowa: 200 g marcepanu 1 jajko cukier(...)calym jajkiem,cukrem waniliowym i cynanonem. Obrane jablko zetrzec rowniez na tarce o grubych oczkach i wymieszac razem z przygotowanym marcepanem.Jesli chcesz pominac jablko daj wiecej marcepanu. Wyrosniete ciasto wylozyc na blat,uderzyc kilkakrotnie by je odgazowac i wywalkowac na prostokat o wymiarach 50x30 cm.Rozwalkowane ciasto posmarowac przy pomocy pedzla roztopionym maslem i wylozyc mase marcepanowa z jablkiem,pozostawiajc wolny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku obok tradycyjnego makowca na moim stole pojawi się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy truskawki i słodką konfiturę od Łowicza, a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku(...)mielonego) masa do rolady: 300 g truskawek 200 g konfitury truskawkowej Łowicz 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny kruche ciasto: (forma 20x30cm) 200 g mąki 67 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia 1 jajko 35 g masła 35 ml mleka (ok.1/4 szkl) masa budyniowa: 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bon appetit mon amie