ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:97/571)

Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 126

Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego

Życie zaczyna się w kuchni
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 198

ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Składniki: ok. 4 filety z białej ryby ciasto:          2 łyżki maki pszennej          3/4 łyżki mąki ziemniaczanej          łyżka octu          1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przyprawa do ryby sól pieprz olej do smażenia Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Sposób przygotowania: Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy. Z podanych składników robimy ciasto. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Moje posty

Słodka Strona
Buchty drożdżowe z czekośliwką 248

dopracowane i z pewnością posłużą na lata. Jeśli szukacie takich polecam Wam zajrzeć.  Paulina i Karol z pewnością Wam doradzą i nawet wykonają indywidualny projekt :)  SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: ½ kg maki pszennej 1 szklanka mleka 7 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 g suszonych drożdży 1 jajko 6 dag   masła szczypta soli Kruszonka: 6 łyżek mąki pszennej

Wanilia i Kardamon
Kruche czekoladowe babeczki z kokosowym kremem i malinami 139

gryza, ale spokojnie można przygotować z tego przepisu tartę, składników wystarczy na blachę o średnicy 26 cm. Składniki na około 60 sztuk babeczek o średnicy 5 cm: kruche ciasto: 300 g maki pszennej 140 g zimnego oleju kokosowego (margaryny roślinnej) 75 g cukru pudru szczypta soli 30 g kakao (2 czubate łyżki) krem: puszka 400 ml mleka kokosowego łyżka

greenscarf
Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive) 150

calzone rozwiał moje wątpliwości. Ciasto drożdżowe w idealny sposób łączy słodkawy smak cebulek, słony anchois i delikatność oliwek.  Smacznego! SKŁADNIKI Ciasto 500 g maki pszennej 7 g suszonych drożdży 300 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 20 g oleju extravergine Farsz 1 kg cebuli dymki(...)maki pszennej 7 g di lievito di birra secco 300 ml di acqua 1 cucchiaio di sale 1 cucchiaino di zucchero 20 g di olio extravergine d'oliva Ripieno 1 kg di cipollotti 30 g di olive verdi 30 g di olive nere 40 g di acciughe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce mieszamy mąkę

La grande e la piccola cuoca
Piernikowa chatka 150

każdy następny wychodzi mi coraz ładniejszy :) Taki własnoręcznie przygotowany domek jest jednocześnie najlepszym stroikiem i roznosi w domu piękny zapach! A po Świętach można go zjeść :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. maki (z górką) 1 kostka margaryny Palma spółki Bielmar 1 całe jajko 1 żółtko 4 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru pudru Lukier

Kolorowy Przepisownik
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 189

cukru 250 g mąki mak pitny 3,5 l wody 250 g maku 1 kg miodu Przygotowanie: orzeszki Drożdże mieszamy w miseczce z łyżką cukru i mlekiem ciepłym, odstawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy - odstawiamy na 20 minut aby ciasto zwiększyło swoją objętość 2 x. ciasto rolujemy w wałek

Niezły Młynek
Francuskie ciasteczka figa z makiem . 160

ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem ja użyłam od firmy Eterno   Cukier puder do oprószenia ciasteczek  Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy foremką kwiatki, na środek wykładamy  po małej łyżeczce

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb razowy z cieciorką - choinka 83

drożdży, wody, cukru i maki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cieciorkę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cieciorkę, sól i ok. 400 g maki  razowej. Wyrabiamy ciasto, a pozostałą mąkę dodajemy w zależności od potrzeby lub do podsypania ciasta. Z wyrobionego ciasta formułujemy duży trójkąt, który przekładamy na blachę od piekarnika podsypaną mąką. Ciasto nacinamy

Moniki Smakołyki
Kruche z rabarbarem i bezą 97

smak to smak wiosny i pasuje do ciast, napojów i dżemów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili. Składniki: Kruche ciasto • 2 szklanki maki • 4 żółtka • 200 g masła • 1 łyżka cukru • cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa • 500 g rabarbaru • garść wiśni

To co kocham
Ciasto kajmakowe z kremem budyniowym 185

będę się rozpisywała - to ciasto dla osób, które muszą zrobić coś na jutro, a jutro nie będą mieli czasu. Lepiej tego nie mogłam ująć.  Składniki:  ciasto 300 g maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 140 g masła miękkiego 1 jajko 2 łyżki miodu szczypta soli krem  1 budyń śmietankowy

Niezły Młynek
Szybki jabłecznik 158

jabłka od rodziców, więc postanowiłam upiec jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie  onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do wykonania. Polecam :-) Przepis na średniej wielkości blachę. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 200 g cukru 250g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka śmietany 12-18% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Składniki na masę

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto makowe z galaretką i wiśniami 127

Pyszne ciasto makowe z masa kokosową. Galaretka i wiśnie nadają mu lekko winny smak. Składniki: Ciasto makowe: 8 białek 3/4 szklanki cukru 10 dkg margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki maku suchego 1 czubata łyżeczka proszku(...)pieczenia Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki

Kuchnia u Bietki
Bajgle z miodem i sezamem 64

mogą pospać – zimne też są pyszne! U nas zagościły już na dobre i często pieczemy je wieczorem, wykładamy na kratkę, przykrywamy lnianą ściereczką i idziemy spać. Składniki CIASTO 500 g maki chlebowej – typ 750 30 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli DO GOTOWANIA 4 l wody 2 łyżki cukru

Tajemnice Smaku
GRZYBKI 101

łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Sok z ½ cytryny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolad 30g masła Ponadto: 1 łyżka suchego maku 1 białko Wykonanie ciasta: Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Przygotowanie grzybków: Gdy ciasto jest już(...)Wykroić foremką do babeczek, na środku wyciąć niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę Nóżki grzybków: Wykorzystujemy do tego skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku. Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180 o C (do złotego koloru). Wykonanie kremu budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej

Słodki Zakątek